Mori, plicticosule!

Almanah de FiteA apărut Almanahul de Fiţe, editat de Academia Caţavencu.

Să vă zic de ce-mi plac mie aşa de mult fiţele. Pentru că nu există. Sunt o închipuire a oamenilor trişti, modest îmbrăcaţi, care mănâncă margarină în bucătării urâţele şi merg în vacanţe organizate de agenţii de turism, vizitând muzee de istorie locală…
(Despina Bădescu)

Mădălina Tache zice că sunt “cel mai fiţos om” pe care-l cunoaşte şi-mi face un portret amical în “2.358 de cuvinte despre ‘brand-ul’ Dragoş Bucurenci”:

Ştiu pe cineva căruia simpla rostire a substantivului propriu “Bucurenci” îi declanşează o emisie spontană de clăbuci. Sponană, de o vehemenţă ieşită din comun şi de neoprit. Odată, siderată fiind de ceea ce-mi auzeau urechile la adresa subiectului acestui text, am fost la un pas să intru pe contrasens. (…)

La puţină vreme după ce era să intru pe contrasens din cauza “succesului” lui la publicul masculin, am şi renunţat să-l mai apăr în faţa celor care-l desfiinţează. Am renunţat şi i-am comunicat asta, râzând: “Băi, Dragoş, încetează odată să-ţi mai pui toată România-n cap, că am obosit să te tot apăr. Am şi obosit şi nici nu pot să ţin ritmul cu toate tâmpeniile pe care le faci…” A râs, încântat. Bucurenci e întotdeauna încântat când mai enervează pe cineva, de-aia e şi foarte coerent în politica lui de a enerva.

În replică, eu semnez o “Meditaţie despre fiţe”:

Îmi spun de fiecare dată că ajunge zilei urâţenia ei ca să mai îngroş şi eu rândurile prăfuiţilor cu faţă umană. Mă întânesc peste zi cu prea multe arătări îmbrăcate cum dă Dumnezeu (expresia asta e foarte potrivită, pentru că între atributele divine nu intră şi atributul de stilist), cu prea multe figuri trezite cu faţa la cearşaf, ca să mai tolerez o reflexie descompusă în oglinda liftului. Poate că alţii nu-mi datorează nimic, dacă-şi permit să iasă pe stradă ca adunaţi de pe Dâmboviţa, dar eu îmi datorez atâta lucru: o imagine plăcută la întâlnirea cu mine însumi.

(…) Visez o revoluţie inutilă, o insurecţie a bunului gust şi un minister al răsfăţului de sine. Dacă toate astea sunt fiţe, merg cu ele de gât până la Dumnezeu.

Dan C. Mihăilescu plays the Devil’s advocate şi vorbeşte despre “partea bună a moftului”:

Dar staţi să vedeţi drăcărie! Din cât sunt eu mai astfel, dintr-atâta mă declar de acord cu cei care vor cu tot dinadinsul să fie altfel. Adică, aşa cum snobismul are partea lui bună – este forma (aparent şi vremelnic) goală, care, în timp, trage după ea fondul de reală valoare – şi fiţele, adică mofturile lumii bune şi bogate, de sincronizare la secundă cu cele mai noi tendinţe occidentale, au un rost fertilizator, concurenţial, educativ, stimulator de energii.

Dragoş Muşat compune un “argument pentru o ştiinţă a fiţelor”:

E greu să ai fiţe. E o artă. Luaţi-vă un stilist de fiţe şi rugaţi-l să vă transforme într-o persoană interesantă. Plătiţi oricât pentru asta. Nimic nu e mai plăcut decât să iei viaţa şi societatea la mişto. Dacă nu credeţi asta, pregătiţi-vă să vă gravaţi pe mormânt următoarele: “DECEDAT FĂRĂ SĂ FI FĂCUT NICIODATĂ NIMIC INTERESANT SAU EXAGERAT. Decedat degeaba”. Mori, plicticosule!

Mihaela Rădulescu (elle en sait quelque chose) zice “Na, că am şi eu!”:

Fiţa are justificare dacă-ţi face cu adevărat trebuinţă şi dacă o porţi cu naturaleţe. Dacă nu eşti în pielea ta nici în haine scumpe şi nu ştii că într-un jet privat poţi să-ţi iei haine de schimb, ca să nu ajungi mototolit la destinaţie, mai bine faci donaţii. În ambele situaţii vei fi făcut de cacao, dar e posibil ca într-una din ele să te simţi, măcar tu, împăcat cu situaţia şi, pe alocuri, cu tine…

Matei Schwartz (Fashion & Beauty, TimeOut) explică ad usum Delphini:

Nu cred că este rău să ai bani munciţi cinstit pe care să îi cheltuieşti pe gagdet-uri de ultimă generaţie sau pe pantofi Manolo Blahnik de 900 de euro. Nici să apari la un eveniment cu o geantă Louis Vuitton, asortată la nişte pantofi vintage cumpăraţi de la Paris. Rău este să scoţi ochii celor din jur cu broşa ta de la Tiffany’s, sau să-ţi pătezi de muştar costumul Versace, în timp ce râgâi a mici şi bere, în direct la televizor, de ziua nu-ştiu-cărui tovarăş cu terenuri în Pipera. Dar vor veni şi vremuri mai bune!

Iar Despina Bădescu pledează pro domo împotriva mutării sediului redacţiei Tabu în Casa Presei:

Vă zic eu, trebuie să mă credeţi pe cuvânt: fiţele nu există decât în mintea muncitorilor care mă scuipă pentru că port cizme vara. Eu nu am fiţe, ci doar dorinţa puternică de a face ce am chef. Eu nu mă supăr pentru că înţeleg că viziunea lor estetică este limitată din cauza programului, a condiţiilor grele de lucru şi a lipsei de contact cu designerii tineri. (…)

Dacă i-aş spune domnului Vulpe (membru în Board-ul Realitatea Caţavencu – n.m.) că nu vreau să ne mute redacţia la Casa Presei pentru că eu urăsc urâţenia, m-ar acuza că sunt fiţoasă. Dar eu ştiu sigur că nu sunt, ci că îmi plac cu toată sinceritatea şi încântarea mai mult îngeraşii faţadelor din centru decât mirosul de cantină şi de ziarist sărac din Casa Presei. Nu sunt fiţe, domnule Vulpe, e sufletul meu, tot ăla care poartă cizme vara!

În fine, nu vă imaginaţi că tot Almanahul este o apologie a fiţelor. Sunt, slavă Domnului, şi destui mâncători de lăcuste care le arată cu degetul. Dacă vreţi să audiatur et altera pars, cumpăraţi Almanahul de la chioşc.

Evident, expresiile în limbi străine de mai înainte sunt tot nişte fiţe… Nu m-am putut abţine…

  1. eu zic ca fitele exista. chiar daca sunt inchipuite. ele exitsa intr-o minte scrantita de o indoiala metodica. adica, daca unul iti spune: bai, esti fitos, tu poti sa mergi mai departe. daca iti mai spune un altul: n-auzi, ma, esti fitos!, continui inca sa mergi. dar daca iti zice si un al treilea, un al patrulea samd, parca – parca incepe sa se umfle asfaltul in fata ta. atunci, tu, in mintea ta, te intrebi pe tine, si apoi ii intrebi si pe altii: ce naiba inseamna… fitzos? deci, iata ce inseamna sa fii fitos. sa te intrebi ce-i aia. si ca sa vedeti ca nu-i lucru usor sa porti povara sensului unui cuvant despre care nu stii nimic – sa fii fitos – , iata cum, ca sa iesi basma curata, dai vina pe altii:
    “(…) Faza e ca intotdeauna mi-am zis, asa in gandul meu, ca eu n-am fitze. Ca fitze au doar vedetele care s-au format peste noapte si pe care statutul nou castigat le-a dat peste cap. (…)” – Dana Rogoz
    http://www.danarogoz.ro/

    http://www.hairomania.wordpress.com

  2. De fapt, Despina Badescu (sau cum s-o numi) nu vrea sa fie fitzoasa ci de-a dreptul exhibitionista.Ceea ce o impiedica este probabil educatia clasica primita de copiii familiilor care maninca margarina in bucatarii uritele si merg in vacante organizate de agentii de turism vizitind muzee de istorie locala…si ,zic eu, mai intotdeauna si una-doua manastiri.

  3. ceea ce (si) admir eu la purtatorii de fitze este faptul ca ei reusesc sa ajunga aproape integral la constiinta propriilor valori.Ei isi dau seama IN TIMP UTIL ca sunt niste aproape-nulitati ale domeniului.Deaceea se transforma in timp record in regizorii mediocritatii personale pe care o impopotoneaza cu galagie cit de multa,capricii ieftine si multa-multa obraznicie.Prefacindu-se ca nu stiu ca fitzele autentice sunt ,de fapt,originalitati sau licente, isi autoprovoaca avalanse fitzoase pictindu-si pe prezenta kitchul individului care ar putea sa poposeasca mai mult in normalitate.

  4. Doamna Tache se cam insala. N-am gasit blogul ala al “domnisoarei gata sa-ti lesine in brate”. Poate s-a speriat si l-a ascuns sau poate nu si-a facut temele Simona/Madalina (pana la urma cum e?). Tu stii ceva, hit us with a link!

  5. N-am zis-o eu, dar mi-a placut: “Traieste si lasa-i si pe altii sa traiasca!” Cum o face fiecare, asta e treaba lui. Celor care se uita mereu in gradina vecinilor si au de comentat, cu siguranta ca le lipseste cate ceva, desi incearca sa mascheze pozand in fiinte superioare. Probabil ca n-au altceva mai bun de facut cu viata lor. In loc sa dea cu pietre in tot ce misca, mai bine ar recunoaste cinstit ca le-ar placea si lor sa aiba fite, macar din cand in cand, problema e ca nu-si permit. Decat sa puna osul la treaba si sa-si incerce norocul, ca nu se stie niciodata, poate ajung sa se imbogateasca si ei peste noapte din munca cinstita – nu, pe bune, chiar credeti ca bat campii?- li se pare mai simplu sa-si puna placa cu dinti de otel si sa-i muste pe altii de unde nu se asteapta. Asta le da sentimentul ca n-au trait degeaba.

  6. Sigur, ai vreo oferta concreta? Abia astept sa ma imbogatesc si sa devin si eu fitoasa, ca sa aiba lumea despre cine sa manance floricele de porumb in continuare. Pofta buna!

  7. Scuze, eu nu inteleg ce a zis Doru de mine. Deci pana la urma sunt sau nu sunt fitoasa? Ma impiedica educatia mea sau a altora? Nu am inteles, scuze. Mersi.

  8. Despina,educatia ta,ocupindu-se de cu totul altceva nu are cum sa te impiedice.Problemele vin din partea nenorocitilor mincatori de margarina,care in loc sa-ti admire cismele de vara pentru umorile proprii,se duc incuiatii naibii sa viziteze niste darapanaturi de manastiri.Si vezi ca dintii de otel ai frustratilor astia, au adus-o pe Yanka in situatia de a nu-si mai putea tatua fesele fitoase…tocmai cind se hotarise (mititica) sa puna(scuze) osul la treaba.

  9. acu’ daca tot intirziie trenul,hai sa-ti vind un pont: in loc sa tot reciclati mai bine taiati si voi un copac…cel care sa cada pe Verestoy…hai pa.

Leave a Reply