Financial Times, fix acum un an

Pe 27 noiembrie 2007, reputatul comentator economic Martin Wolf scria în Financial Times:

Why does banking generate such turmoil, with the crisis over securitised lending the latest example? Why is the industry so profitable? Why are the people it employs so well paid? The answer to these three questions is the same: banking takes high risks. But the public sector subsidises this risk-taking. It does so because banks provide a utility. What the banks give in return, however, is gung-ho speculation.

(…) What seems increasingly clear is that the combination of generous government guarantees with rampant profit-making in inadequately capitalised institutions is an accident waiting to happen – again and again and again. Either the banking industry should be treated as a utility, with regulated returns, or it should be viewed as a profit-seeking industry that operates in accordance with the laws of the market, including, if necessary, mass bankruptcies. Since we cannot accept the latter, I suspect we will be forced to move towards the former. Little can be done now. But when the recovery begins, we must impose higher capital requirements.

A trecut un an şi accidentul continuă să se desfăşoare cu încetinitorul. Alo, domnii cu creşterea economică, unde vă grăbeaţi aşa?

  1. Repercusiuni, nu cursiuni. Ai grija ca am auzit ca Bucurenci asta e rau.

    In alta ordine de idei fix acum 3 ani a zis Buffett treaba asta, in 2005 intr-o scrisoare catre actionari. Si a fost cam primul care a tras semnalul de alarma cu mult inainte sa inceapa toata distractia. Tot cu ocazia aia a zis si “beware of geeks bearing formulas”. Enervant si Buffett asta.

    Decat sa citesti biografia lui Greenspan mai bine citesti The New Paradigm of Financial Markets de Soros. E mai multa filosofie decat piete si finante dar intelegi mai mult decat din cartea lui Greenspan. Si sunt mai bune cartile in engleza, asa cum le-au scris aia. In traduceri gasesti tot felul de interpretari nostime.

    Si in alta ordine de idei, domnu cu socialismul, bublele au fost tot timpu si o sa mai tot fie din motive lesne de inteles. Oamenii, indiferent de inteligenta, educatie si alte de astea vor sa faca repede tot. Toti stiu ce e bine pana cand vad o masina care le vorbeste sau un laptop taiat dintr-o bucata de aluminiu pe care vor sa le cumpere, pe care trebuie sa le cumpere si fara de care viata lor nu mai are sens. Si cam atunci se termina ratiunea si incepe chestia aia care cauzeaza bule. De alea mai mari citesti in ziare.

    South Sea Bubble din 1720 e o alta lectie misto. Newton si-a pierdut toate economiile cu ocazia aia. Isaac Newton, nu altul. Il stii, ala cu legile miscarii. A bagat niste bani in compania aia, actiunile au crescut, a vandut tot, a mai stat putin si pe urma a bagat mai mult in actiuni. Compania a cazut, el a pierdut toti banii.

    Acestea fiind zise ma duc sa imi iau laptopul de aluminiu pe care tocmai mi l-au livrat. 🙂

  2. Repercusiune e corect. Bravo tie Florine si laptop-ului tau de Al. In opinia mea,marea majoritate a romanilor este afectata de criza doar… mimetic. Desigur, intr-o oarecare masura, cei care se ocupa cu afaceri imobiliare se confrunta cu un impact.

  3. Mie mi-a placut un corentamiu pe twitter: Marge Simpson is the November cover of Playboy and Barack Obama won the Nobel prize of peace. Everything I learned today seems twisted. True.

  4. Buna Alexandra. Iti urmaresc boglul de multa vreme si imi plac mult jurnalele si pozele tale. La Omu am urcat si noi in iunie, de la Bran pe Valea Gaura si am coborat pe Ciubotea. Noi am lasat masina in parcarea de la partie. Am scos cam 11 ore si jumatate total. Drumul a fost spectaculos. Urcarea prin padure spre Valea Gaura mi s-a parut si mie interminabila, dar la iesirea in golul alpin mi-a revenit moralul. La coborare, desi a fost ceva mai scurt, a fost tare abrupt. Dar a meritat.

Leave a Reply