Testamentul unui fumător

Amalia Enache şi Paula Herlo au realizat pentru “România, te iubesc” un material tulburător despre ultimii ani de viaţă ai lui Marius Ardeleanu, un fost fumător.

Amalia l-a cunoscut pe Marius în primăvara lui 2007. Deja îşi ştia boala, după ce în ianuarie îşi pierduse pentru prima dată cunoştinţa. Metastazele îi atinseseră creierul. Pornise lupta împotriva uneia dintre cele mai necruţătoare forme de cancer – cea la plămâni. Era conştient că şi-a auto-provocat boala, în anii în care fumase ţigară după ţigară, obsesiv, inconştient.

Au vorbit mult înainte să înceapă filmările. Aveau să spună lumii întregi povestea lui, să-l transforme în purtătorul de mesaj al celor pentru care avertismentele de pe pachetele de ţigări au devenit numele unui destin. Marius dorea să-i încurajeze pe români să-şi facă controale medicale periodic, astfel încât bolile să nu mai fie descoperite aşa de târziu, cum simţea în adâncul sufletului că i s-a întâmplat lui. I-a spus Amaliei că, dacă un singur om se va lăsa de fumat, după ce-i va vedea povestea, el va fi mulţumit că s-a lăsat filmat.

Aşa că a primit-o acasă, i-a prezentat soţia, părinţii, fratele şi a acceptat să-i fie alături în momente grele şi delicate: la spitale, la examenele RMN, la tomograf, la şedinţele cu citostatice. Au mâncat împreună căpşuni din grădina lui şi au stat împreună pe holurile Spitalelor Fundeni, Colentina sau Bagdasar-Arseni. Marius a crezut la un moment dat că întâlnirea lor îi va purta noroc în vindecare. Amalia a sperat acelaşi lucru. În ultima vreme, a simţit, însă, că prezenţa ei îl tulbura şi i-a respectat dorinţa de intimitate. Când starea lui s-a agravat, au mai vorbit doar la telefon şi doar când el dorea acest lucru.

Testamentul filmat al lui Marius a fost definitivat de colega Amaliei, Paula Herlo. Amalia se ataşase prea mult de Marius pentru ca să-l poată încheia ea însăşi după vestea morţii acestuia. Marius a vrut ca acest reportaj să fie difuzat. Familia lui, de asemenea.

Din punct de vedere al realizării jurnalistice, mi se pare o piatră de hotar pentru jurnalismul de televiziune. Dar vă invit să treceţi dincolo de această caracterizare şi să vă confruntaţi cu povestea spusă de Amalia şi de Paula cu vorbele şi cu viaţa lui Marius Ardeleanu. Dumnezeu să-l ţină în lumină!

  1. cutremurator 🙁

    Luasem deja decizia sa renunt la fumat iar acum sunt foarte convinsa ca e necesar s-o fac.
    Multumesc Dragos, Amalia, Paula Herlo.
    Lui Marius, Dumnezeu sa-i odihneasca sufletul !

  2. Tulburator reportaj.L-am trimis deja sotului meu care, dupa 2 ani in care a renuntat la fumat, cocheteaza cu ideea de a se reapuca, spre disperarea mea. Sper sa se uite si sa-si reaminteasca ca tigarile sunt o placere pe care nu si-o poate permite…

  3. Ma bucur de ideea ta Dragos de a trimite link-ul catre acest filmulet. L-am vazut, m-a socat foarte tare (cu toate ca nu sunt fumator). Chiar am discutat recent cu un prieten care fumeaza de 300 lei/luna. Pentru mine asta inseamna multi bani, totusi. I-am si spus ca “nu iti pare rau de banii acestia, care ar putea fi dati pe carti, haine sau pur si simplu economisiti” ? A zis sincer baiatul :”ba da, dar nu pot sa renunt”. Eu chiar nu inteleg cum ajungi sa devii dependent de un aer puturos care iti intra mereu in corp si te ineaca. Pentru mine fumatul nu ar putea fi in veac o tentatie. Pentru ca sa existe o tentatie trebuie sa te raportezi la ceva ispititor, seducator, frumos prin el insusi, or tigara ce poate oferi decat niste ani buni din viata in minus, un corp putrezit inainte de vreme si un aer greu si neplacut in jurul tau ? Ca o chestie paralela, de ce sa nu dau acei 300 lei pe un parfum, daca tot am acei bani si sunt la discretia mea ?! De ce sa nu miros placut, tentant, in loc sa ma intoxic pe mine si pe cei din jurul meu ?! Nu ar fi o alternativa si asta, desi una “luxoasa” pentru buzunarele romanilor ?! Din pacate multi nu realizeaza cat de scurta e viata, ce efemer e timpul si ce pacat e sa mori cand tu ai mai putea trai !!

  4. @ioana: mais oui, evidemment! et alors??

    fumez de la 13 ani & nici prin cap nu-mi trece sa ma las… mai bine sa stii de la ce ti se trage decit sa mori asa, confuz 😉

    ps imi pare rau pt marius a, dar nu stiu daca merita sa traiesti fara sa faci ce-ti place (sorry for the anti-advert!)

  5. Eu m-am chinuit mult timp sa ma las de fumat.
    Din pacate, povesti ca a lui Marius sunt doar impresionante, nu fac nimic pentru a ajuta un fumator sa se lase ( @ als )
    Fumatorii stiu ca risca sa se imbolnaveasca si cu asta continua sa se otraveasca.
    Le recomand tuturor fumatorilor care au incercat si nu au reusit sa citeasca totusi cartea lui Allen Carr – cum sa devii nefumator.
    Ajuta enorm.

Leave a Reply