Să faci ceea ce ai spus că vei face

Emi vrea să ştie cum definesc succesul. Întâmplător, ăsta a fost subiectul discursului meu de absolvire a programului Erisma.

Spuneam atunci că a avea succes înseamnă să faci ceea ce ai spus că vei face. Prin obversie, eşecul înseamnă, după mine, să nu faci ceea ce ai spus că vei face.

Din acest punct de vedere, strategia de marginalizare politică a lui Adrian Năstase (asumată explicit – Adriene, nici nu ştii cât de mic ai să devii!) a fost un succes pentru Traian Băsescu, în vreme ce strategia de înlăturare a lui Călin Popescu-Tăriceanu din fruntea Cabinetului mai înainte ca acesta să-şi poată termina mandatul (intenţie asumată, şi aceasta, explicit în mai multe ocazii) a fost un eşec pentru Preşedinte.

Am împrumutat această definiţie de la Eric Berne, care-i numeşte pe oamenii de succes “Prinţi” şi pe cei care eşuează “Broscuţe”. Cu toţii ne naştem Prinţi şi Prinţese, zice Berne, până când părinţii noştri ne transformă, pe cei mai mulţi dintre noi, în broscuţe. Apoi ne chinuim să ne recăpătăm starea originară, dar nu toţi reuşim. Indiciul clar că suntem încă Broscuţe, şi nu Prinţi sau Prinţese, este că nu reuşim în ceea ce ne propunem să facem.

Nimeni nu ne impune aceste ţinte şi e naiv cel care şi le alege în funcţie de ceea ce vede în jur (bani, maşini, reflectoare), pentru că pe fiecare îl mulţumeşte altceva. Şi banii, şi maşinile şi lumina reflectoarelor sunt indicii la fel de bune ale succesului ca liniştea unei familii, câţiva prieteni cu care ai muri de gât, un nume pe un cotor de carte sau o viaţă tihnită departe de zgomotul oraşului. Depinde ce ţinte ţi-ai propus. Dar, odată ce ne alegem aceste ţinte, măsura succesului sau eşecului nostru ca oameni o dă gradul în care reuşim să le atingem.

Cred că putem să ne propunem o groază de lucruri în timpul vieţii şi cred că avem libertatea şi e chiar indicat să schimbăm de mai multe ori macazul. Avem dreptul să jucăm de mai multe ori jocul, e adevărat, dar nu-l putem juca la nesfârşit. Repetiţia înseamnă învăţare, aşa că fiecare ţintă atinsă ne învaţă să ne purtăm mai naturali ca Prinţi sau ca Prinţese, iar fiecare ţintă ratată ne învaţă să ne simţim mai bine în pielea rece şi verde de broscuţă.

Nu mai găsesc înregistrarea discursului de acum trei ani, dar ţin minte că, în mare, asta am spus. De altfel, sunt lucruri pe care le cred şi acum.

P.S.1. Despre cum se obţine succesul în cazul unei organizaţii neguvernamentale, am scris mai demult ceva.

P.S.2. Mingea merge mai departe la Mitrana şi la Paul Olteanu.

P.S.3. Mai vreau să spun un lucru, cu riscul să-i supăr pe Emi şi pe Florin. Trebuie să-mi mărturisesc un handicap: n-am reuşit, nici după atâtea luni de zile, să mă obişnuiesc cu expresia “a face succes”. Am apreciat-o la început ca pe o găselniţă de branding, deşi mi-a zgâriat urechea. Am zis că trece, m-am obişnuit eu şi cu “Pro TV te ascultă ce vezi”, dar n-a trecut, mă zgârie şi acum. Oricât m-aş strădui, pentru mine succesul în limba română se obţine sau se deţine. Dar îmi asum defectul conservator şi nu cer reparaţii. Poate că la anul, pe vremea asta, mă voi fi obişnuit.

  1. Cand voi fi mare…

    Cam asa raspund majoritatea copiilor la intrebarea ,, Ce te faci cand vei fi mare ?
    Majoritatea celor care au un target pus undeva foarte sus, reusesc ca pana la sfarsitul vietii sa ajunga macar la jumatate. Jumatatea celor care au un scop bine definit in viata si pentru care lupta, este un succes. Multi dintre cei care nu au un scop maret in viata ajung sa se plafoneze si raman nefericiti, deoarece nu mai au pentru ce lupta.
    Eu doresc sa devin unul dintre cei mai buni presedinti ai corporatiilor media pe plan mondial. Acum sunt doar al unei firme regionale, apoi urmeaza nationala, est-europeana, europeana etc…
    Si cand ma gandesc ca vroiam sa fiu bucatar sef in restaurantul unde am inceput ca ajutor la zarzavat (:

  2. M-am recunoscut pe deplin in portret. Ce conteaza ca fac bine o groaza de chestii, daca ma impotmolesc constant la altele? Si nu stiu cum, dar tot timpul imi pun o tinta imposibila, parca as cauta cu lumanarea sa nu ajung la ea. Nici o presiune din exterior sa o stabilesc, dar o fac zi de zi cu speranta ca “maine va fi altfel”. Cum te transformi din broscuta in print?

  3. Limba română evoluează 🙂 Nu cred că poți ’deține’ sau ’obține’ succesul. Nu e nici mașină (să-l deții), nici mărire de salariu (să-l obții). Succesul se face, se construiește!

    @Victor: Nicoleta, o bună prietenă de-a noastră, spunea mereu ’Când mă fac mare eu vrea să mă fac Michael Jackson’.

  4. Este atat de linistitor ce ai scris aici… in cuvinte atat de directe, calde, ca si cum totul ar fi atat de simplu!

    Incredibil cat ne e, totusi, de greu sa intelegem ca putem fi fericiti, putem atinge suceesul in acest fel… daca invatam sa ne recunoastem propriile aspiratii si sa ne focusam asupra lor, nu asupra a ceea ce asteapta ceilalti de la noi…

  5. alina borza

    imi place foarte mult ceea ce ai scris. Cred ca fiecare dintre noi ne regasim in cuvintele de mai sus chiar daca unii nu au curajul sa o recunoasca. Pana acum un an am crezut ca fac bine sa-i multumesc pe altii dar este complet gresit. Cred ca fericirea si succesul in viata depinde doar de propriile noastre forte si daca stim ceea ce vrem de la viata

  6. Legat de ce ai scris tu, cind ai un sfert de ora uita-te la asta: http://www.teachers.tv/video/5086

    Merita, trust me 🙂

    @broscuta – incearca sa te gindesti la tine nu ca la o broscuta ci ca la o printesa si vei vedea lumea altfel… urmareste link-ul dat mai sus si vei intelege mai mult.

    Bafta !

Leave a Reply