Inima frântă a lui Vakulovski

de Alexandru Vakulovski (2005)

Sunt român. cu o mică precizare. basarabean. de multe
ori sunt întrebat: eşti român sau basarabean? prima
oară râzi, a doua oară râzi, apoi începe să te sece.

sunt român, în pula mea, cam aşa ceva.

trăiesc în România. în fiecare an trebuie să merg la
poliţie să-mi vizitez legitimaţia de şedere temporară.
mi se dă cu degetul în cap şi mi se spune de fiecare
dată: străin, străin, străin. străin, blea. şi am
început să mă simt străin.

fratele meu are cetăţenie românească. a primit-o pe la
30 de ani. la 30 de ani a devenit român. eu trebuie să
mai cresc. să merit să fiu ceea ce sunt. deocamdată îi
zic lui mihai fratele meu de peste Prut.

iubita mea e româncă. de fapt ar trebui să scriu
româncă-româncă sau măcar româncă-algeriancă. ea va
purta o parte a medalionului, eu alta. şi vom face
unirea.iar şi iar.

sunt un fel de român, în pula mea. gata.

:: pe 25 martie Alexandru Vakulovski a fost expulzat din România. Ruşinos!
:: Semnează aici pentru ca scriitorului Alexandru Vakulovski să i se acorde cetăţenia română prin procedură de urgenţă

[youtube_1]XSdVC0fsvBg[/youtube_1]

  1. de ce? nu si-a prelungit la timp permisul de sedere? ca sa fie cineva expulzat din tara trebuia sa existe un motiv, respectiv sa fi stat fara permis de sedere o perioada in tara… de ce nu ma mira? romanii nu fac diferente, nu se uita cui dau cetatenie si pe cine dau afara din tara, ii doare in cot…

  2. Suna teribil de asemanator cu cazul romanului expulzat de americani din pricina unei greseli a lor. Aplicarea oarba sau complet eronata a legilor este una din trasaturile cenusii ale sistemului american pe care noi parem sa-l copiem. Nu stiu cum, dar copiem chestiile tampite intai, incepand cu religiozitatea excesiva si penibila, creationismul in scoli, etc.

  3. Oare Vakulovski o fi aflat de manifestatiile de la Chisinau? Stim ca televiziunile de acolo nu zic nimic, internetul nu functioneaza, in afara de cei din Capitala, restul oamenilor R Moldova habar n-are de proteste.

  4. E o exceptie.
    Colegii mei basarabeni nu se considerau romani, desi traiesc aici de cel putin 6 ani, ba chiar se simteau jigniti cand le spuneai ca sunt romani. Intr-un grup de romani, ei vorbeau intre ei in rusa. Cand ne primeam bursele, eu-de studiu 2,5 mil., ei- burse speciale acordate de statul roman pentru moldoveni 4,5 mil., injurau statul roman ca-si bate joc de ei.
    Toti doreau cetatenie romana se plece sa lucreze in alte state UE, ca doar n-o sa ramana sa practice medicina in “tara asta de cacat”.

  5. Mama mea e basarabeanca ajunsa aici de pe la 6 ani. A venit impreuna cu o sora ei mai mare. Sora ei a murit pe cind avea vreo 14 ani. Nu s-a intors in Basarabia decit o singura data cind era pe la 30 de ani, in vizita. Scoala, viata au fost in România. Cu toate astea la serviciu o numeau “rusoaica”. Românii nu au considerat-o românca niciodata, desi vorbea mai perfect româneste ca alti români nascuti crescuti aici pe acest teritoriu. A fost ca o stigma acest statut care a urmarit-o peste tot. Gindea, vorbea, simtea româneste dar nimeni nu a vazut-o asa nici dupa 75 de ani.

  6. il inteleg perfect pe vakulovski , fiindca din toamna voi da si eu peste aceleasi probleme legate de vizarea permisului de sedere, si expresiile de genul “… la voi – la rusi…” nu-mi sunt straine. Poate e cazul sa-l pomenesc pe d-ul Paul Goma caruia o viata intreaga i s-a tot imputat ca nu s-a nascut in Romania , zacalibit de atatea reprosuri nenea Goma a spus-o tare : ” Sunt roman dar nu de-al vostru” si s-a facut omul apatrid… sper sa nu ajung la o astfel de situatie tampa in care sa-mi pun la indoiala culoarea sangelui meu. Nu va mai impiedicati birocratic in noi- cei de dincolo de Prut….

  7. Chiar daca singurul lucru care imi pune la indoiala identitatea este numele pe care-l am, deja mi-am format un scut de protectie vis-a-vis de “constatarile” aberante la care ajung unii dintre “fratii mei” si asta pentru simplul motiv ca am avut “nesansa” de a ma fi nascut in Moldova. Intrebari de genul, “da’la voi ce fus orar e” (de parca am trai in… Africa), “da’ voi in ce limba ganditi” erau cele care ma duceau pana la o stare de paroxism neimaginabila.
    Chiar daca am ajuns sa purtam acest stigmat, nu-mi PUTETI INTERZICE sa ma consider ceea ce sunt de fapt. DA, apartin identitatii romane-sunt romanca, chiar daca trei sferturi din populatia Romaniei neaga acest fapt, iar in ce priveste legatura noastra cu rusii acestia au reusit sa ne educe gustul pentru tot ceea ce inseamna inaltele valori cultural-artistice, cool, nu?
    Chiar imi este mila de cei care judeca o persoana doar dupa accentul graiului si numele scris in buletinul de identitate, iar cand incerci sa discuti ceva cu ei iti dai seama ca numai … accentul e de ei. Imi pare rau ca unii sunt atat de orbi si chiar inculti. |Cine inca nu stie cine suntem, le recomand sa deschida manualul de Istoria romanilor, nu a Romaniei!|
    PS: culmea e ca atunci cand sunt in Romania mi se zice cu nonsalanta rusoaica, cum merg la Chisinau ma trasform in romanca, nici macar nu in moldoveanca sau basarabeanca. Chiar suntem/sunteti comici!!!

Leave a Reply