La oglindă

Mă bucur că s-a terminat. Despre campanie vorbesc. N-am văzut ceva mai urât de la campaniile din anii ’90 pe care mi le amintesc cu ochii şi cu mintea copilului care eram atunci: oamenii mari se certau la fiecare masă, se făceau unii pe alţii criminali, tâmpiţi, comunişti, inconştienţi, idioţi, naivi, proşti, bătuţi în cap, vânduţi ruşilor, profitori, duşi cu pluta, oligofreni, bătuţi în cap ş.a.

Îmi spunea un diplomat străin acum câteva zile – “Ştiu că nu vă vine să credeţi, dar a fost o campanie democratică. Asta e esenţa democraţiei. Sigur, a democraţiei à la roumaine. La voi, politica un fel de ceartă în familie:

– Tu nu speli niciodată vasele!
– Tu nu ridici niciodată capacu’ la veceu!
– Mi-a zis ăla micu că l-ai pocnit!
– Parcă tu nu vii beat acasă!
– Unde-s banii de lumină?
– Ce-ai făcut cu ăia pe care ţi i-am dat?
– Nu fi obraznică, te pocnesc!
– Săriţi, mă violeaaază!

Dar şi asta e democraţia…”

Avea dreptate. Şi nu doar cu privire la dezbaterea electorală dintre candidaţi şi dintre partidele lor. Toată societatea pare să se fi înrolat în tabăra cuiva (ori în tabăra anti-cuiva), iar lupta se dă peste tot cu aceleaşi arme şi cu aceeaşi brutalitate. Se trage deopotrivă în steagurile albe, în personalul medical şi în ostatici.

Îţi vine să-ţi iei câmpii când te gândeşti că tot acest entuziasm belicos ar fi demn de o cauză mai bună şi că urmează alţi patru ani de lâncezeală. Prea ne-am înfierbântat, ia să ne mai şi odihnim o ţâră…

Îndrăznesc să spun că aproape nu mai contează cine va câştiga, pentru că de pierdut am pierdut cu toţii: campania asta ne-a arătat mai limpede ca niciodată cum stăm, cine suntem şi cât ne taie capul.

Votez, nici nu încape vorbă, dar, vorba lui Jeg, nu-mi fac iluzii.

*

P.S. Între puţinele momente de decenţă şi normalitate ale acestei campanii, vreau să punctez interviurile luate de Tolo lui Traian Băsescu şi lui Mircea Geoană. Avem nevoie ca de aer de oameni politici care să merite astfel de jurnalişti.

  1. Dragos, ai mare dreptate,din pacate! Atata mizerie umana, insulta, interese meschine declarate direct nu imi amintesc sa fi vazut. M-am bucurat ca acum 2 zile am ramas fara televizor, ca nu mai sunt obligata sa asist la un spectacol de prost gust, in trecerea mea peste grila de programe. Drept razbunare am decis ca azi, in ziua votului, sa ies sa ma plimb pe munte si sa ajung acasa dupa ce vor fi deja inchise sectiile de votare! Ce mai conteaza cine iese, oricum am alege tot rau o sa fie!

  2. Dragoş,e “nu fi obraznică (…)”.
    În privinţa subiectului tău, vreau doar să spun aici că mie mi-e frică de ce urmează, oricare dintre cei doi candidaţi ar ieşi cîştigător. Voi merge totuşi la vot astăzi ca să pot să spun – după o vorbă inspirată: “I showed up for my part of the job.” Restul depinde de ei.

  3. Si-a mai ratat o generatie sansa. A mea, cu siguranta. Sper ca generatia care se ridica acum sa poate schimba ceea ce noi n-am reusit.
    Ne-am lasat pacaliti inca din zilele in care am iesit in strada!
    Daca n-as fi crezut in tinerii din ziua de azi as fi fost deja plecata din tara.

  4. eu ashi vrea sa ne strangem multi oameni (zeci si sute de mii=milioane) in ardeal moldova si tara romaneasca pe 22 decembrie. sa fie un fel de flashmob mai prelung. in bucuresti sa fie la parlament la guvern si la universitate sa stam in strada sa nu facem prea mare galagie si fiecare sa aiba ceva la el o placarda sau o brasarda sau o scufie pe care sa scrie “20”. si poate sa infioara cineva. dar eu nu am twitter si nici nu cunosc multa lume, ajuta-ma bucurenci sa infaptuim aceasta fapta. for real.

  5. frumos gand pentru cei care au murit. indiferent ca a fost sau nu revolutie, ca a fost ceva planuit cu 6 luni inainte de altii (…) unii au murit. lor le datoram votul de astazi. lor le datoram sa ne spunem parerea astazi, indiferent care.

  6. din pacate, nu este prima data cand acest popor pierde. am tot pierdut. de cand ne stim. si am stiut sa facem din infrangere litera de glorie! ciudat fel de a-ti marketa neputinta!

  7. Cel care va fi ales preşedinte este cel care reprezintă majoritatea. Se pare că oamenii aleg aceste lucruri. Campania…s-au cheltuit o grămadă de bani pe prostii, de care majoritatea s-a bucurat. Wow, avem umbrele orange, deodorant de maşină şi nu mai ştiu ce…da, ce tare e Băsescu.

    Eu n-am votat pentru că nu merită, nici unul nu reprezintă nimic din ceea ce vreau eu…sunt doar vorbe în vânt…

  8. cel care va fi ales presedinte nu reprezinta in mod obligatoriu majoritatea… in cazul de fata, cred ca majoritatea ar fi votat altceva decat traian basescu. asta in conditiile existentei unui alt candidat decat mircea geoana. in consecinta, traian basescu nu reprezinta majoritatea, ci a fost numit presedinte de o majoritate. majoritatea celor care au decis sa mearga la vot.

  9. Nu reprezintă majoritatea, dar cum bine ai spus, a fost numit de o majoritate care îl vrea. Cei care nu au mers la vot şi sunt suficienţi sunt dezgustaţi de ceea ce se întâmplă.

    Cum scrie şi în articol mai sus, candidaţii nu au ştiut decât să se arat cu degetul unul pe celălalt, în loc să reprezinte altceva.

    Mi-ar fi plăcut să avem un candidat ca Robin Williams din The man of the year.

  10. dragoş bucurenci, fii fericit! în atena oamenii se bat. s-au bătut şi anul trecut, cam tot prin vremea asta. bucură-te că astăzi, tu, dragoş bucurenci, poţi planta copaci în românia, în loc să baţi, cu voie – fără voie, sau să fii bătut.

  11. a avut dreptate diplomatul strain. ma intreb din ce tara e dansul. romanii sunt cam latini, nu-i asa, si-atunci se comporta precum multi alti latini. si la italieni e cam tot asa (sau chiar mai rau?). si chiar si la francezi, desi ei incearca sa para ceva mai sofisticati in ale discursurilor electorale.

Leave a Reply