Duminica pliabilă Brompton

Duminica trecută am petrecut-o în familia Brompton, alături de bicicleta pliabilă cu care trăiesc, de aproape două luni, o frumoasă idilă pe două roţi.

Brompton Experience Sunday a reunit, la Centre Ville Garden terrace din capitală, posesorii frumoaselor biciclete britanice şi bicicliştii amatori de experienţe pliabile pe două roţi.

Fotograful Dinu Lazăr ne-a învăţat câteva trucuri de vechi şi împătimit utilizator, iar eu am povestit, la rândul meu, motivele pentru care sunt nebun după Brompton:

Unu. Pentru că e foarte practică. Nu e doar un slogan de marketing, e viziunea de la care a pornit creatorul ei şi de la care compania pe care, între timp, a fondat-o nu se abate pentru nimic în lume. Înainte îmi împărţeam zilele în zile de mers cu bicicleta şi zile de mers cu maşina pentru că unele drumuri ar fi fost prea lungi pentru a le parcurge pe două roţi sau pentru că ţinuta nu se potrivea întotdeauna cu MTB-ul meu. La cât de aglomerată şi încurcată e agenda mea, toată povestea cu “zile de biclă” şi “zile fără biclă” devenise un stress suplimentar, de care m-aş fi lipsit cu drag.

Brompton-ul a rezolvat problema: încape în jumătate de portbagaj, aşa că zilele mele sunt acum mixte dpdv al transportului. Aproape nu mai există zi în care să nu fac cel puţin câteva drumuri cu bicicleta, iar problema parcării, pe de altă, parte a devenit mult mai uşoară: pot parca oricât de departe de birou, urmând să parcurg restul distanţei pe două roţi. În plus, pe Brompton mă simt în largul meu chiar şi cu pantaloni de stofă şi sacou.

Doi. Pentru că e britanică. Asta e o ţicneală personală, nu trebuie s-o luaţi în seamă. Dacă ceva e gândit, făcut sau folosit de britanici, are deja un vot de încredere din partea mea. Fair play-ul, closetul cu apă, democraţia parlamentară sunt primele chestii care-mi vin în minte. Brompton-ul e următorul.

Trei. Pentru că arată bine. Nu e doar frumoasă, e stylish şi cool, iar cine se urcă pe ea împrumută ceva din personalitatea bicicletei. Ştiţi bine că nu sunt insensibil la aceste trăsături, ba, mai mult, cred că Bucureştiul va arăta tot mai bine pe măsură ce vom vedea cât mai multe astfel de biciclete pe străzi: arătoase, haioase, elegante sau fiţoase – toate fac bine oraşului. Brompton nu e singura care are această calitate, dar e una dintre ele.

Leave a Reply