Mâncare bio sau organică

Ştiu că suntem tot mai mulţi cei preocupaţi de hrana sănătoasă. Deja există mai multe locuri în Bucureşti de unde poţi să găseşti alimente netoxice. Nu întotdeauna ieftine şi nu întotdeauna cu regularitate. Sunt afaceri mici, care trebuie să-şi amortizeze investiţiile, care nu-şi permit stocuri de supermarket şi care nu-şi pemit nici foarte multă promovare. Multe dintre ele se luptă încă se devină cunoscute.

Cred că e în interesul tuturor ca ele să supravieţuiască, aşa că vă propun să strângem rândurile în jurul lor. Lăsaţi-mi unul sau mai multe comentarii cu locul/locurile unde găsiţi mâncare bio sau organică (ce găsiţi acolo, cum sunt preţurile, neapărat adresa exactă şi site-ul, dacă au aşa ceva), eu le centralizez şi revin cu o însemnare mai largă pe tema asta.

  1. salut.

    in fiecare sambata se organizeaza o piata pe platoul din fata universitatii nationale de aparare.

    sunt sanse sa gasesti lucruri faine!

  2. Pukka food, in zona Salii Palatului. Se gasesc paine, paste, mai multe feluri de faina, ceaiuri, cafea, tot felul de dulciuri, ceva cosmetice, branzeturi si mezeluri (detalii nu stiu, avand in vedere ca nu mai consum). De asemenea, sosuri, lapte de soia si de orez (de la Provamel, care mi se par in regula la ca[itolul asta) si uneori fructe si legume, dar nu recomand (am luat odata niste portocale care aveau un gust ingrozitor). Problema magazinului este ca sunt destul de prost aprovizionati, n-am reusit niciodata sa gasesc la ei sos de soia, iar paine integrala o singura data (dar m-am upgradat la cuptoras de facut paine si am rezolvat problema). Site-ul este pukkafood.ro.

    Un magazin bio mai bine aprovizionat, la care am gasit in sfarsit sosuri de soia, este in Piata Romana, dar nu am link.

    So yeah, let’s turn bio 🙂

  3. Dragos, fara legatura cu subiectul…, cu acordul tau, in zilele urmatoare iti voi trimite o carte. Chiar daca nu vei fi interesat de continut (“Journal de Constance de Castelbajac, marquise de Breteuil, 1885-1886”), sigur vei aprecia coperta… Mai exact, portretul de pe coperta. Am gasit-o intr-un anticariat.

    O privire linistitoare…

  4. Leacul, http://www.leacul.ro, str. Hatmanul Arbore, in spatele restaurantului Perla. La fel, nu e grozava aprovizionarea, dar poti gasi oua bio, unt, branza si smantana romanesti, ceva fructe, eu am incercat lamaile. De asemenea, lactate nemtesti de capra, o gama ampla, nu mai stiu cum se cheama. Produse de soia, seminte, sucuri foarte bune si cosmetice/ produse de ingrijirea casei.
    Am auzit de La Baciu, http://www.labaciu.ro (nefericit nume de site), pe Calea Floreasca, vizavi si un pic mai sus de spital. Au produse traditionale, inteleg ca sunt prepondrent carne si branzeturi, dar si dulciuri, conserve,etc. Nu i-am incercat, planuiesc sa ma duc in weekend si pot sa revin cu feedback. Atentie, sunt deschisi numai joi si in weekend.
    Mega Image are zone bine aprovizionate, de multe ori au oua eco, dar si fainoase, conserve, lactate din gama lor proprie, 360 bio, doar ca sunt aduse din alte tari si transportul nu le face asa eco.
    Piata Domenii, pentru mere, miere si branza de Sibiu. De asemenea, la tarabele de legume din fata zonei de branza, cele mai din capat tarabe, sunt legume clar ecologice.
    De vazut ce scrie si Csibi Magor pe Think out of the box la Hotnews pe aceeasi tema, mai ales exemplul extraordinar de la Timisoara.
    Succes la demersul asta si de-abia astept sa mai apara si idei pe care nu le stiu.

  5. Buna seara,
    Felicitari, ideea este binevenita. Ma bucura initiativa, si sunt sigura ca sunt din ce in ce mai multe persoane care adopta un stil de viata sanatos, si implicit o alimentatie sanatoasa. De aceea cred ca orice informatie despre alimentele bio este utila.

    O seara frumoasa,
    Nicoleta Micu

  6. Un loc pe care l-am descoperit anul trecut cu mare surpriza, Restaurantul Fibrio, in zona Dorobanti, in spatele Mario Plaza. http://www.fibrio.ro/

    Numai mancare sanatoasa, in plus, poti lua si acasa saratele sau fursecuri din faina Fibrio, reteta proprie si produsa chiar de ei. Proprietara este una dintre persoanele care fac munca asta din pasiune. Si asta se vede in toate retetele noi cu care vine si pe care le ajusteaza pina cand sunt cel putin la fel de gustoase, pe cat sunt de sanatoase.

  7. my kind of post:D
    Now as much as I know u hate super/hipermarkets, eu am fost f fericita cand am descoperit mini-raionul cu produse bio din Cora. gama se cheama NATUREbio, cred ca e frantuzeasca, si are de la ulei de masline, bulion si paste pana la ciocolata si dulceturi sau biscuiti. Sunt ceva mai scumpe, nu stiu fix preturile, dar sunt f bune, calitatea e pe masura, nu am avut motive sa ma plang. Mai sunt si cutiile de musli bio cu ciocolata de la Dr Oetker, the only kind I like….si ce am mai vazut recent, Ritter Sport a scos 2 feluri de ciocolata bio, una cu macadamia (delicioasa) si inca un fel, knt remember cu ce…Ah, si se mai gasesc si cateva feluri de branza bio si emmentaller, dar alea n-au raion speicial.
    That’s pretty much what u can find bio in Cora I guess(Pantelimon – dar presupun ca e la fel in toate).
    Nu ne lasa sa asteptam postul “cel mare” – nu, nu ala dinaintea Pastelui- prea mult, da?:)

  8. Un site pe care l-am descoperit intamplator pe net in timp ce cautam mancare sanatoasa pentru copilul meu mofturos. Au o gramada de produse; de la faina la paste si sosuri, nectar de fructe, dulciuri, cereale, plus o gama fara gluten.Preturile sunt echitabile, am fost incantata si de calitatea produselor si de servicii.

  9. O gramada de info utile.

    @Claudia, sarumana pentru pontul cu La Satya, par foarte in regula (cu un menu de salivat 🙂 ). Il testam in weekendul asta, abia astept.

  10. Buna,
    In Timisoara:
    1. Enigma (In piata Unirii, pe o straduta laterala), str. Eugeniu de Savoya nr.7
    2. Bio Markt (vis a vis de parcul Botanic), strada Marasesti nr 14
    3. rafturile speciale din supermaket Real

    asta e ce am testat eu pana acum.
    Ciao

  11. In magazinele DM Drogerie Markt se găsesc cateva produse alimentare bio (cele mai multe din gama Alnatura)si mult mai multe produse de ingrijire si cosmetice bio din gama Alverde (http://dmdrogeriemarkt.ro/). Important: preturile lor sunt mai mici decat media de pe piata a produselor alimentare si cosmetice bio.

  12. La Plafar se gasesc nu numai produse BIO (si cosmetice, si alimente), dar si produse speciale pentru cei cu intolerante la anumite alimente. De exemplu gama Il Fior di Loto…

  13. Buna ziua,

    Vreau sa va spun ca marea majoritate a magazinelor pe care le-au enumerat cei mai multi dintre voi se aprovizioneaza cu legume de la Ecolife Bio, care este producator local de legume bio. Pe langa magazinele bio din Capitala, cei de la Ecolife Bio au avut un grup de consumatori directi de aproximativ 300 de persoane in anul 2009. Acestia pe baza unui mail faceau comanda la legumele disponibile in saptamana respectiva si specificau ziua in care puteau veni sa le ridice. Sistemul functioneaza pe principiul “Cules dimineata, vandut pana seara”. Concluzia totul proaspat.

  14. tot de http://www.pukkafood.ro voiam sa iti scriu si eu. in plus fata de ce a spus antecomentatorul meu (raluca), cele doua doamne care au avut initiativa sa deschida un magazin bio, sunt extrem de proactive in ceea ce priveste servirea: toate produsele primesc recomandarile lor personale, iar orice cerere speciala (cantitati mai mari, produse rare, etc.) este onorata (in masura posibilitatilor) cu mare promptitudine.

    eu personal ma aprovizionez si din supermarketuri (cora si mega image), cel putin pentru produsele de baza: ulei, unt, oua, etc.

  15. mai sunt 2 magazine bio si in zona sector 6. unul este in zona dr taberei in piata moghioros undeva pe fata langa supermarket NETTO, e un magazin mai mare de produse plafar care are in incinta lui un raion cu autoservire numai cu produse bio. se gasesc cam de toate: cosmetice de la diverse firme, paine si produse de panificatie, alimentare, branzeturi, dulciuri, ceaiuri, cereale….etc, frecventez des magazinul si mie mi s-a parut f bine aprovizionat!
    iar cel de al 2-lea este in CORA LUJERULUI in galerii aproape de intrarea principala, se vede si de la scarile rulante, un magazin mare se numeste PLANTEEA, banuiesc ca e aceiasi firma cu cea din p-ta moghioros, pt ca are cam aceiasi asezare, tot asa in fata sunt produsele plafar si in spate e raionul de produse bio.
    sper ca v-am fost de folos

  16. Eu cumpar in mod frecvent de la magazinul online http://www.biomania.ro produse alimentare bio pentru copii. Baietelului meu ii plac foarte mult cerealele Choco piu, nectarurile de fructe, tartele cu afine, si chiar bauturile din cereale. Am comandat si chiar am primit comanda in aceeasi zi. Cred ca merita sa le fac reclama pentru ca sunt multumita. Mai am cateva prietene care iau chiar meniurile Hipp pentru bebe de la ei. Am incercat mai multe variante pana am dat de ei.

  17. Un lucru foarte important zic eu sa nu confundam totusi ceea ce gasim la magazine gen “Plafar” care au o baza naturista cu ceea ce inseamna cu adevarat bio (diferenta majora consta in faptul ca mancarea bio inseamna ca are anumite certificari internationale, precum Bio-Siegel, EU Organic Farming, Eco Cert, Bio Inspecta, etc.) Eu spre exemplu am comandat produse de pe http://www.naturame.ro , atat mancare cat si produse pt ingrijirea corpului si am fost foarte multumita din toate punctele de vedere. Plus ca am descoperit cu aceasta ocazie si divizia de farma (www.farmateo.ro) de unde am gasit o crema pt fata recomandata de dermatolog si care era cam cu 10 lei mai ieftina decat in farmacie. Si uite asa combinand diverse produse am ajuns sa am si livrarea gratuita prin Fan Courier si produsele la mine acasa in mai putin de 24 de ore (am facut comanda dupa amiaza si a doua zi dimineata am primit produsele)

  18. Cel mai fain magazin dupa mine e Ungra
    http://www.ungradelicatesuri.ro/
    un magazin cu produse aflate intre zona de organic si delicatese, la preturi accesibile. O gama larga de branzeturi, ciocolata care iti trezeste papilele gustative, semipreparate din carne delicioase, chiar retete proprii, au pana si un automat cu lapte whole si organic. Si multe alte chestii faine.

  19. am fost si eu la un magazin nou, ungra delicatesuri, http://www.ungradelicatesuri.ro , super branzeturi au acolo, ii mai gasiti si la piata cosbuc in fiecare vineri..sper sa isi dea drumu si la site sa se vad mai bine. cochet si produse super.e pe bibescu voda 18 langa dealul patriarhiei

  20. Ca tot am dat peste acest subiect, vreau si eu sa va prezint un magazin online http://www.biomania.ro, de la care cumpar foarte multe produse bio fara gluten si nu numai. Le-am testat multe din produse si sunt bune. Insa nu numai calitatea produselor m-a determinat sa scriu acest post, ci si cea a serviciilor. Sunt o fana a magazinelor online, datorita timpului liber scurt pe care-l am, si de aceea va spun cu sinceritate, ca nu am mai gasit un alt magazin online cu asa bune servicii (desi am mai testat cateva).
    Si sa nu uit, au niste tarte cu ciocolata!!!

  21. Daca tot vorbim despre alimente fara gluten, va recomand sa profitati de campania de testare gratuita a intolerantelor alimentare oferita de catre Plafar Retail: se testeaza prin biorezonanta intoleranta la toate alimentele de baza, consultatia dureaza in jur de 20-30 min si se face programare la telverde, iar medicul va poate recomanda produse specifice din magazin.
    Vedeti orarul, locatiile si nr de tel pt programari aici: http://revistaplafar.ro/images/intoleranta/index.php

  22. Kastanienbäume

    ouauuu! o vaaaia ! de ce trebuiesc fitzele astea ?
    pai nu se stie ca sa maninci nitzel variat cu vitamine si ceva miscare in natura – jumate ora dimineata si jumate ora seara – ( ca doar nu moare mitze-katze- a lu sfintul sisoe) iti permite un “spatiu alimentar ” mai larg si sanatos ?! mai .. ochei ?! cumva..

    gott ! ce mai parvenisme pentru omu care a “ingurat” cereale ” o multime de decenii ! adica ..tipic est-european!

    cind jesus a ticluit “abracadabra” a vrut peste si vin ! also ? ! mai putina carne din alte animale .. ca restul doar o avem pe noi si niscaiva miscare ..
    e ca la eduatie .. nu tre`be taman ecuatzie ! heiliger bim-bam !

  23. Nu cred in curentul Bio,cred ca ar trebui sa fim mai atenti cu ceea ce mancam.Sa nu contina nitriti ,fosfati,creme cu petrol si parabeni..etc.Dar treaba cu eticheta bio ascunde muuulte interese.Sa fim nationalisti,sa ne respectam produsele traditionale si sa facem ceva la modul realist pentru asta.
    M-as fi bucurat mult sa te vad incurajand consumul de produse romanesti.Dar nu e timpul trecut,am o parere prea buna despre tina ca sa nu se intample si asta.
    Ai vazut demersul facut de Jamie Olivier pentru carnea de porc din Anglia?!!?
    Daca colaborezi cu Muzeul Taranului poate stii niste producatori de alimente traditionale.

  24. Produsele cele mai sanatoase le gasim tot in piata si la Plafar. De noi depinde ce cumparam, ce alegem, pentru ca un produs sanatos se vede cand e natural sau nu, nu trebuie sa ne spuna unul sau altul. Si tot de noi depinde cum alegem, ca nu degeaba exista anotimpuri, si fructele si legumele au si ele ciclul lor biologic – de exemplu, fructele de padure apar toamna, capsuni-primavara, etc. Daca vrem sa le mancam proaspete in alt anotimp, cu siguranta ai ceva in ele sau pe ele, de poti sa le tii pe Tv si nu se strica.:)
    Norocosi sunt unii care pot sa isi planteze in gradina cate ceva!

  25. Produsele cele mai sanatoase le gasim tot in piata si la Plafar. De noi depinde ce cumparam, ce alegem, pentru ca un produs sanatos se vede cand e natural sau nu, nu trebuie sa ne spuna unul sau altul. Si tot de noi depinde cum alegem, ca nu degeaba exista anotimpuri, si fructele si legumele au si ele ciclul lor biologic – de exemplu, fructele de padure apar toamna, capsuni-primavara, etc. Daca vrem sa le mancam proaspete in alt anotimp, cu siguranta au ceva in ele sau pe ele, de poti sa le tii pe Tv si nu se strica.:)
    Norocosi sunt unii care pot sa isi planteze in gradina cate ceva!

  26. Buna,
    recomand si eu Ungra Delicatesuri de pe Bibescu Voda (vis a vis de libraria Sophia). Au mezeluri fara nitriti si alte bucurii – if u can believe it! Plus branzeturi super si lapte asemenea! 🙂 Iar preturi mai mult decat rezonabile! Eu sunt super incantata pentru ca in sfarsit am descoperit niste cremwusti pe care pot sa ii dau linisita domnisoarei mele in varsta de 3 ani! 🙂

  27. As vrea sa fac si eu o completare la acest post.. cred ca cele mai bio alimente sunt cele care le cumperi de la om de acasa.. de exemplu oule sau branza.. iar legumele si fructele la fel…de la piata. Pe de alta parte nu am incredere in eticheta Bio a produselor romanesti. Desi exista standarde clare prin care poti pune o astfel de eticheta pe un produs, nu cred ca in romania se respecta cu adevarat sau.. se acorda si prin alte mijloace..(prin ce am afirmat anterior nu vreau sa incomodez pe cineva, e doar o parere personala)

  28. imi pare bine ca vad oameni interesati de alimentele bio,insa in provincie este greu sa rezisti. am un astfel de magazin in navodari pe care din pacate il voi inchide in scurt timp.

  29. Buna…traim toti sub acelasi soare…aceasi ploaie ..poluare…cel mult putem gasi produse care…nu au fost “ajutate” de atatea pesticide si alte substante…insa bio? …daca vrei sa mananci cat de cat sanatos…trebuie sa iti gatesti acasa cu manutele tale…sa cumperi faina integrala din plafar, orez integral…produse Bio/sanatoase??? toate au zahar…si pentru cunoscatori..zaharul e o otrava…o padure de ex…care a fost stropita…doar dupe 5-75 de ani ..poate produce o miere Bio…cam atunci dispar efectele negative…singurele lucruri care le putem face…e sa na straduim sa mancam cat de cat sanatos sau corect…cum bio? si mancam salam ? sau cremvusti? ciocolata buna..cat de cat e cea de la Lindt 70 sau 85 % black…care respecta normele…eu mananc zahar f putin sau deloc…si simt efectele imediat… a mancat careva fructe bio ? au un gust absolut oribil…atat…cand gasesti vara in piata …cate un om..cu cateva rosii, castraveti, salate …din propria gradina…in rest toti care sunt in piata sunt pietari…care magazine bio? cat de cat sanatos inseamna …vara …legume si fructe care le gasesti la tarani..insa gasesti ff rar…miere, cereale integrale, faina integrala..insa trebuie sa faci tu painea( vad k se poarta masinile de facut paine…cand de fapt…trebuie framantat aluatul ala cu propria mana…altfel e mancarea care e binecuvantata, poarta cu ea o alta informatie)…oua, branza direct de la producatori…mare prostie cu super marketurile astea… din pacate fac cumparaturi si eu la si ma uit asa cand ajung la casa cam ce cumpara uniisi e trist si devine tot mai trist … vad din ce in ce mai multi oameni cu suflete si trupuri bolnave…

  30. In fiecare weeknd la Targul Taranului,Calea Rahovei 196A in spatele pietei de flori George Cosbuc(de la Unirii 3 statii cu tramvaiul 32). Mancarea e excelenta, preturile corecte in raport cu calitatea si eforturile micilor producatori iar ambianta un pic boema, mai ales datorita ciorbariei si spatiului de socializare din-nauntru.

  31. Oare cand vorbim de mancare sanatoasa, ne referim la diverse alimente preparate doar prin fierbere,si nici aia completa, cu diverse ierburi puse aiurea, fara grasimi,fara sare, fara gust, fara miros fara nimic?Pai atunci cea mai sanatoasa mancare este apa plata cu lamaie

  32. Recomand cu multa caldura produsele bio de la Pukka Food.
    Magazinul ofera o alternativa foarte consistenta de produse alimentare: fructe, legume, carne, lactate, sosuri, paste, boabe si cereale, precum si cosmetice sau produse de curatat sau de spalat.
    Preturile sunt accesibile, iar atmosfera te imbie sa descoperi cu rabdare, sa degusti, sa testezi.
    Adresa este: Str. George Vraca, nr.7, langa parcul Cismigiu.
    Mai multe detalii prietenoase pe : http://www.pukkafood.ro

  33. Mda, o mlastina plina de babuini car au mereu ceva de comentat…aberant bineinteles 🙂 Initiativa e laudabila, pacat ca e in van, aici, la Zoo….

  34. Am cautat asa ceva pe net si am dat de acest articol. Noi vom deschide un restaurant romanesc in Londra in curand si suntem chiar interesati sa oferim mancare si meniuri Bio (sau Organic cum se numeste in Anglia). Din pacate mancarea Bio e foarte scumpa in Anglia si cautam sa importam din Romania asa ca o sa tinem un ochi pe acest post si daca publicati ceva, o sinteza o sa ne ajute.

  35. ma biotech inseamna produsele alea injectate si prefacute cine incerca sa va prostesca cu bio cele natirale sar putea numi eco dar nu bio…se pare ca cineva incerca sa prosteasca toata lumea cu bio…cautati si voi biotech pe internet , cineva incerca sa introduca mancare prefacuta biotech p pitza noastra ca in america de asta si zarva asta cu bio ca mancare naturala…

  36. Va recomand cu caldura sa incercati ciupercile SHIITAKE..le’am incercat si au efecte garantate asupra intregului organism 🙂 antivirale si anticancerigene,ajuta buna functionare a organismului protejandu’l in acelasi timp.Pentru mai multe informatii accesati http://ciupercishiitake.ro/…Nu veti regreta!

  37. Suntem un magazin online, deschis recent cu produse certificate bio. Gasiti o gama variata de hrana sanatoasa, suplimente nutritive, produse pentru curatare, cosmetice si multe altele – toate bio. Va asteptam in magazin iar daca aveti nevoie de sfaturi pentru alegerea corecta a produselor, nu ezitati sa cereti ajutor: http://www.biostop.ro

Leave a Reply