Ţiganii, o problemă românească

Timp de cateva sute de ani au fost cumparati si vanduti, familiile lor au fost despartite, copiii de mama si femeile de barbati, tinerele au fost violate constant de proprietarii lor, „cioroii” au fost tinta dispretului si a discriminarii generalizate. Un cutare voievod ii suia-n copac si-i dobora cu sagetile: numea asta vanatoare de ciori. Legati de glie si prasiti ca animalele, tiganii din Tarile Romane s-au inmultit aici mai mult decat oriunde in Europa. Noi am creat, deci, problema noastra tiganeasca.

E vina noastra istorica. Mai mult. Siliti sa devina sedentari si sa munceasca pamantul, tiganii si-au uitat ocupatiile traditionale. Au incetat sa mai fie caldarari, aurari, muzicanti, ursari, lingurari etc. Au devenit in schimb agricultori lenesi si indolenti, cum au fost intotdeauna toti sclavii. Cum sa muncesti cu ravna cand nu muncesti pentru tine? Cand ori muncesti, ori nu muncesti, aceleasi bete le iei pe spinare?

De la “Baroane!”, nu cred că în publicistica românească postdecembristă s-a scris ceva mai lucid, mai sincer, mai pertinent şi mai exact ca acest comentariu al lui Mircea Cărtărescu.

  1. Interesant articolul lui Cărtărescu din evz, dar mai degraba emotional si politically correct scris decat lucid…Dar ce mi se pare mai jalnic este faptul ca incearca sa sugereze sentimentul de vina colectiva, si ca pune toate esecurile/crizele de identitate ale tiganilor exclusiv pe seama rasismului romanesc.

    Din pacate Cărtărescu uita ca istoria sclavagismului nu incepe cu tiganii si ca nu se rezuma doar la spatiul tarilor romane. Robi au mai fost si altii: evreii (in antichitate) si chiar europeni “albi” (iobagii/serbi in Imperiul Austro-Ungar sau Imperiul Tarist) pina mai in secolul XIX. Poate sa imi explice logic, rational Cartarescu, (sau tu care il aprobi si crezi ca a scris cel mai lucid articol din publicistica românească postdecembristă), de ce primii fura, dau in cap, violeaza, exploateaza retele de cersetori/prostituate si de vreo citiva ani ingrozesc Europa iar ceilalti nu? Ca doar 150 de ani de liberatate au avut si unii si altii, nu?

  2. crivatz, ai dreptate, dar chestia ca au fost si alti robi in timpul istoric nu dezvinovateste majoritatea ignoranta asupra problemei, nu rezolva prejudecarile. eu personal ma bucur ca problema e mediatizata.

  3. ca s-au intamplat toate astea, ca au fost robi, ca au ramas si s-au inmultit aici datorita boierilor care isi masurau averea si in satre de tigani asa este…dar pentru asta nu ii poti absolvi pe tigani de orice vina…nici sa ii pui la zid pe toti dar nici sa ii tratezi ca pe niste victime…
    adevarul este undeva la mijloc dar hai sa fim seriosi, chira nu ati avut niciodata probleme cu tiganii?
    sa ne raportam la realitate si la prezent…

  4. cu tiganii (en bloc) nu. cu cate unu dintre ei, da. dar am avut probleme si cu niste romani, maghiari, etc. asta nu inseamna, ca dispretuiez o etnie, pt ca unii dintre ei se comporta cum mie nu-mi place. eu cred ca exista diferenta.

  5. nu, nu sa ii dispretuiesti, dar nici sa spui vai saracii…iar discriminarea exista, in primul rand din partea minoritatilor si nu invers…n-am nika cu maghiarii de ex atata timp cat ei nu au nika cu mine sau cu tara mea, dar ia du-te prin zone locuite in maj de ei si incearca sa intri intr-un rest sa mananci ceva…vorbind romana…se prefac ca nu inteleg…eu am patit-o
    cat despre tigani, sa li se aplice, sa se supuna acelorasi reguli ca ceilalti
    cati politisti ai vazut amandand tigani pentru comert ilegal? eu niciunul, dar am vazut cativa care alergau babute cu cosuri de fructe din piata…..

  6. teoria asta am citit-o inainte sa o dea cartarescu si anume pe un blog din wordpress si nu oricare, unul tinut de un tigan. pe de alta parte teoria e usor gresita cit timp tata mosu nu a fost boierul care avea tigani. mai exact pe vremea boierilor poate ca nici tata mosu nu o ducea prea bine, e mai clar? daca cartarescu se simte din neam de boier bravo lui. pe de alta parte tocmai ascultam niste muzica gigea pe un cd primit la o benzinarie: in rezumat >nascuti in carute, crescuti in carute< e o realitate dar probabil ca nu romaneasca, cum e aia sa fie robi dar sa aiba mijloace de transport ca eu nu o cred, deci tigania este compusa din mai multe tiganii si Cartarescu le trateaza la gramada. si intre timp s-au mai amestecat tare multe pe pamint… problema e romaneasca doar pentru ca acesti oameni sint cetateni romani, si in acelasi timp a devenit si o problema europeana. terminati timpeniile cu victimizarile si autovictimizarile.
    A umplut ceausescu casele boierilor prin centrul bucurestiului cu tigani si in acest moment cad casele pe ei, nu le ingrijesc cu ani buni inainte de 1989, nu e o problema care sa tina de retrocedari, la munca rar de tot, hai sa fim seriosi, unii tigani nu pot fi integrati pentru ca nu se poate, la fel cum altii s-au integrat, s-au spalat si s-au civilizat inaintea multor romani. este o problema de la om la om, de la familie la familie, treaca de la mine de la trib la trib, dar deja suna prea general.
    Cartarescu isi pune paie in cap si isi da foc de dragul de a parea sensibil. Nu foloseste la nimic altceva decit la revenirea la probleme de genul holocaustului, adica nu o sa mai repetam povestea, nu o sa mai avem tigani robi, end of story. ceva solutii pentru problemele actuale?

  7. @ihtys
    Problema nu se rezolva punct. Nu cand duduim de emotii care mai de care si de carturari care mai de soi decat altii. Acum 50 de ani s-a incercat o solutie extrema pentru ceea ce conducatorii considerau in momentul respectiv plaga Germaniei, evreii. Au dat gres, din lipsa de timp, de mijloace, organizare, umanitate, etc etc etc etc. Nu imbratisez solutia si nici nu o condamn, atat a putut umanitatea sa faca la acel moment, au ales sa aplice ce credeau ca e o solutie. Nu s-au plans, nu s-au lamentat, au incercat sa rezolve o problema. Spre deosebire de ei, la noi nu doar conducatorii se confrunta la toate nivelurile cu o problema serioasa, tine de siguranta mea cand merg pe strada, a familiei mele, a tuturor celor care imi sunt dragi. Cea mai buna prietena a mea a zacut 8 luni intr-un spital din cauza ca a fost batuta si violata de tigani. Este o realitate si realitatea necesita solutii. Nu am curatat pe niciunul si nu intentionez sa fac asta, dar in loc sa ma lamentez prefer sa caut o solutie. Cioroianu nu a fost chiar tampit, se poate face un centru de detentie in care sa ajunga toate elementele incapabile de integrare. Puscariile sunt exact ce zicea Cioroianu, difera scara. Chiar trebuie sa sara toti oamenii in sus ca s-a propus o forma punitiva la o amenintare de toate felurile pentru natiune pana la urma ? Economia asta de doi lei e sustinuta intr-o prea mare pondere de cei plecati afara la munca, daca se intorc toti in tara in bloc, ce vor face familiile lor ? EU sunt tampiti daca isi imagineaza ca poti integra in societate oameni care nu doresc asta si care nu au nici cea mai mica intentie de a se schimba. Nu ma refer la tiganime in intregul ei, ma refer la numarul foarte mare de persoane care comit infractiuni grave din aceasta etnie in special. Sunt atatea etnii in tara asta si nu a avut nimeni doua paie cu ele.

  8. eu am trăit de mic cu vecini ţigani şi cred că problemele noastre vin din faptul că părem să-i descoperim acum. asta pentru că pe vremea lui Ceaşcă, ţiganii nu “existau” aşa cum pentru Ahmadinejad nu “există” gay-ii. dar ei există şi sunt nişte oameni ca toţi ceilalţi. ce e aşa de complicat aici? e un lucru firesc şi care nu cere mare efort să te porţi frumos cu toată lumea şi să nu desconsideri pe cineva că e mai tuciuriu la faţă.

  9. Ca si comunitate blogeriala imensa, ori milioane cu cartofi sub unghii – gata de vot cui le-o promite mai mult – nu-i mare diferenta si zic asta din punctul de vedere al presiunii pe care am putea-o pune ca sa existe vre-un fel de actiune, guvernarea noastra functioneaza doar sub presiune, societatea asijderea. Radugo zicea bine cred mai sus, poate ca abia acum incepem sa descoperim tiganimea in toata “maretia” ei. Avem o pondere de 7,6% etnie rroma in populatia tarii dupa cifrele oficiale, desi cred ca procentul e mai mare si probabil ca destul de curand nu o sa mai fie nevoie de nici o solutie, ne vom identifica complet cu ei. Deja au impus schimbari majore in cultura urbana imbratisate instant, fie ne place fie nu, deja au influentat atat de mult comportamentul adolescentilor incat ai nevoie de multa concentrare ca sa sesizezi etnia careia acestia ii apartin 🙂 Si una peste alta … ca si popor, romanii sunt pana peste gat in pragul refularii. Saracia, mizeria si minciuna din tara asta ne-au adus in stari de refulare extreme. Nu sunt putine cazurile in care “fala” obisnuita a etniei rrome a devenit standard in comportamentul romanilor. M-am crucit cand un vecin care abia isi achita salamul cu E-uri pe masa celor 4 copii pe care ii are deja a luat credit de la banca, pe care il plateste in 12 ani, ca sa-i faca botez cu lautari celui de al 5-lea. Nu stii si tu destule cazuri cand oamenii isi scot Q7-urile sau seriile 7 din garaj doar seara si pentru plimbari scurte, de fala, pentru ca e scumpa rau benzina ? Nu mai e cazul de discriminare a cuiva mai tuciuriu la fata, e doar cazul de a observa cati albi colilii au devenit tuciurii in comportament si exprimare. Sunt tot mai multi tineri infractori, sunt tot mai dese fluturarile de arme de foc si tot mai dese abordarile pe strada a unor diverse persoane care au copiat stilul de viata preponderent in etnia rroma. Oamenii cinstiti care au plecat afara la munca au ajuns doar niste “capsunari” si sunt de batjocura, o parte pentru ca o merita, nu fac decat sa vina cu masini inchiriate ori furate si sa se rupa in figuri aici, aruncand toata agoniseala de acolo pe o saptamana de huzur si fala si evident starnind invidia unora ori regretele altora care nu au avut curaj ori minte, alta parte pentru ca nu fac lucrul asta si isi tin de banuti cu dintii ca sa apuce sa ia o casa sau alt bun important si sunt luati in colimator tocmai pentru ca nu se incadreaza in sablonul primilor. Ca bloggeri ne putem revolta, probabil ca la un moment dat un ziarist va scrie un articol, cineva il va citi si va da din umeri .. “mda .. ce sa-i faci, asa suntem noi” si gata, totul merge mai departe. Nu avem legislatie si daca am avea-o ne ramane lipsa celor care sa o aplice. Nu avem bani si nici guvern sanatos, deci societatea in majoritatea ei va reactiona umil la banii pe care rromul il arunca sefului de post pentru ca l-a batut pe nu stiu care, rrom care la randul lui va fi copiat de cel putin un roman care va dori si el sa-l bata pe nu stiu care…

  10. Desigur ca are sens ce scrie Cartarescu ;). Si eu va pot demonstra, cu argumente “logice” (care de altfel se numesc …”sofisme”) ca blogul acesta e de fapt o inchipuire. Cartarescu ne explica noua – copiilor care-am crescut cu TEAMA de tigani – ca de fapt trebuie sa ne iubim aproapele, sa-l pretuim pe cel care ne fura din buzunare si din case rodul muncii din ultimele luni. Ar fi in stare s-o scoale din mormant si pe italianca aceea, sa-i explice ca de fapt n-a fost EA destul de empatica in fata violatorului si a istoriei lui incarcate. Cand o sa terminam cu discursurile acestea si-o sa recunoastem lucid ANACRONISMUL lor? Multi am fost robiti sau asupriti la o epoca sau alta. Ar trebui sa le cerem acum italienilor despagubiri pentru ce au facut romanii lui Traian? Ar trebui sa cedam azi Ardealul, fiindca a apartinut candva ungurilor?
    Imi amintesc de 90, cand am plecat din tara: tehnologic, eram cu vreo zece ani in urma de ce se folosea prin vest. Cati am asteptat ajutoare de adaptare, integrare sau pomeni de la straini? Cati ne-am plans de propria soarta? Ce am facut? Ne-am pus imediat cu burta pe carte si am muncit ca nebunii sa recuperam. De asta suntem cunoscuti in lume, ca suntem programatori buni, ca avem medici buni, profesori buni. Nu ne-a dat nimeni nimic, n-am asteptat nimic. Dar ce folos ca tu esti om la locul tau, iar toti colegii de birou vad bine si apreciaza ce-i romanul, daca tiganca cersetoare din fata mall-ului, cu pancarta lata cat spatele ei, s-o vada mii de oameni, scrie mare “SUNT ROMANCA”, si toata imaginea buna pe care-am propagat-o noi ceilalti se duce naibii. Cu discursuri a la Cartarescu se fac numai pasi inapoi. C-a fost stra-stra-ul unuia in sclavie, e ca si cum mi-ai spune ca si stra-stra-ul meu era sarac lipit pamantului, si poate ambele sunt adevarate. Ca mi se spune acum ca trebuie sa il sarut pe obraji pe cel care ma fura din buzunare sau scoate cutitul la mine, c-a fost candva etnie asuprita, gasesc de domeniul absurdului. Oamenii astia, multi din ei, isi fac din ajutoarele primite (sau furate) case mari in care NU LOCUIESC apoi. Problema e de mentalitate si atitudine anti-sociala. Citeam chiar undeva ca ei nu recunosc principiul proprietatii, ca nici nu exista asa ceva in limba lor. La chestiile astea de esenta si actualitate trebuie sa ne plecam, sa cautam solutii, sa actionam macar cat de cat cu ceva, chiar daca facem pasi mici. Ca povestile lacrimogene de starnire a simpatiei si empatiei n-ajuta la nimic.

  11. “copiilor care-am crescut cu TEAMA de tigani”
    Ai pornit din start in favoarea demonstratiei de bun simt a lui Cartarescu.
    El vorbeste de conditionare sociala, care, da, este o samanta ce da PESTE GENERATII fructe viermanoase si putrede. Ceea ce s-a si intamplat.

    Lucrul cel mai trist este lipsa totala a unei educatii de ambele parti. Nu s-a incercat niciodata cu adevarat ‘civilizarea’ (am o reticenta in a folosi cuvantul), de o parte, nici nu s-a invatat toleranta, de cealalta parte. Deci nu e vorba de ‘starnire a empatiei’. E vorba de un indemn la a nu generaliza si e vorba de psihologie sociala, dupa cum am zis mai sus. E vorba de eternul fatalism romanesc, de eterna sa auto-dezincriminare. Intotdeauna e vina celuilalt. Si mai e vorba, desigur, si de auto-ghetoizare, din sentiment de culpa, din complex de inferioritate, din lipsa de oportunitati educationale, da, din cultura si familia proprie (“n-o sa fii niciodata un ‘alb’, fiule, intodeauna pentru ei o sa fii un tigan nenorocit” – replica la fel de daunatoare ca si “tiganii ne fac de rasul lumii”)

    Intr-o emisiune jenanta la realitatea, acum vreo 2 sapt, sar gheorghe, dragoteasca si turcescu pe cioroianu si pe o reprezentanta a asociatiei Rromani Criss. Concluzia (pentru care ar postul ar fi trebuit amendat gras de tot) a fost plecati dracu in india de unde ati venit, sunteti toti niste infractori, ne-ati facut de rusine.

    Dna/Dra de la Rromani Criss, sub asediu, a dat replica cea mai potrivita: “Deci eu, urmarind stirile de la ora 5, sa inteleg ca toti romanii sunt criminali, psihopati si violatori?’

  12. Alex, de ce n-am exclude pentru o clipa tiganii si romanii din Romania? Pentru 17 ani, tiganii s-au bucurat de libera circulatie in tot restul Europei. La vremea la care, dupa ’90, multe tari isi inchisesera portile in fata romanilor, tiganii au continuat sa fie protejati, ca “minoritate discriminata” la ei in tara. Au beneficiat de ajutoare, iar Occidentul nu i-a privit, ani de zile, ca pe “tigani imputiti”. Au avut deci sanse cu carul sa-si gaseasca job-uri decente PRIN OCCIDENT, dar rezultatul il constatam acum: ca si dupa mai bine de un deceniu, e mai usor sa furi, sa talharesti, sa profiti de mana intinsa si ajutorul celorlalti. Nu zic de toti, fireste, ca si-n Vancouver stiu cel putin de un Lache Cercel, muzician de renume si rrom cu care NU mi-e rusine sa-l stiu ca-i si roman.
    Fenomenul ca majoritatea celor care bantuie Europa, plangandu-se de discriminarea si asuprirea romanilor, SE INTORC mereu in Romania, nu spune si el ceva? Cum naiba sa fii atat de discriminat la tine in tara, daca tot acolo te intorci cu regularitate, ca E MAI BINE? ;))

  13. In momentul in care iti asumi ca ‘nu zici de toti’ nu mai ai dreptul sa folosesti termeni generali (tiganii in sus, tiganii in jos). Repet: suntem cati acuma, vreo 18-19 milioane? Pentru toate relele e de vina un anume procent (mare, mic, cum o fi) din 2 milioane? Te rog.

    Asa pot si eu sa generalizez si sa spun: NU suntem o natie de doctori, informaticieni, filologi, mai stiu eu ce excelenti (ca sa te parafrazez). Nici pe departe. Suntem o natie de spagari, de lasi, de nepotisti si de ranchiunosi, intotdeauna pregatiti cu o mica atentie pentru un serviciu, intotdeauna pregatiti sa ciugulim si noi cate ceva (ca furam timp, salam, ciment, trei plasme din gestiune, tot furt se cheama), intotdeauna simtind un cutit in spate, intotdeauna ‘ne mananca de cur’ cineva etc. Pot si eu generaliza asa. NU ZIC CA TOTI suntem asa, sigur. Cunosc si cativa romani de treaba. 🙂
    De ce ai plecat din Romania?
    E asa de complicata discutia, si stiu ca nu am calificarile si cartile necesare in spate ca sa o sustin cum as vrea (promit sa mai citesc), si mai stiu ca atitudinea ta este culbabilizare din start, fara drept de apel, si asta nu a dus niciodata la nimic.
    Cu respect pentru o polemica civilizata, Alex 🙂

  14. A, si mai voiam sa zic ceva:
    Am citit pe undeva o chestie interesanta: etniile nomade tind sa aiba un comportament social de cameleon, daca vrei. Preiau comportamentul ‘etniei gazda’. Pentru fiecare tigan (=infractor, prefacut, care se victimizeaza degeaba, delasator, etc asa cum caracterizezi tu etnia), exista cinci romani la fel.

  15. 😉 N-ai inteles la ce m-am referit. Ti-am aratat simplu ca si Europa, nu doar Romania, are azi o atitudine ostila fata de tigani. In Europa se generalizeaza, doar ca vesticii sunt mai smecheri: ii numesc mereu “romani” (nu “tigani”), ca sa-i expulzeze simplu inapoi in Ro si sa se spele pe maini. Iar noi, romanii, n-om fi asa rai, din moment ce tiganii nostri nici ei nu prea raman prin alte tari, ci se intorc cu regularitate inapoi.
    Despre generalizare si “nu ai dreptul” …take it easy 😉 Cand o parte importanta dintr-o etnie, grup, gasca, natie, devine prea vizibila, asta se face mereu, se generalizeaza. Toti spunem “tiganii sunt asa”, “romanii sunt asa”, “americanii sunt asa”…
    Iar de la faza aia cu “De ce ai plecat din Romania?” si “atitudinea ta este culbabilizare din start”, la mine s-a cam rupt firul 🙁 Ce-are sula cu prefectura? Citeste-mi intai argumentatia, ca discutia nu-i atat de complexa, daca pleci putin urechea la exact ce-a spus celalalt. Tare mi-e ca ai sarit cu niste elemente total straine logicii si subiectului nostru de pana aici 🙁
    O fi ea “polemica civilizata”, dar e de prost gust sa nu citesti ce scrie celalalt si sa sari aiurea cu “tu esti asa”. Cu parere de rau …numai bine.

  16. cristi are perfecta dreptate ,tigani sint o problema,eu cred ca fortele speciale descind 97% in salase de cioroi ca doar ei sint PROBLEMA ,si noi doar 3 % eh ca doar noi romanasi de aceeia platim taxe ca sa-i duca potera pe {PPROBLEMEE} asa sa tot furi in tara asta ca platesc fraieri de romani problemele huoooooooooo……..cioroilor

  17. d’ acord..eu intotdeauna am zis ca ne meritam tiganii cum francezii sau americanii isi merita negrii . Da’ din pacate acceptarea si asumarea acestei responsabilitati nu rezolva foarte mult problema. Care s vinovatii? stramosii, ei is de mult oale si ulcele, tiganii? ma intreb daca poti blama niste oameni care fac ce stiu si cat stiu, care atata au vazut. Si totusi eu nu pot omite ca mi repugna comportamentul lor , ca imi creste adrenalina si imi strag geanta bine de cate ori trec pe langa un grup de tigani .
    solutii? hmm..inca ma mai intreb …Asa a fost mereu istoria , si a luat revansa , ne o meritam din plin

  18. Mihaela : te tog mai da o “runda” pe la scoala sa acumulezi suficiente informatii precum acelea care ne (iti) aduc la cunostinta ca americanii nu isi merita “negrii” ! ei , afro-americanii au fost importati! si ..hmmm ! francezii , vaaai , dar ce lacune in “cultura” dumitale trebuie sa infrunt ..partout ..
    ei , francezii asadar .. au colonializat ! intelegi termenul ?
    Tziganii europeni sunt cu totul un alt rezultat istoric / social / politic si…. intre timp PSIHO-SOCIAL !
    hai la ecolo si eshcola !

  19. Stimata doamna Emma,
    daca ati trece putin peste dorinta dumneavoastra de a va afisa cunostintele , frantuzismele ieftine si de a contrazice din capul locului pote ati fii inteles ideia mea si anume ca omenii care au fost asupriti intr un fel sau altul de diverse popoare, fie ca vorbim de colonizare sau sclavie tind acum sa si “ia revansa.” Fiind atat de frantzuzita ,probail ca sunteti in tema cu problemele care exista in Franta vis-a-vis de problema negrilor , sa nu mai vorbesc de State. Daca ati fi citit cu putina atentie, eu nu am contrazis cu nimic admirabilele dumneavoasta cunostinte in materie de istorie universala.Incercam si eu , umil sa spun ca nu pot sa condamn un popor nomad, de care am profitat secole intregi. Din acest motiv spuneam ca ne meritam soarta.Cat despre scoala , mult prea stimata doamna , te asigur te asigur ca orice ai fi terminat n ai nici o sansa sa ma ajungi la anii de studiu, desi sincer cu asta cred ca ti am atins gradul de nesimtire , motiv pentru care imi cer scuze,
    o seara minunata,
    mihaela

  20. sunteti subdezvoltati telectual in secolu douashunu . va fredonati cu formule d-alea “formale” .. “stimata” . bleah ! spiruharetistilor! hai la vot ca va dau dascalii iscalitura pe tzertificate si diplome fara sa se asigura ca aveti un minimum de cultura jenerala in jenere !

    care popor asuprit ? rromii ? ce-au inventat ? hartia sau picsu ? da` aialalti cu un singur “r” ?

    auzi tu acolo “istorie universala” de parca vorbim de detergent !

  21. Multpreastimata doamna,
    Nu va agitati , riscati sa faceti apoplexie, nu i de dorit.
    Imi cer scuze ca am agitat o erudita ca multpreastimabila dumneavoastra persoana.
    ehe..e o vorba minunata intr o carte la fel de minunata.. spune cam asa..” nu i raspunde prostului dupa prostia lui , ca sa nu fii si tu la fel ca el , dar raspunde i prostului dupa prostia lui ca sa nu creada ca are dreptate.
    deci si prin urmare voi pune eu punct la acestui schimb tampit de cuvinte , inclinandu-ma in fata geniului dumneavoastra.
    p.s si cucoana..mai cizeleaza te o leaca si nu te mai enerva..nu de alta , da’ acu’ pe bune te agiti o leaca degeaba.Diplomatia nu se inventase in secolul trecut., ca sincer incep sa ma indoiesc ca esti demna de vorbele astea mirobolante pe care le folosesc pe post de adjective pentru a te caracteriza, STIMABILA.

  22. 😀 ..inteleptul cedeaza primul. Acum” pe bune” si fara sa mai fiu rautacioasa , desi am inteles si subtilitatile ultimului dv comment, pareti o tipa intelgenta, putin cam suparata pe noi “spiruharetistii” (desi , sincer facultatea care tocmai o s o termin peste cateva zile ii zice U.M.F-da nu mai conteaza)astia de 2 bani.
    M a deranjat modul in care ati atacat. Acceptam cu mare placere criticile , nu ma consider nici pe departe cel mai destept om, nu pentru asta citesc blogul omului astuia,ci pentru ca imi place cum gandeste si eu consider ca inca mai am de invatat de la unul de la altul. Imi pare rau ca i am transformat blogul intr un schimb de replici mai mult sau mai putin placute. Oricum ma bucur ca inca mai sunt oameni ca dv care mai stiu cate ceva , chiar daca s ei mai inversunati:P.
    tot respectul meu,
    toate cele bune (si acum chiar vb serios:D),

  23. Frumoase comentare! But shukar, misto!
    Duminica am fost in centrul satului la un magazin pentru cumparaturi……pe scari, afara, sedea un tiganel de vreo 4/5 anisori cu o pungulita in brate in care avea placinte, cozonac si piine…probabil de la biserica din apropiere. Nu cersea, sedea acolo linistit…..cind am iesit afara din magazin si am vrut sa- i dau ce cumparasem pentru el, un barbat voinic, roman sanatos, puternic si plin de nervi, l- a intrebat ce cauta acolo si sa se care imediat,…..sa nu- l mai vada, ca- i era urit in fata ochilor….tiganelul simtind primejdia, s-a facut mic si a raspuns imediat ca pleaca…..dar n- a apucat sa plece caci romanul cel viteaz l- a prins de mina, tinindu-l strins sa nu cumva sa scape, dupa care a inceput sa- i traga citeva suturi foarte bine tintite drept la fund…..drept pentru care cel mic facea sarituri vrind – nevrind…..plingind, urlind. Pina am apucat sa intervin, a incasat citeva shuturi zdravene…..am tipat la barbatul voinic sa- l lase imediat in pace ca nu are dreptul sa dea in el. Putin dezorientat, l- a lasat in pace, dupa care s- a luat de mine…..ca de ce ma bag, poate vreau s- o incasez si eu…..de partea cui esti, a noastra sau a tiganilor? …intre timp cel mic fugise……. M- am intors acasa cu nodul in git si am inceput sa pling simtindu- ma neputincioasa si mica…..OARE EI AU VREO SANSA IN VIATA ASTA IN TARA ASTA SA FIE TRATATI CA OAMANII SI NU CA ANIMALELE? nu cred…..nu.

Leave a Reply