Nu cerceta aceste legi, că eşti nebun când le-nţelegi

Despre contribuţiile individuale de asigurări sociale, asigurări sociale de sănătate şi asigurări de şomaj datorate pentru venituri din activităţi profesionale, altele decât cele salariale:

Art. III (4) Obligaţia declarării, calculului, reţinerii şi plăţii contribuţiilor prevăzute la alineatul precedent revine plătitorului de venit (…).

(Ordonanţa de Urgenţă nr. 58 din 28 iunie pentru modificarea şi completarea Codului Fiscal)

Despre aceleaşi contribuţii:

Art. 3 (3) Pentru veniturile de natură profesională, contribuția de asigurări sociale de sănătate se plătește de persoana care le realizează (…).

(Norme metodologice de aplicare a prevederilor art. III din Ordonanţa de Urgenţă nr. 58 din 28 iunie pentru modificarea şi completarea Codului Fiscal, promovate prin Hotărârea de Guvern nr. 791 din 3 august 2010)

  1. Valentin Calciu

    In normele metodologice, expresia “persoana care le realizeaza” trebuie inteleasa in sensul de persoana care efectiv datoreaza contributia. Plata ca simpla operatiune juridica este facuta de platitorul de venit, acesta nu este obligatoriu sa o datoreze pentru sine, dar in mod necesar el face plata. Este asemanator cu retinerea la sursa a impozitului pe venit in raporturile de munca. O zi buna!

Leave a Reply