Dorul de moarte

“gandurile despre separarea indelungata sau ireversibila de un partener cu care avem o relatie apropiata determina o mai mare accesibilitate a gandurilor legate de moarte, intr-o mai mare masura decat alte tipuri de despartiri”

Mickulincer et al, 2002, cit. de Taubman-Ben-Ari O et al. in Death Studies, vol. 32, No. 8, 2008, p. 742

:: de aici

Lucru care-mi aduce aminte de nişte versuri ale lui Topârceanu:

Toto et l’auto

“Au revoir!”, dit Toto
Et partit en auto
Il n’avait nul souci.
Au tournant dangereux
Il lui creva un pneu…
Toto creva aussi.
Moralité:
Mourir c’est partir un peu.

Toto şi otomobilul

Toto spuse: “Pe curând!”
În maşina lui urcând.
N-avea griji de niciun fel.
La virajul cu bucluc,
I-a plesnit un cauciuc.
Totot a plesnit şi el.
Morala:
Când mori, parcă pleci niţel…

(traducerea e a lui Romulus Vulpescu)

  1. acum iti multumesc eu. stiam ca iti va face placere. duiosie, tristete si umor… dulce-amar;
    pentru situatii cand nu ai la tine vorbele de duh, e bine sa “ai la-ndemana” un citat din Toparceanu.

    “De-aceea-mi iese schiop si mic
    Un vers, in fiecare stanta…
    Vezi, tot m-ai inspirat un pic
    De la distanta!” (Prefata, Migdale Amare)

  2. Fiecare moare singur,moare pentru sine…iesim singuri pe usa mortii…cu trecerea timpului realizezi cat de singur esti…contemplarea mortii e contemplarea singuratatii in stare pura…cat de mult te doare o despartire!e adevarat pentru ca te apropii putin de moarte!

  3. “gandurile legate de moarte” le ai si atunci cand nu ai acel partener…cand te trezesti intr-o dimineata si te loveste intrebarea daca ai fost vre-o data indragostit. Cum o fi sa visezi pe cineva in fiecare zi? Oare dragostea poate sa dea un sens mai profund existentei tale seci?

  4. ash ! si eu ca “blonda-machidoana-bulgaroaica” ( intre timp m-am oceanizat 😆 ) ma gandesccat de trist este pentru cei care sunt “genetic” pesimisti 🙂 evident ca nu reusim sa “n-mpreunam” decat daca jenetiku ne da ok-ul spuse “juless-noica” 🙂 )

    p.s. am sa scriu ( cand marioara curie mea draga ) revine pe douashpatru 😆

  5. pardon! acum nu se marita sa scriu ca nu-s in faza aia “creativa” sinucidala (mi-s in vacatziune 🙂 la moda nu ? ) dar daca dau nas in nas cu marie curie-ul meu ..ioi.. de ce nu ? 😆

  6. maicutza terry

    ah..ce stiti voi despre platon, socrates, heidegger(cel cu ostilitatea in hospital) sau ma rog frumos despre unul ca si descartes (ala care cica era cu relatia minte – corp ? si, neurotransmitzatorii in general ? ) nimiccccaaaa nu stiti ! dar apsolut nimiccccaaaaa nu stiti ! las ca le chem eu pe nora, pe nicoleta si pe sadgirl sa ne ecsplice !

  7. sa iti fie dor de moarte inseamna sa ai un fel de calm in tine . cand esti agresiv inseamna ca nu esti calm . deci nu ti-e dor de moarte pur si simplu . pare sa fie logic . nu ?

  8. limonada-galanta

    mie imi plac delfinii ca-s homosecsuali in general . pe urma din cauza ca fac tumbe si acrobatii.

    p.s. despre moarte am o parere fff proasta . nici nu vreau sa o vad in fata . nu in fata mea . dar daca cineva insista fff tare … 🙂 voluntari ? ceva ?

Leave a Reply