Invitaţii la Festivalul Enescu (1)

Împreună cu Unicredit Ţiriac Bank, sponsorul principal al Festivalului Enescu, vrem să oferim cinci invitaţii la concertele de la Ateneul Român de săptămâna viitoare.

lifschitzPrima invitaţie este pentru concertul de luni, 14 septembrie, ora 17. Cântă pianistul Konstantin Lifschitz (cel care la 13 ani făcea furori la Academia de Muzică din Moscova) şi violonistul Eugene Ugorski.

Program:
Enescu – Sonata I pentru vioară şi pian în Re Major op. 2
Prokofiev – Sonata pentru vioară şi pian în Re Major
Ravel – Gaspard de la nuit
Chausson – Poème op. 25

Invitaţia este valabilă pentru două persoane.

Pentru a o primi trebuie să mă convingi că o meriţi. Motivaţia poate să fie scurtă sau lungă, haioasă sau serioasă, raţională sau emoţională. Important e să-mi placă mie (te-ai prins, nu există criterii obiective, totul e de-un subiectivism nesfârşit).

Câştigătorul va fi anunţat luni la prima oră (ai grijă ca adresa de e-mail pe care o completezi atunci când laşi comentarii să fie aceeaşi cu cea pe care vom comunica pentru a intra în posesia invitaţiei).

  1. Bucuria vine din lucruri marunte si pentru fiecare om are o alta sursa. Muzica e mai mult decat un amalgam de sunete, e un mod de viata, un izvor inepuizabil de energie pozitiva sau negativa. Pianul si vioara sunt cuplul perfect atunci cand manuite cu maiestrie se contopesc intr-o senzatie unica, ce iti poate face sa vibreze fiecare molecula din corp. La asa ceva s-ar reduce motivatia mea..la dorinta de a experimenta o traire profunda.

  2. Baluta Dorin-Constantin

    Sunt din Curtea de Arges,iar luni am drum in Bucuresti.Nu am fost niciodata in sala Ateneului si imi doresc foarte mult acest lucru.Nu am cu cine sa ma duc,asa ca voi lua la intamplare pe cineva de pe strada si il voi ruga sa ma insoteasca.Am urmarit o parte din festival la tv,dar vreau sa fiu acolo,sa simt vibratia pe viu a vioarei,nu “tradusa” prin difuzorul tv-ului.

  3. Tentativa semi-marsava de a te induiosa in scopul obtinerii invitatiei.. dar promit ca nu exagerez cu nimic..
    De vreo luna nu fac aproape nimic altceva decat sa invat pentru un examen extrem de greu si important (intrarea in barou – asta e, sper ca voi ingrosa randurile rechinilor avocati, dar mi s-a spus ca voi fi the first lawyer to ever have a heart.. conteaza si asta, nu?)
    De miercuri ma aflu in perioada de examen.. in fiecare zi, un examen de 4 ore, foarte solicitant.. in total 5 – adica maine, duminica, e ultimul. In consecinta, de miercuri traiesc cu 2 ore de somn pe noapte si mult stres.
    Dupa ce termin, nu-mi doresc nimic altceva decat sa dorm si sa ma relaxez.. si festivalul Enescu suna foarte bine.. I would love, love, love to go there.. plus ca luni e si ultima zi de concediu.. de marti ma voi intoarce la viata trista de corporatist prestator pana la ore tarzii..
    so.. eu, cu tot subiectivismul, as zice ca o merit.. 😛 tu ce zici?

  4. sunt la peste 650 km distanta. timp ioc. asa ca nu-mi ramane decat sa cred in doua miracole: sa-mi dai tu invitatia si sa ajung sa ma folosesc de ea.

  5. Invitatie, invitatie, invitatie… Ce sa iti zic pentru a te convinge ca sunt vrednic de ea? Pai, acest student la medicina este un meloman convins, ascultand totul de la Chopin la Barkley, si de la Shostakovich la Metallica, incearca sa scape de mizeria morala a mediului inconjurator prin muzica, prin orice activitate ce implica ridicarea spiritului din mocirla si rutina zilnica.

  6. Sunt (usor) workoholica si (destul de) melomana, iar de cateva zile bune ascult in fiecare seara un CD cu cateva inregistrari de-ale Filarmonicii George Enescu. Fac asta din 2 motive:
    1. se apropie momentul in care o sa dam drumul unui proiect foarte mare, motiv pentru care si stresul e pe masura
    2. contextul a facut ca anul acesta sa nu ajung la Festival, asa ca a trebuit sa-mi induc prin alte modalitati starea pe care as fi avut-o daca as fi fost in sala
    Invitatia pe care tu o ai acum si pe care eu mi-o doresc foarte mult, ne-ar umple mie si colegei mele de proiect sufletul de bucurie si ne-ar oferi prilejul de a ne rupe pentru cateva momente de “nebunia de dinaintea furtunii”. Si daca o sa se intample asta, parol ca vom stii sa intoarcem gestul 🙂

  7. pai sa incep
    Nu am mai fost la un concert de mult timp la un concert,iar ultima oara cand am fost eram langa o femeie care ma impingea de pe gratii cu burta.Merg gratis cu trenul,si chiar am nevoie de aceasta experienta cu o prietena buna,care a facut destule pentru mine.Nu ma pricep la compuneri bazate pe sentimente.O singura dtaa am avut ocazia sa ating un pian,nu m-am descurcat,imi doresc sa vad un om care a reusit sa aduca magia pianului in viata altor persoane,cateodata e mai bine sa ii lasi pe altii cu pianul si sa te descurci singura cu chitara.
    Cred ca va fi o experienta de neuitat si voi scapa pentru cateva ore din monotonia orasului house.

  8. Nu sunt fana muzica clasica :),nu am avut interactiuni cu acest gen,mesajele astea mi se par o cerere imploratoare,parca o justificare,dar atata timp cat e gratis,de ce nu?Compromisul e bun cateodata :))
    Noi,romanii,avem o afinitate pentru ce e gratis,daca e gratis automat e bun,de cele mai multe ori nu se potriveste gratisul cu ce e bun,dar acum da.Nu am 50 de ron pentru a cumpara bilet acum,incepe scoala,in clasa a 11-a trebuie sa-mi cumpar singura rechizite,si tocmai a aparut o pereche de conversi visinii(:X) in vitrina,deci va trebui sa-mi stabilsc prioritatile,prefer conversii,sunt practici,poate vin cu ei la spectacol.
    Acum cativa ani credeam ca doar oamenii in varsta se duc la aceste spectacole,aveam o minte ingusta,probabil inca mai am,nu tolerez manelele,nu accept minimal,dar ocazia de a asculta muzica adevarata si buna imi place.
    Nu pot sa zic ca nu am avut ocazia sa ma duc la acest gen de spectaole,chiar m-am dus,nu pot sa zic ca am fost privata de ocazii ca acestea,poate nu la fel de importante,dar cu aceeasi tema.
    In final,nu o sa ma plang,vreau sa merg la acest spectacol,gratis,vreau sa castig un bilet,in acest caz gratis si bun.:)
    Yadda Yadda

  9. Mai e cineva pentru care conteaza festivalul George Enescu?
    Desigur…pentru cei care cred ca exista iesiri de evacuare din meschinarie, pentru cei care cred si se lasa inspirati de oameni care muncesc cu pasiune, pentru cei pentru care arta e mai presus de bani si ambitii corporatiste, pentru cei a caror sensibilitate e molestata in fiecare zi de manea si balustrul maro,pentru cei in al caror stil de viata e integrata fara echivoc muzica, pentru cei care cred in katharsis si il cauta, dar…si pentru cei pentru care evenimentul e doar o oportunitate mondenda si de …trend sau un fel de circ, unde, desigur, poti vedea o etalare de curiozitati gustate de ciudata specie a intelectualilor cu barba si ochelari.
    Multa inspiratie, Bucurenci.
    P.S. Textul nu are scopul de a te convinge de nimic.Poate ar fi fost altminteri, daca nu as fi domiciliat in Cluj.

  10. Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu respir muzică, mănânc muzică şi gândesc muzică… cred că m-am născut pentru muzică şi îmi place să cânt singură în cămară (la pian mai exact) cum “se lăuda” Salinger că ar face dacă ar fi pianist… frumos… dar uneori uite că trebuie să-i asculţi şi pe ceilalţi, că poate cine ştie.. ajungi să cânţi mai mult, să simţi mai mult…

    Aş vrea să văd şi eu “cămara” marilor muzicieni, unde se adună lumea înfometată de frumuseţe. De fapt, nu ştiu dacă vreau să-i deranjez, dar dacă mă invită ei… 🙂

  11. basic_instincts

    ideea ta e interesanta. stii cati bucuresteni nu au vazut niciodata fabuloasa sala a atheneului?? imi amintesc o seara geroasa, treceam pe langa coloane, era destul de tarziu…a doua zi plecam din bucuresti pentru a nu stiu cata oara. se terminase vacanta. si i-am spus unei prietene, de altfel o persoana fermecatoare ,,promite-mi ca vei intra macar sa vezi sala,,. dupa o vreme mi-a scris pe mail.,,ai avut dreptate. mi-a placut ff mult. am sa mai merg,,
    in locul tau l-as da unui cunoscut despre care stiu sigur ca nu a fost niciodata la atheneu.
    … in ultima vreme sunt mai mult departe de casa. undeva in lume la semafor, nu putini intorc capul spre un jeep de unde, de regula, se aude bach. aproape toti sunt uimiti ca in fata unui miracol si recunosc ca uneori cu greu imi ascund un zambet…

  12. ptr k vreau sa`mi demonstrez k pot fi si intelectual,k pot respira acelasi aer cu oamenii de cultura,si ptr k ar fi pentru prima oara cand merg la opera.Ciudat,stiu,si de asemenea mai stiu,k fara sa castig o invitatie sau sa se intample un eveniment ciudat,nu o sa merg niciodata la opera,iar ptr o evolutie fireasca din punct de vedere cultural trebuie sa merg.

  13. Dragos, daca nu-i oferi invitatia lui Dorin-Constantin din Curtea de Arges, imi va fi tare greu sa-nteleg cum de s-a putut asta ?!
    Argumente:
    1. ti-a scris cel-mai si cel-mai mesaj! fiindca in cateva cuvinte chiar afli cat de mult iubeste muzica
    2. n-a intrat nicicand in Sala Ateneului -care-i o minunatie
    3. vine din Curtea de Arges … iar prin locurile celea Dumnezeite, oamenii zidesc Iubirea, eternizand-o Astfel, ajunge si la noi, in Clipa ce ne este data …

    Dar, daca va fi altcineva ales(?!), Constantin mergi totusi seara in Piata Palatului, unde, cred ca si-n anul asta sunt concerte cu intrare libera, in aer liber. La celelalte editii au fost mereu.
    Asadar, atmosfera Festivalului prelungita in strada pentru “tot-omul”. Programul era sustinut de studenti de la Conservator sau elevi ai Scolii de Muzica. Anul asta, abia de marti voi veni in Bucuresti, asa ca nu stiu cum stau lucrurile. M-as mira sa se fi renuntat la o astfel de idee.
    O seara minunata iti doresc!

  14. singurul motiv pentru care imi doresc aceasta invitatie este pentru ai face mamei o surpriza, careia i-ar placea foarte mult sa mearga la Festival, dar nu ne permitem.

  15. La editia trecuta, erau si “Noptile-Albe” de la Ateneu, adica, de la 12 noaptea erau concerte iar intrarea era libera. Interesati-va, poate-s si anul asta.

  16. Hihi, ce de oameni seriosi!
    Eu am plantat in urechile prietenului meu seminte de Sensibilitate. E o planta fragila; am auzit ca plantelor le face bine muzica clasica, le ajuta sa creasca mai repede, mai sanatoase. Asa ca, ducandu-mi prietenul la concertul de luni, as ajuta Sensibilitatea sa prinda radacini adanci.
    Te ocupi si de actiuni de ecologie sentimentala? 😉

  17. roxana.stefanescu

    doresc sa le fac o bucurie alor mei,cei mai buni parinti din lume, cu afinitati spre aceasta latura culturala,dar care prefera sa investeasca banii in ‘mofturile copiilor’ in totalitate,sacrificand hranirea sufleteasca, aceasta rezumandu-se la carti multe,expozitii,concerte la radiodifuziune si teatre din cand in cand

    dupa 19 ani de existenta, simt nevoia sa fac tot posibilul sa le ofer o bucurie..

Leave a Reply