Reporter special: voluntariatul

Ioana Răduca a realizat pentru Reporter special, emisiunea coordonată de Vlad Petreanu pentru Antena3, o ediţie despre voluntariat. Între subiectele abordate se numără şi acţiunile MaiMultVerde, ale Eco Assist şi ale Centrului de Excelenţă pentru Dezvoltare Durabilă, dar altul este motivul pentru care vă recomand călduros să urmăriţi această înregistrare: Ioana Răduca a descoperit un om minunat, pe Elena Nichita Zeleniuc.

Doamna Zeleniuc a lucrat alături de Crucea Roşie în războiul din Coreea, când nu împlinise încă 18 ani. Iar acesta a fost doar începutul unei vieţi aventuroase pe care a dedicat-o ajutorării celor în nevoie. A primit medalia Florence Nightingale, cea mai înaltă distincţie oferită de Crucea Roşie. Am căutat să aflu mai multe despre sora medicală după care a fost numită această medalie şi am zâmbit când am aflat că, tot după ea, a fost numit sindromul Florence Nightingale – cel care descrie situaţiile când pacienţii se îndrăgostesc de îngrijitorii lor.

Doamna Zeleniuc emană şi astăzi o căldură care te face să-ţi închipui cu uşurinţă cum se vor fi simţit pacienţii dumneaei de-a lungul timpului şi cât de mult trebuie s-o fi îndrăgit.

  1. Dragos, citind despre madlenuta ta de azi, mi-am adus aminte de Proust spunand ca lasa femeile frumoase barbatilor fara imaginatie, el preferandu-le pe cele nobile, pentru ca il fac sa viseze…

    (Cuvintele exacte pot fi gasite undeva in Saveur du temps, a lui Jean d Ormesson.)

  2. De fapt doamna Florence Nightingale Graham este una dintre cele trei mari doamne (Estee Lauder si Helena Rubinstein)care au revolutionat cosmetica si este cunoscuta sub numele de Elizabeth Arden. Una dintre marile sale iubiri au fost caii de curse si de fapt una dintre cremele ei a fost conceputa mai intai pentru a trata ranile cailor. Vazand ca acestia se vindeca foarte bine a introdus-o si in cosmetica. Astazi formula este mult imbunatatita, dar parerea mea este ca tot mai buna este crema de baza, chiar daca miroase urat. Este vorba de Eight Hour, o super crema. Culoarea sa preferata era culoarea roz, si de altfel, atunci cand a fost inmormantata a fost imbracata in voaluri roz.

  3. Voluntariatul este pentru cei care manifesta multa disponibilitate indiferent de domeniu si varsta. Iar aceasta disponibilitate isi are sursa in valorile fiecarei persoane si de ce nu, chiar in cultura poporului din care provine. Se pare ca noi mai avem de exersat cu toate ca avem modele.
    Eu am norocul sa cunosc multi voluntari din segmentul de varsta foarte tanar. Poate ca are legatura cu inocenta sau cu mentalitati inca neviciate?

  4. Am vazut emisiunea si mi-a parut rau ca am peste 30 de ani si ca am o meserie care imi place foarte mult si pe care nu o pot face decat intr-un anume fel.

    Sunt oportunitati uriase pentru tineri. Sper sa realizeze si ei asta.

Leave a Reply