Cultura e libre din nou pe TVR1

“Cultura libre” reincepe diseara pe TVR1, la 23:45.

I-am invitat pe Mihaela Miroiu, de la SNSPA, si pe Liviu Mihaiu, cel rau, rau de tot, sa discutam despre intelectualii romani fata cu turnatoria.

Cateva detalii pe weblog-ul emisiunii, www.culturalibre.ro.

O sa incercam sa aducem in discutie, pentru comparatie, si cazul Gunter Grass. Mai jos, cateva puncte de plecare, selectate de Dan Barbulescu din presa internationala:

Avea 17 ani. Si restul vietii sale nu conteaza? intreaba Saramago. Cred ca a fost o atitudine ipocrita din partea a multi oameni care nu-si sondeaza propria constiinta. Multi oameni vor sa gaseasca partile vulnerabile ale personalitatilor influente […] si consider ca insinuarea potrivit careia Grass a facut publica marturisirea din ratiuni de promovare a cartii sale este infama si nedemna.

Jose Saramago
Le Devoir, Québec – 21 august 2006

Nu inteleg proportiile exagerate pe care le-au generat in lume aceste dezvaluiri. Afecteaza ele opera lui Günter Grass? Nu!
[…]In civilizatia spectacolului in care traim, acest scandal, care pare enorm azi, va fi inlocuit de un altul, apoi uitat. Nu sint surprins ca Grass si-a ascuns apartenenta la trupele de elita naziste. De ce a tacut? Pur si simplu pentru ca i-a fost rusine si pentru ca a regretat cu siguranta ca a imbracat acea uniforma.

Mario Vargas Llosa
El País, 27 august

Grass si-a petrecut viata de adult opunindu-se ideilor pe care le imbratisa pe vremea cind era copil, fapt care in sine e un act de curaj. Mi-e prieten si n-am de gind sa schimb asta

Salman Rushdie
BBC


  1. Mie una mi-a placut ce a zis Salman Rushdie despre Gunter Grass cand acesta din urma a recunoscut ca a facut parte din Waffen-SS…”mi-e prieten”…in calitatea sa de “fugar”( dat fiind faptul ca tribunalul islamic-iranian l-a condamnat la moarte pentru “versetele satanice”)Rushdie ia partea unui “ss-ist” declarat restant…dar “prieten mie”…

  2. O editie noua care s-a lasat asteptata toata vara. Perfect inainte de inceperea scolii ca sa-mi pregatesc creierii de ce se intampla cu adevarat aici.
    Felicitari, emisiunea devine din ce in ce mai buna.

Leave a Reply