Deci se poate. Mi-am învăţat lecţia.

Acum nişte luni m-am întâlnit cu organizatorii acţiunii Let’s do it, Romania, care-şi propune să cureţe România într-o singură zi, mai precis pe 25 septembrie.

E un proiect admirabil, dar în care nu m-am implicat decât ca susţinător pentru că, recunosc, mi s-a părut că logistica lui depăşeşte puterile organizatorilor. M-am văzut acum câteva luni cu câţiva dintre ei şi am vorbit despre comunicarea iniţiativei. Intenţia mea era să le facilitez un parteneriat media.

Unul dintre subiectele asupra căruia aveam viziuni complet diferite a fost legat de exclusivitatea unui astfel de parteneriat. De nişte ani de zile de când lucrez cu televiziunile din România, m-am obişnuit să accept limitele rigide stabilite de departamentele lor de marketing şi să înţeleg că nu vor accepta niciodată să se asocieze cu un canal concurent în promovarea aceleiaşi campanii sociale. Deşi e un domeniu în care competiţia nu are ce să caute şi face mai mult rău, am încetat să sper că oamenii de comunicare din televiziuni îşi vor schimba perspectiva şi m-am bucurat că am obţinut, atunci când am avut nevoie, un parteneriat media cu un canal sau cu altul.

Cei de la Let’s do it nu se resemnaseră încă în această privinţă. Sperau că şi la noi proiectul va obţine sprijinul unanim al presei, aşa cum s-a întâmplat în Estonia. Recunosc că mi s-au părut naivi. Le-am urat succes şi, deşi mi-aş fi dorit să nu am dreptate, am fost convins că n-au nicio şansă.

De la o vreme, am văzut proiectul promovat intens pe canalele MediaPro şi m-am bucurat să constat că, dintre toate trusturile media, s-au înţeles cu cel care le poate oferi cel mai mare impact în rândul marelui public. Surpriza a venit zilele trecute, când am aflat de la managementul altei televiziuni că şi ei vor populariza proiectul pentru că li se pare firesc să sprijine un proiect cu miză naţională, chiar dacă el este deja promovat şi de ProTV. Am ridicat neîncrezător din sprâncene: vorbiţi serios?…

De cele mai multe ori, când trebuie să-mi corectez o predicţie, o fac în defavoarea mea. M-am obişnuit să-mi amendez optimismul, să-mi temperez entuziasmul, să gândesc în termenii a ce se poate face, nu a ce ar fi bine să se facă. Munca în sectorul non-profit m-a transformat într-un individ mult mai pragmatic, care, dacă s-ar întâlni cu cel care eram în urmă cu şase ani, probabil că şi-ar pierde repede răbdarea.

De data asta, mă bucur să admit că am greşit, pentru că, din succesul celor de la Let’s do it, avem de câştigat toţi cei care lucrăm în organizaţii cu miză socială. Mai mult, această reuşită de imagine, care mie mi s-a părut, acum câteva luni, improbabilă, mă obligă să admit că e posibil ca şi acţiunea din 25 septembrie să le reuşească într-o măsură mult mai mare decât eram eu dispus să le conced.

Am primit o lecţie pentru care nu pot să le fiu îndeajuns de recunoscător: le mulţumesc şi aştept să ne vedem pe teren pe 25 septembrie. Chiar aşa, tu unde o să fii de sâmbătă în 3 săptămâni?

  1. Ceea ce Anamaria Hancu si echipa ei au facut e formidabil. Am scris si eu despre ei acum aproape o luna: http://www.feeder.ro/experimentalist/2010/07/19/let%E2%80%99s-do-it-romania/.

    Cat despre numarul de inscrisi la actiunea din 25 septembrie, cand m-am inscris eu, in urma cu cateva saptamanai, eram in a 1044-a echipa. De retinut ca fiecare echipa are intre 5-10 membri si pana azi cred ca numarul de echipe nu doar ca a crescut, dar se inmulteste cu rapiditate. Daca pe 25 vin toti cei inscrisi, it should be great!

  2. Acum cateva zile am plecat cu mama la o plimbare in parc. Si am trecut pe langa o fata care statea pe jos si canta frumos la fluier. Pentru bani. Eu m-am grabit sa scot niste bani..la care mama mi-a zis : Nu-i da mama, ca locul ei e intr-o sala de spectacole, nu aici. M-am uitat mirata la mama si i-am zis: Pai mami, cerseste pentru ca nu are de ales. Nu, mi-a zis mama, cerseste pentru ca e incurajata sa cerseasca. Daca n-ar mai fi incurajata, s-ar ridica de jos si s-ar duce sa cante intr-o sala de spectacole, acolo unde ii e locul de fapt.

    Ce vreau sa spun. Eu nu merg la actiune. Pentru ca nu vreau sa incurajez pe unii sa arunce gunoaie pe strada, ca vin altii si le ridica gratis. As merge insa in fata Parlamentului sa demonstrez pentru o lege care sa pedepseasca aruncarea gunoiului pe strada.

    Sorry, eu nu merg. Si cred ca nici un tanar cu adevarat inteligent nu o sa mearga.

  3. Salut!
    A sprijini o campanie de genul acesta nu tine de inteligenta, din pacate in Romania sunt multi care gandesc asa. De ce sa stang gunoiul dupa altul?
    Cu tristete trebuie sa admit ca am vazut oameni inteligenti cu facultate aruncand hartii pe jos. Eu sunt si voi ramane de parere ca cel mai mult conteaza educatia. Intrebarea e: Ce faci cand vezi pe cineva aruncand in fata ta gunoi pe jos?
    Il faci nesimtit in gand si treci mai departe, cei care se implica in astfel de campanii cu siguranta au curajul sa atraga atentia.
    Felicitari celor ce iau atitudine!

  4. @Irina: Stii, exista un artist, Dub FX se numeste, de origine australiana, care a cantat la Peninsula la Targu Mures si care canta si la festivaluri din lumea intreaga. Insa, pe langa asta, crede ca muzica, si orice manifestare artistica, trebuie sa existe si la nivelul strazii pentru ca oamenii sa ia la cunostinta despre existenta lor. Asa ca el canta si pe strada, de unde oamenii ii pot cumpara albumul sau ii pot lasa bani (http://www.youtube.com/watch?v=UiInBOVHpO8).

    Mai mult, Alexandru Tomescu a cantat si canta la vioara lui, Stradivarius, in strada, de cate ori are ocazia, motivul fiind tot cel al popularizarii si al faptului ca exprimarea artistica nu este constransa de spatiu, asa cum in mod eronat crede mama ta, ca artistii sunt doar in salile de spectacole. Dumnezeule, sunt atatia oameni talentati pentru care practicarea artei la nivelul strazii tine de a nu fi inregimentati intr-un cadru limitat ca o sala de spectacole unde unii pot avea acces, de exemplu, doar daca au bani ca sa-si permita sa intre acolo.

    Exemple ca cele pe care ti le-am dat sunt o gramada.

    “As merge insa in fata Parlamentului sa demonstrez pentru o lege care sa pedepseasca aruncarea gunoiului pe strada” — Du-te tu prima ca venim si noi dupa tine. Totusi, ca sa intelegi, Let’s do it, Romania nu e o miscare prin care se face curat pe strazile oraselor, ci in afara lor, in paduri, pe campii, in munti, adica in locurile in care oamenii merg sa se simta bine, dar uita sa stranga in urma lor si unde legea ta din Parlament ar avea efect zero pentru ca, pe coclauri, nu exista nimeni care sa vada ce se intampla acolo. Cel mult e simtul civic prin care oamenii sa se sanctioneze intre ei. Adica eu il vad pe unul ca lasa gunoiul acolo si-i bat obrazul ca nu-i frumos ce face si sa si-l ia.

    Oricum, privind si comentariul asta si altele pe care le-ai lasat, argumentarile tale sunt, in general, naive.

  5. “Nadajduiti!… Dar ce nadejde este aceea care se vede?” Adica, sa nadajduiesti cand este pustiu, cand in tara aceasta, din toate punctele de vedere, este o pustie. Si din punct de vedere duhovnicesc este o pustie. Sa ai puterea sa nadazduiesti in pustiu!” (Dan Puric)

    Nadejdea nu inseamna speranta in van.

  6. Andreea, tu nu ma cunosti pe mine, nu m-ai vazut niciodata si n-ai stat niciodata de vorba cu mine ca sa-ti permiti sa emiti pareri despre mine.

    Limiteaza-te la subectul in discutie si lasa-ma pe mine in pace. Eu de exemplu n-am nici o parere despre tine, nu stiu cine esti si nici nu ma intereseaza cine esti. Vezi-ti tu de treaba ta si lasa oamenii in pace sa-si exprime liber parerea.

  7. Sunt de acord ca este nevoie de voluntariat pentru a curata acele locuri verzi in care companiile de salubrizare nu ajung. Dar pe langa actiunea de curatenie este necesara una de constientizare a celor care arunca aceste gunoaie. Un slogan in engleza nu mi se pare deloc potrivit pentru asta(oricat de international ar fi proiectul).

    In plus, inscrierea se face in echipe de minim 5 persoane, excluzand din start orice persoana care nu reuseste sa gaseasca suficienti coechipieri. Daca orice gunoi adunat conteaza, atunci ar trebui sa poata participa orice persoana dornica sa-l adune.

    Ma bucur ca media incepe sa sustina astfel de proiecte chiar daca sunt sustinute si de concurenta. Adica de ce doar accidentele rutiere si crimele sa aiba trecere pe toate posturile TV? (ca aici nu se sfiesc sa abordeze acelasi subiect)

  8. Cred ca urmatorii castigatori (Okian.ro) se vor alege de pe pagina asta 🙂

    Legea din Parlament ar fi buna, totu’ e sa si fie pusa in aplicare. La nivel teoretic exista amenzi care se pot aplica in cazul in care oamenii fac mizerie prin paduri (mai stie cineva de placile alea cu “padurea – aurul verde al tarii”?), coclauri, munti, Parcuri Nationale, etc Din pacate, doar la nivel teoretic, pentru ca institutia numita Garda de Mediu este sublima, dar lipseste cu desavarsire din peisaj 🙁 O lege dura si pusa corect in aplicare ar avea efecte vizibile, pentru ca amenzile (amenzi ce ar trebui dublate in caz de recidiva) ustura.
    Cumva sunt de partea Irinei, pentru ca stiu bine ca asta e mentalitatea in Romania … “de ce arunci gunoiul pe strada?” “Sa nu stea femeia care face curat degeaba” As fi realmente (placut) surprins daca romanii isi vor schimba obiceiurile dupa 25 septembrie. Sincer, ma indoiesc

    PS: tot ce mai lipsea de-aici era un comentariu pseudo-intelectualo-mistic marca Dan Puric

  9. In urma unei campanii maimultverde de la inceputul anului am trimis un mail in care rugam amplasarea spatiilor de colectare selectiva in Targu-Mures, argumentand ca am observat normalitatea(comportamentul civilizat) locuitorilor in urma unui proiect statistic(pet-uri pe cap de locuitor) prin colectarea acestora in fiecare bloc. Nu stiu daca intamplator sau nu, aceste spatii de colectare s-au amplasat in scurt timp in tot orasul, lumea este dornica de reciclare, insa autoritatile probabil nu se asteptau la un comportament atat de constiincios, intrucat spatiile sunt pline, ba mai mult, oamenii lasa plase cu hartie sau alte materiale langa recipiente, deoarece acestea devin neincapatoare. Daca aceata dorinta a mea a fost indeplinita, poate, ma ajuti Dragos si cu preluarea mai rapida a deseurilor . Iti scriu tie deoarece nu stiu cui sa ma adresez.

  10. @MR: daca intri pe site-ul Let’s do it, Romania vei putea citi intreaga poveste a campaniei. In primul meu comentariu, am lasat link la un articol in care se explica cum a luat nastere, in Romania, povestea.

    @Catalin: As fi realmente (placut) surprins daca romanii isi vor schimba obiceiurile dupa 25 septembrie —> tu te-ai inscris? ca daca te-ai inscris si te duci sa faci curat si pe urma lumea arunca, in continuare, in acele locuri in care tu ai pus osul la treaba, poate sa te supere, justificat, nepasarea lor.

    Ca o opinie generala, ma enerveaza 1. ca lumea nu se informeaza (majoritatea comentariilor de la acest post sunt pe sistemul “mi se pare mie ca…” 2. cramponarea vizavi de elemente neimportante ca: are sloganul in engleza, oamenii oricum vor arunca in continuare gunoiul acolo. Daca iti pasa si vrei sa faci ceva, te duci si strangi gunoiul fara niciun argument pro sau contra. O faci si gata.

  11. Dragos, eu apreciez foarte mult acest articol si te felicit pentru “cele recunoscute”. 🙂 Ma bucur ca ti-am dat peste nas. :)) Glumesc. Chiar ma bucur ca ne esti in sfarsit alaturi si sunt sigura ca pe 25 o sa facem o treaba minunata.

    In ceea ce priveste curatatul dupa altii, pentru mine e destul de simplu. Decat sa astept sa curete ei si sa stau in mizerie, prefer sa pun mana la treaba. Nu merg sa le fac lor curatenie in casa, curat spatii in care traiesc si eu.

    Poate gasiti aici mai multe raspunsuri la comentariile voastre: http://www.slideshare.net/OanaBratila/despre-ldir-in-10-slideuri .

  12. @Andreea: am sa particip, da. Am obiceiul de a merge la diverse actiuni de ecologizare, cu MMV si nu numai. Ce nu-mi place insa e principiul, ideea de a substitui atributiile autoritatilor cu un efort voluntar … Da’ fie ca tine, hai sa punem osu’, sa facem curat si mai vorbim dupa daca a meritat sau nu

  13. Super tare, Dragos! Ma bucur tare ca proiectul te-a facut un pic mai optimist 🙂 Asta era un alt lucru vizat, in afara de curatenia propriu-zisa. Ne vedem pe 25 septembrie!

  14. @Catalin: evident ca lumea va mai arunca gunoaie. Asta s-a intamplat si-n alte tari in care event-ul a avut loc. Dar nu despre asta e vorba. Pe acelasi principiu, de exemplu, oamenii nu s-ar mai duce pe trasee montane interzise. Si totusi continua sa o faca. Si totusi salvamontistii, gandind despre ei ca-s niste idioti, continua sa-i salveze. La fel si cu actiunile astea. Strangi, stii ca va mai exista gunoi aruncat, strangi din nou, injuri in gand si tot asa 🙂

  15. Chiar admirabil.

    II incurajati pe romanii lipsiti de bun simt sa arunce in continuare gunoaiele. Actiunea este laudabila, nimic de zis, dar e ca o munca de sisif. Acum in urma lor pun pariu ca se vor strange cantitati duble de gunoi. Pentru ca romanul ala care arunca pet-uri in rau, nu apreciaza ca vin altii in spatele lui sa stranga, el se gandeste ca poate arunca in continuare din moment ce sunt oricum culese. Solutia: amenzi usturatoare.

  16. hmm…nu cred că mi se pare doar mie că un loc plin de gunoi e aproape o invitaţie şi pentru alţii să-şi arunce gunoiul tot acolo. şi chiar pentru unii care nu fac asta în mod normal…aşa că o acţiune de felul acesteia nu poate fi decât benefică. poate că nu o să rezolve problema, dar cu siguranţă o să o aducă puţin mai aproape de rezolvare.

    iar eu cred că rezolvarea problemei stă în educaţie. şi pentru asta e nevoie de răbdare şi perseverenţă. şi timp.

  17. Daca eu nu ma duc la curatenie ca nu strang dupa altii, tu nu mergi ca oricum se va arunca in continuare, el nu merge ca nu exista legile necesare, cine va colecta gunoiul care DEJA exista in natura?

    Sa presupunem ca de maine nu mai arunca nimeni niciun pic de gunoi. Cum va fi adunat cel existent? Este una din misiunile proiectului Let’s Do It.

  18. Cred ca ai spus “hop” inainte sa sari gardul … este extraordinar ca un al doilea trust de presa sprijina acest proiect ..ar fi trebuit sa fie toate si sa nu ne minunam cand auzim asta… dar inca nu am remarcat cum promoveaza evenimentul primul trust … acoperire media nu exista cu 3 saptamani inainte!!
    Si mi-e teama ca ai avut dreptate inca o data … organizarea evenimentului depaseste logistica celor care si-au asumat task-ul. Site-ul lor e greoi, inca nu am resusit sa ma inscriu pentru ca trebuie sa parcurg un milion de etape … ai sa spui ca nu trebuie sa ma las descurajat daca chiar vreau sa particip …insa voluntariatul este oricum un subiect sensibil …greu convingi oamenii sa-si dea timpul liber pe o idee, cat de frumoasa ..daca si inscrierea ii costa timp, vor renunta!!!
    Astept (imi doresc chiar) sa ma contrazici!

  19. Nicoleta Constantin

    Celor care asteapta inca si cred inca, in determinarea si capacitatea guvernului de a regla problema murdariei in locurile publice prin “legi” si “amenzi usturatoare”… o mica istorioara:

    Se petrece intr-o tara mai “civilizata” catre vest… Aici copiii petrec in scoala aproximativ 8-9 ore pe zi, timp in care parintii lucreaza…
    Si aici parintii mai fac ore suplimentare, mai raman blocati in trafic… Asa ca in loc sa ajunga la ora 17.30 sa-si recupereze puii, ajung cu 10, 15, 30 de minute intarziere.
    La una din scoli directoarea a decis sa puna urmatorul anunt: “Stimati parinti, avem toata intelegerea pentru motivele care va impiedica sa ajungeti la timp pentru a va recupara copiii. Va rugam insa sa luati in considerare ca si profesorii si supraveghetorii scolii noastre au copii si deci aceleasi obligatii civice pe care le aveti si dvs. Va multumim pentru intelegere”
    Incepand cu urmatoarea saptamana “cazurile” de intarziere s-au diminuat pana la a se limita doar la cateva “exceptii”.

    La o alta scoala directoarea a decis afisarea urmatorului anunt: “Stimati parinti, ca urmare depasirilor multiple si repetate a programului de lucru pentru supraveghetorii scolari, am decis ca depasirile de orar sa fie platite: 5€ fiecare 1/2ora. Fiecare 1/2ora inceputa va fi platita integral. Va multumim pentru intelegere”

    Rezultatul: daca tot plateau, parintii s-au sinchisit din ce in ce mai putin de orarul scolii… oricum daca stateau la lucru aveau mai mult de castigat…

    Dragi Neincrezatori: fireste ca vor exista intotdeauna “nesimtiti” care sa continue sa faca mizerie acolo unde niste entuziasti vor face curat… Doar ca in mod sigur, vor exista si oameni care se vor rusina sa o mai faca… SI asta fara ca nimeni sa o vada: nu vor fi statistici care sa demonstreze eficienta acestei actiuni…
    Se pare insa, ca OMENIA este si ea “contagioasa”… si ceea ce nu invatam in cei 7 ani de acasa, invatam de multe ori in contact cu oamenii din jurul nostru.

  20. Scopul campaniei este unul nobil, ne dorim o tara curata. Si sigur ca parerile privind titlul, modul de inscriere si alte detalii organizatorice sunt tardive pentru ca nu se mai schimba nimic acum. Dar, pentru ca aceasta campanie sa nu ramana doar in arhivele Let’s Do It dovedind ca Romania are multe gunoaie de strans, eu zic ca este important ca cei care nu participa si fac necesare astfel de campanii sa aiba ceva de invatat. Nu este o competitie intre tari, care strange mai multi voluntari si mai multe tone de gunoaie. Nu asta e important. Important e ca ar fi bine si sanatos pentru toata lumea sa se faca un mic efort si sa se utilizeze cosurile de gunoi.

  21. N-ar fi mai bine sa facem la nivel national o campanie prin care sa explicam politistilor si statului in general faptul ca, daca dau amenzi pentru aruncarea gunoaielor, vor avea muuult mai multi bani la buget? hm!

    Eu cred ca de-asta avem legi, ca sa le punem in aplicare. Nu avem cumva si legi impotriva aruncarii la intamplare a gunoiului? Avem destule. Atunci haideti mai bine sa le punem pe astea in aplicare, ecat sa incercam sa educam oamenii prin exemple care vor ramane izolate.

    Eu nu cred ca in tara de care pomeneste putin mai sus dna Nicoleta Constantin nu se dau amenzi pentru aruncarea gunoiului la intamplare. Sa fim seriosi …

    Numai bine!

  22. Va rog recititi comentariul Nicoletei Constantin.

    Eu m-am inscris, voi fi acolo si-mi voi lua si prietenii cu mine. Unii dintre ei au venit din principiu, altii de curiozitate iar restul de gura mea. Important e sa facem Romania curata si apoi sa fim vigilenti. Daca unul din cei care pe 25 septembrie vor fi cu manusi si gunoaie in maini va vedea apoi in orice imprejurare pe cineva lasand in urma locul murdar, mi-e greu sa cred ca nu-i va atrage atentia. Noi suntem cei care trebuie sa avem grija de tara asta.

    @Irina- daca parerea ta despre tinerii inteligenti ai tarii asteia este ca stau acasa pe 25 septembrie, asta-i autosuficienta, draga mea. Stai acasa, dar nu-ti da cu parerea despre ce-i ce merg acolo.

  23. doamna Nina, nu-mi place sa mi se puna eticheta, sa mi se spuna “draga” si nici sa mi se spuna ce sa fac. intr-un cuvant, nu-mi place lipsa de respect cu care imi vorbiti.

    cu mine discutati doar dupa ce treceti proba bunelor maniere. pe care dumneavoastra tocmai ati picat-o.

    spor insa la strans gunoaie! 🙂

  24. @nina
    Daca prin “noi suntem cei care trebuie sa avem grija de tara asta” te referi la responsibilitatea noastra de a merge la vot, atunci da, ai dreptate.
    Altfel, cred ca sunt alte institutii in masura sa aiba grija de tara asta, cum ar fi Presedintia, Guvernul, Parlamentul, Justitia, etc
    A face voluntariat e ok, in masura in care si si timpul necesar, dar altfel sa stii ca exista gunoieri pentru gunoaie, judecatori pentru dreptate, etc

  25. @irina fumarel- iti multumesc pentru urare! In alta ordine de idei, n-am vrut sa te ofensez in niciun fel prin apelativul “draga”, departe de mine gandul ca trebuia sa trec un test (fie el si de bune maniere) ca sa ma pot adresa unui comentator de pe un blog public.

    @catalin- astept de la tine, atunci cand va fi vremea de mers la vot, sa sustii unul din partidele care candideaza si sa-mi argumentezi de ce. Pana atunci eu voi fi gunoierul pentru gunoaie si tu judecatorul pentru dreptate. Ca mie educatia e tot ce mi-a ramas.

  26. m-am inscris inca de la inceput pentru ca imi place ideea!am observat ca se promoveaza pe multe site-uri,multi oameni sunt receptivi sa se implice dar organizatorii lasa cateodata de dorit!nu mi s-a parut ok ca multor voluntari ”sa le sara mustarul”pentru ca toate mailurile care erau trimise la ei ajungeau in inbox-ul fiecarui voluntar.te trezeai ca primeai vreo50mailuri pe zi care nu prea te interesau iar unii chiar au fost asa deranjati de au renuntat si unul mai nervos chiar i-a injurat!bine eu radeam in hohote cand citeam injuraturile aluia dar nu mi se pare ceva scuzabil ca s-a ajuns la asa ceva!sper ca pe 25 septembrie organizatorii sa fie mai implicati si chiar ”sa nu ne sara mustarul”!

  27. “Let’s do it, Romania!” este mai mult decat orice altceva un exercitiu de solidaritate (sociala), pentru a vedea ce putem face noi, romanii, ca sa traim mai bine si mai frumos.

    Pentru toti cei care inca mai asteapta pere malaiete de la conducerea tarii, pe diverse probleme, asteptare placuta!

    Pentru cei care s-au hotarat sa nu mearga la “facut curatenie” din varii motive, nu-i bai pana la urma, doar ca ar fi pacat.

  28. @ Anca-Maria 01 Sep 2010 at 9:05 am #

    “Salut!
    A sprijini o campanie de genul acesta nu tine de inteligenta, din pacate in Romania sunt multi care gandesc asa. De ce sa stang gunoiul dupa altul?”

    Da! Chiar asa!
    De ce trebuie sa string gunoiul dupa altul?????
    Nu exista legi care interzic aruncarea gunoiului in natura, pe strada etc?
    Nu se aplica aceste legi?
    De ce nu se aplica??????

    In rest ai dreptate. A sprijini o campanie de genul asta NU tine de inteligenta.
    Tine de prostie sau naivitate.
    Prostia sau naivitatea de a te lasa manipulat de niste ONG-uri care vor sa-si justifice cu ajutorul tau existenta inutila dar sponsorizata foarte gros.

  29. Cum sa nu se implice si alte televiziuni, cand nu exista contract de exclusivitate? Ar fi fost penibil in adevaratul sens al cuvantului ca o astfel de campanie sa nu fie sustinuta cat de cat asa cum ar fi trebuit.

  30. Voi fi pe strazi sambata! Curatand propriul oras. Sunt bucuroasa ca au loc astfel de initiative si ca oamenii se alatura…insa trebuie sa fim si realisti. Degeaba facem curat astazi, iar maine totul va fi la fel. Trebuie sa ne punem problema cum vom intretine aceasta mica, curatenie pe care vom reusi sa o facem?! Oamenii ignoranti vor exista intotdeauna, cei care se intreaba de ce sa strang gunoiul care l-a aruncat alta persoana. Alatura-te prietenilor tai si ajutati la curatenia orasului tau. Te vei simti mai bine! Este un pas!!!

  31. nici eu nu sunt de acord cu formarea echipelor…si sa va mentionez si de ce…eu de ex locuiesc in slobozia,ialomita si nu imi gasesc 4 colegi de echipa.imi doresc foarte mult sa particip la acest proiect dar nu stiu ce sa fac..

  32. Văd că sunteţi o grămadă de susţinători. Aţi participat la strângerea gunoaielor publice? Câţi dintre voi s-a gândit mai întâi să-şi strângă din curte şi pe urmă să se înscrie pe net la voluntariate ecologice? Da’ sincer şi frumos!
    Câţi credeţi că e nevoie să te înscrii pe net ca să ieşi pur şi simplu afară şi să faci puţin curat? Nu se oferă şi diplome de gunoieri voluntari? Şi câţi credeţi că locul pe care l-aţi curăţat e aşa cum l-aţi lăsat? Eu zic că gunoaiele sunt la loc, şi că toată tărăşenia asta e o mişcare de la conducere, de acolo de sus, să manipuleze populaţia, să nu poarte ANGAJAŢII ăia care mătură pe drumuri; să nu mai plătească atâtea salarii. Dar eu înţeleg, e criză, şi cineva tot tre’ să fie sclavul guvernului 🙂

Leave a Reply