Dumnezeu seamănă cu o cioară

Am văzut cu întârziere secvenţa: un gânsac chel, cu o cruce de buticar spânzurată sexi în anchiorul generos al tricoului, vede o secvenţă în care mama lui Cabral se împiedică şi cade în direct. Incidentul îi prilejuieşte moderatorului Brancu o mică reflecţie teologică, scoasă parcă din Gramatica limbii române a Mioarei Avram:

Adică e şi cum ţi le-aşază Dumnezeu, în sensul în care ea a căzut sub ochii fiului ei.

E suficient acest mic brânci teologic, pentru ca invitatul, un fel de Axinte intelectual, să o ia cu tot cu ochelari de-a berbeleacul pe panta unei hermeneutici de coteţ, care l-ar fi lăsat şi pe Becali cu gura căscată:

Da’ vezi, Cristi, că Dumnezeu nu e cioară!

Apoi, ca un fel de epilog la această cugetare iscată în vintrele sale cele mai adânci, Axinte urmează:

Cabral e băiat fain. [face o pauză] Păcat că trăieşte…

Recunosc, când am văzut scena prima dată mi-a crescut tensiunea şi i-am dorit gânsacului să-l găsească iute tatăl vitreg al lui Cabral, Cabral însuşi ori chiar mama lui Cabral, vicecampioană europeană şi mondială de kick-boxing. Am fantazat o vreme, mărturisesc, gândindu-mă la mutra lui Axinte făcută afiş de spectacol cu Stela şi Arşinel.

Apoi am citit ce a scris Cabral şi m-a cuprins o tristeţe nesfârşită cu gândul la ţara asta şi la obiceiul nostru tâmpit de a-i terfeli pe cei mai buni şi mai senini dintre noi. M-a apucat jalea uitîndu-mă iar şi iar cum se îmbată gânsacul şi moderatorul cu găinaţul ilariant produs de primul şi cum hohotesc, aruncând cu găinaţ în stânga şi-n dreapta, în vedete şi-n telespectatori deopotrivă. Ca nişte puşti care trag pârţuri şi râd ţinându-se cu mâinile de burtă de metafizica lor gazoasă.

M-am gândit la cât de greu trebuie să-i fi fost doamnei Ibacka să-şi crească copiii în Berceniul comunist şi în cel de tranziţie, înfruntând prejudecăţile celor convinşi şi astăzi că există vreun merit în faptul că s-au născut albi. M-am gândit la cum i-a educat pe Artemis şi pe Cabral să devină nişte luptători şi să demonstreze că cei care citesc caracterul oamenilor în culoarea pielii greşesc. Şi la ce mândră trebuie să fie acum de destinul fiecăruia dintre ei. Doamna Ibacka nu merita mizeria spusă de Axinte.

Îl ştiu pe Cabral de când şi-a făcut blog. Înainte nu-l băgasem în seamă, nu era în zona media pe care o urmăresc. Pe blog am descoperit un observator extrem de inteligent şi un cronicar delicios al realităţii româneşti, dar şi un soi de umor pe care-l crezusem îngropat demult: poanta senină, hazul de dragul hazului, fără adresă, fără ţintă, fără răutate, şi multă, multă autoironie (clipul cu mama lui căzând în direct îl publicase chiar el pe blog). De când l-am cunoscut, îl respect şi mai mult: am descoperit, în primul rând, un om autentic, ceea ce, în lumea media, e o calitate pe cât de rară, pe atât de preţioasă. Cabral nu merita mizeria spusă de Axinte.

Omul e cel mai relaxat mulatru pe care-l ştiu când vine vorba de culoarea pielii lui. Dar în spatele relaxării de azi nu e greu să ghiceşti truda şi înverşunarea cu care s-a luptat să ajungă unde e acum, în ciuda tuturor celor care au crezut ca n-are ce să fie de capul lui, “aşa negru cum e”. Iar astăzi Cabral îi cere iertare fetiţei lui pentru că şi ea va trebui să treacă prin aceleaşi ordalii. Pentru că, oricât de relaxat ar fi Cabral, asta nu-i va relaxa nici pe Becali, nici pe Vadim, nici pe Axinte, nici pe rasistul de la colţul blocului. Inoke, fetiţa lui Cabral, nu merita mizeria spusă de Axinte.

Ca mai toţi rasiştii, Florin Petrescu aka Axinte nu e doar agresiv, e şi prost informat. Cea mai recentă ipoteză antropogenetică (1), care întruneşte consensul celor mai mulţi oameni de ştiinţă, spune că strămoşii tuturor oamenilor se trag dintr-o populaţie de cca 1,000 de omeni care locuiau, acum 56,000 de ani, în Estul Africii. Cam ce culoare a pielii vă imaginaţi că aveau strămoşii noştri? Iar dacă şi ce scrie în Biblie e adevărat, că Dumnezeu i-a făcut pe primii oameni după chipul şi după asemănarea Sa, e timpul să afle şi Axinte că e mult mai probabil ca Dumnezeu să semene cu o cioară decât cu un gânsac.

Mi se face greaţă la gândul că am un strămoş comun cu unul ca Florin Petrescu, dar creşte inima în mine când mă gândesc că sunt văr de-al enşpezecidemiilea cu Cabral.

(1) H. Liu, F. Prugnolle, A. Manica, F. Balloux, “A Geographically Explicit Genetic Model of Worldwide Human-Settlement History”. The American Journal of Human Genetics, Vol. 79, Nr. 2, Pag. 230-237

  1. buna
    este prima data cand intru in “casa” ta 🙂
    imi place cum ai scris acest post… voi citi si celelalte sa`mi fac o parere, dar nu cred ca asta conteaza
    toate bune

  2. … îmi caut şi eu un locşor de rudenie alaturi de voi doi şi -sigur!, de mulţi alţii … astfel ca, ricoşând, mizeriile unor astfel de indivizi să n-o atingă pe Fetiţa unuia dintre cei mai luminoşi Oameni ştiuţi de mine …
    Şi apoi, un ZEU-Tânăr ne-a-nvăţat cândva, că … “nu mor Caii, cand vor cainii”

  3. Ma bucur din suflet ca ai luat atitudine..si sper ca, daca CNA-ul nu se autosesizeaza,daca nimeni nu face nimic…macar emisiunea lui Brancu sa fie boicotata. Nu stiu de audienta are dar…nici un om care se respecta nu ar mai trebui sa il mai urmareasca!

  4. Cum poate un personaj care n-a facut decat sa joace rolul unui retard sa comenteze in halul asta la adresa unui om care a dovedit ca are un caracter atat de frumos??
    Chiar citisem comentariul de la ultimul post in care se facea referire la “faza” asta, si tot de la tine intelegand ca esti in relatii bune cu Cabral, nu-mi dadeam seama de ce nu ai luat atitudine. Foarte bine punctat in postul asta.
    Ti se rupe inima cand citesti ce-a scris Cabral.
    Cat despre cei doi…de-a dreptul, pur si simplu…MIZERABILI.

  5. Felicitari pentru postarile de pe blog si in special pentru postarea aceasta. Mult succes in continuare in initiativele tale si modul in care iei atitudine.

  6. Axinte a terminat doar Scoala populara de muzica-sectia chitara (adica a facut liceul la chitara). Mi se pare normal sa aiba astfel de conceptii si sa nu auda niciodata de “A Geographically Explicit Genetic Model of Worldwide Human-Settlement History”.

  7. Multumesc, in numele tuturor anonimilor fara voce, ca ai luat atitudine.

    Indiferent cine ar fi fost “victima” acestor comentarii, trebuie sa ne dezvatam de a tolera asemenea discutii in spatiul public; este ceva ce noi – ca natie – ar trebui sa reusim sa depasim, atat ca oratori, cat mai ales ca ascultatori. 🙁

    Cabral e un om puternic si nealterat, sper din suflet sa se vindece curand si sa iti continue drumul ales. Fiica sa este norocoasa sa aiba asemenea parinti.

  8. Ciorile ar trebui sa fie mandre ca au fost comparate cu Cabral. Si mandre ca nu au acelasi Dumnezeu cu Axinte. Daca e asa atunci … Si eu sunt o cioara!

  9. Axinte-vacanta mare-amisiunea nu stiu ce “.. vip” = nesemnificative, nu exista, nu inseamna nimic. Sint rebuturi.
    Ce se aude si vede acolo n-are nici o valoare, nici o semnificatie, NU EXISTA.
    Da, de acum incolo si eu sint cioara! Constat, din ce in ce mai des, ca am o companie selecta.

  10. Frumos scris. Prea frumos pentru ingustimea celor care au participat in marsavia asta. Pe Cristi Brancu il stiu de multa vreme si il admiram, insa setea de-a ajunge in elita aia de care vorbeai tu azi te face sa iti alterezi valorile. Apropo de diverse cercetari in domeniul asta antropologic si in conexiune cu rasismul… proiectul genomului uman a descoperit ca tiparele genetice difera mai mult la nivel intra-rasial decat interrasial. Dar si astea sunt argumente mult prea sofisticate pentru masa aia multa si mare de sub-oameni care ne populeaza lumea.

  11. Ce bucurie sa vad ca ne adunam de azi-noapte pana acum tot mai multe “Ciori”, ale caror pene isi tot schimba culoarea dupa cate rase de Oameni sunt raspandite pe Pamantul asta minunat.
    Pe cand l-am nascut pe Fiul meu, Mama mi-a spus o poveste, la fel de frumoasa, ca si el. Iat-o:
    “Intr-o zi, Puisorul Ciorii s-a pierdut prin padure, iar Mamica lui il tot cauta disperata, intreband pe fiecare, daca nu cumva l-a-ntalnit. Dar cum arata? a fost intrebata biata Cioara?! Puiul meu este cel mai frumos din Lume! … si atunci, usor i-a fost sa-l gaseasca, fiindca, intalnindu-l, cu totii se minunasera de el, indragindu-l” … Stiti voi o poveste mai frumoasa de atat?! V-o daruiesc cu mult drag si tot astept ca Serban Huidu sa si infiinteze Partidul-Oamenilor-cu-BunSimt …

  12. Impresia mea e ca gansacul incerca doar sa fie amuzant. Umorul si prostul-gust merg impreuna la el, asa ca i-a iesit ce i-a iesit. Asta a fost prima mea impresie despre ceea ce a zis, judecand dupa putintele, tonul vocii si mimica lui.

Leave a Reply