Tu cum vrei România?

Patru studenti ai Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice – SNSPA au realizat o campanie şi un chestionar, cu ajutorul cărora vor afle cum îşi văd românii cu adevărat ţara.

Motivaţia:

Dorim să scoatem România din şabloanele predefinite şi să susţinem cu argumente valide imaginea unei ţări aşa cum este ea văzută şi dorită de către cei care locuiesc în ea.

Tu ce părere ai?

  1. Am intrat sa dau cu parerea in chestionar si am avut o mare surpriza. Nu stiu cum sa recomand Romania. Am descoperit ca mie nu imi place Romania. Ma intreb, totusi, de ce nu am plecat de aici. Ciudat.

  2. Am completat chestionarul… Nu am reusit sa gasesc nici o recomandare pentru un eventual turist, in afara de “tara frumoasa”. Am scris ceva, dar e superficial.
    Nu-mi place Romania anului 2009. Nu am plecat, pentru ca nu-mi pot parasi parintii. Dar nu-mi place. Sau mai corect, mi-ar place daca… n-ar fi locuita…Imi pare rau, asta e. Cred ca de la viata in Bucuresti mi se trage.

  3. am impresia ca nu vor iesi rezultate prea optimiste din chestionare. Nu cred ca romanii isi vad tara cu ochii buni. mai degaraba un loc in care sunt nevoiti sa traiasca dar nu neaparat pe care-l plac

  4. In week-end, in urma unui business conect pe Plaxo,am schimbat cateva cuvinte cu un actor si regizor francez (L.S.- nu-i scriu numele pentru ca nu i-am cerut acordul). A fost in Romania si urmeaza sa revina in toamna pentru un film.
    Iata ce mi-a scris la un moment dat: “Si, j’aime la Roumanie , c’est pour son mélange de Chaos et de Miracle …!
    J’espère à Bientôt …
    Lo de vie de la Palinka” (daca cineva are nevoie de traducere o voi face).
    Recomandari pentru un eventual turist (in afara de palinca ce i-a ramas in memorie francezului :))…
    L-as chema in mai in Bucuresti cand infloresc teii, la o plimbare prin Herastrau si Cotroceni. Si, cum se coc deja primele cirese,l-as invita si la la cules intr-o curte dintr-un cartier marginas.
    L-as invita la o salata cu rosii, castraveti, ceapa si telemea in plin august intr-unul din satele din Teleorman si seara i-as pune filmul Morometii fara sa-i traduc un cuvant.
    L-as duce intr-o duminica la biserica atunci cand canta corul seminarului teologic.
    L-as chema cu ocazia urmatorului spectacol “Made in Romania” cu trupa lui Dan Puric.
    I-as povesti cate ceva despre Brancoveanu in curtea palatului de la Mogosoaia…
    Acum ca m-am pus pe scris imi vin o multime de alte idei dar nu as vrea sa ocup mult spatiu.
    Insa cea mai autentica recomandare pentru Romania ar fi faptul ca gazda sau omul de legatura as putea fi eu (si ca mine nenumarati alti romani), desteapta si educata de parinti si profesori romani(respectiv bucuresteni), deschisa, comunicativa si plina de idei 🙂

  5. perfect de acord cu monica. nu stiu de ce toata lumea, mai ales cei din bucuresti, cand se gandesc la romania, se gandesc numai si numai la capitala…care nu e reprezentativa pentru toata tara. pe de alta parte, m-am gandit si eu de multe ori la ceea ce i-as putea prezenta unui strain care ar veni in romania. si am ajuns la concluzia ca nu prea avem lucruri pe care sa nu le aiba si altii. nu impresionam prin arhitectura, exista in europa peisaje mai frumoase, chiar spectaculoase, infrastructura e la pamant…asa ca cred ca romania poate fi atragatoare pentru cineva care vrea sa faca o calatorie in trecut.

  6. Sunt unul din membrii echipei Cum Vrei România şi vreau în primul rând să vă mulţumesc pentru completarea chestionarului.
    Apoi..referitor la Bucureşti şi restul ţării, am auzit de curând despre un om de afaceri francez spunând că “Bucureştiul şi România sunt două ţări diferite”.
    Aceeaşi întrebare pe care aiureantramvai şi-a pus-o am scris-o şi eu acum ceva timp pe blogul meu. Cred că din motivele pentru care nu plecăm din România ne putem face o idee mult mai clară asupra a ceea ce iubim, de fapt, la ţara asta şi ce nu am putea înlocui în altă parte. Eu am spus că nu plecăm din România pentru că aici încă putem fi noi ăia care schimbă ceva. Dacă vreţi să vedeţi ce au mai spus românii la întrebarea “De ce nu plecăm din România?”, postul este aici: http://parampampamm.wordpress.com/2009/04/23/de-ce-nu-plecam-din-romania/

  7. basic_instincts

    cutremurator cu adevarat este ca mai curand strainii intuiesc acel “savoir vivre” care da farmec Bucurestiului si mai putin locuitorii capitalei.
    ce sa vezi in Romania?? ce ziceti de sederea la o manastire pentru cateva zile..

  8. Am completat chestionarul. Îmi place nervul campaniei, respectiv al echipei implicate. Ieri am avut o dicuție interesantă cu o doamnă în cadrul unui proiect,în Belgia.O persoană cu puține prejudecăți, cu un respect apreciabil pentru frumusețea țării(relief, peisaje), însă cu o “atitudine în armură” față de români.Despre un popor de infractori, ca s-o spun frumos. E căsătorită cu un român ce a părăsit țara în vremuri nu prea însorite, și a dus cu el imaginea României din vremea respectivă.Ne-a spus că cerșetorii români întâlniți aici prin gări cerșesc în limba română, se comportă și vorbesc dur. Am înmărmurit cum a vorbit de țara noastră, în fața noastră. Ce putem face în situația asta?Cum a subliniat și dumneaei într-un final, să demonstrăm prin exemplul personal că generalizările nu se fac începând de la minorități, cazuri și niscaiva copaci uscați dintr-o pădure. Este foarte important, cum a mai zis un alt invitat ce ne-a vizitat țara, să ne cunoaștem pe noi înșine mai întâi. Întrebând mai mulți români ce ne este specific, unui turist i s-a spus că băutura (acoolică)tradițională. Ori, eu nu cred că ne este definitorie.Și de aici,turistul din exemplu a presupus că românii sunt băutori înverșunați.Concluzia? străinii vor avea imaginea pe care o ai tu despre tine.

  9. Nu mă pot abține să nu comentez văzând notele de tipul ‘mie nu îmi place România’ – Daca românii nu țin la România și iși vorbesc de rău propria țară, de ce vă așteptați ca străinii să îi vadă bine pe români?…

Leave a Reply