Cu Ministrul Mediului la ACDC

Ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély, a răspuns azi la prânz unei invitaţii pe care i-am adresat-o în numele Asociaţiei MaiMultVerde şi împreună cu EcoRom Ambalaje, de a participa la concertul ACDC.

Ministrul s-a întânit cu cele trei mascote, “Hârtie”, “Sticlă”, “Plastic şi Metal”, precum şi cu cei 50 de voluntari MaiMultVerde care vor populariza în timpul concertului colectarea selectivă a deşeurilor, îndemnându-i pe participanţi să arunce plasticul, hârtia, sticla şi metalul la cele 40 de puncte de colectare selectivă amplasate de EcoRom Ambalaje în Piaţa Constituţiei. Voluntarii vor colecta, de asemenea, semnături pentru scrisorile prin care cerem primarilor şi parlamentarilor să urgenteze implementarea unor sisteme de colectare selectivă la nivel municipal.

Este nevoie de cât mai multe astfel de evenimente, care să conştientizeze populaţia depre necesitatea colectării selective a deşeurilor. Suntem cetăţeni europeni şi trebuie să ne comportăm ca atare.

László Borbély, Ministrul Mediului şi Pădurilor

Tot astăzi, ministrul Borbély a anunţat că pregăteşte o lege prin care autorităţile locale vor fi obligate să recicleze cel puţin 15% din deşeurile municipale colectate, iar primăriile care nu vor îndeplini această ţintă vor plăti o amendă de 100 lei/tonă.

Întrebat dacă crede că participanţii la concert vor fi receptivi la mesajul voluntarilor, ministrul a povestit experienţa sa de la festivalul Peninsula, unde tinerii colectau paharele de plastic şi le aduceau la punctele de colectare, în schimbul unei băuturi gratis.

După ce a folosit demonstrativ unul dintre containerele pentru plastic, ministrul a promis că va reveni seara, la concert.

Evenimentul face parte din campania Viaţa după colectare, realizată de MaiMultVerde şi Coca-Cola HBC România în parteneriat cu EcoRom Ambalaje şi Neogen. În cadrul aceleiaşi campanii, am organizat întâlnirea Andreei Marin Bănică cu parlamentarii din Comisia de Mediu a Camerei Deputaţilor şi am trimis peste 2,000 de scrisori autorităţilor locale pe tema colectării selective.

  1. in Germania, deseurile se pun separat, in saci colorati diferit, distribuiti gratuit de primarie. Daca nu selectezi, sticla de hartie, de fier sau de resturile menajere, nu ti se ridica gunoiul si platesti amenda consistenta. Exista o zi, pe luna, cand se colecteaza mobilierul si electrocasnicele de care proprietarii nu mai au nevoie. Toate acestea, sunt anuntate din timp, prin fluturasi pe care ii primesc acasa locuitorii.

  2. ti-ar placea tie sa vezi un astfel de concert in afara Bucurestiului?!?

    SIR ELTON JOHN & BAND – World Tour 2010 LIVE

    Sambata, 12 iunie 2010, orele 20.00, Piata Constitutiei, Bucuresti, Romania

  3. Abia astept sa vad daca se va aplica ceea ce promite ministrul mediului.In sectorul 5 nu exista cosuri speciale pentru a separa deseurile. Trebuie sa ma duc in alt sector daca vreau sa separ hartia, plasticul si sticla.

  4. Mai mult verde – un ONG patat. Voi faceti campanii si pozati alaturi de companii poluatoare, alaturi de institutii care ingreuneaza viata romanului de zi cu zi. Respirati publicitate.
    Keep up the good work!

    Ana.

Leave a Reply