Women power

În Islanda, după falimentul naţional şi căderea ultimului guvern, Johanna Sigurdardottir a fost numită duminică prim-ministru. Fost ministru al afacerilor sociale, ea are 66 de ani şi este primul şef de stat din lume care şi-a asumat public homosexualitatea.

Tare mă tem că şi la noi vom vedea ceva similar: abia după ce vor fi condus România într-un stâlp al istoriei, bravii bărbaţi se vor da galant deoparte şi vor invita, în sfârşit, femeile să treacă la cârmă.

  1. Eu ma gindesc mai degraba la Angie Merkel. Partidul ei este prea conservator pentru gustul meu, dar mi se pare ca face treaba buna — si asta si pentru ca e femeie printre atitia barbati. (Alt motiv la fel de probabil ar fi ca vine din Geramania de Est.)

    In alta ordine de idei, dupa cum a inceput articolul, ma asteptam sa ajunga la un anumit (fost) prim-ministru al Romaniei. Dar scuzati, ala se pare ca nu si-a asumat nimic.

  2. A fi Femeie nu ar trebui sa fie o calitate electiva. Cum nici a fi barbat Nu.
    Sunt gata sa votez cu amandoua mainile o femeie care sa-mi dovedeasca faptul ca poate fi eficienta pe functia pe care candideaza. Insa daca in campania electorala imi va zambi sagalnic, subliniind ca este Femeie si deci pentru asta ar trebui sa-i dau votul … O sa obtina din partea mea, cel mult tot un zambet sagalnic 🙂

  3. Eu cred, Bucurenci, ca trebuie sa fii consecvent. Cand inviti barbatii sa vina sa alerge pe Kiseleff DOAR pentru ca te temi ca barbatilor o sa le-o ia inainte sexul frumos, tu exprimi, de fapt, fie si in gluma, acea atitudine macho deplorabila.
    Apoi, nu am auzit inca despre un prim-ministru sa fie sef de stat. De Guvern, da, dar nu de stat, mai ales intr-o republica parlamentara condusa de un presedinte, cum e Islanda.
    Ceea ce ma frapeaza la tine e formula din final: “tare ma tem…” Se intelege ca vrea sa fie o chestie pozitiva, adica femeile (dar nu neaparat cele lesbiene, nu-i asa?) vor prelua conducerea si la noi dupa ce barbatii o vor da in bara, dar, in fapt, iese o chestie cam negativa, adica pare sa te temi daca femeile (fie ele si lesbiene!) ajung sa ne conduca dupa ce altii ne vor fi adus in pragul colapsului…
    As fi vrut sa nu amesteci atatea chestii si mesajul tau sa fie clar.
    Dar nu cumva nu e clar pentru ca iti e teama sa spui ceea ce ai de spus?
    E o intrebare…
    Scrie, te rog, si de Festivalul lesbienelor de la Cluj, impotriva caruia un prapadit parlamentar pdl-ist deja vrea sa adune niscaiva protestatari tacuti, dar profund crestini…

  4. Expresia “şef de stat” e folosită în legătură cu numirea Johannei Sigurdardottir şi de Time şi de BBC. Teoretic, Regina e şeful statului în Marea Britanie şi preşedintele în Germania, dar practic Marea Britanie e condusă de prim-ministru, iar Germania de cancelar. La acest gen de “sefi de stat” se referă şi BBC şi Time şi la fel fac şi eu.

  5. Regret, am verificat la BBC, nu exista asa ceva. Se vorbeste doar de PM (Prime Minister), “head of government” sau de “leader” (ceea ce nu inseamna sef de stat).
    Chiar daca in statele pe care le mentionezi conducerea efectiva o asigura seful guvernului (Marea Britanie si Germania), nimeni nu-i defineste pe premierii acestora ca fiind “sefi de stat”, pentru ca sefii de stat, asa cum spui, sunt Regele/Regina sau presedintele.
    In fine, era doar o observatie, eu o sa ma opresc aici.

  6. my bad, acum am văzut şi eu că BBC zice “head of government”, dar nu m-am înşelat în privinţa Time, unde am şi citit prima dată ştirea, în ediţie offline (preluată identic în online). De-aia nici n-am mai verificat la BBC, mi s-a părut că şi ei ziceau la fel.

  7. Si de ce te temi ca vei vedea ceva similar? Este vreo amenintare grea?
    Am retinunt ca barbatii se vor da *galant* la o parte si vor *invita* femeile la cârma.
    Nu ca femeile ar câstiga respectul alegatorilor sau ar prelua puterea, doamne fereste sa fie atât de active.
    Nu, li se acorda un privilegiu, beneficiaza de generozitatea si marinimia barbatilor cavaleri care le cedeaza scaunul.
    Oricum, gând la gând cu Simon, o candidata care avanseaza ca atuuri electorale caracteristici sexuale e cât se poate de jalnica.

  8. mi se pare f savuros detaliul k a fost numita sef al guvernului o lesbianca ‘in urma falimentului national’…
    honni soit qui mal y pense, eh? ;))

Leave a Reply