Şcoala profesorilor

Am fost de curând în vizită într-unul dintre liceele Capitalei. Când natura şi-a cerut drepturile, am vizitat “toaleta elevilor”, ocazie cu care mi-am adus aminte de această segregaţie idioată care persistă din anii comunismului în şcolile româneşti:

  • scara profesorilor / scara elevilor
  • intrarea profesorilor / intrarea elevilor
  • toaleta profesorilor / toaletele elevilor
  • fumoarul profesorilor / fumoarul (neoficial) al elevilor

I-am întrebat pe liceeni cu care m-am văzut dacă stupizeniile astea mai există şi azi şi mi-au spus că da.

Pedagogii noştri n-au aflat nici acum că oamenii învaţă în primul rând din ce văd, nu din ce li se spune. Toate orele de educaţie civică, tot bla-bla-ul despre libertate şi democraţie, toate sunt inutile câtă vreme şcoala păstrează o segregaţie care-i învaţă pe copii că unii sunt mai egali decât alţii şi, ca atare, au dreptul la capac şi la hârtie igienică atunci când merg la closet.

Între “scara profesorilor” şi aroganţele cu girofar ale politicienilor distanţa culturală e practic nulă. Demnitarii au învăţat încă de pe băncile şcolii, de la profesorii lor, că prostimea nu trebuie să stea în calea barosanilor şi că, în general, fraierii ar face bine să stea dracului în banca lor.

O să-mi spuneţi că, dacă elevii ar avea acces la toaleta profesorilor, şi aceasta ar ajunge să arate la fel de jalnic ca cele ale elevilor. Sunt convins că aşa se va întâmpla. Dar dacă ăsta e nivelul de civilizaţie pe care dascălii au reuşit să-l insufle elevilor, ar face mai bine să şi-l asume. Măcar aşa mai au o şansă de a-l schimba.

  1. Nu stiu daca, fiind comuna, toaleta “tuturor” ar arata la fel de jalnic cu arata acum toaleta elevilor. Poate ca ducandu-se si profesorii tot acolo s-ar face curatenie mai des, nu ar mai curge nicio teava, ar fi si capace, ar fi si hartie si sapun si dezodorizant. Poate nu ar mai intra pedofili peste elevii mai mici, nu s-ar mai face sex, nu s-ar mai consuma droguri etc. (din pacate am auzit de astfel de cazuri mult prea des).

    Poate ca elevii, stiind ca pot da nas in nas cu profesorii oricand, ar fi mai civilizati si mai atenti cu bunurile scolii.

    Intr-adevar, profesorii ar trebui sa dea un exemplu, sa fie un model, insa ei (sau sistemul – sa nu uitam ca scolile sunt construite cu cate doua seturi de toalete) au ales sa se separe si sa se spele pe maini de toata problema. Cu sapunul lichid din dotare.

    PS: Asta se intampla numai in Romania? Ceva ma face sa cred ca nu.

  2. Te contrazic. Sunt profesoara. Am fost 5 ani, am plecat din invatamant si m+am intors.Si regret, si mi se face frecvent rău fizic de mizeria numită invatamnt… Li s+ a dat libertate..stiu ca nu ai vie sa dai in ei… ok, nu eram de aocrd cu asta. NU se da nici in animale, dar intr+un om. NU mai au bun simt, nu mai au frica si rusine de absoluti nimic.
    Nu au lucruri elementare de cei 6 sau 7 ani de acasa… Ex. sa nu intrerupa o discutie, sa puna mana la gura cand casca… etc.
    Cat despre hartia igienică, vă spun că nu există mereu nici la toaleta profesorilor… aşa că… Trăim bine!

  3. @Claudia

    Tu nu esti parte din invatamant?Sau rau’ asta vine doar de la altii?

    “Li s-a dat libertate” Poftim?Cum adica li s-a dat libertate?Libertatea e un drept garantat prin Constitutie.Restul (bun simt,rusine si frica–desi pe ultima nu o vad in niciun fel utila) se rezuma la respect.Pe care trebuie sa il castigi.

  4. ba da… sunt parte din invatamant.. si sunt respectata. e asa usor sa vorbesti din afara. asa m-am lasat si eu pacalita, si am revenit.
    e greu sa faci educatie – sa recuperezi 7 ani de acasa – pentru o suta de elevi. cand sa mai predai materia pentru care esti acolo?
    dar, am ajuns sa ma multumesc cu asta… sa invat lucruri de bun simt.
    din pacate, invatamantul se duce de rapa… da, poate sau sigur si din partea profesorilor.
    tind sa inclin ca invatamantul particular castiga teren. ca un viitor parinte, il prefer.

  5. Dragos, eu imi amintesc ca in pauza., pe scarile liceului(deci cand se presupune ca aveam ceva ani), alergam , mancam , baietii se mai si bateau iar bobocii la fiecare inceput de an isi primeau “bobarnacele ” .Sincer, daca asi fi profesoara nu mi ar placea sa fac slalom printre elevi sau cel putin nu printre elevii nostrii. Eu zic ca multe ni se trag (noua ca si popor ) din lipsa de educatie, lipsa de care sunt in primul rand vinovati parintii si abia apoi cei din sistem.
    dupa o “crunta” cizelare in cei 7 ani de acasa asi fi de acord cu “lucrurile “astea comune.
    Sigur , pe multi nu i intereseaza, vin la ore ca sa si justifice amaratul ala de salariu fara a realize ca sunt parte integranta din educatia copilului(nu toti). Dar nu i putem invinui doar pe ei.

  6. este destul de in ordine ca elevii sa aiba o “toilette” separata decat cea a profesorilor . inainte de toate sa nu uitam ca vorbim de adulti si de copii .. si ma refer si la diverse “posibile infectii” !

    nu prea este “didactic/pedagogic” ca profesorii sa fumeze impreuna cu elevii sau in prezenta acestora . doar asa de .. “uite ca nu sunt un exemplu prea bun de urmat .. de aceea evit sa ma expun”

    exista peste tot intrari pentru personal si altele pentru clientela .

  7. Buna.
    As fi spus si ce-ai mentionat tu in legatura cu toaletele…dar nu mai e cazul.
    Cat despre scari, n-ai vrea sa alergi pe langa dom’ profesor pe scara si in general, cele pentru profesori, sunt facute separat( unde este secretariatul si sala de sedinte)si nu cred ca ar fi indicat sa treaca elevii pe acolo…sa spunem asa, banuiesc ca iti apreciezi voluntarii, dar daca ar avea varste de 15 ani si s-ar plimba prin fata biroului tau si ar fi galagie exact cand tu ai vrea sa te relaxezi putin, nu te-ar deranja?
    Cat despre fumoar…teoretic n-ai voie sa fumezi pana nu implinesti 18 ani…. sa zicem ca ar fi dragut sa vezi profesorii si elevii stand de vorba “la o tigara” si poate unii ar scapa de frica de profesor…dar la cat de tupeisti sunt elevii din ziua de azi, parca ii vezi ca-i dau si o palma peste spate lui dom’ profesor de matematica, in semn de prietenie, bineinteles. 🙂

  8. lady_margolotta

    Scoala este o institutie publica, si, din cate stiu, in toate acestea exista facilitati separate pentru angajati.
    Scoli, spitale; am vazut si in banci, gari, aeroporturi, etc. Deci e ceva normal. App de respectul si libertate acordata elevilor….hmmmm….mai fa niste vizite. Si pe urma, stii cum, e, nu cred ca elevii care iti citesc blogul o sa recunoasca vreodata ca sunt, ocazional, niste magari. Ca vorbesc la telefon in ore, ca-i nu-i intereseaza de educatie, ci de barfe, haine, tigari, chefuri……Pana la urma, daca stai si te gandesti, multi dintre noi am fost pe acolo, nu? Da, doar ca noi nu ne drogam cu nonsalanta in baie. Aia care vrei tu sa fie comuna.
    O zi buna.

  9. Primul lucru pe care l-am experimentat la venirea in liceu a fost o palma peste cap data de insusi directorul asa zisului colegiu national, pe motivul,cum imi permit sa ma plimb pe scarile profesorilor sau sa ma opresc in spatiul din fata salii festive (dar care sunt singurele care fac o mai usoara legatura intre curtea interioara si salile de clasa).Am fost uimita dar si revoltata,eu fiind obisnuita cu alt sistem de la alta scoala. Desi de-a lungul anilor am incercat sa schimb ceva (de la aspectul de mai sus pana la a face cu adevarat revista liceului a liceenilor si nu a autoritatii profesorilor), de fiecare data mi s-a spus sa-mi vad de treaba mea si sa nu mai tulbur apele ca oricum n-am nicio putere. Ai fi uimit dl Dragos sa afli cate si ce se intampla astazi in invatamantul romanesc!

  10. Nush, am niste sentimente amestecate legat de treaba asta. Segregarea era o prostie pe vremea noastra cand eram colegi la scoala 79, dar ma tem ca acum e chiar necesara, cel putin pana urmeaza o generatie unde exista educatia de acasa. Nu cred ca se rezolva nimic daca si elevii si profesorii mictioneaza in aceeasi gaura sau daca se freaca de coate pe aceleasi scari; problemele fundamentale sunt altele, asta ar fi doar o frectie la un picior de lemn.

  11. Cred ca toate aceste probleme pleaca de la bunul simt, dar bunul simt aratat de ambele parti in cauza.
    Da, este foarte probabil ca toaleta profesorilor sa arate la fel de jalnic ca cea a elevilor.Personal, cred ca aceste “forme de revolta” ale elevilor, sunt o consecinta a lipsei de incredere pe care le-o acordam si a faptului ca nu ii responsabilizam. Poate daca am incerca sa le aratam ca avem incredere in ei (de ex.: baia folosita atat de elevi cat si de profesori) si daca le-am da cateva sarcini marunte, acest fapt i-ar responsabiliza si i-ar face sa se simta importanti. Insa in scolile noastre, tinem tot timpul sa le reamintim de bariera superiori-inferiori.Ei au nevoie de modele si au nevoie sa le fie respectate drepturile si propria personalitate. Este normal ca atunci cand vad ca unii fac un lucru care pentru ei este interzis, sa apara sentimentul de frustrare.Fumatul in incinta scolii este interzis pentru elevi, dar este permis profesorilor si personalului auxiliar. Elevii sunt controlati la intrare, si suspectati ca si cand ar fi infractori.Si ne mai miram de ce se comporta ca atare. Nu prin frica le inducem sentimentul de respect, ci prin simplu fapt ca le respectam noi la randul nostru propria persoana.
    Am o intrebare:Dragos, cum te-au primit elevii din Kretzulescu?

  12. asta intr-adevar este cea mai mare prostie si de aici incepe mentalitatea noastra romaneasca. simtul proprietatii la romani este foarte prezent(e si normal ca au existat situatii cu oameni dati afara din casele lor de smecheri), dar pe langa simtul proprietetii exista si aroganta si ideea preconceputa a profesorilor in special ca sunt mai destepti ca elevii. este adevarat, dar nu asa le arati ca esti mai destept ca ei. inca mai traim in comunism…imi amintesc ca si cum s-ar fi intamplat ieri de sanciunea pe care am primit-o la liceu pentru ca am indraznit sa urc pe scara profesorilor iar apoi ca sa ma razbun am folosit si toaleta profesorilor(si eu nesimtit dar nu mai conteaza)

Leave a Reply