Culoarea summit-ului

NATODacă nu ştiaţi de unde să luaţi bleumarinul ăla nefericit din sigla summit-ului NATO, vă spun eu – e bleu gendarme.

Omuleţi amintea la ea pe blog, citând-o pe Ana Blandiana, că suntem un popor vegetal. Îi dau dreptate.

Ar trebui invitat şi Fidel să-şi facă un summit la Bucureşti. Şi imediat după Fidel, n-ar strica să se programeze şi Mohamed Ahmadinejad cu un summit al ţărilor islamice. Păi unde mai găsesc chiar şi ei, ditai dictatorii, un guvern dispus să-şi evacueze capitala, s-o împartă în două ca pe Berlinul de tristă amintire, să declare stare de necesitate şi să reprime conştiincios orice manifestare a dezacordului faţă de şuşa guvernamentală?

Să vină Fidel, să vină Ahmadinejad, să vină şi Kim Jong-Il la Bucureşti, atunci să vezi distracţie! De-abia aştept să-i văd şi pe activiştii Amnesty International duşi să dea cu subsemnatul la secţia 10 poliţie. Asta, desigur, dacă i-ar lăsa cineva să intre-n ţară. Păi ce, ei cred că noi nu ştim cu ce activităţi subversive se ocupă organizaţia lor?

Publicitate.

Fie că eşti un dictator crud şi nemilos sau doar un simplu preşedinte ales democratic, România este destinaţia perfectă pentru următorul tău summit. Guvernanţii noştri sunt renumiţi pentru ospitalitatea lor şi de-abia aşteaptă să facă totul pentru ca tu să te simţi tratat ca un rege. Sună chiar acum la Guvernul României şi rezervă Bucureştiul o zi, un weekend sau chiar o săptămână pentru tine şi pentru prietenii tăi.

Nu lăsa legile şi mentalităţile rigide din ţara ta să-ţi strice petrecerea! În România, starea de summit înseamnă că tu poţi să faci ce vrei şi nimeni nu poate să facă nimic în legătură cu asta. Nici măcar nu-i nevoie să ne spui ce doreşti. Suntem aici ca să-ţi ghicim chiar şi cea mai ascunsă dorinţă. Sună chiar acum şi convinge-te singur!

România. Simte-te ca la tine acasă!

Cât de troglodit trebuie să fii ca să-ţi baţi copiii pentru că se joacă zgomotos de faţă cu prietenii pe care i-ai chemat în vizită? E prea tare comparaţia? Prea tare e ce s-a întâmplat astăzi la Timpuri Noi.

Pentru cine mai gustă ironiile istoriei, iată încă una: acum 40 de ani, în plină dictatură, românii protestau în stradă faţă de invadarea Cehoslovaciei de către trupele pactului militar din care România făcea partea. Astăzi, în plină democraţie, 40 de tineri sunt reţinuţi abuziv de mascaţi pentru că protestează paşnic într-o incintă închisă faţă de intenţiile belicoase ale celuilalt pact militar, din care România face acum parte.

N-ar fi fost rău dacă, în loc să-i doteze cu fluier nou şi chipiu imaculat, guvernanţii i-ar fi trecut pe bieţii miliţieni prin cursul scurt despre valorile nord-atlantice: NATO pentru to(n)ţi. N-ar fi fost rău nici dacă i-ar fi rugat să răspundă la sfârşit la întrebarea de verificare “Enumeraţi cel puţin zece diferenţe între NATO şi Tratatul de la Varşovia.”

Dar nimeni nu s-a gândit la asta, eram prea ocupaţi să schimbăm gazonul, să plantăm panseluţe, să gonim lumea din oraş şi să-i ardem una lu ăla micu peste ceafă ca să-nceteze odată cu gălăgia asta.

  1. Asteptam parerea ta despre ce se intampla. Mie mi se pare de necrezut si sincer imi pare rau sa spun, dar mentalitatea comunista inca mai exista. Lucrurile care s-au intamplat in ultimele zile(interzicerea intrarii in tara, suspendarea unor site-uri anti-nato, arestarea tinerilor, interzicerea protestelor, modul de gandire si de actionare a statului roman, interzicerea drepturilor de libera exprimare, interzicerea consumului de alcool pe perioada summitului in anumite zone-?? si multe altele..) mi-au lasat un gust amar. Si ce e mai frustrant este ca nu pot face nimic. Ma gandesc ca poate daca presa ar participa la un protest alaturi de militantii anti-nato fortele de ordine nu ar mai putea face nimic. Dar nu pot fi sigura nici de asta …

  2. Eram intr-o vizita la cineva ieri cand au dat la TV reportajul de la “Timpuri noi”. In afara de mine si de doua dragalase, gazda noastra (vreo 35 de ani) se pomenise si cu vizita mamei.

    Iar cand au vazut stirea, s-au incins spiritele celor 2 de pe urma: “Vai ce fetze de aurolaci… Da-ti-le maica la oase!” sau “Duceti-va ba la voi in tara unde-i jeg si violenta!”… “Ia uite, si fete! Pun pariu ca nu stiu sa aprinda aragazu’ da’ vin peste noi!”

  3. Diferenta dintre NATO si Pactul de la Varsovia e ca diferenta intre Uniunea Europeana si Imperiul Otoman: la prima faci cerere sa te primeasca, la a doua ai vrea sa poti sa scapi. Adica uni dintre noi, carora nu le placea Marx, nu toata lumea, desigur.

  4. @S, nu poţi fi sigură de nimic 🙂

    în plus, problema tocmai asta e – eu nu sunt de acord nici cu ideile, nici cu mesajul (& for what it’s worth nici cu vestimentaţia) anarhiştilor sau pacifiştilor. dar mi se pare un abuz să nu-i laşi să se adune şi să vadă filme anti-război sau să protesteze împotriva războiului dacă asta doresc.

    n-aş merge însă niciodată al un astfel de protest, tocmai pentru că restul lumii n-ar face diferenţa între cei care protestează pentru pace şi cei care protestează pentru libertatea exprimării.

  5. Ma suna ieri un amic din New York si desi am incercat sa le fac o idee despre Romania cat am fost acolo,dupa ce in ultimile zile a ajuns la urechile lor ca Bush e in Romania m-a intrebat:”E razboi si la voi?”…

  6. Apropo de razboi, m-au apucat fibrilatiile pe 2 aprilie, cam dupa pranz asa, vazand ca, dintr-un acces de panica pesemne, angajatii firmelor dintr-un anumit ‘business park’ au fugit care incotro, in timpul programului, de parca tocmai sunase alarma de razboi..am ajuns sa glumim si sa spunem “eh, lasa, am trait noi o revolutie, om scapa cu bine si din asta” :/

    da, ce fabulospirit si alte inventii, cred ca nimic nu ne decrie mai bine ca : România. Simte-te ca la tine acasă!..ai surprins foarte bine esenta a ceea ce suntem, sau mai bine spus, a ceea ce ne straduim sa parem a fi

  7. nu e nimic prea mult pentru zelul stupid al unor conducatori lingai. sintem in continuare cel mai las popor cu putinta. de aia nu avem brand de tara
    ps: nu vorbesc de comportamente si atitudini individuale, ci de ansamblul perceput al comportamentelor si atitudinilor…

  8. Poate ca s-a cam exagerat cu cei din hala, insa pe de alta parte ce ai fi vrut? Proteste violente in strada ca-n alte tari “civilizate”? Si ca tot veni vorba de tari “civilizate”, cand intri in SUA sau Anglia, aia cum de-si permit sa-ti inspecteze laptop-ul ca sa vada si ei ce date ai pe el? Unde mai e libertatea aici? Asta ca nu mai vorbesc de tanarul impuscat la metrou in Londra parca, doar pt ca parea suspect de terorism.

    Trebuie sa recunoastem ca de bine de rau n-a fost niciun incident. Iar pe mine cel putin nu m-a deranjat summit-ul. Singurul lucru care m-a enervat mai mult e ca trebuia sa astept pana sa traversez, desi strada parea sa fie goala. Cei drept si-ntr-o zi obisnuita se poate intampla sa stau la semafor 🙂

Leave a Reply