Doctorul Arafat

Pe măsură ce-l ascultam vorbind, mă gândeam că în cărţile de şcoală primară ar trebui să existe “Lecţia despre SMURD”. Despre cum un refugiat palestinian a făcut în România şi, de multe ori, în ciuda românilor, care i-au pus nenumărate beţe în roate, un serviciu de asistenţă medicală de urgenţă şi de resuscitare care a salvat vieţile a mii de cetăţeni români şi le-a redat altor zeci de mii decenţa actului medical de urgenţă.

Studenţii de la ASER care au organizat săptămâna trecută conferinţa de antreprenoriat social CHANGEMAKERS mi-au făcut o mare onoare şi o mare bucurie: i-am stat alături, vreme de un ceas şi ceva, în calitate de co-vorbitor, doctorului Raed Arafat, fondatorul SMURD.

Acum vreun an şi ceva, revista VIVA! îmi ceruse să completez un fel de chestionar al lui Proust, iar la întrebarea “eroul tău din viaţa reală” scrisesem numele doctorului Arafat. Săptămâna trecută ne-am întâlnit pentru prima dată şi m-a impresionat, pe lângă calitatea umană pe care i-o intuiam, charisma excepţională pe care o răspândeşte în jur.

Am avut ocazia să cunosc îndeaproape câteva echipe ale SMURD-ului vara trecută, în cadrul cursurilor de prim-ajutor pe care le-au organizat pentru voluntarii caravanei Verde003. Echipele SMURD ne-au însoţit şi pe parcursul acţiunilor de curăţenie, aşa că am apucat să stau pe îndelete de vorbă cu ei. Dincolo de greutăţile rezidenţiatului şi dificultatea muncii acestor oameni, un lucru s-a desprins cu claritate din toate aceste conversaţii: respectul nemăsurat pe care i-l poartă doctorului Arafat.

Am aflat astfel că, de aproape 20 de ani de când a înfiinţat primul echipaj de intervenţie mobilă, doctorul Arafat îşi petrece noaptea de Anul Nou pe salvare. Şi n-a renunţat la această tradiţie nici în ultimii ani, de când a fost numit secretar de stat.

E foarte greu să vorbeşti după un astfel de om. Care, pe lângă faptul că salvează vieţi, mai e şi un excelent povestitor. Când povesteşte, doctorul Arafat se face frecvent pe sine “nebun”:

“Şi atunci am avut norocul să mai găsesc un nebun din Scoţia, care e cel mai nebun dintre noi toţi, şi care ne-a zis: v-am făcut rost de un spital, numai să aveţi unde să-l puneţi!”

În hagiografia creştină există un personaj pitoresc, cuviosul Simeon, cel nebun întru Hristos. Vreau să le mulţumesc studenţilor de la ASER pentru că, datorită lor, l-am cunoscut pe doctorul Arafat, cel nebun întru oameni.

 1. Toata stima! Este un om care a reusit sa faca un serviciu cu adevarat functional, in ciuda birocratiei si a lipsei de chef din Romania. Nu poti sa nu asociezi sigla SMURD cu numele Doctorului Arafat.

 2. E bine k ai putut da un raspuns la “eroul tau din viata reala”. Eu cred k as fi pus steluta, admir o mana de oameni din viata reala, dar nu pot numi pe niciunul erou. Imi plac articolele pozitive, fac bine sufletului chircit de atatea griji jilnice.

 3. l-am surprins prima data in tg.mures, acum foarte multi ani, cand inca nu opera la nivel national. m-a impresionat din prima clipa. vazusem chestii asemanatoare, dar puternic regizate, in serialele americane. aici era live, cu suflet si profesionalism.

  este anacronic ca un asemenea om sa se impuna in haiducia postdecembrista, in special in zona politicului. la momentul actual e printre putinii politicieni “romani” cu credibilitate incontestabila.

  ps: daca ar avea blog, sunt sigur ca ar zice doar de bine si el vis-a-vis de persoana langa care a stat 🙂

 4. Ii urmaresc de mult activitatea si constat ca e poate singurul om din politica care si-a pastrat “respectul de sine”. De aici cred ca porneste de fapt, toata admiratia noastra.

 5. am fost la conferinta changemakers si am avut ocazia sa il ascult pe dl dr Raed Arafat vorbind despre SMURD. mi-au placut modul plin de umor in care a prezentat dificultatile pe care a trebuit sa le intampine la infiintarea SMURD-ului 🙂 si mesajul transmis: perseverenta pentru o cauza buna, indiferent de piedici. si inca un lucru: pentru a castiga increderea oamenilor, e nevoie de rezultate concrete(exemplul a fost cumpararea unei noi ambulante, cu ajutorul unei contributii publice)

 6. Este unul dinte putinele cazuri in care omul potrivit,pregatit,profesionist ocupa un loc in societate,loc pe care il merita,fara nicio obiectie!Cetatea a recunoscut un om meritoriu si i-a oferit un rol de conducere!Mai rar asa ceva!

 7. Urmaresc cu interes viata doctorului Arafat. Consider ca aceasta este viata doctorului Arafat, un sir nesfarsit de actiuni SMURD, o munca fara repaus pentru un sistem medical sanatos si nu inteleg … de ce nu se regaseste la gala 10 pentru Romania? … pentru ca nu am putere sa schimb eu ceva incerc sa fac ce pot si pot sa aleg, in fiecare an, ca 2% din impozitul pe venitul meu, platit statului roman, sa ajunga in contul “Fundatia pentru SMURD”.

 8. DOMNULE DOTOR de ce nu se poate face si la TOPLITA o sectie de urgenta pentru ca la noi sistemul ieste asa cum ieste si se trimit bolnavi la Tg Mures destul de tirziu . astept raspuns Toata stima si respectul ,pentru cea ce faceti.

Leave a Reply