Crăciun fără victime

Sunt foarte supărat pe un prieten. Nu pentru că m-a sunat acum două seri şi, de beat de era, nu şi-a dat seama decât după vreo cinci minute cu cine vorbeşte. Până la urmă, la ce sunt buni prietenii dacă nu ca să-i suni şi să le vorbeşti cu plm pentru că nu ştii cine sunt şi apoi să le ceri în plm scuze pentru că nu ţi-au spus în plm cu cine vorbeşti. Crăciunul este, din toate punctele de vedere, o sărbătoare a lipsei de măsură, aşa că lipsa măsurii la băutură şi la telefoanele afectuoase nu mă mai poate surprinde.

Supărat sunt pentru altceva. Pentru că am aflat că, la sfârşitul serii, prietenul meu s-a urcat la volan, în ciuda protestelor gazdelor şi ale consoartei. Ca să aveţi tabloul complet, trebuie să vă mai spun şi că omul nostru conduce echivalentul unui tanc pe patru roţi.

Ştiu că-mi citeşte blogul şi mai ştiu că mai sunt nenumăraţi alţi inconştienţi ca el. E drept că Sărbătorile îi răresc printr-un proces de selecţie naturală. Dar în fiecare an apar alţii noi, pentru că stocurile de prostie din sacii Moşului sunt inepuizabile. Dacă şi-ar pune doar viaţa lor în joc, n-aş avea nicio problemă. Dar în pariul ăsta pe care-l fac cu volanul, ei mizează ilicit şi pe vieţile altora. Şi, când pierd, degeaba mai plătesc. Vieţile lor după gratii nu fac nici a zecea parte din vieţile celor pe care i-au trimis pe lumea cealaltă.

Pentru prietenul meu şi pentru cei care uită, din comoditate, să lase maşina acasă când vor să bea mai mult de un pahar de Sărbători, am căutat o scurtă poveste scrisă de un chirurg toracic de la un spital de urgenţă din Bucureşti, de care am aflat prima dată de la Petreanu. E o descriere pe care n-am s-o uit prea curând a stării unui pacient de 19 ani, victimă a unui accident rutier.

Nu dădeam de ea, dar m-a ajutat Cabral cu un video la fel de grăitor:

Între timp, am recuperat şi povestea. Luaţi-vă zece minute, priviţi clipul, citiţi textul şi apoi faceţi ce vă taie capul.

  1. Daca prietenul tau conduce echivalentul unui tanc, poate sa omoare linistit o jumatate de Bucuresti; nici o instanta nu il va condamna pentru asta; daca ar fi condus o dacie si ar fi busit un hidrant ar face vreo 2 ani de inchisoare…

  2. Felicitari Dragos pentru dusul rece!
    Il merita toti inconstientii. Din pacate nu se trezesc decat daca traiesc aceste experiente!
    Ceea ce nimeni nu le doreste…

  3. Cred ca nu numai inconstienta celor de la volan e de discutat aici, ci si a oamenilor de langa ei. Povestea de mai jos e traita de mine.
    Ma aflam intr-un restaurant cu o prietena si cumnatul ei. El consumase vreo trei pahare whisky (mai devreme, subliniau ei) si alte cateva de vermut. La iesire din local ma indrept natural catre un taxi. Ei, mirati, imi spun ca mergem cu masina. A lui. Condusa de el. Eu, stupefiata, vorbesc despre alcoolul pe care il consumase. Prietena mea – si sora sotiei lui – imi spune razand: “Hai ma, ti-e frica de moarte? Iti poate cadea ceva in cap oricand pe strada”.
    Mi-am stapanit revolta, impulsul de a o pocni, am strans din dinti in fata neputintei de a-i opri si mi-am continuat drumul spre taximetrul din fata mea, reusind totusi sa mai rostesc:”De moartea mea si a celorlalti care v-ar putea iesi in cale…”.

  4. Acum un an am vazut un tip in sectia de A.T.I cu amputatie de gamba..la stagiul de legala am vazut o tipa de 18 ani ,inca i se mai vedea dunga de la sutien.cauza aceeasi.alcoolul.lucrurile astea nu m au marcat decat pe mine..iar eu nici nu beau nici nu conduc. Ptr cei carora le povestesc raman doar niste lucruri urate si atat.

  5. Eu nu sunt sofer, dar folosesc in fiecare zi bicicleta. Sunt momente cand beau mai mult de doua beri. Si uite cum ma intorc acasa cu un taxi.
    Totul tine de respect. Daca ne gandim la cei din jur nu facem pe superman la betie.

  6. Felicitări pentru lecţia de prietenie pe care ai oferit-o mai sus. A fi prieten înseamnă să ştii să apreciezi atunci când merită şi să cerţi atunci când greşeşte.

    ps. îţi aminteşti că Valeriu Sterian, Dumnezeul să-l ierte a provocat un accident soldat cu doi morţi acum 10 ani ? Avea o alcoolemie destul de ridicata…spre comă. Iar continuarea o ştie toată lumea. Mare păcat !!! Trei familii distruse şi un mare trubadur regretat 🙁

  7. stiu ca am inceput scoala de soferi foarte entuziasmata si dupa 10 zile de condus ,am renuntat .Un amestec de frica ,spaima ce imi intuneca mintea….n-am sa invinuesc instructorul….Aparte de asta prietenul nostru de familie,M. se intorcea din Belgia cu inca un prieten, la Arad,a intrat intr-o depasire,dar ….nu a mai fost timp…un TIR venea de pe contrasens.A urmat ….o perioda in care a fost in coma, apoi operatii,….acasa un baietel de 4 anisori,nunta o facuse cu o luna inainte sa plece in Belgia .Acum are un certificat de handicap gr.1,drumurile sale zilnice sunt catre centrele de recuperare.Poate parea un caz ca oricare alte sute,si sute cu nimic aparte ,dar stiu ca la momentul respectiv,parca ne-a fugit pamantul de sub picioare,parca era povestea altcuiva .——-imi place ce-ai scris,nu-mi place ce vad(Cica””” nimeni nu-i virgin,viata ti-o trage macar o data””””,dar cand ti-o faci cu mana ta?)

  8. Foarte de acord. Și ce spunem despre ce fac fabricanții echivalentului de tanc pentru ca mașinile lor sa fie mai puțin periculoase? Mașinile normale au tot felul de elemente de protecție și pentru pietoni.

  9. Spiritul Crăciunului nu se află în cantitățile industriale consumate de majoritatea celor care îl sărbătoresc. Totuși, mi-ar fi plăcut să citesc un altfel de post:( Cheer up! It’s Christmas time! 😉

  10. O sa va intreb pe toti cei care nu sinteti de acord cu viteza, voi cei care ati postat comentarii aici…citi dintre voi folositi detectoare de radar?

  11. Nu am mai plans de 23 de ani de cand m-a batut tata ca l-am batut pe unu` in fata blocului.

    Acum am plans cu sughituri urmarind videoclpul.

    Am 33 de ani.

    Merci bucurenciule.

  12. Romania cred ca e singura tara pretins civilizata in care iti este efectiv frica sa mergi pe strada, atat ca pieton, cat si ca sofer. Nu mai e nevoie de nicio aptitudine, practica sau psihologica, pentru a obtine un permis de conducere. Imbogatitii peste noapte isi permit “tancuri” de sute de mii de euro in care ei si copiii lor sunt in siguranta, iar pe amaratul cu o Dacie fara airbaguri care circula regulamentar n-are sa-l pazeasca decat Dumnezeu.

    Ma puteti acuza de cinism sau rautate pura, dar n-am niciun strop de mila pentru beizadelele care se infig cu 150 km/h in stalpi si pomi, nici pentru parintii lor inconstienti care le plang la capatai dupa aceea. Faptul ca politia e corupta si accepta spagi ca sa-i faca scapati pe acesti “smecheri ai soselelor”, cum ii numea o televiziune, nu e o scuza pentru lipsa lor de bun-simt sau de constiinta. Nu politistul spagar e de vina pentru miile de tineri care mor in fiecare an in gropile din Romania.

  13. Romania cred ca e singura tara pretins civilizata in care iti este efectiv frica sa mergi pe strada, atat ca pieton, cat si ca sofer. Nu mai e nevoie de nicio aptitudine, practica sau psihologica, pentru a obtine un permis de conducere. Imbogatitii peste noapte isi permit “tancuri” de sute de mii de euro in care ei si copiii lor sunt in siguranta, iar pe amaratul cu o Dacie fara airbaguri care circula regulamentar n-are sa-l pazeasca decat Dumnezeu.

    Ma puteti acuza de cinism sau rautate pura, dar n-am niciun strop de mila pentru beizadelele care se infig cu 150 km/h in stalpi si pomi, nici pentru parintii lor inconstienti care le plang la capatai dupa aceea. Faptul ca politia e corupta si accepta spagi ca sa-i faca scapati pe acesti “smecheri ai soselelor”, cum ii numea o televiziune, nu e o scuza pentru lipsa lor de bun-simt sau de constiinta. Nu politistul spagar e de vina pentru miile de tineri care mor in fiecare an in gropile din Romania.

    (scuze pentru double-post, am gresit adresa site-ului in reply-ul de mai sus, am scris blogspot in loc de wordpress 🙂 )

Leave a Reply