Parlamentul prinde „Viaţă după colectare”

Ieri la Palatul Parlamentului, alături de Andreea Marin Bănică şi la invitaţia Sulfinei Barbu, le-am vorbit deputaţilor şi senatorilor despre cei peste 2.000 de români care au solicitat autorităţilor sisteme pentru colectarea selectivă a deşeurilor, în cadrul proiectului Viaţa după colectare.

Amplasarea cât mai aproape de locuinţe a containerelor galbene, albastre şi verzi, continuă şi în al doilea an al proiectului. În 2010, scrisorile viatadupacolectare.ro se vor adresa primăriilor, senatorilor şi deputaţilor.

Cu ajutorul voluntarilor MaiMultVerde, viatadupacolectare.ro va informa publicul despre avantajele colectării selective prin campanii în şcoli, la evenimente publice şi în locuri de petrecere a timpului liber. Împreună cu Discovery Channel, vom realiza un documentar despre problematica deşeurilor şi a colectării selective în România.

:: întâlnirea de la Palatul Parlamentului face parte din proiectul Viaţa după colectare, realizat de MaiMultVerde şi Coca-Cola HBC România în parteneriat cu EcoRom Ambalaje şi Neogen.

  1. Felicitari pentru initiativa.
    Chiar ma bucurasem initial cand in apropierea blocului meu au aparut anul trecut pentru 2 saptamani containerele respective (spun in apropiere, desi erau la vreo trei blocuri distanta).
    Apoi au disparut la fel de misterios precum aparusera.
    Sper sa ajungem si noi la nivelul tarilor civilizate (macar prin exemplul unei minoritati care selecteaza deseurile selectiv) in acest domeniu.

  2. @bogdan produsele Coca-Cola sunt îmbuteliate în sticle de tip PET sau doze de aluminiu, materiale ce pot fi colectate selectiv şi reciclate ulterior. Crearea sistemelor de colectare selectivă a deşeurilor şi folosirea lor de către populaţie este o dovadă de implicare şi responsabilitate socială a companiei.

  3. Va felicit pentru initiativa! Nu inteleg de ce in toata europa exista automate pentru Pet-uri si sticla, containere de colectare pentru hartie , lemn,s.am.d. si in Romania nu!
    As vrea sa va spun o istorie despre spiritul inventiv romanesc:
    In Suedia este o chestiune de zi cu zi a sorta deseurile menajere si nu numai…Copiii invata de la gradinita de ce trebuie sa faca asta si cat de important e mediul inconjurator. Fiecare locatar are acces la pungi pentru colectare, pungi negre ptr deseuri menajere si pungi albe pentru resturi nealimentare care se ard ptr a obtine energie termica. Pana acum cativa ani pungile astea erau ca niste sacose obisnuite , neinscriptionate , pe care le puteai folosi la orice. Pana cand s-a constatat ca au inceput sa cam dispara. Pungile.
    misterul? s- a descoperit ca in pietele romanesti se vindeau la tarabe suluri cu pungi suedeze, foarte rezistente dealtfel. Imediat, suedezii au analizat problema si au schimbat pungile ,acum sunt inscriptionate iar tortile…sunt taiate in asa fel incat sa nu poata fi folosite pentru altceva…
    Nu vreau sa ma gandesc ce s.ar intampla in romanica…dar ideea cu automate pentru colectarea PETurilor si a cutiilor de cola , bere , etc. ar fi fantastica. Va ganditi ce curatenie ar fi peste tot?

  4. Si eu sunt una dintre cei multi care au solicitat amplasarea containerelor si vreau sa spun ca sunt foarte dezamagita si trista! Am primit raspunsul primarului Piedone, am primit si ceea ce am solicitat, insa am fost foarte indignata sa vad bataia de joc a celor care golesc containerele la un loc. Da, e vorba de cei de la salubritate, care cu nonsalanta mi-au raspuns in felul urmator: ” Dar ce vreti domnisoara, sa venim cu 3 masini?” Evident ca dupa un asa raspuns nu am mai putut spune nimic. Am inteles doar ca in tara noastra nu va putea fi vreodata posibil sa se faca colectare selectiva. Si nu numai din cauza celor de la salubritate, ci si din cauza oamenilor, a celor care atunci cand trec pe langa aceste containere cred ca sunt niste simple cosuri de gunoi si nu se sfiesc sa arunce tot feluri de nimicuri de prin buzunare si genti. In concluzie, repet ca sunt foarte trista si dezamagita si sunt convinsa ca in tara asta colectarea selectiva nu va fi posibila si orice efort in acest sens este in zadar!

  5. Ca sa il sustin pe Bogdan vreau si eu sa spun ca atunci cand faci o campanie eco trebuie sa alegi si produsele specifice, nu sa te folosesti de ambalajele celor mai daunatoare produse din lume.

    Eco dn punctul meu de vedere inseamna sanatate ,iar coca cola exact opusul ,deci …v-ati alturat unui produs care nu va face cinste.Cum puteti spune ca trebuie sa mancam si sabem sanatos ,daca voi promovati produse pline de otravuri,oare nu si voi ca restul celor care fac campanii alegeti sa promovati ceva doar ca va da bani?

  6. @ andreea motivele pentru care nu toate serviciile autohtone de salubrizare pun la dispoziție utilitare destinate colectării selective, sunt de ordin economic. Sustinem colectarea selectiva tocmai pt. crearea infrastructurii necesare, în condiții civilizate și rentabile atât pentru ‘colectori’ – cetățenii responsabili-, cât și pentru firmele de salubritate și reciclare. Ştim că procesul este unul anevoios, dar vom continua în ciuda scepticismului.

    gasesti mai mule informaţii pe această temă la http://maimultverde.ro/showFaq/ce-se-intampla-cu-deseurile-dupa-ce-le-colectez-selectiv
    mulţumim mult pt. comentariu.

    @D nu ne folosim de ambalajele nimănui, ele există fie că ne dorim sau nu asta, iar responsabilitatea socială a companiilor care produc ambalajele de tip PET este să minimizeze impactul acestora asupra mediului şi să educe publicul să le folosească în mod coresct şi civilizat.

  7. Atata timp cat in campaniile voastre folositi branduri gen Coca Cola ,atunci ,chiar daca vreti chiar daca nu ,le promovati !Si apoi vine intrebarea cum sa nu consumam ceva gen Coca Cola ,daca inclusiv campania eco se foloseste,si indirect promoveaza asa ceva.

  8. @D, eu zic că dacă nu vrei să consumi ceva, nu consumi. Eu, de exemplu, nu beau băuturi carbogazificate de ani de zile, în ciuda milioanelor de euro cheltuite de companiile care le produc pe reclamă.

    MaiMultVerde nu şi-a propus să-i ţina cuiva loc de liber arbitru, ne-am propus, în schimb, să construim o nouă cultură a voluntariatului în România şi, graţie inclusiv implicării acestor companii, uite că reuşim.

    Dacă am lua bani de la stat sau de la UE, aşa cum fac multe alte ONG-uri, nu cred că am fi mai “curaţi” în ochii tăi, pentru că acei bani de strâng tot din impozitele plătite de aceste companii, am fi doar mult mai puţin eficienţi în ceea ce ne-am propus.

  9. Sustin si voi respecta intocmai regulile.
    Daaar, ce ne facem cu cei care INCA mai arunca gunoiul la coltul strazii, zilnic, in speranta ca cineva il va ridica. Daca nu astazi, poate maine. Pe strada mea astfel de situatii ne sunt oferite de oameni care, la prima vedere vor sa para de calitate, eleganti, educati. Si le este lene (sau lipsa de educatie) sa-si cumpere o pubela pentru curte si sa scoata sacul de gunoi o data pe saptamana cand este programata masina sa-l ridice. Credeti-ma, cu vorba buna nu s-a rezolvat. Tot ei au fost agresivi si deranjati ca cineva le-a atras atentia. Si nu-i deranjeaza nici cand cainii il imprastie pe toata strada, inclusiv prin fata curtii lor cu muscate la ferestre.

Leave a Reply