O lege care salvează vieţi doar pe hârtie

În România este în vigoare un aşa numit Ordin 50/2004, un document menit să faciliteze pacienţilor din România accesul la diverse tratamente disponibile numai în străinătate şi pe care în mod normal nu şi le-ar putea permite.

Procedura este însă foarte complicată, cronofagă şi, mai ales, fără termene precise de răspuns. Asta în vreme ce pentru pacienţii care au nevoie de aceste tratamente fiecare zi poate reprezenta hotarul dintre viaţă şi moarte.

Andreea Marin Banică este alături de Asociaţia Salvează Vieţi în încercarea de a convinge Ministerul Sănătăţii  să adopte un pachet de măsuri care să eficientizeze procesul de aplicare a ordinului 50/2004.

În scrisoarea deschisă pe care i-a adresat-o Ministrului Sănătăţii, Andreea ne reaminteşte vorba din popor care spune că  “Unde-s mulţi, puterea creşte” şi ne invită să semnăm petiţia iniţiată de Asociaţia Salvează Vieţi.

Donează şi tu un minut din timpul tău şi o semnătură pentru a salva vieţile bolnavilor care nu pot fi trataţi în România!

  1. de aceste tratamente in strainatate beneficiaza tot cei cu bani pentru ca ei au suficiente relatii care sa le faciliteze accesul; cei fara bani si relatii pot sa moara cu zile, chiar daca si ei isi platesc asigurarile la zi; din pacate asa e in Romania

  2. lupta intre generatii; tineri si batrani; intre “tinerii” ba civilizati ba necivilizati dar care totusi spera si cei “batrani” nesimtiti incuietori;cei de “jos” si cei de “sus” in piramida sociala; ah ce tare ar fi sa facem bine sa facem noi fiecare cu cate o idee sa facem cumva sa mearga toate in tara asta; toti vor acasa si toti ne iubim tara; ah ce tare ar fi prin fortza tacita a unei mase precum in V for Vendetta sa reusim.e necesar un haos ca sa construim..ma sperie asta.ce bine ar fi dc am sari peste asta si doar asa ..fara cuvinte fara scandari doar adunati unul langa altul sa coboram din blocuri sa iesim din case din masini sa mergem toti adunati fara cuvinte …doar pasind adunati..si nici fortele de ordine sa nu ne opreasca ci sa ni se alature ..de parca..ca si cand..am fi un popor ..si imprejmuim un om sau mai multi din cei care isi bat joc de noi de popor si singur disperat prizonier tintuit de ochii nostri privindu-l sec stand precum pietrele sa ajunga ingenunchiat sa planga dupa multe amenintari gen”Oameni buni nu stiti cine sunt eu ??”;…si sa simta Rusinea.
    frumos ar fi dupa ce astfel toti sunt redusi la tacere sa fie oameni care propun sa imbinam natura tarii cu nevoile noastre.
    caci e loc de noi ..e loc de bine..e loc sa fim fericiti cu ce avem.
    e loc de noi cei ce Vor sa faca bine.
    e loc.

  3. Ar fi o usurare pt. multi dintre noi sa apara o schimbare pozitiva urgenta. Imi spuneau niste cunostinte ca acum 3 ani au descoperit la fiica lor un cancer galopant, de la saptamana la saptamana starea se inrautatea. Si ce li se cerea printre multe altele la dosar ? – avizul a 3 clinici mari din tara cum ca nu se poate urma aici un tratament corespunzator. Un mic exercitiu de imaginatie …care parinte sta sa alerge pe la 3 clinici cand timp chiar nu mai este ? O mica intarziere si inca un copil mort.
    Sa va mai spun ca din lotul de 50 copii din Iasi de la oncologie din perioada aceea, azi sunt doar 2 supravietuitori? Si nu pentru ca au fost tratati in Romania.
    Felicitari pt. initiativa!

  4. Nu stiu ce suma platesti tu in fiecare luna asigurari de sanatate , dar sa stii ca nicaieri in lume nu se ofera la fel atunci cand platesti diferit !
    Distrugerea definitiva a sistemului medical romanesc nu e deloc o solutie buna ( hai sa ne opperam de hernie de disc in austria ca si presedintele a facut la fel , hai cu buba in germania ca doar nu dau bani din buzunarul meu !).
    Nu sunt un monstru si nu ma refer aici la cancerii si leucemii ( mai ales ale copiilor) , dar totul pe lume are un pret si o operatie de 100.000 de euro din banii altora nu e o solutie corecta.
    Parerea mea e ca fiecare trebuie sa beneficieze direct proportional cu suma pe care o da .Atat si nimic mai mult .Asa e si-n SUA , asa e in orice tara civilizata.
    Numai romanii considera ca au numai drepturi , si inca la cel mai scump si important domeniu , acela al sanatatii

  5. Intrebare pentru liana! Sunt mama unui baiat ce are nevoie de o operatie pe creier, ce nu se poater face in Romania, asigurari de sanatate platesc lunar intre 500 si 900 lei, de ani buni, si cu toate astea nu am primit nici un fel de ajutor de un an, ba dimpotriva, de doua luni nu pot obtine un act de la autoritatile romane, care m-ar fi putut ajuta sa plec in strainatate! Intrebarea era cu cat trebuie sa contribuie un parinte la asigurarile de sanatate pentru asi trata copilul?

  6. Imi pare rau Carmen sa citesc asta.
    Eu sunt medic de 10 ani , platesc asigurari tot de atunci ( in ultimii 3 ani sume chiar mari , deoarece muncesc si-n privat in afara de spitalul de stat) si in acesti 10 ani am avut nevoie de fix 4 analize de sange , destul de banale ( chiar foarte banale !).Doua le-am facut gratis iar celelalte 2 le-am platit cu 500 de mii ( era asta vara , in iulie 2009 ).Nu exista NICIO posibilitate LEGALA de a le face gratis !Niciuna !Si crede-ma , numai la ministru n-am cautat dreptatea !Puteam sa fac pana la urma niste matrapazlacuri la laborator ( am o fosta colega de facultate acolo ,si oricum si restul sunt foarte dragute ), dar mi-a fost SCARBA , intelegi ?Scarba de sistemul asta idiot din tara asta si de oamenii care fac legile astea tampite si idioate.
    In alte tari primesti in functie de cat platesti , nimic nu e gratis, dar nici nu esti furat ca-n Romania!
    In Romania suntem paltiti in lei , asigurarile se colecteaza tot in lei , in strainatate acea operatie de zeci de mii poate sute de mii de euro nu poate fi platita cu leii stransi asa!
    Ar trebui luat exemplu de la Liana Stanciu care se chinuie sa stranga bani pt construire unui spital AICI , in tara , unde costurile pot fi apreciate corect !
    Cum crezi tu ca e posibil sa dam toti ( aia cativa care mai muncim )cate 5 milioane pe luna ( de exemplu ) si sa se faca cu banii astia 5 operatii in strainatate pt UN SINGUR om iar restul sa-si cumpere seringi si tifon singuri ?
    Boala nu alege , fiecare ne purtam crucea cum putem , dar sa plece toti bolnavii in strainatate pt ca guvernul NU VREA sa tina medicii aici si sa le ofere conditiile de care au nevoie pt populatia asta , de aici , ei bine asta e o adevara crima !
    Cu ce e de vina batranica bolnava de cancer caruia i-am dat eu 50 de mii ca sa plateasca autobuzul pt ca ea nu mai avea bani dupa ce fusese nevoita sa cumpere inclusiv leucoplast ?Si muncise o viata.

  7. Urmeaza sa incep in curand facultatea de medicina. spun asta cu oarecare dezamagire in contextul de fata. pentru ca vedem cu totii seriale de genul “house” sau “grey’s anatomy” si am vrea sa avem parte de acelasi lucru si aici. nu spun ca ar trebui sa ne asteptam la luxul sau profesionalismul regizat din filme, dar putem spera la ceva asemanator.

    Imi povestea recent un tata, rezident in germania, cum in urma unor complicatii aparute la o operatie de apendicita, a fost despagubit cu cateva mii de euro de catre spital, pentru ca fiul sau a fost nevoit sa petreaca 2 saptamani in salon, in loc de 4 zile. ce cuvinte de aparare mai avem in cazul asta pentru sistemul nostru de sanatate?

    personal, vreau sa fiu medic din toate motivele evidente. nu sunt ipocrita sa sustin ca o fac doar pentru a ajuta oameni sau pentru a face bine. statutul financiar pe care ti-l ofera un loc de munca e important si in acelasi timp motivant. pentru ca un chirurg, spre exemplu, cand intra pentru 36 de ore “de garda”, nu iese din sala de operatie in primele 14-16 ore. ori, financiarul e important. nu poti taia oamenii in timp ce te gandesti cum iti platesti factura la gaze sau intretinere. nu sustin ca medicii sunt indreptatiti sa ceara “atentii” din partea pacientilor. doar ca merita mai mult. mai multa tehnologie, mai multa curatenie in saloanele pacientilor, salarii(venituri care sunt impozabile!) pe masura muncii lor. apoi le putem cere sa nu primeasca nimic de la nimeni.

    Stiu ca m-am indepartat putin de la subiect. Vroiam doar sa punctez putin ca, pe langa macelari(pentru ca avem si asa ceva in spitale), avem doctori capabili si competenti, care ar putea face fata si unor operatii complicate daca le-am pune la dispozitie aparatura necesara. Nu spun ca petitia nu este buna, din contra, chiar ma numar printre semnatari, dar de ce nu facem o petitie pentru dotarea spitalelor din romania cu aparatura ce ar facilita interventii chirurgicale complexe si aici. Noi ii putem determina sa foloseasca banii pe care ii tot imprumutam sau ii primim pentru ceva de care ne putem folosi aici.

    Poate sunt naiva, prea visatoare, prea novice, dar vreau cu adevarat ca peste 6 ani sa vreau sa fiu medic in romania, sa pot sa practic medicina pe care o vad si in strainatate fiind practicata, sa nu fie nevoie sa imi trimit pacientii pentru diverse analize in alte orase sau la clinici particulare, in afara spitalului, si sa vad ca dureaza luni in loc de zile pana sa ii pot diagnostica. conteaza enorm timpul in medicina.

    Asa ca semnati petitia, dar ganditiva si la alternative. Ganditi-va cum sa ne ajutati sa salvam vieti prin cunostintele noastre. Noi ne vom manca 6 ani de zile invatand sute de mii de pagini de tratate, si vream sa ramanem in romania, dar vream sa fim medici in secolul 21 aici, nu medici in secolul 19.

  8. Se poate face ceva, in sensul megamediatizarii si luarii de pozitie a cat mai multe organizatii de tot felul, pentru ca aceasta Femeie sa nu fie omorata/lapidata?!…

    http://www.libertatea.ro/stire/iranianca-sakineh-ashtiani-va-fi-omorata-cu-pietre-vineri-302735.html

    Sa i se dea drumul sa emigreze unde vrea ea! Acolo, si daca e crutata, risca “sa pateasca ceva!”…

    Va pot ruga pe toti care cititi sa dati MEGA FORWARD, in toate directiile si in toate limbile, ca sa nu moara?!

    VA ROG DIN SUFLET!!

    Daca DANIEL RADUTA a fost salvat, hai sa o salvam si pe aceasta FEMEIE!

    APEL DIN TIMISOARA, TREZESTE DOAMNE TARA!

Leave a Reply