1. Predau la o şcoală cu rromi care cer să fie marginalizaţi. Nu vor să scrie. O elevă mi-a spus: “Dnă sunt ţigancă şi nu vorbesc cu românii.” Deci, unii şi-o caută cu lumânarea. Dar, ca peste tot, există şi excepţii.
    Nici nu vor să fie în rând cu civilizaţia… părerea mea.

  2. Cred ca s-a ajuns la situatia in care noi vrem sa-i integram pe ei, dar ei nu vor sa se integreze cu noi ! Ceea ce mi se pare revoltator. Nu sunt rasist, pur si simplu urasc prostia, mizeria, hotia si multe alte caracteristici pe care le intalnesti foarte des printe tigani. Sunt si tigani care sunt oameni seriosi si la locul lor, insa toti stim cum se comporta marea majoritate a etniei rome.

  3. Da, nu e vina noastra ca nu sunt integrati. Ei sunt cei care nu vor sa se integreze. Nu sunt deloc, dar deloc afectati de rasismul nostru cel de toate zilele, care dintre toate rasismele este cel mai justificat. Nu se supara deloc cand aud “cioara e cioara”. Nu, lor le place sa fie scuipati si insultati zilnic, pentru ca asta le confirma tentatia naturala de a se retrage din societate.

    Ca si copilul rom din clasa I pe care l-am avut coleg un an. Cand i se tragea palme si era insultat in fata noastra pentru ca era “prost” si “tampit”, era din vina lui. Nu scria literele la acelasi unghi fata de orizontala, asa cum faceau romanii. Cineva care scrie literele asa e un prost dovedit. In clasa a doua nu a mai aparut. Sunt convinsa ca a fost din cauza dorintei lui de a se segrega. Iar daca mai tarziu s-a apucat de furat, sunt convinsa ca nu are nici, dar nici o legatura cu faptul ca inca din primul trimestru din clasa I era numit prost, tampit, si cioara.

    Vise fericite, romani nevinovati.

  4. zilnic ma izbesc de situatia descrisa de claudia. nu exista copil de rom, pe care sa-l vad si sa nu-l intreb in ce clasa este, sa nu i spun sa mearga la scoala, sa nu spun parintiilor sa-l dea la scoala. daca stau internati le repet de cate ori pot, dar pentru majoritatea sunt doar o ciudata care nu intelege ca ei sunt tigani, sunt aparte si EI nu o sa ne accepte niciodata. nici chiar faza cu: daca o sa fiti de 10 ori mai multi decat romanii, cine o sa va mai consulte bolnavii. dati copii vostri la scoala sa va fie doctori, profesori etc – nu tine. din pacate.
    dar si eu mai sper. si doamnele asistente, care ii invata sa puna mana la gura cand tusesc, cum sa tina tacamurile cand manaca, cum sa salute- fara sa faca diferenat intre tiganus si romanas.

  5. o persoana la locul ei

    Dar, v-ati gandit vreodata ca poate EI ne calca pe noi in picioare ? V-ati gandit vreodata ca poate ei ne discrimineaza pe noi comportandu-se cum se comporta, batandu-si joc la propriu fata de noi ?
    Daca n-ati fost scuipat de un tigan, tiganca doar pentru ca v-ati aflat la locul nepotrivit intr-o statie de autobuz si ati refuzat sa-i dati “o mie de lei” … atunci mai este timp si pentru asta.

    Sunt de parere ca ei ne discrimineaza pe noi si EI, rromii, ne calca pe noi in picioare in batjocora prin faptul ca ei considera ca legile lor proprii sunt deasupra legilor din aceasta tara, deasupra bunului simt si al compasiunii dintre oameni. Inainte ca ei sa poata fi ajutati, sa vrem macar sa-i ajutam, trebuie macar sa inceteze sa manifeste atata agresiune si violenta fata de noi, oamenii la locul lor … sa nu ne mai atace, sa nu ne agreseze atat fizic cat si verbal. Daca n-a putut fi facut ceva cu vorba buna, atunci poate cu forta ceva se va intampla.

    Este adevarat ca nu putem sta indiferenti, dar nici sa ne lasam calcati in picioare de asemenea fiinte josnice care cu greu, majoritatea dintre ei, pot fi numiti oameni.

    Am facut de prea multe ori greseala sa privesc fiecare tigan nou pe care l-am vazut, obiectiv si cu greu incercand sa fac abstractie de toate atrocitatile agresive, mizerabile si verbale facute de ei …

    Nu vi se pare revoltator, sa vedeti cum va storc de fiecare banut profitand de mila, compasiunea si umanitatea noastra, pe care ei n-o au; sa vedeti ca va fura, talharesc si fac fel si fel de inselaciuni si ecscrocherii din care ramanem saraci, iar apoi folosesc o parte din bani pentru a finanta campanii pentru a “nu mai fi discriminati tiganii” ? Nu vi se pare revoltator ca tot ei sunt cei discriminati, dupa toate nenorocirile pe care le fac asupra noastra ? Nu vi se pare revoltator ca ei incearca prin aceste campanii nu doar sa pregateasca terenul, sa ne “inmoaie” viitoarelor lor atacuri, ecscrocherii, manarii, ci si sa isi bata joc in fata de noi, mintind ca ei sunt victimele, saracii, ce cauta buzunarul tau in mana lor .. cum ne-am permis noi oare sa ii privim asa si sa ii obligam sa devina violenti prin simpla privire ?

    Vom ajunge in razboi civil daca ramanem indiferenti si continuam cu vorba buna in timp ce noi suntem scuipati intre ochi de acestia. La ritmul in care ei se inmultesc (as fi zis “ca iepurii” insa as jigni saracele animale pufoase si dragalase … asa ca voi zice ca se inmultesc “ca sobolanii”), facand cate 5-10 copii dar fara sa se gandeasca la moduri legale de a intretine o asemenea familie, poate chiar gandindu-se ca vor stoarce statul de bani prin fel si fel de ajutoare in timp ce isi trimit copiii mici la cersit, cei mijlocii la furat si cei mai mari la talharii in plina strada, magazine … nu mai avem mult si vom deveni un stat anarhist, pentru ca oamenii civilizati, inteligenti, care inca au demnitate nu vor accepta niciodata sa fie manati de niste barbari, totalitari … iar tiganii nu sunt capabili sa faca nimic constructiv si durabil ca sa fie forta de munca activa, sa conduca tara daca devin majoritari. Asa ca noi, cei care inca avem demnitate si ne dorim sa fim respectati, fie ne vom ridica si vom pune piciorul in prag, poate chiar expulzandu-i inapoi in India, fie vom pleca din nepasare, sau de nevoie, din aceasta tara.

    Daca vreti sa ajungem ca tara un cuib de infractori, locul unde se strange o buna parte din pleava uniunii europene, daca vreti sa ajungem cum este acum Palestina, fiti indiferenti, nepasatori .. veti fi complici directi la consecintele actuale si pe viitor !

  6. Wow, inca niste bani aruncati pe fereastra, pardon, calcati in picioare.

    “Sunt rrom şi am obosit să fiu călcat în picioare în fiecare zi.”

    Eu nu am vazut rromi calcati in picioare de ceilalti. Dar am vazut oameni obisnuiti ferindu-se din calea lor, fiindu-le frica, sculandu-se de pe scaun in autobuz ca sa nu ia bataie pentru ca vroiau ei (rromii/tiganii) sa stea acolo, vanzatoare care se grabeau sa ii serveasca pe ei, desi se bagasera in fata cozii, pentru a evita conflictele etc.

    Rromilor le prinde bine agresivitatea cu care se etaleaza. Asa obtin ce vor si asa o sa faca si in continuare.

    Sunt o persoana destul de toleranta, nu sunt de acord cu a-i marginaliza sau agresa, dar astfel de campanii mi se par revoltatoare pentru ca imi cer mie, ca cetatean, sa intorc si obrazul celalalt.

    Cred ca ar trebui sa se lucreze mai mult cu ei, nu cu noi, iar cu banii astia de la Phare si de la guvern mai bine le faceau sisteme de canalizare.

  7. indraznesc sa scriu:
    pacat de titlul postarii; (si de ideea sugerata, cel putin….)

    si ne pretidem toleranti ?!
    am si eu o sugestie :
    a se vedea filmul regizat de Tudor Giurgiu si prezent(at) zilele acestea la Festivalul Astrafilm — ‘am I lucky? ‘

  8. As fi tentata sa presupun ca cititorii lui Bucurenci sunt un pic mai destupati la minte.
    Si nu spun neaparat ca nu ar fi, dar comentariile astea arata gradul de rasism si intoleranta pe care il avem chiar si la un nivel de educatie decent.

    Smart people, concesia trebuie sa plece de undeva si ideal ar fi sa plece de la noi astia albi, frumosi si superiori cum ne dam.

Leave a Reply