Un om de bun simţ

Am cunoscut-o azi pe Monica Anghel. Căutam un invitat pentru o ediţie “Bună ca viaţa” în care vorbim despre ce mai învăţăm când suntem deja oameni mari. Am aflat, cu ajutorul lui Google, că dna Anghel s-a apucat acum un an de aikido şi am rugat producătorul emisiunii să verifice dacă a perseverat şi dacă e de acord să vorbim despre asta.

Trebuie să recunosc, n-am fost niciodată fanul dnei Anghel. Îmi place vocea dumneaei, apreciez că este una dintre, de fapt, puţinele voci din muzica uşoară românească, dar, dacă m-ai fi pus azi dimineaţă să-ţi citez titlul unei melodii interpretate de Monica Anghel, n-aş fi ştiut să-ţi răspund. În schimb, am auzit-o, în mai multe rânduri, vorbind şi mi-au plăcut de fiecare dată umorul ei tonic, autoironia şi felul în care punea problema. Mi s-a părut un om de mare bun simţ.

Dna Anghel ne-a primit în studioul de la Europa FM. De cum a intrat în încăpere, a instituit acelaşi firesc pe care i-l apreciasem în apariţiile televizate sau de la radio. N-avea nimic din aerul unei vedete invitate să dea un interviu: părea că venise, ca şi noi, la muncă. Pentru probele de sunet, am întrebat-o de cât timp face radio şi dacă e adevărat ce se spune, că e mai dificil decât televiziunea. “Pentru mine e mai uşor, mi-a răspuns fără să clipească, că nu mai trebuie să mă machiez şi, oricum, la radio nu contează cum arăţi.”

N-a avut nici cea mai mică reacţie de iritare (sau, dacă a avut-o, a mascat-o complet) atunci când a trebuit să reluăm începutul interviului din cauza unei mici defecţiuni sau atunci când, dintr-o documentare pripită, am omis să menţionez ultimul proiect în care este implicată ca actriţă de comedie ori când i-am atribuit nişte studii pe care, de fapt, nu intenţionează să le urmeze. A intervenit de fiecare dată şi a corectat informaţiile, dar şi-a reluat apoi ideea fără să clipească.

Pe tot parcursul interviului, am avut senzaţia că discut cu un om obişnuit, care se împarte între mai multe slujbe şi care încearcă să-şi facă timp şi pentru o pasiune mai puţin obişnuită: aikido. Foarte terre à terre mi s-a părut precizarea că este o pasiune ieftină, pe care oricine şi-o poate permite (abonamentul lunar este 80 RON, iar asta include trei şedinţe pe săptămână). Mi-a plăcut şi grija cu care şi-a numit toţi antrenorii, cu acel respect pe care oamenii simpli îl au faţă de performanţa muncită a cuiva într-un alt domeniu decât al lor.

Am mai cunoscut vedete care fac efortul lăudabil de a păstra contacul cu lumea în care trăieşte publicul lor. Dar ceea ce m-a impresionat la Monica Anghel a fost tocmai absenţa acestui efort: faptul că trăieşte cu adevărat în lumea despre care vorbeşte.

La final ne-a aşteptat să strângem toate echipamentele şi a coborât împreună cu noi. În ciuda protestelor lor, le-a ţinut uşa operatorilor, care duceau genţi voluminoase. Şi-a luat la revedere de la fiecare în parte şi ne-a întrebat dacă suntem cu maşina. Sunt convins că, dacă i-am fi spus că nu, s-ar fi oferit să ne lase undeva. S-a urcat într-un Renault Clio hatchback şi a pornit spre următoarea slujbă.

Am avut sentimentul plăcut că am câştigat o dimineaţă în compania unui om de calitate. Iar seara, povestindu-i unui prieten despre această întâlnire, mi-am dat seama că, de fapt, ştiu şi titlul unei melodii interpretate de Monica Anghel, doar că, până acum, nu-mi venise în minte:

  1. sincer, nici eu nu-i prea stiu melodiile, dar ca om imi place foarte mult, atat cat pot sa-mi dau eu seama de cum e de a radio, tv, sau de pe atunci cand era la divertis. acum m-ai convins ca nu m-am inselat

  2. monica hanganu

    imi place Monica , in general, mai putin la radio …e banala , dar banala cum nu se mai poate ..enervant de banala !..
    laudandu-o atat de tare pentru ca n-a facut fitze mi se pare exagerat !…conditia normala a unui om civilizat este sa spuna buna ziua , sa fie disponibil , etc…astea nu sunt calitati , asta e educatie…
    apoi , de ce n-ar fi asa?..e interesul ei , ii faci publicitate publicand un interviu cu ea !
    alt argument pe care il aduc ideii mele este acela ca nu s-a dus la ea un “nimeni” ..te-ai dus tu, Radu Bucurenci !..deci un alt motiv sa fie educata ..nu te-ai gandit ca si tu puteai sa-i induci starea asta? ..ca pot fi calitatile tale si nu ale ei cele ce au determinat-o sa fie “normala” ?

  3. eu o ascult in fiecare dimineata la europa fm pe monica si pe colegul ei bogdan si ma destind cu emisiunea lor. imi place de ea la radio si intradevar e o voce exceptionala dar nu sunt un fan. mi se pare un om ok chiar daca nu o cunosc personal.

  4. Nu-i asa ca se vede antrenamentul omului care este dispus sa repete oricat pana iese totul “perfect” ?
    Respect, Monica Anghel este o Lady a mediului cultural de la noi 🙂

  5. @ monica hanganu – Tu nu ai prea mare incredere in oameni, asa, in general, nu? Sa spui despre cineva, care e recunoscut de toata lumea ca fiind un om deosebit, ca e de fapt fatarnic mi se pare de un cinism feroce.

    Zic intai sa vezi emisiunea si apoi sa te decizi daca Monica Anghel merita catalogata doar cu: “…conditia normala a unui om civilizat este sa spuna buna ziua , sa fie disponibil , etc…astea nu sunt calitati , asta e educatie…”

    Si da, in ziua de azi, a fi educat, modest, cu bun simt si umor, chiar sunt calitati!

  6. monica hanganu

    @Miraluna..
    eu nu am contestat in niciun fel calitatile Monicai si nici n-am criticat-o ( inafara faptului ca am afirmat ca la radio nu-mi place )..
    eu spun doar atat : am ajuns foarte rau ,daca reprezinta un lucru extraordinar , faptul ca o persoana este educata , civilizata , etc. , fie ea si Monica Anghel .
    nu stiu unde ai gasit “cinismul feroce” ?
    N-a gresit nici Monica Anghel pentru ca a fost normala si nici Dragos pentru ca scris despre asta …am vrut doar sa atrag atentia asupra faptului ca am ajuns in situatia mizerabila sa elogiem pe cineva cand se comporta cu bun-simt si e foarte grav!

  7. @ monica:
    “..e interesul ei , ii faci publicitate publicand un interviu cu ea ! […] ca pot fi calitatile tale si nu ale ei cele ce au determinat-o sa fie “normala” ?”

    1. Vedetele traiesc din interviuri, asta e viata lor, asta e meseria lor, dar cu toate astea, cate vedete vezi tu care sa se comporte “fara fitze”, intervievate fiind de jurnalisti chiar cu mai mult “har” decat Dragos. Nu stiu cat credit ii acorzi tu lui (vad ca mult), dar permite-mi sa cred ca nu doar intervievatorul face interviul, ca sa zic asa.
    2. Daca tot ai o parere atat de buna despre Dragos, poate ar trebui sa ai incredere si in faptul ca el nu se apuca sa laude pe oricine.

    In rest, de acord cu tine: e tragic faptul ca am ajuns sa apreciem drept calitati astfel de atribute “normale”, asta insemnand, de fapt, ca avem de-a face cu foarte multe non-valori in fiecare zi.

  8. De ce ne enervam sau ne bucuram? Am ajuns sa ne exprimam emotiile numai pentru ca o persoana publica se poate comporta normal cand este abordata…mai degraba pentru acest motiv as fi suparata!
    in rest, de gustibus…o voce si un talent afirmat pe fundamentul unui om cu simtul umorului. Asta apreciez la Monica Anghel. O ascult la matinalul europaFM si nu ma bruiaza cu scalambaieli.

  9. @ Monica Stefan- …nu ajungi sa cunosti un om intr-o viata.
    Nu o cunosc pe Monica insa din postura de telespectator, vazand-o in n interviuri mi-a lasat o impresie placuta ca om (optimista, joviala, simtul umorului, fara ifose etc)ah si ce e mai important simplitatea ,e greu sa fi simplu in ziua de azi!

  10. @Laura – Merci pentru raspuns, a fost o intrebare pornita dintr-o simpla curiozitate. Mi se pare extrem de interesant cum ajungem sa spunem ca ne place sau nu cineva ca om, cand noi il cunoastem doar ca personaj. Asta nu inseamna ca nu sunt de acord cu tine sau ca sunt. Repet, a fost doar o curiozitate.

  11. Am ascultat-o de cateva ori pe Monica la radio si mi-a placut ca rade foarte mult.

    Foarte frumos scris…

    Dar stii ce mi-e ciuda mie? Ca am ajuns sa ne miram tocmai de prezenta bun-simt-ului, nu de lipsa acestuia… Asta nu inseamna ca suntem din ce in ce mai saraci?

  12. am vazut emisiunea de aseara si mi-a placut mult. in mod specia mi-a placutl interventia fotografului – ca abordare…

    ce pot sa spun? afland tema emisiunii de data viitoare, putin si despre invitat – ma lasi fara cuvinte, pentru ca ma surprinzi mereu in mod placut. ideea e excelenta si chiar sunt o multime de lucruri pe care le poti descoperi ca adult. eu am inceput sa merg pe munte, cu o Scoala de Ghizi si perseverez cu limbile straine 😀

    oricum, sa nu abatem de la subiect – esti foarte creativ, d-le Bucurenci 🙂

    la cat mai multe emisiuni!

    toate cele bune,
    C.

  13. Imi place din ce in ce mai mult! Creativitate, autenticitate:)Felicitari Dragos si grupului care apreciaza aceste valori.Mai avem o speranta sa ne “imbogatim”! Saracia trairilor este mai periculoasa decat cea materiala, din punctul meu de vedere.

Leave a Reply