Cifra trei

Am fost certat că în ultima vreme scriu numai lucruri serioase pe blog. Şi Cabral s-a plâns că o ard cam trist. Cer iertare, nu e din altceva decât din lipsă de timp.

Încerc să remediez cu ceva şi mai frivol decât însemnarea anterioară. În aprilie am răspuns unei anchete făcute de Despina Bădescu pentru Elle, pornind de la scenariul ultimului film al lui Woody Allen.

Întrebarea suna aşa: aţi accepta o a treia persoană în cuplu? Despina a sintetizat răspunsurile primite după cum urmează:

  • Adina Rosetti: Da, dar nu e ce credeţi!
  • Tom Wilson: Da, dar nu
  • Cristina Sima: Nu, nu, nu!
  • Despina Bădescu: Nu…
  • Dragoş Bucurenci: De ce nu?

Reiau aici argumentul meu. Pe celelalte le puteţi citi în revistă.

N-am crezut niciodată că fidelitatea e o condiţie per se într-o relaţie. Ea poate fi parte a unui contract de cuplu, dar poate la fel de bine să lipsească. Cred, în schimb, că e nevoie de onestitate pentru ca o relaţie să meargă. Duplicitatea falsifică atracţia şi otrăveşte iubirea. Cine aruncă anatema uită, totuşi, foarte uşor că nu toţi bărbaţii afemeiaţi sunt duplicitari, sunt şi cei care practică libertinajul cu onestitate. Poate să nu fie o soluţie de anduranţă, dar pe termen scurt poate fi exact ce au nevoie doi oameni cu sângele fierbinte.

Mie cifra trei mi s-a părut întotdeauna o cifră magică şi cred că fiecare îşi e dator să încerce un triunghi amoros cel puţin o dată în viaţă. Nu mă văd rezistând ani de zile într-un astfel de aranjament, dar e ceva ce cu siguranţă îţi împrospătează energiile şi te face să vezi o groază de lucruri într-o nouă perspectivă. Câtă vreme se întâmplă firesc, fără să forţezi lucrurile, şi nu răneşti pe nimeni, nu poate fi decât ceva bun pentru trup, minte şi suflet.

  1. Hmphhhh… I’m normally an open-minded person…still, asta nu as face, nu pentru ca as vedea ceva in neregula,ci pur si simplu pentru ca intuiesc ca nu e genul meu.Pentru cine functioneaza chestia asta-tot respectul!
    Cred ca oamenii sunt monogami sau poligami (sau “undeva intre”) tot asa cum sunt homo sau hetero (sau “undeva intre”) si trebuie, din punctul asta de vedere, sa ne respectam unii pe altii.
    Ma intimideaza putin exprimarea:”fiecare îşi e dator să încerce un triunghi amoros cel puţin o dată în viaţă”, mi se pare ca suna aproape ca “Nimeni nu ar trebui sa se bage intr-un triunghi amoros”. Atitudinea e, intr-adevar, mai creativa, incita mai mult la gandire tocmai pentru ca e neconventionala, totusi mi se pare intr-un fel anume inrudita cu “Nimeni nu ar trebui sa…” Eu personal optez pentru “Fiecare sa faca ce vrea muschiluetu’ lui” 😉
    Mi-a placut foarte mult observatia ta despre duplicitate; societatea in care traim este monogamonormativa (am facut cuvantul asta orientandu-ma dupa “heteronormativ”) Si tot asa cum intr-o societate heteronormativa homosexualii pot ajunge sa se angajeze in relatii hetero fara sa fie in stare sa ofere iubire partenerului, tot asa intr-o societate monogamonormativa persoanele cu inclinatii poligame se vor simti presate sa promita partenerului o fidelitate pe care nu o pot oferi; ori tu, persoana monogama, daca ai stii ca unu’ de care te simti atrasa la un moment dat are nevoie de menage a trois, nu te-ai incurca cu el de la bun inceput: tu ti-ai gasi pe cineva la fel de poligam ca si tine, el si-ar gasi persoane dispuse sa traiasca in menage a trois si toata lumea ar fi multumita. Deci solutia pe care o vad eu: be open about it! Si asa o sa reusim sa convietuim in pace, monogami si poligami, hetero si homo. Peacelove!

  2. Ca si homosexualitatea, triunghiurile amoroase sunt inca subiecte tabu la noi. Cartarescu e unul din putinii oameni cu destul sange-n el incat sa scrie reaxat si normal despre asa ceva, fara sa se ascunda dupa deget. Dupa cum spuneai insa, trebuie ca ambii parteneri sa fie foarte open minded, si nivelul de incredere in cuplu sa fie unul aproape utopic; altfel risti sa iasa rau, nu numai decat pe loc, ci dupa ceva timp.
    Dupa cum reiese din raspunsurile de mai sus, pentru multi fanteziile sunt, cel putin in conceptia lor, un lucru rau sau rusinos, care nu trebuie impartasit celorlalti. Partea funny e ca multi au aceleasi fantezii ca si noi. Trebuie doar sa-i gasim…

  3. 3 persoane intr-o relatie? e ca si cum am spune ca varfurile unui triunghi sunt interconectate printr-un singur segment…e vorba deci despre 2 relatii, cel putin. si nu cred ca poate exista asa ceva, nici macar pe termen scurt. pentru ca asta ori exclude onestitatea, ori nu poate exista cu adevarat. cine vrea sa isi imparta partenerul cu altcineva?
    si cum ar fi asta: tu, ea si el? poate amuzant pentru ea, dar nu cred ca tie iti ofera perspective prea placute…

  4. Ideea e sa gasesti persoana cu care sa nu fortezi lucrurile sa nu ranesti, sa vina totul de la sine…si totusi ma intreb: Daca ea accepta a treia persoana e pentru ca nu te iubeste indeajuns sau pt ca dimpotriva te iubeste prea mult. 🙂

  5. Suz, nu prea vad pe nimeni care sa fi zis ca e un lucru rau sau rusinos…. Vezi tu, lucrurile pe lumea asta nu sunt bune pentru toata lumea sau rele pentru toata lumea; uite, de exemplu, mie nu mi-ai placut cartile lui Kafka (desi le recunosc ca fiind foarte bune). Nu m-a ajutat cu mai nimic la sufletel filosofia lui Platon. Nu am niciun sentiment cand asist la o slujba religioasa (cel putin nu la cele crestine, si de alte religii n-am avut ocazia sa incerc). Dar sunt oameni carora le face bine sa-l citeasca pe Platon sau sa se duca la liturghie. Cum spunea o tanti foarte simpatica pe care am cunoscut-o undeva in Austria-“Nu suntem toti clonati unii dupa altii”. Despre fantezii ziceam aceeasi chestie ca si tine: be open about it, or you’ll end up unhappy.
    BlogVedete, motivatiile si nevoile afective cele mai intime ale oamenilor sunt al naibii de misterioase; din exteriorul unei relatii, nu prea poti sa spui mare lucru despre ele.

  6. Atata timp cat nu stii ce iti doresti, e posibil sa experimentezi si relatia in 3.Dar eu, personal , cred ca mai mult rau iti faci la sufletel.Apare mai multa gelozie, sau , se accentueaza indiferenta,deoarece nu pot sa cred ca poti “iubi” 2 oameni cu aceasi intensitate in acelasi timp iar ei sa simta acest sentiment.. Cred ca te poti ancora intr-o relatie in 3 sau in 5…sau 10 , numai atunci cand esti usor detasat,fara sa iti pese de cei din jur si egoismul sa primeze.
    Pentru ca e la moda sa fii altfel si pentru ca unii nu se pot evidentia altfel,recurg la acest experiment care in cele mai multe cazuri se termina prost sau foarte prost…dar nimeni nu este in stare sa recunoasca.
    Cred ca demnitatea unui om consta mai degraba in intretinerea unei relatii cu o singura persoana, si sa caute sa isi transforme persoana de langa el,intr-un prieten pe viata,decat intr-un personaj superficial…pe care…sa il mai si imparta cu cu alt “prieten”.
    Pana la urma fiecare are dreptatea lui in functie de sistemul lui de valori,deci nu ma voi supara daca altii ma vor contrazice.
    Pana atunci sa ne bucuram de ceea ce avem si sa nu refuzam ceea ce ni se ofera,nu-i asa? 🙂

  7. Asta depinde de nevoile afective ale fiecaruia; mie nu mi-ar conveni, Narcisei nu… dar poate ca pentru altii chestia asta functioneaza. Iar daca asa o fi, sa fie la ei si sa se bucure de ea 🙂

  8. @ Raluca Hippie
    “Da, dar nu e ce credeti!”, “Da dar nu”. Aceste doua raspunsuri, care lasa de fapt sa se intrezareasca lumea interiora a unor oameni, le-am interpretat (mi-am permis, pentru ca raspunsul meu e clar subiectiv, si nu i-l bag pe gat nimanui) ca avand un grad de pudicitate (ca sa nu zic de fapt ca le era putin rusine de ce ziceau) cu privire la ceea ce gandeau sau isi doreau de fapt acei oameni.

  9. Depinde si ce vrei sa spui ca nu prea reiese clar din context…Te referi la a te intalni in aceeasi perioada cu 2 persoane care nu se vor cunoaste niciodata sau vorbesti mai degraba de un “threesome”? 🙂

Leave a Reply