Nunca mas

Azi se comemorează holocaustul romilor din România din timpul celui de-al doilea război mondial. O altă pată ruşinoasă pe care trebuie să o cunoaştem şi să ne-o asumăm ca naţiune dacă vrem ca astfel de orori să nu mai aibă loc vreodată. Citiţi aici grozăviile petrecute cu miile de romi deportaţi în Transnistria de regimul Antonescu.

Am pus o ştampilă pe blog, e a proiectului SPER – Stop Prejudecăţilor despre Etnia Romă. M-aş bucura să o văd pe cât mai multe bloguri.

Codul pentru embed este:

<div align=”left”>
<object width=”181″ height=”120″ classid=”clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000″ codebase=”http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=6,0,29,0″>
<param value=”http://sper.org.ro/flash/stamp.swf” name=”movie”/>
<param value=”high” name=”quality”/>
<embed width=”181″ height=”120″ pluginspage=”http://www.macromedia.com/go/getflashplayer” quality=”high” src=”http://sper.org.ro/flash/stamp.swf” type=”application/x-shockwave-flash”/>
</object>
</div>

  1. Multumesc. Aici aduc un fragment, tradus din Hebraica, scris dupa o visita in Romania in 1973. Ma bucura ca noa generatie e asa lucida.

    “Trenul nostru inca nu plecase si oamenii
    treceau pe culoar. o femeie cu un copi1 in brate s-a ivit in usa
    compartimentului, intinzindu-si mina libera inauntru. Nu scoteau un
    sunet, nici ea, nici copilul. Porta o fusta lunga si botita. Cei din
    compartiment au tacut, si dupa o clipa femeia si-a continuat drumul
    pe culoar, fara sa se plinga. Atunci am auzit strigate si am vazut o
    fusta fluturind, o naframa speriata si bratele unui barbat care
    fugea dupa ea tipind: “Faceti tara de rusine, parazitilor!”

    Batrina care statea linga mine (numai gura i s-a miscat, restul
    trupului a ramas neclintit) a spus: Nu i-amers, tigancii.
    Cele doua din fata au zimbit, clatinind din cap cu satisfactie.
    In usa compartimentului s-a oprit un vlajgan tanar. Purta
    pe umeri un baiat ale carui picioare pareau paralizate. Cele
    trei batrine s-au grabit cu toatele sa scoata dintre cutele
    fustelor cite un fisic de monezi legat intr-o batista, i-au
    dat pomana si si-au facut cruce: Sa ne pazeasca Dumnezeu.
    Sa ne dea sanatate, ca numai ea are pret, nu banii.”

  2. Ok, o astfel de campanie poate fi laudabila, avem si noi, “romanii”, partea noastra de vina istorica (seculara). Insa este o forma fara fond.

    Sunt de acord cu faptul ca tot spunandu-i unui om ca e imputit, hot, prost s.a.m.d., el ajunge pana la urma sa se alinieze la aceste prejudecati.

    Dar nu sunt de acord cu faptul ca noi suntem singurii care nu le lasa alternative. Ca suntem singurii care nu ii lasa sa traiasca civilizat, sa castige bani in mod cinstit, sa mearga la scoala etc. Sunt destul de multe exemple de rromi obisnuiti (nu vedete) care “au intrat in rand cu lumea”.

    Cate din organizatiile care militeaza pentru drepturile rromilor chiar se duc printre ei si incearca sa le schimbe si lor mentalitatea (asupra propriei istorii, asupra lor, asupra celorlalti)? Care incearca sa faca ceva din ambele sensuri? Eu as putea numara maxim doua.
    Pana la urma, ar trebui sa fie cam la fel de usor/greu cu a schimba mentalitatea noastra fata de ei.

    Din pacate, un astfel de demers trebuie sa functioneze din ambele parti. Trebuie sa existe nevoia de schimbare si de imbunatatire si la unii si la altii.

    Si, pana la urma, se zice rrom sau rom?

  3. Daca in Romania exista prejudecati in privinta romilor si a maghiarilor, dupa cum spun multi, atunci ce insemna atitudinea fracezilor fata de arabi? ataea scandaluri, incendii si multe altele. La noi in universitati sunt locuri special rezervate romilor. Eu cand am dat la facultate aveam 25 de locuri disponibile, ne-am trezit ca erau de fapt numai 23 pentru ca 2 erau pentru studenti romi. Si culmea: nu a participat la examendecat unul. Un rom pe 2 locuri, fata de 200 de romani pe 23 de locuri. Si tot in romania exista prejudecati?
    Asta este un miraj pe care ni l-au bagat in cap media. Dar sa ne uitam la oamenii de rand. Eu am un prieten de etnie roma. Mama mea a stat in camera in timpul liceului cu o femeie de etnie roma si au ramas prieten toata viata.

  4. Se pare ca aici nu sunt suportate alte pareri decat cele cu felicitari ptr. bucurenci, pentru maareata lui idee. Astept sa-si manifeste acelasi sentiment de iubire pentru tigani si dupa ce se va trezi furat de ei. Sau, poate le deschide si o casa de ajutor si mai deschide si un cont pentru strangerea de fonduri ca sa aiba “saracii” tigani bani pentru…. excursii, sa ne duca faima de romani civilizati.

  5. Domnule Bucurenciu cred ca o stampila pe un blog, scrierea unui post nu reprezinta decat 2 lucruri declarative, usor de facut, nu va costa nimic si nici nu sunt consumatoare de energie. Puteti demonstra practic ca intr-adevar va pasa de soarta rommilor si ca va interesaza viata lor invitandu-va prietena/sotia/fiica la o plimbare prin comunitatile lor ( mai ales in prag de seara )sau si mai palpitant, traind cateva zile in casele lor si printre ei. Apoi mai vorbim de prejudecati … pana atunci eu cred ca sunt doar vorbe … vorbe …ca doar nu ne doare mana sa scriem si nici gura sa vorbim … nu?

  6. adevarul este la mijloc intotdeauna. discriminare pozitiva, negativa? pffff
    promovand la maxim pe enticii rromi se creeaza multa frustrare in partea cealalta. ce or sa zica romanii, ungurii, nemtii care vad ca ei muncesc pentru ceea ce altii primesc de-a gata numai pentru ca sunt rromi?
    de ce nu se promoveaza egalitatea TUTUROR cetatenilor acestei tari, indiferent de nationalitate?
    asta ar fi mult mai benefica intregii tari si ar avea de castigat toti.

  7. Recomand cartea “Vecini. Suprimarea comunitatii evreiesti din Jedwabne, Polonia” de Jan. T. Gross. E dura ce-i drept comparativ cu alte carti de genu… Si nu mai necesita alte comentarii.
    Indiferent daca se reuseste sau nu schimbarea mentalitatii unei comunitati, important este respectul fata de comunitate al persoanei care este constienta ce inseamna discriminare. Si o sa invatati sa va feriti si de ceea ce numesc eu “comportament prostesc al maselor indus de interesele ascunse ale anumitor comunitati”.

  8. Cand toate ONG-urile astea or sa despagubeasca victimele tiganilor atunci or sa aiba succes campaniile astea. Pana atunci sanatate (ca sa nu zic altceva) ca-i mai buna decat toate!

  9. ah ce subiect controversat pentru romani!
    am terminat facultatea de stiinte politice iar lucrarea mea de licenta a avut ca subiect istoria discriminarii romilor in spatiul romanesc, cu un studiu de caz privitor la floraresele de etnie roma.
    …e prea putin important continutul propriu zis al lucrarii. insa as dori sa vorbesc un pic despre studiul de caz: a constat intr-un numar de 10 interviuri pe care le-am aplicat unor florarese rome din bucuresti. scopul meu a fost sa analizez in ce masura s-au simtit discriminate, atat in societate, cat si in familie etc.

    daca ati avut rabdare sa cititi pana aici: apropierea de oameni, comunicarea, toleranta, toate astea DARAMA PREJUDECATILE! eu am simtit pe pielea mea, vorbind cu aceste florarese, empatizand cu ele, lasandu-le sa-mi destainuie din secretele si nemultumirile lor.

    da, chiar ele mi-au spus, fiecare padure are uscaciuni. dar nu este drept sa extinzi pacatele unor oameni la o etnie intreaga. uniformizarile, generalizarile sunt, dupa parerea mea, rezultatul unor minti inguste.

    cat despre holocaustul romilor, acesta a existat (am vazut un comentariu mai sus cum ca s-ar exagera situatia prin insusi folosirea termenului de holocaust). cititi viorel achim, sau raportul final al comisiei pentru studierea holocaustului in romania si va veti convinge ca a fost ceva serios.

    va doresc (si imi doresc) puterea de a fi toleranti.

  10. felicitari ptr faptul ca ai pus stampila pe blog, nu ma asteptam sa vad prea multi bloggeri de top afisand-o, dar nici ca atatia sa o combata!
    Ptr mine este ca un ghid online, daca vad ca un anumit blogger a militat impotriva acestei campanii nu voi mai intra in veci pe acel blog ptr ca oamenii aia imi sunt inferiori, si nu am de ce sa le ascult parerile. Asta nu e o garantie ca cei care o afiseaza sunt interesanti 😀 dar macar stiu ca am de-a face cu oameni!

  11. Daca inteleg bine, cind o sa fie Patria Romana “curata” de Romii, atunci adevarat o sa fie in sfirsit posibil de lasat usa neincuiata zi si noapte.

    Oh, still, rimine o problema: “Inca avem prea multe “minoritati” “, spune Scorpion.

    Dar cine e vinovat in adevar: Antonescu!
    Asa a scris anonimul “O Parere”: “Antonescu nu a facut chiar atat rau, ci prea putin.”
    Are drept, Mr./Ms. O Parere: In Romania au fost 800.000 evrei, pina a venit Antonescu la putere. Si cind a fost dat jos, au rimas inca 400.000.
    Numerele de Romii care au fost omorit/murdered nu le cunosc exact.

    Asa ca Holocaust e term exact: Romii au fost victimi de genoside, Dragosi.

    Irina, am avut multe tangente cu Romi: Si mie, din primul an in viata mi-au spus parintii, familia, tinira de la sat care mia dat sinul: “daca esti rea, te dim la tigani! Daci nu bagi seama, o si te fure tiganii.”
    Foarte repede am descis ochi. Dar bine, Patria mea este Nurenberg Trials.

    Si sa vez ci si intimpli cind nu invetz copii si fie racists: Fata mea a devenit director si producer de documetaries. Intre ele este um film despre, si, cu Romii.
    Ficut cu toati inima.
    http://www.antv.nl/documentary/we_have_no_war_songs.php

    Ura murdireste sufletu.

  12. Exact cum ai scris “deportati”. Si stii de ce au fost deportati in Transnistria? Ca sa nu fie omorati.
    Logic, nu?
    Apropos. Istoria stie ca singurii evrei/tigani omorati in timpul Holocaustului pe teritoriul Romaniei de azi au fost cei omorati de hortisti in Ardeal.
    Zic bine?

  13. Idee naiva cu stampila, nici nu trebui sa te astepti sa o promoveze bloggerii de top, dar sa afirmi ca sunt oameni inferiori tie cei care combat ideea campaniei mi se pare deplasat. Ca nu le mai citesti blogurile e altceva. Probabil cu ocazia asta nici ei tie. Nu atac dar mi se pare ca se prea exagereaza si repeta o gramada de chestii de genu “hai sa-i ajutam” si “hai sa nu-i mai discriminam”. Cand o sa vad si o campanie din partea lor – “Hai sa nu mai facem Romania de kkt afara si in interiorul granitelor” atunci POATE o sa-mi schimb parerea.

    P.S. poti sa-mi stergi comentariul daca te deranjeaza, doar e o tara libera.

  14. Citesc, pe Engleze. aici:
    http://www1.yadvashem.org/about_yad/press_room/press_releases/11.11.04.html

    ca a fost o comisia international in Romania care a scris and published in November 2004 un report de 400 pagine: “The 400-page report details the history of the Holocaust in Romania as well as the Commission’s conclusions and recommendations on how the government can foster Holocaust awareness, remembrance, and education in Romania. ”

    va rog sim spui dupa ce ai citit, Dan C. daca ai invitat ceva care eu nu stiu (in afara de ce am invitat pe aicia). Poate pe drum o sa te duc si la S.P.E.R. Ca sa nu te simti ca o minoritate, ea cu tina si pe Serba, Faninho, etc.

    Daca asi fi mai sanatoasa, asi veni si eu, sa-ti tin mana. Dar Antonescu, care a-facut-prea-putin, ma ajutat frumos in asta.

    Si de Norman Manea ai auzit vreodata?
    http://en.wikipedia.org/wiki/Norman_Manea

  15. Nu ma simt absolut deloc ca o minoritate. Chiar din contra. Iar faptul ca a venit o comisie straina si a intocmit un raport pe o linie dictata ma lasa absolut rece. Sincer. Ce nu ma lasa rece e ce au relatat si arhi si oradeanul si dojo pe tema asta si multi altii probabil pe care nu i-am citit. Noi cu cei din “rapoartele” lor traim laolalta. O parte din impozitul pe care-l platesc la stat merge catre infectii pomeniti in articolele lor. Asta ma enerveaza la culme. Pe langa articolele mai mult sau mai putin adevarate din presa italiana si spaniola. Iar sa veniti dumneavostra sa-mi spuneti intr-o limba romana mai mult decat stricata ca ma duceti de mana la SPER… las la latitudinea ‘mneavoastra sa calculati cam cat m-ar putea interesa si afecta.

  16. Toda (= multumesc pe Ebraica) Dan C.
    Stii ca Dan e nume de unul din cele 12 biblical Israeli(Romana mea mai-mult-decit-stricata a uitat cum se spune tribes…)?
    La sfirsit o sa te mai trezesti Evreu, pazeasca D-zeu.

    Si mie mi se parea ca nu prea esti o minoritate – dar vad ca ironia mea a fost (lost on you) perduta pe tine.

    Ai dreptate, limba mea Romana a fost mai mult decat stricata. La virsta de 12 ani, December 1947, cind am plecat illegal din Tecuci, citeam cu iubire literatura romana. Primile 4 ani am invatat la scoala ebraica, acolo primeam in fiecare an primul prize (=?).
    Anul al 5 (1946-47 am mers la liceu unde eram numai 3 elevi evrei. Eu rimineam in clasa cind aveuau examine de religia crestina si le suflam fara sa descid macar Noul Testament.

    Totus, cind profesoru a spus, “Corinna e cea mai buna si in gramatica!”, ma asteptat afara Majoritatea sa ma bata, tipind, “Zidanca dute la Palestina”. Am fugit pina la o librarie care proprietaru era evreu si acolo am stat pana au plecat.

    In Israel, unde am ajuns dupa 6 luni in Cyprus guardati de Englezi, am invitat Ebraica asa, ca dupa 2 ani n-a ramas o vorba care nu o stiam.

    Dar din prima zi In Israel taticul nu nea dat voia sa vorbim Romaneste.

    Nul judec: cand a zbucnit rizboiul sa dus la armata si immediat – ca Romania lui Antonescu chose (=?) sa fie ally of The Nazi Germany – a fost dat afara din armata, el si toti evreii. Pe tren in drum a casa un prieten crestin ia spus, “Hai sa te ascund in lavatory =?) ca se arunca evreie din tren cand merge in full speed (=?).

    Si omul, chiar un adevarat om! a stat langa usa de lavatory ca nimeni sa nu-l gaseasca toate orele pina a ajuns la Tecuci.

    Apoi, la chemat bravuri fascists – un prieten care a invitat cu el la liceu – la primaria. si cu pistolu la capul taticului meu, la fortat sa renunte la business permit.

    Apoi, sau inainte, cand a fost cutremul la December 1940, toti barbati de la varsta de 15 ani si batrani au fost fortat sa curete debris (=?) cu mainele goale, in frigul ala mare.

    Apoi, cu toti barbatii evrei including (=?) baieti de 15 ani – a fost luat la munca slava (=forced labor). Taticul meu nu prea vorbea despre perioda asta, era traumatizat destul. Fratele mamei mi-a spus ca lucrau la railroads (=?) si tot timpul traceau (=passed) trenuri cu soldati germani si puscau (were shooting at them) asa ca jandarmii romani, care si iei erau in pericol, puneau cineva sa stea cu urechea pe line, sa auda cind vine un tren si sa se ascunda.

    tare ma oboseste sa scriu in limba asta dulce si perduta.
    dar stricata cum este – probabil e mai buna decat Ebraica lui Dan C. Nu asa? Nu ai risine, Dan C.? Ci fel de evreu esti?

    Acum, in mod serios: Nu cred ca problema e ca toti care sunt negativ aici sunt oameni rei (evil people). In contrary, citesc intre linei sentiment de vinovatie, ca numai un om care se simte vinovat, arunca vina pe altii.
    Asta si asta nu are loc. Idea nu este sa fie judecati.
    Nu ajuta viitorul umanitatei, personala si comuna.

    Trebue sa invitam trecutul adevarat, ca sa nu se intoarca.

    Adevarul e ca commisia a fost internationala, nu straina, cu oameni savantii romani intre ei. Si nu crede ca treaba lor a fost usuoara.

    Immediat cint sa scimbat regimul, mergea in Romania o gluma: “Rosiile verde au rosit prin noapte” (eu am auzit-o la Yad Vashem pe Ebraica). Toti Fascistii – care aveau costume verde – au devenit overnight communisti.

    Asa ca timp de 44 de ani ati avut proffesori tare objectivi, cu Ceaucescu in capul lor.

    Bun Noroc.

  17. zicea bine faninho. subscriu.

    “dar stricata cum este – probabil e mai buna decat Ebraica lui Dan C. Nu asa? Nu ai risine, Dan C.? Ci fel de evreu esti?” de unde pana unde? m-ati pierdut pe drum

    “Adevarul e ca commisia a fost internationala, nu straina, cu oameni savantii romani intre ei. Si nu crede ca treaba lor a fost usuoara” – n-am zis ca a fost usoara sau grea am zis ca a fost mai mult ca sigur organizata pe o tema dictata, impusa, cu rezultat clar de la inceput, etc

    Si inca o chestie foarte importanta daca tot ma luati peste picior. Ma refeream la TIGANI nu la evrei cu comentariul meu de mai sus.

    Dumnezeu coboara pe pamant sa-si aleaga poporul.

    Se duce la tigani:
    “Vreti sa fiti poporul ales?”
    “Vrem, mosule”
    “Dar trebuie sa va dau o porunca…”
    “Da-ne-o, mosule”
    “Sa nu mai furati.”
    “Mersi, mosule, nu ne intereseaza”

    Se duce la evrei:
    “Vreti sa fiti poporul ales?”
    “Da.”
    “Dar trebuie sa va dau o porunca…”
    “Cat costa?”
    “Pai nu costa nimic….”
    “Da-ne 10!”

    acuma faceti un comentariu va rog si la bancul asta mioritic neexaminat de nici o comisie internationala (inca)

  18. Dear Faninho/Bogdan(?)

    Thanks for your polite request.
    Since you, too, do not know Hebrew, I’ll try to clarify in my hopefully not too high-brow English:

    I read in your comment a sincere desire to gain knowledge and understanding in spite of all the misconceptions and mis/disinformation you were force-fed throughout life.

    Hence, I was suggesting that Dan C. will take you along when he goes to S.P.E.R in his honest search for truth.

    For some reasons, and as proved by the low brow racist “banca” Dan C. allowed himself to post, you may not wish to wait till doomsday. If right I am – go to the sources on your own, don’t wait.

    OK Dan C.
    Let’s explore that over-chewed – by now disgracefully unmasking – “banca”.
    Don’t bank on it. (= do not remain banked there, do not put your faith in it).

    As an original and free thinking fellow, pray tell me what was your personal response to that offer of “Porunci”. I’m sure you were approached by Her as well, as every human being is, from birth to the last day. Haven’t you?

    As for myself, I knew and know one pretty well: Porunca Vremei. The fascist newspaper where God was replaced by venom, hatred, murdereous incitement against Jews, Gypsies, homosexuals, and so on.

    I’ve read those pages – in the National Library of Vienna, Austria – for many painful hours during the two weeks of Summer 1973. I had to go there as I was warned at Yad Vashem (The Holocaust Memorial Center in Jerusalem) not even to mention it in Romania.

    I was looking for three polemic letters that my father – prior to the deportation to the slave labor camps – wrote the editor and traveling by train (which was forbidden to Jewish people), mailed them each time from another city.

    The Editor then published some paragraphs and responded in his hate-full eloquence.

    My father couldn’t keep copies, it was too dangerous. The paper’s building was bombed and destroyed by the allies. My father had died of a heart failure in 1958, yet I never forgot how throughout those few years in Israel he was recalling his act of courage, how sad he was that he had no copies.

    In the Spring of 1973, as my first book of literary prose was published in Israel, I decided to bring to light father’s deed.

    That’s how my trip back to my Romanian past had started and is still progressing.

    I believe these conversations are important.

    Thanks, Dragos.

  19. ok, i’m getting out of here until it’s not too late. It seems we are all speaking of 3 different things all together and i don’t wanna carry on with this. I don’t have a Jewish father nor a gypsy one to talk about and I don’t think that was the main idea in this topic. The only thing i was trying to say is that you won’t see me encourage any kind of activity that in a way or another takes/puts the gypsies in a white bright light. That was it.

Leave a Reply