Natură moartă cu sărăcie şi poluare

Realitatea TVLa Copşa Mică, se joacă în continuare, cu sala aproape goală, una dintre cele mai groaznice tragedii de mediu din România, încă nerezolvată. Negrul de fum s-a dus, dar furnalele otrăvesc atmosfera cu dioxid de sulf, un gaz toxic care, în straturile superioare ale atmosferei, se combină cu vaporii de apă şi formează acid sulfuric.

Toată zona e dependentă economic de funcţionarea fabricii de metale grele. Dacă Sometra S.A. s-ar închide, s-ar crea o problemă socială comparabilă cu cea din Valea Jiului. Dioxidul de sulf este, deocamdată, răul necesar.

La faţa locului, sărăcia şi poluarea te copleşesc. Prin gardul de sârmă care separă terenul de baschet al şcolii de şina de cale ferată se profilează furnalele care scuipă gazul ucigaş în atmosferă. O imagine crâncenă.

Toţi copiii ne spun că vor să plece, dar, ascultându-i, nu te poţi opri să nu te gândeşti că pentru unii dintre ei plecarea va rămâne doar un vis al copilăriei. Ceilalţi vor rămâne să inhaleze dioxidul de sulf şi să-şi otrăvească zilele cu plumb, cu cadmiu sau cu zinc.

Realitatea TV a difuzat azi la 11:30 o ediţie “România Verde” filmată la Copşa Mică împreuna cu Jean-Lorin Sterian.

În timpul filmărilor, încă un locuitor din Copşa Mică a murit din cauza intoxicaţiei cu plumb.

Emisiunea poate fi urmărită aici.

România Verde este sponsorizată de Unilever South Central Europe.

  1. Te`am vazut la telebizor in legatura cu Copsa Mica,si ma bate gandul tare de atunci sa`mi fac timp in ideea in care as putea ajuta la ceva.fi bun si zi`mi linkul ala de l`ai afisat pe ecranele romanilor.am clipit fics atunci.si Da,e trist tot ce se intampla pe meleagurile noastre

  2. Stimate domnule Bucurenci,
    Azi frunzarind ‘netul am dat de blogul dumneavoastra si imi este ciuda de ce asa de tarziu.:)

    Daca intrati pe forumul Realitatii la adresa http://forum.realitatea.net/opennewsdrupal//?q=node/7654 veti observa ca am deschis subiectul genocidului de la Copsa Mica in data de 07.11.2007., iar materialul dvs. apare in data de 10.11.2007. Nu stiu daca este o coincidenta, dar se prea nimeresc. 🙂

    Eu am chiar scris o parodie “PLUMBUITUL DINTRE LINII” a caror versuri le puteti citi la adresa http://www.pntcd.ro/stiri/2007-03-17/cantec-antisometra-by-pntcd . Din pacate cantecul nu se mai poate asculta.
    Am sa-l inregistrez si am sa-l postez pe trilulilu.

    Cum as putea intra in posesia filmului dvs. ?

    Cu stima,

    N.IVAN

Leave a Reply