RMGC angajează “cetăţeni îngrijoraţi”

Super-ofertă, doamnelor şi domnilor! Roşia Montană Gold Corporation foloseşte metodele de promovare brevetate de Miron Mitrea în subsolurile PSD-ului: angajează “postaci”, adică oameni plătiţi să scrie comentarii pe site-uri şi bloguri pozând în “cetăţeni îngrijoraţi”.

Iată, spre exemplu, comentariul Annei la însemnarea mea legată de Ziua Mediului:

Anna | aaabbbaaa@mail.com | 92.80.25.128 | Submitted on 2010/06/07 at 7:32pm

Poate o fi si la Rosia Montana un Vladut care n-are un unchi asa de celebru, dar are un tata somer si o mama care poate ca n-a lucrat niciodata. Banuiesc ca si ei au sarbatorit Ziua Mediului cu o ciorba de loboda si mancare de cartofi sau nici macar atat. Sariti intai cu rezolvarile concrete, apoi cu povestile verzi de sensibilizat poporul! V-as aprecia mai mult in acest caz.

Trei ore mai târziu, Alex, “alt” cititor, scrie şi el:

ALEX | alyosha90@mail.com | 92.80.25.128 | Submitted on 2010/06/07 at 11:36pm

mai bine sa ne gandim la serbarea zilei de la anu. cu imprumuturile astea de la fmi si cu toata criza mondiala, cred ca numai o minune ne poate salva, poate chiar minunea asta sa fie resursele naturale. normal ca trebuie sa pornim mineritu dupa aur la rosia, doar n’om fi nebuni sa-l lasam acolo si noi sa pierim ca tara, ca economie

Observaţi vreo asemănare între cele două comentarii? Ambele sunt făcute de pe acelaşi IP, 92.80.25.128. Adică, pe scurt, de pe acelaşi calculator.

Q.E.D.

  1. Din pacate Dragos, IP-ul unic nu demonstreaza nimic. Noi avem trei calculatoare in casa, trei adrese diferite de mail (pentru ca suntem trei persoane) dar avem IP unic; pot fi tata si fiica, sot si sotie … sau treaba lor. Nu sunt de partea lor, dar faptul ca au pareri comune si scriu de la acelasi IP nu e un argument ca sunt pusi de mitrea (decat daca stii ca acel IP are legatura cu personajul) … Apoi, cred ca ti s-a mai intamplat sa te trezesti ca iti scriu despre orice altceva mai putin subiectul articolului la care “comenteaza” … Daca taceau filozofi ramaneau, dar au trebuit sa se bage singuri in seama, ce sa-i faci?!

  2. Sincera sa fiu, eu discut articolele de pe internet cu sotul meu si daca as fi scris la articolul despre Ziua Mediului, as fi fost Anna, iar sotul meu ar fi fost Alex. Asta pentru ca avem majoritatea opiniilor in comun.
    Rusinica, domnule Bucurenci!
    Nu are nici o relevanta IP-ul. Poate sa se discute respectivul articol intr-un birou si sa apara 10 posturi cu acelasi IP. Cred ca unica solutie ar fi sa accepti mai relaxat opiniile care nu seamana cu ale tale!

  3. Posibil să ai dreptate, dar în general nu-i bine să tragi o concluzie bazată doar pe două observaţii. Singura observaţie verificabilă e că e vorba de acelaşi IP, iar a considera că stilul e identic implică subiectivism.
    P.S. nu sunt de acord cu proiectul Roşia Montană – în caz că pune cineva problema :p

  4. Irina,
    se pare ca tu esti cea care nu a inteles mesajul Luciei.
    Please, try again later.
    Si nu, mesajul meu si al Luciei nu vin de la acelasi IP.

  5. … ” si atunci, cu urlet
    incepe sa se nasca nimicul
    si sa se urce in adancul lucrurilor ”
    ……
    Intrebare pentru tine Dragos:
    Cum oare se potriveste, ca sufletul unui Om sa se-nalte spre asemenea versuri … si sa se mai poata sifona pripit la o opinia mai altfel de-a lui … ?!!
    Uimirea mea domina intrebarea, asa ca, raspunsul mi-este tot-una …
    Hai sa-ti spun o mica nebunie, anume, ce fac in vremuri atat de mizere? Iata: Am tot pus ban pe ban, cat sa-mi cumpar o Pianina. Mai am putin si intre timp imi cumpar rapid “potcoavele” cu 11 lei, adica, “Studii pt. pian op…. Duvernoy … Mai am putin pana departe, adica, pana sa ating un vis … Astfel socot ca “nimicul nu poate urca in adancul lucrurilor”, al sufletului
    ………………
    P.s. Visniec: “Buzunarul cu paine” : o bijuterie de spectacol cu care Oana Pellea si Mihai Sandu Gruia colinda si Europa, nu doar acasa.

  6. Ip’ul vizat se pare a fi de Romtelecom…mai multe nu se pot spune despre persoanele care au trimis comentariul, cu toate ca se poate afla inclusiv detinatorul ip’ului.

    P.S. : Data viitoare apeleaza la un preten de liceu ce-si pierde vremea pe net, si-ti va spune inclusiv id’ul de messenger al celui ce posteaza…

  7. Ce spui tu e clar ca cele doua persoane au scris de la acelasi calculator, sau in cel mai rau caz de la calculatoare aflate in aceeasi retea locala… asta insa nu cred ca ii califica neaparat ca si “postaci”… adica uite acum sincer, eu unul ma consider ecologist si cu toate acestea sunt de acord cu proiectul de la Rosia Montana, prietena mea gandeste la fel… amandoi te citim cel putin ocazionali, uneori mai si comentam… asa ca era foarte posibil sa fim exact in “flagrantul” descris de tine. 🙂

    Peace! 🙂

  8. Acum era clar ca nici PR-ul lor nu doarme. Astea sunt doar vorbe. Sa vedem ce vom face pe viitor cu problema asta. Dragos, eu am auzit de Rosia Montana destul de des dar nu stiu ce pp. Daca s-ar face un test …nu stiu cati stiu cu adevarat.

  9. Comenteaza si ei degeaba. De fapt locurile de munca de la rmgc nu sunt destule pentru a scoate zona din criza. Si mai mult, ganditi-va, cu ce pret?
    Eu urmaresc de ceva vreme activitatea de la rmgc si ma indoiesc ca ii mai poate opri cineva. Asa ca degeaba ne agitam.
    Mi multe detalii pe blogul meu.

  10. A mai fost un mic scandal pe TOTB mai demult, cand postacii nici macar nu se mai chinuiau sa isi schimbe numele. Era o tipa, Madalina, care cita din studiul de impact asupra mediului. Mai multi cititori au cerut TOTB IP-urile postacilor, fara succes evident. Acum e clar.
    Ma mai intrebam daca lucreaza de acasa, sau intr-un birou. Se pare ca sunt undeva inchisi si posteaza de acolo cu cartea in fata. Rusine RMCG!

  11. Trebuie sa fii naiv sa crezi ca cei care sunt in stare sa cumpere sate si ministere intregi nu pot organiza o campanie foarte bine gandita de “constientizare online” La fel cum trebuie sa fii naiv sa sustii un proiect care va aduce bani exclusiv, dar exclusiv celor care tin painea si cutitul. Eventual plebea va plati suplimentar pentru sprijinirea proiectului!!! In concluzie aurul acela pentru tara valoreaza mai mult asa cum este el acum decat extras si pus la dispozitia baietilor destepti. In consecinta eu cred ca aceasta concluzie a lui Dragos nu este corecta 100% dar este foarte plauzibila. La noi in familie, daca avem pareri similare, este indeajuns ca unul din noi sa posteze un comentariu, mi s-ar parea ciudat sa postam fiecare acelasi lucru:-)

Leave a Reply