Chopin te aşteaptă la Ateneu

Pe homepage-ul lui Sam Haywood se menționează doar două concerte în perioada următoare: la Gewandhaus, Leipzig și la Ateneul Român din București.

Sam Haywood este unul din cei mai buni muzicieni europeni ai momentului și se află la cea de-a doua vizită a sa în România. Pe 26 septembrie la Ateneul Român Sam Haywood vine să dea un răspuns la întrebarea “Chopin trăieşte?” în cadrul inițiativei Cruciada Culturii.

Ultimul CD al pianistului a fost înregistrat folosind chiar pianul lui Chopin. Puteţi asculta aici câteva fragmente. Am două astfel de CD-uri pe care vreau să le ofer autorilor celor mai frumoase gânduri despre Chopin sau despre muzica lui. Aştept comentariile voastre până luni seară.

Atunci când este bine interpretată, muzica bună are mari șanse de a comunica cu o minte deschisă.

Sam Haywood

  1. Eu sunt graphic designer si de multe ori inspiratia imi vine si din muzica. Dar nu din orice muzica, ci dintr-o muzica ce la randul ei a fost creata tot prin inspiratie si chiar iluminare de multe ori, cu e muzica lui Chopin.

    Recunosc totusi, ca nu am ascultat Chopin foarte mult. Insa cred ca, cu ocazia asta ar fi un prilej bun de a-mi aduce aproape de suflet inca un artist, pe langa Picasso, Mozart, Schielle si inca cativa.

    Weekend linistit!

  2. Aseara,de zilele Bucurestiului, am vazut un concert de rock simfonic,niste baieti din Polonia au cantat pe muzica de Chopin.Incredibil de frumos.Cu tobe,chitari,pian,violoncel,balet.Super.

  3. a mai rămas ceva nespus despre chopin în ultima sută de ani ?
    greu de crezut.
    mai bine iau o balada (Sol minorul e preferata mea) şi o ascult.
    vin toate celelalte apoi .
    mereu am senzaţia că nu sunt destule cuvinte atunci când e vorba de muzică.

  4. Desi preferatul meu in ale muzicii clasice este Strauss si Chopin este o valoare ce nu trebuie uitata.Notele abordate la pian iti creeaza o stare de liniste,de oarecare resemnare in fata vietii.Alternanta de tonalitati folosita iti provoaca un tumult interior ce duce spre realitate,spre nevoia acuta de a ne trezi si a infrunta mastile vietii care ne iau prin surprindere.Nocturna lui Chopin este un prolog care anticipeaza surpizele vietii,cu urcusuri si coborasuri.Chopin si-a pus amprenta in muzica clasica prin spiritul sau polonez,cultura poloneza care l-au insotit pretutindeni abordand o clasica puritate si discretie in muzica sa.Interesante sunt ultimele cuvinte cu care isi incheie propria-i existenta:’Not any more’.

  5. Anul trecut am ajuns pentru prima oara in Paris, si pentru ca imi place sa ma plimb (ziua) prin cimitire, am ajuns in Père Lachaise. M-am uitat pe harta cu celebritati, si mi-am insemnat ce vroiam sa vizitez: Enescu, Balzac, Molière, Chopin, Modigliani… Oameni care inca traiesc printre noi prin operele lor. Dupa primele morminte, mi-am dat seama ca unii traiesc DOAR prin opere. Altii mai au si o urma de amintire fizica, daca pot sa-i spun asa, cum ar fi garoafa rosie de pe mormantul lui Enescu, si o moneda de 10 bani pusa cu stema Romaniei in sus. Chopin insa traia. Era greu sa treci pe langa mormantul lui fara sa-l observi, pentru ca inundatia de flori de acolo iesea clar in evidenta… Mi-a parut bine sa vad ca nu e iubit doar in salile de concerte. Cred ca zambea si el uitandu-se la noi.

Leave a Reply