Bursă de mogul

Faptele

Fundaţia Dan Voiculescu a anunţat anul acesta că

ofera finantare unui tanar admis la programul Harvard Business School a (sic!) Universitatii Harvard, SUA , pentru promotia 2009-2011

Bogdan Gogu a candidat pentru această bursă. Între timp, a fost admis la programul MBA al HBS. Este singurul român de la HBS din această promoţie.

După candidatură, Bogdan n-a mai primit niciun semn de la Fundaţia Dan Voiculescu. Când i-a întrebat de sănătate, a aflat că nu se calificase nici măcar pentru interviul cu Dan Voiculescu întrucât:

Criteriile de selectie pe care noi le aplicam acelor persoane care depun dosare pentru a obtine burse sunt cu adevarat foarte restrictive, iar interviul final il sustin numai acele persoane care au facut dovada unui portofoliu consistent de rezultate dar dovedesc si utilitatea si contributia pentru societatea romaneasca a programelor de studiu pe care doresc sa le urmeze utilizand bursa din partea noastra.

Regulamentul Bursei Harvard a Fundatiei Dan VoiculescuO să trec peste faptul că Bogdan este singurul român care a fost selectat dintre cei 9093 de candidaţi de anul acesta de la HBS. Pot să admit că Fundaţia DV are criterii mai restrictive chiar şi decât acestea. Întrebarea este – care sunt ele? Pentru că aşa-zisul “Regulament” (foto) nu le explicitează, iar eu nu le-am găsit nicăieri pe site-ul Fundaţiei.

Am sunat-o pe Sanda Păduraru, directoarea Fundaţiei DV, care a ţinut să ştie:

  • cine sunt eu
  • de unde sunt eu
  • dacă sunt avocatul lui Bogdan Gogu
  • dacă vreau să-l fac pe Bogdan Gogu vedetă
  • de ce mă interesează pe mine ce face ea cu nişte bani privaţi

apoi mi-a declarat că

Bogdan Gogu nu s-a potrivit cu criteriile de selecţie ale Fundaţiei pentru bursa pe care ar fi acordat-o Fundaţia dacă ar fi existat aplicanţi care să se potrivească criteriilor.

Am întrebat-o pe d-na Păduraru ce va face Fundaţia cu cei aproape 150,000 de dolari, cât costă un MBA la HBS, pe care acum nu mai are cui să-i dea. Am aflat că ei vor fi puşi deoparte pentru la anul “dacă vor exista candidaţi”.

Părerea mea

E dreptul lui Dan Voiculescu să facă ce vrea cu banii lui. Dacă vrea să dea burse, să le dea cui vrea el. Dar dacă Fundaţia DV anunţă o competiţie publică pentru o bursă de studii şi apoi refuză singurul candidat care întrunea criteriile deja făcute publice, Fundaţia e datoare să explice care sunt criteriile adevărate ale acordării acestei burse, pentru ca viitorii candidaţi să nu-şi mai piardă timpul degeaba.

Sau să spună cinstit că, decât să arunce 150 de mii de dolari de fundul unui absolvent de Harvard, mai bine dă nişte burse pentru bloggeri.

Aşa se comportă o fundaţie respectabilă oriunde în lumea civilizată, indiferent ai cui sunt banii pe care-i administrează.

Prommetre c’est noble, d-le Voiculescu, tenir c’est bourgeois. Nu vă ştiam atât de nobil…

  1. DV isi face awareness pozitiv pe baza unei situatii mincinoase. Pacat.

    Astfel de initiative din partea oamenilor cu bani sunt de dorit pentru ca
    – aduce capital de imagine, vizibilitate;
    – aduce awareness pozitiv asupra atitudinii persoanei fata de societate;
    – ajuta un tanar care vrea sa faca ceva cu viata lui;
    – da o speranta societatii ca se poate merge si intr-o astfel de directie.

  2. Ma mira cum inca mai sunt oameni care creg in gogorite de genul “fundatia DV”. La ora asta toata lumea care stie sa citeasca ar trebui sa stie cine este si cine a fost personajul in cauza . Cu informatiile la zi , orice idee de genul “sa aplic la o bursa DV” ar fi reprimata rapid …

  3. Nu cred ca Bogdan mai are o problema in momentul asta asa ca articolul este un pic inutil.
    Primise deja o bursa de la Fundatia Dinu Patriciu si din cate stiu eu are si o bursa de la Harvard.
    Oricum, admirabil tanarul 🙂

  4. altauprieten

    Ireprosabila perceptia menegerilor fundatiei DV ref. “excelenţa în domeniile…, valorile şi tradiţiile autentice româneşti” intru Dezvoltarea Romaniei ! ca la carte(a neagra !)

  5. Fundatia DV a mai oferit o bursa de 2 ani unui student, dar a uitat sa mai plateasca si al doilea an, iar studentul respectiv a trebuit sa se imprumute de la prieteni sa-si termine studiile.
    Asa ca nu ma mira.

  6. Din pacate adaug un alt exemplu: de curiozitate am incercat sa iau legatura cu Fundatia Dan Voiculescu dupa ce am fost admisa la un program special la Harvard (e pentru Mid-Careers, iar din Romania au fost admise in program 3 persoane din 1953 cand s-a creat pana in prezent; e programul pe care l-au absolvit printre altii cativa presedinti de stat si actualul Secretar General ONU). Nu a fost usor sa iau legatura cu doamna director, dar cand am facut-o a insistat sa ii trimit un email, si daca se poate si pe adresa personala ca sa poata sa se uite rapid. L-am trimis, acum 3 luni, si nu am primit nici un raspuns…din punctul meu de vedere este o lipsa de profesionalism. Intr-o nota mai optimista, exista (putine intr-adevar, din pacate) si fundatii caritabile care fac treaba pe zona educatiei, atat in Romania cat si prin sprijinirea copiilor talentati sa plece la studii in strainatate. Si cred ca tine si de persoanele care conduc aceste fundatii…profit de ocazie sa o salut pe Tincuta!

    Salutari de la Harvard!

  7. @Tincuta Baltag, nu cred ca bursa de la voi si nici cea de la Harvard se apropie macar de o treime din costurile scolarizarii.

    Tocmai de aceea era admirabila perspectiva oferita de Fundatia DV – ca va acoperi integral aceste costuri (aprox. 150 de mii de dolari). Doar ca in zona caritatii intentia chiar nu conteaza…

  8. Salut, Dragos.

    In urma cu ceva vreme te angajai sa-mi dai o bere pentru mici reusite strategice in zona comunicarii lui Dan Voiculescu (putem discuta si aspectele etice, am argumente) – deci vei intelege ca articolul tau mi-a stat in gat. Desi nu am o legatura directa cu Fundatia Dan Voiculescu, implicatiile “imagologice” imi cer sa intervin – ca sa facem impreuna putina lumina.

    a. Fundatia Dan Voiculescu este condusa operativ de un Consiliu de Administratie, de un director general etc. Voiculescu interactioneaza cu fundatia atunci cand ii asigura bugetul (care e consistent si e verificabil), cand avizeaza planul anual de activitati si – cand este solicitat – la anumite actiuni publice. Deciziile tactice – chiar si cand ele vizeaza multi bani – nu-i apartin lui Dan Voiculescu si nu fac obictul aprobarii lui. Astazi am inteles, citind materialul tau, un mesaj primit pe blogul D.V. in urma cu doua-trei saptamani. Spunea ceva de genul: “Cum ramane cu bursa mea HBS?”. Venind in contextul cu bursele de blogger, mogulul mi-a cerut lamuriri, crezand ca-i un termen tehnic, “de net”. Am ridicat din umeri: nu-mi suna a nimic. Ce vreau sa spun: omul nu era la curent cu povestea HBS.
    b. Postarea ta e argumentata si echilibrata. Cred ca pacatuiesti insa la concluzie, atunci cand treci de la dialogul corect cu o institutie (Fundatia)la reprosul direct pentru cel care-i da numele:”Prommetre c’est noble, d-le Voiculescu, tenir c’est bourgeois. Nu vă ştiam atât de nobil…”. Fortand putin lucrurile (dar nu la nivelul logicii formale), e ca si cum ai reprosa Liei Manoliu ca se injura si se scuipa seminte pe “Lia Manoliu”.
    3. Am cerut si eu, ca si tine, o argumentatie a refuzului din partea Fundatiei. Esential imi pare (mie, cel putin) un argument despre care cei de acolo evita oarecum sa vorbeasca – din ratiuni care tin de pudoarea unor “concurente” pe “piata” fundatiilor. In Regulamentul de acordare a burselor scrie: “Se acorda tinerilor care…nu sunt sub incidenta altor contracte cu fundatii sau asociatii in
    domeniu si nu primesc alta bursa de studiu privata.” Ori, spune Fundatia, se cunostea ca Bogdan a aplicat pentru mai multe finantari si ca le-a primit.
    4. In rest, iata argumentele Fundatiei: “Stimate domnule Bogdan Gogu,
    pentru mai multe clarificari iata mai jos cateva detalii care sunt prezente in regulamentul care a fost afisat pe banner-ul de site http://www.fudv.ro , care, citite cu atentie ar fi putut sa va confere o imagine clara asupra criteriilor de selectie la care candidatura dumneavoastra a fost supusa:
    1. Rezultate deosebite in activitatea profesionala, performante deosebite (analiza CV-ului si a portofoliului de proiecte)
    2. Abilitati antreprenoriale demonstrate , expertiza si experienta in domeniul antreprenorial (experienta in conducerea unei afaceri profitabile)
    3. Eseul de acceptare care sa convinga Consiliul Director ca experienta si cunostintele acumulate completeaza profilul de antreprenor al absolventului care va avea capacitatea de a se face util din perspectiva socio-economica pentru dezvoltarea Romaniei , intr-unul dintre domeniile in care urmeaza sa-si desfasoare activitatea dupa absolvirea programului masteral.

    Analizand materialele depuse de dumneavoastra consideram ca desi aveti o activitate bogata in domeniul ONG si experienta in domeniul bancar , nici unul dintre criteriile de mai sus nu sunt indeplinite .
    Din aceasta perspectiva apreciem admiterea dumneavoastra la programul HBS dar acest lucru nu inseamna ca ati fost supus acelorasi criterii de selectie atunci cand ati aplicat la Fundatia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea Romaniei pentru a obtine finantarea pentru a urma cursurile HBS .

    Cu deosebita consideratie

    Sanda Nicoleta Paduraru
    Director General

  9. Daca esti foarte bun intr-un domeniu trebuie sa te gandesti de la inceput sa te bazezi numai pe tine. Situatia asta e valabila cam peste tot in lume si mai ales in Romania. Oamenii cu bani, marea majoritate – nu dau nimic nimanui. Sunt si cativa care investesc si in oameni dar isi rezerva dreptul sa decida ei acest lucru. Daca decid bine sau rau asta e alta poveste. Pana la urma fiecare face ce vrea cu banii lui – chiar si burse pentru bloggeri. Si poate nu e rau. Dar repet, cel care este bun in domeniul lui este pe picioarele sale, are constiinta valorii proprii si increderea in sine. Nu se bazeaza pe nimeni decat pe propria persoana si castiga in orice imprejurare. Asta e parerea mea.

  10. Toate bune si frumoase in postul tau, la prima vedere se pare ca ai dreptate. Dar poate imi raspunzi la cateva intrebari punctuale pentru a ma convinge de onestitatea demersului tau “jurnalistic”.
    1. Pe bursier l-ai intrebat de ce a mai aplicat si la Fundatia Dan Voiculescu pentru o bursa pe care deja o obtinuse de la Fundatia Patriciu? Nu de alta dar smecheria asta romaneasca se pare ca se manifesta la orice nivel”intelectual”.
    2. De la mogul te-ai “obosit” sa ai o reactie, asa deontologic vorbind?
    3. N-am inteles legatura cu bursele de bloggeri. Adica esti suparat ca mogulul incurajeaza niste blogari?
    4. Parerea mea este ca singurul vinovat in aceasta situatie este Sanda Nicoleta Paduraru. Dar in fine poate tu sti mai multe despre acest subiect decat ai scris in acest post.

  11. Pana la urma tot ce conteaza este ca a ajuns omul acolo unde si-a dorit. Daca nu a fost sa fie cu fundatia lui Voiculescu si a reusit cu fundatia lui Patriciu, foarte bine. Si Voiculescu si Patriciu sunt blamati si injurati la greu dar amandoi premiaza oameni de valoare. Voiculescu l-a premiat pe marele actor Radu Beligan. Daca mai multi dintre cei care au disponibilitati financiare ar face asemenea gesturi lucrurile ar merge altfel. Din pacate nu se intampla asa ceva, iar cei care fac asemenea gesturi sunt blamati si injurati si mai rau. E trist. Nu avem masura in absolut nimic. nu stim nici sa apreciem anumite gesturi si nici sa ne apreciem valorile si mai ales sa le valorificam.

  12. ce va activarati toti cu nume nelinkuite :)…e doar o observatie…

    cred ca problema tine in primul rand de o eroare de comunicare publica. daca tot nu intrunea dl. Gogu conditiile, de ce a anuntat initial fundatia ca il va sustine? (eu asa pricep din ce a scris Dragos). iar criteriile acelea foarte non-SMART (google it); eu una imi permit sa conchid ca banii sunt gestionati de o maniera profund subiectiva.

    cat despre faptul ca Dan Voiculescu nu se implica in deciziile strategice, tant pis, cand fundatia iti poarta numele, responsabilitatea si perceptia publica iti revin automat. ca e sau nu corect, asta e alta discutie.

  13. Irina Stoltz

    Asadar omul e destept si stie asta, dar finantele nu-l ajuta sa ajunga la Harvard Business School. Ok. Mai e o sansa… Burse universitare acorda la noi Patriciu, Fulbright (Da!) si Dan Vociulescu. Ce faci? Aplici la toate??? Normal ca la Dan Voiculescu (intuitia politica asa suna) ai putine sanse daca nu faci parte din sistem. Cu comunicarea stam prost, noroc ca omul ajunge unde trebuie….personal,imi place cum pune problema Mircea 🙂

  14. Vlad Ionescu

    Eu cred ca Mircea are dreptate pana la un punct. Nu vad de ce aceasta doamna Sanda Nicoleta Paduraru este vinovata, din moment ce domnul Bogdan Gogu avea deja o bursa de la Harvard, inca una de la Patriciu si daca se mai straduia putin cred ca lua una si de la Vantu si acoperea toti mogulii. Probabil este cum zice runbaby o eroare de comunicare.

    Problema esentiala aici este cine a primit berea despre care spune Ovidiu mai sus.

  15. Pai dupa toate astea intelegem de ce partidul lui “Felix” nu trece niciodata de 2% in sondaje.Chiar curat mrdar,o sa mediatizez si eu in presa locala cazul acesta,daca imi este permis,dar intai vreau sa incerc un gest eroic,sa il contactez direct,sa il intreb ce valoare crede ca mai are numele lui,nu al fundatiei,cand se intampla asemenea marasavii…si ne mai miram ca de pleaca valorile peste hotare…

  16. Din comentarii inteleg doar ca doamna Sanda Nicoleta Panzaru are numele de cod “Ovidiu”. De ce nu ma mira?

    Pentru anonimii fara link aka deontologii lu’ fundatia DV: Gogu poate sa aplice unde vrea el! Si voi puteti sa-l refuzati. Dar Gogu rules.

  17. Comunistu-si schimba look-ul dar naravul ba.
    Oricate televiziuni media ar avea, nu poate schimba esenta lui Felix – faptul ca a fost un turnator si un comunist convins.

    Tocmai de aia, criteriile de selectie sunt asa de “restrictive”, se dau burse doar la rudele de grad superior.

    Asta a fost asa, sa vedem pana unde merge prostia cu aceste concursuri si cat de creduli sunt cei care aplica.

  18. Vlad Ionescu

    “Pentru anonimii fara link aka deontologii lu’ fundatia DV”
    Sa inteleg ca daca nu ai blog nu-ti poti exprima parerea? Sau numai voi “blogerii” sunteti depozitarii adevarului, iar noi fiintele insignifiante care nu au timp, chef sau aptitudini de a scrie un blog, nu ar trebui sa ne exprimam opiniile.

    M-am uitat recent pe wordpress si am vazut ca exista in jur de 200.000 de bloguri acolo, sa zicem ca mai exista inca 200.000 – 300.000 in afara de acelea deci in jur de 400.000 -500.000 de oameni au un blog intr-o tara de 18 milioane de locuitori. Deci dupa cum observ din comentariile voastre, ceilalti 17.500.000 de oameni nu ar trebui sa-si exprime opiniile pt.ca de daca nu ai blog nu existi. Eu zic sa nici nu mai votam noi asta fara blog ca doar existati voi astia care le stiti pe toate.

  19. Izalin(a)ndra

    vai, dar nu , nu chiar asa cum zice “papion” !

    cred ca e un “pic mic” diferit …pentru ca anonimii “astia” ( jorjetzi@restul) n-au descoperit “identitatea” !
    ce criza domle ! crize de identitati ( sau de prea multe identitati ?
    saracii “NOI” astia care-i salvam pe ceilalti de la NET !

  20. E simplu, Dan Voiculescu incearca de mai multi ani sa-si construiasca o imagine prin care sa-si stearga trecutul securist, iar fundatia pe care o conduce s-ar parea ca este o rotita din angrenajul menit sa faca acest lucru.

  21. hi

    am douashase de anushi si am distrus orice lege in mine in ultimii 6 ani . intelgi ? acum ca-s mai jmeker(a) vreau sa intru cu capu-n-usa (dincolo) unei burse in harvard . se poate ? care este procedura ? de ce intreb ? pentru ca am terminat cu umf-ul .. psihologia si determinismul ! de aceea ! astept raspuns !

  22. hahaha, am ras cu lacrimi. pariez ca urmeaza sa se adune la antena toti spalatorii de cadavra si sa-l infiereze pe gogu si pe bucurenci, asa, la gramada.

    cat priveste fundatia, mi se pare mie sau e doar un grup de mancatori de fertilizator natural? “ok, dam burse! Adica, stai, nu dam burse! las’ ca poate dam la anul! da’ voi sa tineti minte ca felix e baiat bun si filantrop, iar fundatia lui nu insira doar gogosi in media”.

    penibil!

  23. Pentru Mircea:
    1. Pe bursier l-ai intrebat de ce a mai aplicat si la Fundatia Dan Voiculescu pentru o bursa pe care deja o obtinuse de la Fundatia Patriciu? Nu de alta dar smecheria asta romaneasca se pare ca se manifesta la orice nivel”intelectual”.

    Atunci cand esti admis undeva aplici la TOATE bursele care nu se exclud intre ele prin contract. Nu vad unde a gresit Bogdan ca a facut asta…Ba dimpotriva, intr-o asfel de situatie incerci sa iti maximizezi sansele asa cum diversifici portfoliul de investitii…Daca cei de la DV ar fi fost profesionisti, si ar fi dat un raspuns in timp util, Bogdan ar fi avut de unde sa aleaga. Asa a facut ce a putut, in situatia penibila in care l-au pus “profesionistii” de la fundatia DV. Cinste lor, cinstea … motanilor!

  24. pisicaholoaga alba din temeshvar

    n-am stiu la univ aia de super-elita pot studia toti . ma gandeam ca egzista un contingent limitat pentru continentul european si criteriile de triaj sunt nemiloase .
    nuoah .. de cand cu miliardarii astia estici se schimba chiar si calitatea

  25. Mihai Pintilie said,

    DV isi face awareness pozitiv pe baza unei situatii mincinoase. Pacat.

    Astfel de initiative din partea oamenilor cu bani sunt de dorit pentru ca
    – aduce capital de imagine, vizibilitate;
    – aduce awareness pozitiv asupra atitudinii persoanei fata de societate;
    – ajuta un tanar care vrea sa faca ceva cu viata lui;
    – da o speranta societatii ca se poate merge si intr-o astfel de directie.

    … aduce multe initiativele astea !

Comments are closed.