Cum arată violenţa domestică

Pentru decembrie, Marie Claire a pregătit o campanie percutantă împotriva violenţei domestice: Iulia Vântur, Andreea Liptak şi Irina Marinescu arată pe propria piele efectele bătăii conjugale.

Din fericire, în cazul lor “vinovaţi” au fost găsiţi doar fotograful Alex Gâlmeanu şi make-up artist-ul Alexandru Abagiu.

  1. Din pacate trebuie sa spun ca nu asa arata femeile victime ale violentei conjugale. Nu, nu arata a fete frumoase, tinere si ingrijite cu niste vanatai cat se poate de artificiale ca cele din pozele de deaspupra. Dimpotriva, sunt femei cat se poate de obisuite, multe de la tara, pe fata carora chiar daca nu vezi vanatai, vezi frica in ochii lor, care se sperie de orice zgomot mai puternic sau voce ridicata. Oricat ai incerca si oricat make up ai folosi, nu poti sa imprimi asta pe fata unor vedete bine hranite si bine traite. Make -up-ul pur si simplu nu poate sa redea chinul de zi cu zi prin care trec femeile batute.

    Pacat ca astfel de campanii sunt facute de si cu oameni care nu au trecut niciodata prin asa ceva. Pozele de deaspura nu pot constitui o campanie, cum spui tu — “percutanta.” Adica poate o fi pentru unii mai slabi de inger care nu au avut parte de violenta domestica adevarata. Dar daca vrei intr-adevar sa deschizi o discutie publica pe tema asta (de altfel foarte, foarte grava si raspandita in societatea noastra) trebuie sa folosesti femei care chiar au avut parte de asa ceva. Si atunci ai sa auzi povesti ingrozitoare in care nimeni, dar nimeni, nici vecini, nici autoritati, nimeni nu sare in ajutorul unei astfel de femei chinuite.

  2. Mă îndoiesc că Marie Claire şi-a propus să deschidă o dezbatere exhaustivă pe această temă. Dar fotografiile, deşi cosmetizate, te pun pe gânduri şi discuţiile în jurul lor sunt binevenite. Ele fac (sau ar trebui să facă) parte dintr-o dezbatere mai amplă pe această temă.

  3. Violenta arata exact ca in pictorialul realizat de Galmeanu si Abagiu. Cu toate ca au ilustrat acest subiect pe niste persoane fara un fond interior afectat de aceasta problema, campania e binevenita.

    Cu toatea acestea as prefera sa lucram pe partea de convingere a victimelor violentei domestice ca aceste fapte trebuie raportate. Multe dintre noi avem mult curaj cand citim astfel de articole, insa curajul e inlocuit de frica si rusine cand devenim victime.
    Si asta e lucrul cel mai grav.

  4. @Cristina
    Cred ca orice campanie cat de mica, orice umar care vine in ajutorul acestor femei ar trebui primit cu recunostinta si impins mai departe.
    Vedetele sunt primele care au putera sa faca o diferenta si sa vb. deschis ,si sa deschida ochii la mii de femei si familii. Multe dintre femeile simple de care vorbesti tu, nu au curajul sa apara i astfel de campanii.
    Sunt convinsa ca in scurt timp se vor gasi victime reale care vor avea curaj sa participe si sa devina emblemele unei schimbari radicale.Pana atunci insa cineva trebuie sa faca primul pas.Asa vad eu azi aici, un timid prim pas catre o mare schimbare.
    felicitari !

  5. aceste poze realitatea si ced ca pe multi dintre noi ne cam zguduie acest lucru.
    No conteaza ca iesti vedeta sau nu nici o femeie sau nici o persoana nu trebuie sa tatuat pe corpul lui prostia altuia

Leave a Reply