De ce iubim femeile în politică

(dr. Sandra Pralong în România Liberă)

E oare adevarat ca femeile favorizeaza armonia, consensul, onestitatea si buna intelegere, pe cand barbatii sunt acaparatori, orgoliosi, individualisti, competitivi si apucatori? Nu stiu sa raspund la aceasta intrebare si, oricum, raspunsul cel mai sanatos ar fi: depinde de la caz la caz. Dar cazurile agregate in statistici oficiale, care claseaza tarile – cu barbati si femei deopotriva – ofera un tablou interesant.

Sa luam, spre exemplu, onestitatea: indexul global de coruptie pentru 2008 claseaza cele mai putin corupte tari din lume astfel: 1. Danemarca; 2. Noua Zeelanda; 3. Suedia; 4. Singapore; 5. Finlanda; 6. Elvetia; 7. Islanda; 8. Olanda etc. In acest index, Romania ocupa locul 70, intre 180 si ceva de tari. Nu este atat de grav pe cat pare vazut din interior, dar nici bine nu este.

Un alt index, cel al dezvoltarii umane – care stipuleaza ca o viata buna nu este doar una de abundenta materiala si crestere economica, ci, de asemenea, una traita cu sanatate si acces la cunostinte prin educatie –, arata urmatorul clasament intre tari:

1. Islanda (inainte de criza); 2. Norvegia; 3. Canada; 4. Australia; 5 Irlanda; 6. Olanda; 7. Suedia etc., urmate de Danemarca, Noua Zeelanda, Elvetia, Finlanda, printre primele clasate. Romania e pe pozitia 62, datorita mai ales alfabetizarii masive mostenite de la sistemul comunist.

Si acum, poanta: indexul din 2008 care claseaza tarile in functie de proportia femeilor in viata politica arata astfel: 1. Norvegia; 2. Finlanda; 3. Suedia; 4. Islanda; 5. Noua Zeelanda etc. In acest clasament Romania ocupa tot pozitia 70, mult dupa Filipine, Mozambic, Sri Lanka, Lesoto, Trinidad si chiar… Moldova!

:: citeşte articolul integral aici

  1. Referitor la gradul ridicat de alfabetizare mostenit de la regimul comunist – a se vedea “The Reader”. Mie tema ignorantei si analfabetismului mi se pare mai grava decat oricare dintre ideile filmului si ma inspaimanta totodata cel mai tare.

  2. Poate ca nu exista o legatura directa intre cele doua (o mai buna dezvoltare “umana” si prezenta femeilor in politica). Cea din urma ar putea fi de fapt o consecinta a primei. Cred ca factorul declansator ar rezultatelor bune e gradul de civilizatie, corectitudinea si mintea destupata a celor care au sisteme politice distribuite echilibrat intre ambele sexe. Normalitatea sociala (totodata sursa de bunastare generala) si lipsa mentalitatii “sexului slab” poate fi cea care incurajeaza segmentul feminin intresetat de domeniul politic sa se implice, avand asigurat un mediu in care deciziile lor vor avea aceeasi pondere. Pfiu, ce fraza lunga.

    Sau, cine stie.. ;)..in caz contrar, aici cred ca ar fi nevoie de un tratament intensiv – un sistem politic exclusiv feminin, ca sa iesim si noi pe primele locuri.

Leave a Reply