Tot cu frumuseţea naturală vă deranjez

logo-ales_rgbLa jumătatea lui martie, m-am raliat, împreună cu Cabral, unui manifest pentru frumuseţea naturală iniţiat de Nivea. Scriam atunci că:

ceea ce bărbaţii îşi imaginează că le stârneşte pe femei şi ceea ce femeile îşi închipuie că-i atrage pe bărbaţi sunt, probabil, două dintre cele mai mari mistificări ale timpului nostru. Petrecem mult prea mult timp străduindu-ne să ne adaptăm unei proiecţii din mintea noastră şi cercetăm prea rar ce-şi doreşte cu adevărat celălalt sex din partea noastră. Când l-ai întrebat ultima oară pe bărbatul de lângă tine ce-i place cel mai tare atunci când te priveşte?

După ce am publicat Manifestul împotriva fondului de ten am stârnit ceva rumoare în rândul cititoarelor mele, dar, în schimb, am primit numai încuviinţări din partea prietenilor şi cititorilor mei. Obsesia pentru un ten mai mult ca perfect este una dintre aceste proiecţii pe care femeile le fac în legătură cu dorinţele bărbaţilor şi mă bucur să o denunţ aici încă o dată: tencuiala nu este nici sexy, nici naturală; pentru orice bărbat cu vederea întreagă este pur şi simplu tencuială.

M-am bucurat să văd că această campanie a stârnit dezbateri în blogosferă şi că a fost preluată şi de alţi bloggeri.

Iniţiatorii au realizat şi un sondaj în rândul bărbaţilor cititori de bloguri şi au aflat că doar 12% dintre aceştia preferă femeile machiate. 22% le preferă nemachiate şi 66% machiate cât mai natural sau discret. Motivele: 63% cred că fondul de ten arată ca o mască, nenatural, 21% nu agreează diferenţa dintre faţă şi gât, iar 16% se plâng că  pătează la atingere. De altfel, dacă ar putea face să dispară un obiect din trusa de frumuseţe a femeilor, 51% dintre respondenţi au ales fondul de ten (39% au votat gloss-ul şi 11% rimelul).

Vă mărturisesc că mie rezultatele acestui sondaj mi-au dat ceva încredere. Eram convins că mă aflu într-o minoritate a bărbaţilor care au o problemă cu fondul de ten. Dar se pare că suntem ceva mai mulţi.

Simt nevoia să reiau aici ce am spus şi în martie:

E dreptul tău să alegi cât şi cum vrei să îmbunătăţeşti ceea ce te nemulţumeşte la cum arăţi. Depinde numai şi numai de tine să găseşti dreapta măsură între a înfrumuseţa şi a falsifica. Nu mi-am propus să-ţi spun cum arată femeia pe care şi-o doresc toţi bărbaţii, pentru că o asemenea femeie nu există. Tot ce am vrut să-ţi reamintesc cu aceste rânduri este că frumuseţea rapidă şi înşelătoare atrage bărbaţi rapizi şi înşelători.

Cred că există multe opţiuni între tencuială şi a nu te farda deloc: poţi merge la dermatolog, poţi alege un fard discret, poţi alege o soluţie la care s-au gândit cei de la Nivea şi care mie mi se pare o invenţie revoluţionară sau poţi opta diferit în funcţie de momentul zilei şi de situaţia în care te afli. Eu vreau să te asigur încă o dată că o să mă bucur mai tare dacă o să ne privim faţă în faţă la următoarea întrevedere şi nu faţă în fond de ten.

  1. “fata in fata si nu fata in fond de ten”… cool! 🙂
    da, ai dreptate. desi sunt femeie, iti dau dreptate. exista multe variante care sa ne dea un aspect sanatos tenului. acest fond de ten ar trebui sa ramana doar acesoriu pt tinutele de seara, sau mai sofisticate, unde este necesara o “ajustare” a fetei pana la perfectiune, pt a da o nota de impecabil intregului. dar este total deplasat ca la ora 8 dimineata, in metrou sau troleibus sa apari cu o astfel de masca si sa te indrepti spre serviciu.
    o crema buna, un tratament facial, un gomaj, o masca de fructe sau minerale, sau chiar din cand in cand -dar nu prea des- la solar, expunerea moderata la razele solare, sunt lucrurile care pastreaza fetei naturaletea, o ingrijesc si ii redau supletea, elasicitatea si aspctul proaspat si tineresc.
    daca o femeie si-a gasit aceasta mixtura pt tenul ei, care s-o faca sa arate bine si odihnita, chiar si dupa cele 8 ore sau mai bine de munca, inseamna ca se poate declara multumita.
    apoi, o piele mereu imbacsita cu fond de ten nu mai poate respira. sub stratul superficial se aduna toxine, ce in timp au doar un efect contrar celui dorit: pielea e incarcata, nu mai respira, capata o nuanta mata si un aspect mereu obosit. devine un cimitir pt celulele moarte, ducand pana la deloc dorita acnee. deasemenea, procesul de reintinerire si revigorare ar dura mai mult. asa ca de ce sa ne fortam nota?
    acum trebuie sa precizez ca acest an voi implini 42 ani si nu ma plang deloc de tenul meu.
    si: nu sunt cosmeticiana!!!
    o zi frumoasa tuturor!

  2. nu am folosit niciodata fond de ten. Am incercat, dar mi s-a parut nenatural. Asta nu inseamna ca nu ma ingrijesc. E adevarat ca machiajul poate schimba mult aspectul unui ten, dar eu am senzatia ca, dupa ce te demachiezi si ti-ai dat jos “masca”, arati altfel ca si cum ai fi duplicitar. Prefer o singura fata, cu o singura imagine.

  3. wow inca un nou mod de a constrange femeile dupa necesitatile si gusturile tiranice ale barbatilor. hai liberare haha
    iar gama nivea nu e deloc revolutionara, consta dintr-un exfoliant si o crema, produse care exista deja pe piata in mii de variante. campania e noua 🙂

  4. Mda, din pacate pentru cei de la Nivea, crema asta este chiar horror pentru tenurile cu probleme, adica pentru 80% din femei. Pe incercate!
    Este buna tot pentru femeile cu ten (inspre) perfect, care nu trebuie sa faca tratamente cosmetice si nu trebuie sa fie nici foarte atente la ce pun pe fata (cosmetice de “supermarket” vs. cosmetice medicale), la cum se machiaza ca sa mascheze imperfectiunile etc.

    In rest, toata treaba cu frumusetea naturala este laudabila, insa ma asteptam sa se desfasoare pe mai multe planuri. Si poate campania ar fi fost mai potrivita pentru o gama medicala. Asa, suna cam a tinichea…

    Si sa fim seriosi, domnilor, cand a fost ultima data cand v-ati uitat pe strada admirativ dupa o femeie nemachiata? “Frumoasa natural”? Sunteti siguri ca nu avea niciun fel de machiaj pe fata? Absolut siguri?

  5. … tencuiala nu este nici sexy, nici naturală …

    SÉXY adj. invar. (Despre oameni) Cu sexapil. ♦ (Despre filme, publicații etc.) Cu caracter erotic. – Din engl. sexy.
    Sursa: DEX ’98

    În concluzie, tencuiala poate fi oricum, la o adică, dar sexy ori nesexy nu poate fi deoarece numai despre oameni se spune că sînt au ba sexy.

  6. Hehe, Dragos, postarea asta mi-a adus aminte de profa de bio din Sava cu fondul de ten ca o folie de celofan :))) Remember the dudette?

    Pies: personal produsele de la Nivea mi se par in regula, de-astea folosesc. Probabil le voi schimba pe unele organice, cand voi avea timp, dar pana atunci se achita de job in mod onorabil.

  7. Cristina CC

    Ganditi-va (barbatii)de ce intoarceti capul in prima instanta dupa o femeie?! Trebuie sa fie prea frumoasa nemachiata, cu toate ca ma indoiesc de treaba asta deoarece oricine are cearcane, tenul mai obosit etc, ca sa ajungi sa-ti doresti sa stai de vorba cu ea.Realitatea e un pic mai cruda decat o prezentati. Machiajul ajuta mult dar desigur nu e obligatoriu sa fie in exces. Cand ma gandesc la un machiaj, ma gandesc la un fond de ten discret, la un rimel si eventual un ruj/gloss.Cat despre parearea femeilor, fiecare dintre noi stie ca exista o mare diferenta atunci cand iese din casa machiata si cand iese ‘naturala’.Sa apreciem/sa vedem sinceritatea oglinzii fetelor!!!

  8. Frumusetea feminina naturala…
    Rarissim mi-a fost dat sa observ ca este apreciata.

    Naturaletea, in general, nu se ridica, in apreciere, la inaltul rang pe care-l merita.

    Gandesc ca “naturalete” egal “esenta”; dar cum aparenta si stridentul sunt in mare voga…
    Exista o parte buna a lucrurilor: fiind inconjurat de artificialitati, admiratia naturalului (daca “ai ochi” pentru acesta) devine o incantare fara margini!

Leave a Reply