Omul fara dileme

“Nu vrem sa extindem dilema asupra a ceea ce, in jurul nostru, e nedilematic. Dar o recomandam, acolo unde e cazul, ca pe un inceput de intelepciune. In definitiv, nici buna crestere nu e operanta in orice imprejurare. Este insa acesta un argument sa o declaram futila?

Ar fi, poate, folositor sa ne amintim putin de moravurile noastre prerevolutionare. Cat de “dilematici” stiam sa fim in lumea aceea in care totusi binele si raul se deosebeau cu usurinta! Cat de firesc ni se parea, atunci, sa spunem ca “orice am face nu se schimba nimic” si ca deci e preferabil sa stam cuminti, intr-o toropeala plina de argumente!

Am trait decenii intregi sub blestemul dilemei “din care nu se poate iesi”. Si am platit scump, in decembrie 1989, capacitatea noastra de a amana. Nu cumva ne expunem, astazi, riscului opus?

Caci suntem inconjurati de confuzii, ambiguitati si aproximatii, iar noi ne comportam batos, apodictic, ca niste activisti decerebrati, intransigenti, fara “complicatii” interioare. Asa stand lucrurile, ne putem intreba cum si cand vom plati deriva geometrica in care ne complacem deocamdata?

Dilema nu vrea altceva decat sa tempereze aceasta deriva. Ea nu vrea sa relativizeze valorile sau sa surdineze adevarul. Vrea insa scoaterea din joc a omului fara dileme, cu certitudinile lui (mitocanesti sau fanatice), cu marginirea lui inamovibila. Exista omul fara dileme proguvernamental, mereu inarmat impotriva tradatorilor din Opozitie, si omul fara dileme antiguvernamental, care are in buzunar reteta mantuirii nationale, dar nu intelege s-o puna la dispozitia derbedeilor…

Omul fara dileme e, in Romania, un personaj cu traditii: de la Conul Leonida care explica tot, la eroii lui Pintilie care stiau ca “americanii sunt timpiti” si femeia romana “a opta minune a lumii”.

Un caz special e omul fara dileme cultivat, cel care se percepe pe sine drept “constiinta mai buna a neamului”: ingrijorat si sententios, el ne ingroapa in dihotomii: alege binele de rau cu o precizie oraculara, stabileste baritonal cine va fi iertat si cine nu, sfatuieste, amendeaza, transeaza. Omul fara dileme e creatorul tuturor dictatorilor, de dreapta sau de stanga. E marele organizator, marele pedagog, marele vindecator. (…)

La limita, omul fara dileme e Big Brother, Seful, Conducatorul. Cel caruia nu-i trece niciodata prin cap ca poate gresi, ca poate fi monstruos, ca e nedorit si vatamator. Cel care stie intotdeauna ce face si nu face decat ceea ce stiinta lui cubica, de beton, ii dicteaza sa faca. Cu omul acesta, cu pericolul acesta se rafuieste Dilema. Atat cat ii sta in Putere. Si atata vreme cat omul fara dileme nu o va anula scurt, cu un dos de palma.”

Andrei Plesu

(Dilema, nr.8, 4-10 martie 1993, textul integral poate fi citit aici)

  1. dar ce se intampla, dragos, esti trist ca P. nu te-a mai luat in seama? simti cum incepe sa se stinga chestia?
    comentariul tau cu manta (trec peste faptul ca e nedelicat sa-i scoti omului pe nas propriile citate, n-ai de unde sa stii asta) imi confirma ca dl P. a procedat, in ce te priveste, corect. trebuie sa fii ceva ca sa meriti ceva deasupra raspunsului tip pamflet. in alta categorie, totusi. pentru un brand de consum, ajunge. altfel te trezesti raspunzandu-le unor debili mintal care, pentru ca pot injura, injura. (nu e cazul tau.) ori unor copchii tembeluti, cu bloguri.
    dragos, chiar nu are sens, zau. intoarce-te pe treapta ta, prietene, visul s-a terminat.

    D.

  2. hai, frate, las-o naibii, mai lipseste sa faci greva foamei in fata sediului realitatea tv… acum pune-te si da-i cu citate din minima moralia, ca de-aia o ai in prima editie! can’t you just bloody leave it?! du-te la o repriza de masaj, ingaduie-ti o bresa in dieta ta sanatoasa si mananca o passion au chocolat la dada, du-te si te culca, dormi bine, trezeste-te si move on!

  3. Poate ca in 1993 A.Plesu putea sa scrie in primul numar din DILEMA cele de mai sus, lasandu-ne sa speram ca intr-adevar ne vom bucura de o revista echidistanta, ce nu e inca o porta-voce a dreptei. Dar ea tocmai asta a devenit, un avocat al cauzei canstantinesco-basesciene pentru uzul intelectualilor creduli. Asa incat declaratia de credinta de atunci astazi suna fals, ca o promisiune nerespectata.

  4. Subtil sau nu, articolul citat spune da dilemelor si dezbaterii, dar nu spune nu unor valori si criterii fundamentale, in directia mentionata si de Sartori, si anume ca joaca post-moderna de cuvinte ar trebui sa se opreasca inainte de a relativiza chiar totul, pentru binele individual si res publica in egala masura.

    Regret devierea la atacuri personale si la “brand” a lui AP, pentru ca sunt convins ca unui flame post-modernist i se putea raspunde cu reiterarea unor argumente clasice care sa convinga o majoritate a oamenilor rationali fara sa faca apel la autoritatea unei dogme. Urge-ul de a personaliza orice (also branding:)) mi se pare cel putin la fel de daunator ca si antropoformizarea marxista a societatii (wholly blame individuals for reality – kill/demolish individuals to fix reality). That being said, ma declar, again, doar dezamagit.

    Cezar

  5. WHY are you starting to play dirty? Why are you getting frustrated? U’re too young&smart for that… Eu inca astept Literatura cu L. Baga-te. 😉

  6. @=anda..i agree…si eu astept Literatura cu L mare…e in stare de asta;nu stiu daca acum(poate o sa ne faca o surpriza frumoasa in toamna cand a zis ca s-a r putea sa apara a doua carte) sau mai tarziu,dar in mod sigur o sa vina momentul in care noi si intr-o mai mare masura el o sa putem spune :ei da,asta e,e Literatura!!!!

  7. ce-mi place mie este ca, desi indignati si scarbiti pana in maduva oaselor de prestatia lui bucurenci, ii urmariti zilnic blogul. nu pot sa nu ma intreb de ce. u love to hate him or what? si, mai ales, de ce?

    runbaby, de ce esti atat de vehementa? de ce il ataci pe om pentru ca are o dieta sanatoasa (pe care si tu ti-o doresti pentru tine) sau pentru ca poseda minima moralia in prima editie?

    dragos, in ce priveste toata sarada asta cu ap, cred ca stii la fel de bine ca si mine ca te lasi purtat de val.

  8. @moonbaby

    nu sunt vehementa, nu de data asta, cred ca nu s-a inteles bine tonul interventiei… ii spuneam doar sa se relaxeze si in niciun caz nu il “atacam” pentru ca mananca sanatos sau pentru ca are minima moralia in prima editie. I don’t really like him (anymore), dar de tinut la el, Dumnezeu stie de ce, tot tin…:)

Leave a Reply