Am dat startul la împădurirea de primăvară

200 de voluntari MaiMultVerde s-au alăturat astăzi celor 2,000 de voluntari care au plantat 35,000 de puieţi la Sudiţi în judeţul Ialomiţa, în cadrul celei de-a doua ediţii a programului “România prinde rădăcini”.

Am fost azi la Sudiţi mai mult ca să privesc (doctorul zice că n-am voie să ridic, să mă aplec, să răcesc, să tuşesc, să strănut – în fine, e bine că mă lasă să respir…) şi mi-a crescut inima să văd atâţia voluntari veniţi pe cont propriu (alţi 200), cu autocarele MaiMultVerde, ale Petrom sau aduşi de ministrul mediului de la Constanţa.

O menţiune specială pentru Cardinal Motors, care a devenit transportatorul oficial al voluntarilor MaiMultVerde şi care şi-a mobilizat întreaga echipă la plantarea de azi.

România prinde rădăcini” este o campanie Realitatea TV susținută de Petrom, cu sprijinul MaiMultVerde și în parteneriat cu RNP Romsilva, care are ca scop replantarea pădurilor românești din zonele afectate de inundațiile din iulie 2008 sau care sunt ameninţate de deşertificare.

  1. Eu sunt intr-atat de ecologist incat folosesc chibrituri, nu bricheta. Oamenii destepti stie ce inseamna asta.

    Altfel spus, as planta si eu puieti (si-am plantat), daca mi-ar garanta cineva ca peste 50 de ani, cand Romania o sa aiba doua anotimpuri, ca-n Brazilia, nu intra vreun t*mpit cu buldozerul in ei sa faca autostrada.

  2. Ori nu am citit eu bine anuntul de plantare, ori de vina a fost faptul ca nu ma uit la televizor, cert este ca eu ma asteptam sa vad stransi vreo 20 – 30 oameni. M-am bucurat cand am ajuns la autocare si am gasit vreo 200. Entuziasmul mi-a pierit cand, la locul faptei, nu aveai loc sa te “desfasori” din cauza presei, a camerelor de luat vederi si a jandarmilor veniti ca era loc de “tras in poza”. Daca mai adaug si faptul ca angajatii Romsilva veneau pe langa noi sa ne imbarbateze cu “stati mai linistiti ca asta nu e plantare, e mai mult de imagine, asa. Cand o sa intre tractoarele pe camp, o sa taie tot”, rezulta o actiune fara substanta. Pe scurt, un drum de 4 ore (dus-intors), ca sa plantez in total 2 randuri a 100m, impreuna cu alti 3 oameni.
    Sper doar ca data viitoare sa fie mult mai bine! 🙂

  3. @dragos: felicitari pentru noua editie!la mai multe!
    @ada: daca ne pierdem speranta si gandim negativ atunci nu mai are rost. Solutia e una foarte simpla. NU NE DAM BATUTI!Peste tot vedem oameni cu mintea “ingusta”, dar asta nu inseamna ca noi, cei care credem cu adevarat in puterea noastra, sa ne lasam pagubasi!Te felicit pentru ca ai avut puterea sa iti rupi din timpul tau si sa il pui la dispozitie pentru comunitate!

  4. Ada, ai dreptate, si eu am participat si am fost dezamagita…nu stiu, poate ca organizarea nu a fost stralucita, sau poate ca s-a dat mai multa atentie mass mediei decat scopului pentru care venisem noi acolo. Si mai m-a dezamagit un lucru: prezenta prea multor masini intr-un loc in care se presupune ca trebuie sa plantezi copaci. La astfel de actiuni ar trebui incurajat mai mult ca niciodata folosirea autocarelor, decat a transportului individual…la un moment dat mi se parea ca se circula mai mult ca pe Magheru…si da, de plantat, nu prea am plantat cine stie ce…in fine, intentia a fost minunata insa ce a rezultat, a lasat oarecum de dorit…

  5. @dn: nu sunt negativista, cu atat mai putin ma voi da batuta. Se stie ca nemultumirea e cheia progresului, prin urmare mesajul era unul de chemare la o actiune mai organizata.
    Numai asa vom evita situatii jenante, ca acelea in care oamenii (chiar si din echipa mai mult verde), exclud din actiunea de ecologizare faptul ca NU trebuie sa arunci servetele si peturi de apa pe jos, dupa consumul continutului.

  6. @ada: atunci inseamna ca problema poate fi corectata. Cred ca cei care coordoneaza aceasta actiune o sa discute, o sa analizeze si o sa corecteze punctele slabe si o sa incerce sa aduca cat mai multe puncte pozitive in fata!

    PS: orice actiune, atunci cand vorbim de ong-uri, daca nu are presa langa ea, este foarte buna dar cu rezultate sub asteptari din punct de vedere al impactului vizual!trebuie sa afle lumea ca existati…trebuie sa se inteleaga, ca in aceste momente de criza exista oameni care vor si fac chiar si cu putin ajutor!(oriunde este loc de mai mult, de mai bine!)
    PSS: Ma bucur ca vad feedback…la mai mare!

  7. Regretam problemele organizatorice semnalate de voluntarii MaiMultVerde care au participat la actiunea de plantare de la Suditi si vrem sa va asiguram ca am facut si ca vom face in continuare toate eforturile pentru ca astfel de actiuni sa se desfasoare in cele mai bune conditii.

    Faptul ca voluntarii au plantat, fiecare, un numar mic de puieti se datoreaza raspunsului mult peste asteptari al comunitatii locale (erau asteptati 1300 de voluntari locali si au venit 2000).

    Am semnalat problema principalului organizator, Realitatea TV, si am solicitat alocarea unor parcele destinate exclusiv voluntarilor MaiMultVerde la viitoarele actiuni de plantare.

    Am solicitat, de asemenea, instalarea unor pubele de gunoi la locul de plantare, pentru a evita aruncarea pe jos a gunoaielor. Vrem sa va asiguram, insa, ca la sfarsitul zilei echipa Realitatea TV a salubrizat toate zonele de plantare sau de filmare.

    Prezenta camerelor de luat vederi si a elicopterului din care se filma sunt firesti, deoarece “Romania prinde radacini” este nu doar un program de voluntariat, ci si un program de televiziune care-si propune sa schimbe vechile mentalitatile cu privire la padure si la exploatarea ei.

    De asemenea, desi toti voluntarii nostri au venit cu autocarul sau cu microbuzul, organizatorii nu pot impune venirea tuturor
    participantilor cu astfel de mijloace de transport si nici nu credem ca ar fi potrivit sa faca acest lucru.

    Suntem surprinsi de comentariile si atitudinea angajatilor Romsilva. Am transmis o scrisoare oficiala conducerii Regiei in care le-am semnalat aceste lucruri.

    Pentru noi, cei de la MaiMultVerde, dincolo de educatia care se face cu ajutorul programului de televiziune, conteaza in primul rand rezultatele si implicarea reala a voluntarilor. Tocmai de aceea, ne bucuram ca, dincolo de poticnelile organizatorice, inerente unui program de o asemenea amploare, cu parteneri din mediile cele mai diferite, ieri la Suditi s-au strans 2,000 de oameni, care au plantat, impreuna, 35,000 de puieti.

    Ceea ce putem promite este ca, la actiunile viitoare, voluntarii MaiMultVerde vor avea mai multa treaba de facut, indiferent de numarul total al participantilor. Daca-i de munca, lasati pe noi!

    Multumim voluntarilor pentru feed-back!

  8. De ceva timp urmaresc actiunile tale .Pentru ca este atat de necesar sa se intample aceste lucruri,vin cu o propunere.:votul pentru Parcul Retezat.Alegerea lui pe lista celor7 minuni ale lumii naturale ar insemna enorm pentru Romania. Tu ai multi cititori. adresa.www.retezat.ro sau w ww new 7wonders.com multumesc

  9. Subscriu Adei… intr-adevar, pt noi, voluntarii Maimultverde, a fost putin dezamagitor faptul ca nu am putut planta mai mult, faptul ca angajatii Romsilva se faceau ca lucreaza tocmai cand aparea Realitatea TV cu camerele de filmat, ca am facut mai bine de 5 ore dus-intors pt 2 ore de treaba (lucru pe care i l-am mentionat si lui ionut imediat cum am ajuns acasa, ceea ce vad ca a dat rezultate)!
    Oricum, multumim pentru raspunsul Maimultverde si asteptam cu nerabdare si chef de munca plantarea de duminica asta! Cer senin va doresc!

  10. basic instinc(s)

    comentariul e sigur out of topic, dar ma risc 🙂
    era mai faina poza de pe site-ul initial (adica cea cu zambetul solar).
    si nuantele de verde prea inchis fac pagina de start neprimitoare…
    altfel totul bine organizat.

  11. Daca suntem voluntari, atunci mergem pana la capat.Eu sincer nu ma asteptam nici macar sa fiu transportata pana acolo,pe banii altcuiva… si nici sa primesc mancare, ca doar nu m-am dus acolo sa astept sa fiu hranita si nici sa merg pe cheltuiala altora.Cred ca notiunea de voluntar presupune un efort mult mai mare de a da tot ce iti sta in putere…mai ales efort fizic.Nu cred ca ar trebui sa ni se dea toate conditiile,ca sa putem munci si sa ne putem mandri ca suntem voluntari.Efort maxim cu conditii minime.
    Poate ca unii care s-au oferit ca si voluntari au mers doar ca sa isi faca “poze”si sa se rupa un pic de cotidian sau poate chiar sa se mandreasca de ce au fost ei in stare sa faca.Ei bine, mai cred ca notiunea de voluntar e un pic prost inteleasa si sunt prea multe comentarii vis-a vis de modul de organizare si de conditii.Pe viitor poate vor fi mai bune sau poate nu vor fi deloc.Asta nu inseamna ca nu iti mai faci treaba pentru care ai “ales” sa vii si nu ai fost obligat. Oricum, multumesc si ma bucur ca am cunoscut si oameni faini, nu numai politicieni zambitori si “camere de filmat”.

Leave a Reply