Spune-mi cu cine nu te-nţelegi ca să-ţi spun cine eşti

Problemele de personalitate la locul de muncă

fata-zambind-transNepotrivirea de caracter este cauza invocată cel mai frecvent în cererile de divorţ cu acordul părţilor. Dar atunci când personalităţile nu se potrivesc la locul de muncă, ce alte opţiuni există în afara “divorţului” (cu sau fără acordul părţilor)?

Faptul că oamenii au personalităţi diferite nu e o noutate. Ştim asta de peste 2500 de ani, de când există zodiacul. Iar în ultimul secol psihiatrii, psihologii şi antropologii au dezvoltat nenumărate teorii care descrie şi explică aceste diferenţe între oameni.

Dar discuţia despre felul în care suntem diferiţi este cu adevărat productivă la locul de muncă? N-am face mai bine să ne concentrăm pe ceea ce ne uneşte mai degrabă decât pe ceea ce ne desparte?

Atunci când un manager încearcă să construiască o echipă “cu un profil psihologic comun” ce încearcă el cu adevărat să facă: să scape de persoanele care nu-i seamănă sau să asigure coeziunea şi eficacitatea viitoarei echipe?

Când doi colegi nu se înţeleg pentru că “sunt firi diferite” cine trebuie să se adapteze: managerul sau subordonatul?

Are sens ca un manager să consume timp şi resurse încercând să rezolve problemele de comportament ale celor cu “personalităţi dificile”?

Criza economică a modificat, dacă nu în teorie, cel puţin în practică, răspunsurile la multe dintre aceste întrebări.

Am răspuns invitaţiei adresate de prof. dr. Lavinia Rasca de a participa la Clubul de Resurse Umane organizat luni, 5 iulie, de la 17.30 de Exec-Edu – o companie creată de ASEBUSS.  În cadrul Clubului ne propunem să aflăm cel puţin o parte dintre aceste răspunsuri şi să examinăm în ce măsură au fost ele influenţate de schimbarea raporturilor dintre angajaţi şi angajatori.

Dacă eşti un manager de resurse uman interesat de participarea la această întâlnire, ia legătura prin e-mail (mihnea@asebus.ro) cu Mihnea Rasca (nu uita să precizezi funcţia şi organizaţia pentru care lucrezi). Participarea este gratuită în limita locurilor disponibile.

  1. As fi curioasa sa stiu ce se intampla atunci cand managerul e cel care are o “personalitate dificila”…dar sunt din Timisoara 🙁

Leave a Reply