Avem viaţă în sânge!

Eu mi-am dat deja acceptul pentru a fi înscris în Registrul Naţional al Donatorilor Neînrudiţi din România. Numai că acest registru nu a fost încă creat. Despre ce este vorba?

În România, bolile grave ale sângelui înseamnă o luptă nedreaptă cu destinul. Bolnavii caută ajutor în marea lor majoritate în străinătate, deşi acolo transplantul salvator îi costă triplu faţă de cât ar putea să coste în România. Dacă autorităţile medicale ar înfiinţa Registrul Naţional de Donatori Neînrudiţi, bolnavii ar putea primi grefe de la donatorii din România sau din numeroasele ţări înscrise în Registrul Internaţional. Transplantul s-ar putea face în ţară, rapid şi cu costuri mult mai mici.

Ştirile ProTv pledează pentru realizarea, în cel mai scurt timp a Registrului, un program medical care pentru sute de copii şi adulţi români bolnavi de leucemie, talasemie şi boala Hodgkin ar putea însemna diferenţa dintre viaţă şi moarte.

Pentru ca acest Registru să poată funcţiona este însă nevoie ca tot mai mulţi români să se ofere ca potenţiali donatori.

Cei care vor să devină donatori de celule stem şi să încerce să salveze prin acest gest un bolnav de leucemie vor fi supuşi iniţial unui simplu set de analize. Cei sănatoşi vor fi introduşi într-o bază de date. În cazul în care unul dintre ei este compatibil cu un bolnav, el este chemat la spital pentru prelevarea celulelor stem. Procedura este simplă şi seamănă cu donarea de sânge, dar este mult mai puţin solicitantă. Donatorul este legat la un aparat care selectează celulele stem hematopoietice din sângele lui, după care sângele îi este reintrodus în organism. Procedura este simplă şi nu implică niciun fel de risc pentru donator,  în sângele căruia celulele stem se refac după câteva zile.

Susţine şi tu campania

  1. inregistrarea se face prin intermediul internetului. la sfarsitul articolului, Dragos a pus linkul catre formularul de inscriere (`sustile si tu campania`).
    ar fi un lucru mare sa reusim sa realizam cu totii acest registru si apoi sa cream posibilitatea transplantului de celule stem. eu sustin aceasta campania cu tot sufletul!

    sarbatori fericite!

  2. Sute de copii si adulti suferind de cancere ale sangelui, sunt condamnati la moarte in Romania. De ce? Pentru ca celor care au condus si conduc Ministerul Sanatatii nu le pasa… pentru ei acestia oameni sunt doar niste statistici triste si atat… Noi toti trebuie sa luam atitudine si sa fortam autoritatile sa raspunda, sa dea socoteala pentru fiecare viata care se stinge datorita nepasarii si incompetentei.

  3. cimbru roxana

    as dori sa pot ajuta un copil bolnav daca sunt compatibila,vreau sa precizez ca am fost purtatoare de hepatita tip a si nu stiu daca are legatura,astept raspuns de la dv. daca se poate,multumesc si o zi buna.

  4. ca o subestie :INAINTE DE A INCEPE O CAMPANIE CHIAR SI DE AJUTORARE AR TREBUI SA DESCHIDETI IN MARILE ORASE CENTRE DE RECOLTARE SAU SA-I INDRUMATI PE DORITORI .dAR CA LA NOI LA ROMANI MAI INTAI FACEM ACOPERISUL SI DUPA ACEEA FUNDATIA!!

  5. Stefan Mocanu

    Are cineva grupa de sange A2Negativ? Pt ca recent Roxana, o studenta din anul I de la FEAA a aflat ca are leucemie..si la ea boala a avansat foarte rapid. Spitalul din Iasi mai are sange cam pentru cam 5 transfuzii…asta inseamna cam o sapt d viatza.
    Cine este dispus sa doneze.
    Ma gasiti la adresa de mess:ma_gyk sau la nr de tel 0757177845
    Va multumesc.

  6. Iata ca suntem in martie 2010. Stie cineva ce s-a mai intamplat cu acest proiect? A fost oare cineva dintre cei care s-au inscris, chemat pentru analize, cu exceptia lui Boc, fireste, care pare-se a inaugurat proiectul?!

  7. Eu m-am inscris pe acea lista cand protv a initiat campania “avem viata in sange”, am primit un mail de confirmare ca sunt inscrisa si ca voi fi contactata in curand pentru a primi indicatii cu privire la urmatorii pasi de urmat pentru a mi se recolta prima proba de gange necesara, asta acum jumatate de an aproape, nimic nu s-a intamplat de atunci si nu am fost contactata de nimeni. Acea baza de date se pare ca nu exista!

  8. Am si eu nevoie pt băiatul meu are 18 ani si e internat în spitalul colentina,este propus pt transplant modular,este nevoie de donatori de sânge sau trombocite pana i se va gasi un donator compatibil pt transplant..va rog frumos cine vrea sa ajute sa meargă la institutul dr felix din bucurești,se poate dona si din provincii…băiatul se numeste DUTA ALEXANDRU IULIAN ,spital COLENTINA.. va multumesc!

Leave a Reply