Prietenii duşmanilor Preşedintelui

Am văzut, prin presă şi în social media, mai multe reacţii de solidarizare cu poliţiştii care au participat la mitingul neautorizat de vineri din faţa Palatului Cotroceni şi sunt dezamăgit de cât de uşor s-au putut rinoceriza nişte minţi îndeobşte lucide.

În logică există o lege care spune:

Duplex negatio est affirmatio.

A nega negarea înseamnă a afirma. Non-non-A e totuna cu A. Unii merg mai departe şi judecă:

Duşmanii duşmanilor mei sunt prietenii mei.

Dar staţi puţin! Negatio duplex funcţionează în logica binară, care operează doar cu “adevăr” şi cu “fals”. “Prietenii” şi “duşmanii” sunt din lumea reală, cea care are încă, îmi place mie să sper, nenumărate nuanţe.

Şi totuşi, de 20 de ani, în România văd cum oamenii se radicalizează, se împart în tabere şi judecă în termenii simplişti ai zicalei de mai înainte.

Nu mă număr printre admiratorii Preşedintelui. Şi, de fapt, mă interesează foarte puţin împotriva cui sau pentru ce au protestat vineri cei peste 6000 de poliţişti.

Dar am fost siderat să aflu că:

  • nu aveau autorizaţie să protesteze în faţa Palatului Cotroceni, ci în faţa Palatului Victoria (şi nu pentru că nu li se acordase, ci pentru că nu ceruseră)
  • îmbrăcaţi în uniforme şi purtând însemne oficiale, au scandat “Muie, Boc şi Blaga!”, “Ieşi afară, javră ordinară!” (la adresa Preşedintelui)
  • mai mulţi poliţişti şi-au aruncat chipiurile pe jos

Ce avem aici? O contravenţie (protestul fără autorizaţie) şi o infracţiune (manifestarea dispreţului pentru emblemele sau semnele de care se folosesc autorităţile – e vorba de aruncarea chipiurilor, nu de lozinci).

Vineri, mii de poliţişti au încălcat cu bună ştiinţă legea. Nici în ruptul capului nu pricep cum poate cineva jubila la o astfel de ştire. Oricât de tare l-ai urî pe Traian Băsescu, asta nu e o veste bună. Mâine Băsescu pleacă, dar poliţiştii rămân cu credinţa că legea e ceva ce ni se aplică nouă, celorlalţi, şi de care li se poate rupe fără să suporte niciun fel de consecinţe.

Domnia legii este fundamentul statului de drept. Mi se pare incredibil că Victor Ponta, care a fost procuror, s-a putut solidariza cu poliţiştii infractori.

Cât despre limbajul folosit de poliţişti, vă daţi seama în ce marasm social am ajuns? Cred că Bucureştiul nu a mai auzit lozinci atât de violente şi de vulgare din anii ’90. Sigur că cea mai mare responsabilitate pentru faptul că am ajuns aici o poartă guvernanţii, dar mi se pare o nebunie să încurajezi astfel de manifestări, indiferent ce miză politică urmăreşti.

Deviza Poliţiei Române este “Lex et honor” (lege şi onoare). Ambele au fost călcate în picioare la manifestaţia de vineri.

  1. o vorba spune ca bogatul nu intelege saracul. am prieteni politisti care au ajuns sa castige putin peste cinci milioane. Ai curaj sa stai in fata lor si sa le spui ca nu au motive sa-l injure pe Basescu, pe Boc sau pe Blaga?
    Faci un exercitiu, Dragos?
    Stai 30 de zile doar cu 500 ron, din care sa platesti intretinerea, mancarea pentru tine, pentru 2 copii (plus pachete ptr job si scoala) si sotia disponibilizata, rata la frigider, facturile, carti si caiete pentru scoala pramatiilor…
    Please, do…
    PS nu se accepta aparitia la emisiuni tv contra-cost. repet, ai doar 500 ron

  2. Problema e a noastra a tuturor, nu doar a politistilor, sau a lui Basescu. Toata lumea asteapta o schimbare in tara asta. Si se-mpart in doua:
    1. cei care pleaca, sa ne poata injura apoi, si sa ne relateze cu mandrie ce frumos e in alte tari (inclusiv in Italia, unde-i scuipa toata lumea);
    2. cei care raman, si se asteapta sa se schimbe ceva, de la sine.
    Nu domnule, nu Basescu e vinovat. Nu politistii sunt vinovati. Toti avem vina noastra. Si schimbarea n-o sa plece de la presedinte, de la Guvern. Nesimtitii astia o sa traga, sa fure, cat o sa le mearga. Schimbarea n-o sa plece de la politisti, care se cred mai presus de lege, dupa cum spuneai. Schimbarea trebuie sa o facem toti. Fiecare trebuie sa puna umarul, sa schimbe tara asta in mai bine. Daca asta e posibil sau nu, ramane de vazut. Tot ce pot eu sa fac, e sa sper, si sa pun umarul, sa-mi aduc contributia mea. Ceea ce e deosebit de greu, intr-un sistem in care nu se poate trai din salariul minim. Pentru ca asta e adevarul, intr-o tara vestica, intr-un sistem corect conceput, si muncitorul care vine sa-ti zugraveasca baia, din salariul lui de necalificat, e capabil sa-si plateasca o chirie, sa puna ceva pe masa, si sa-si trimita copiii la scoala. Sistemul insa, ala e cel mai greu de schimbat, si sincer, eu nu vad o solutie viabila in viitorul apropiat. Tot ce pot sa fac in privinta asta e sa ma gandesc la mine, la familia pe care o sa o am intr-o zi, si sa-mi orientez cariera spre o companie multinationala, oricat le injura lumea monopolurile, dar sunt singurele in tara asta, care-ti ofera stabilitate, corectitudine, si o zi de maine concreta.

  3. Dragos, mi se pare un nonsens sa ceri voie sa protestezi, sa ceri voie sa-ti spui parerea. adica daca nu stiu ce functionar nu e de acord cu manifestatia, eu, cetatean al acestei tari, nu am voie sa spun ce cred, atunci cand cred eu de cuviinta? impotriva legii e sa fur, sa ucid, dar sa strig ca nu mai am ce manca, eu si colegii mei, de ce e? povestea asta cu autorizatia mi se pare cat se poate de nedemocratica. tip cand vreau eu, cand mi-e greu, nu cand cred ei ca e bine sa tip, cand imi dau ei voie.

  4. @cristian Sa fim seriosi, orice individ care doreste sa se faca politist se poate informa cu privire la veniturile din bransa, stie in ce se baga.

    Iti spun si eu o mica povestioara. M-am dus sambata sa fac piata, si pe o portiune de 100 de m pe trotuar tiganii faceau contrabanda cu tigari. Multi de te impiedicai de ei, nu doar cativa. Doi tineri agenti de politie se uitau nepasatori, ca si cum ei supravegheau afacerea borfasilor sa se desfasoare in bune conditii. Cand m-am intors de la cumparaturi luasera la rost o baba care vindea oua si lapte.

    Pentru asta platesc eu taxe la stat, ca sa iasa politisti toti printisorii si toti lenesii ? Pentru ca politia sa inchida ochii la mafia din plina strada ?

    Sorry, dar Politia a facut o mare gafa prin protestul neautorizat si si-au pierdut si mai mult din credibilitatea care oricum nu era extraordinara. Cat despre injuraturi … n-am cunoscut pana acum politist educat care sa nu injure ca la usa cortului.

  5. Buna! Sunt de putin timp pe teritoriul tau, insa imi place ce vad! Bravo!
    Referitor la acest articol….
    Dragos, se zice ca daca vrei respect tre sa respecti. Cand o sa avem un presedinte cu un vocabular adecvat , atunci sa avem pretentie si din partea altora.
    @Vlad : spui despre aceasta schimbare….pt care tre sa punem toti umarul… dupa care spui ce faci tu pentru tine…. si cu schimbarea cum ramane? “noi toti” a devenit ” eu ” ? …..
    @Florin : nu toti isi aleg o meserie in functie de salariu…. sau cel putin asa cred. cat despre cum isi fac politistii treaba, ai dreptate. eu nu-i mai condamn ca inchid ochii pt infractiunile unor personaje de multe ori de culoare ( si nu’s rasista ), eu ii condamn cand sunt amendati tot cei care saracii chiar nu au… vezi taranii din piete.

    Inca ceva. Care ar fi fost situatia daca politistii ar fi ales sa fie imbracati civil si ar fi avut acelasi comportament, protestand impreuna cu restul bugetarilor?

  6. Ah, am uitat ceva…. incep sa imbatranesc :))

    Cati dintre cei care scriu aici au avut probleme in Italia? Cati s-au lovit de un sentiment nationalist atat de puternic , incat sa fie umiliti gen scuipati, injurati?
    Mana sus, va rog!

    Am stat 2 luni in Italia vara aceasta, intr-o orchestra italiana de tineret si sincer… daca respecti, iti faci treaba cu profesionalism…. nu cred ca te vei simti inferior sau marginalizat…..
    Iar cei care vin cu ” english please” in tara lor sunt pe buna dreptate umiliti.
    Un exemplu simplu.
    Mergi la magazin in Tg Mures si daca iti vorbesc in maghiara, sigur o sa te enervezi! Ai semnat un contract de munca in lb romana, esti pe teritoriul tarii mele, aici muncesti, invata limba romana! Acelasi lucru se intampla si in Italia.

  7. Apreciez foarte mult tot ceea ce faci si in general ma regasesc in multe dintre actiunile si parerile tale. Acum insa, nu pot sa ma abtin sa comentez. Sunt de acord ca legea trebuie respectata si ca politistii ar trebui sa aiba un statut aparte si sa fie un exemplu pentru noi, restul cetatenilor. Toate astea intr-o tara in care legile sunt in general respectate si anumite categorii sunt tratate diferentiat pentru ca ele constituie exemplu. Dar noi traim in Romania unde presedintele incalca frecvent prevederile constitutionale, unde presedinta camerei deputatilor fura voturi fara sa-i pese ca este filmata, unde doamna udrea da pantofi sinistratilor fara sa se gandeasca o secunda ca acestia nu au ce pune pe masa la copii, unde atat tva-ul cat si preturile sunt ca in tarile nordice in timp ce salariile sunt ca in tarile din lumea a treia. Cunosc familii care sunt nevoite sa isi duca traiul cate 3, 4 persoane din 1000 de lei pe luna! O tara nu poate fi considerata civilizata daca nu are dezvoltate invatamantul, politia si sistemul medical. Ordinea alege-o tu. Ori la noi exact astea sunt la pamant. Intr-o tara in care copiii nu mai invata nimic in scoli pentru ca noii profesori sunt prost pregatiti si nemotivati financiar, intr-o tara in care numarul de jafuri armate a crescut alarmant pentru simplul fapt ca oamenilor le este foame, intr-o tara in care imi este frica sa merg la spital pentru o apendicita pentru ca nu stiu daca mai ies de acolo in viata, tu vrei ca bietii politisti sa respecte uniforma? Pentru ce sa faca asta? Pentru 500 lei pe luna tu ai alerga dupa infractori? Daca ai fi pompier, te-ai arunca in flacari pentru 1000 de lei pe luna? Cand oamenilor le este foame si mai mult decat atat, copiilor lor le este foame si ei ii privesc neputinciosi, nu le mai pasa de uniforma, de legaminte, de principii.Si ii inteleg, si sunt alaturi de ei. Si ma bucur ca au avut curajul sa isi urle nemultumirea, stiind ca blaga va da cu ei de pamant. Si sper ca toate categoriile sociale sa faca asta, cu autorizatie sau fara. Noi, poporul, nu l-am autorizat pe basescu sa ne extermine. Si totusi, el o face. In acest caz, nici noi nu avem nevoie de autorizatii sa-i explicam cat este de nenorocit. Este echitabil, zic eu.

  8. @cristina, e posibil ca ţie să ţi se pară un nonsens, asta nu schimbă cu nimic faptul că vorbim de o lege (între altele, o lege care funcţionează în orice democraţie – dacă oricine ar protesta oriunde şi oricând ar avea chef, viaţa în oraş ar deveni o debandadă continuă). o lege pe care aproape toţi românii care au protestat în ultimii 20 de ani au respectat-o. dar de care poliţiştilor nu le-a păsat.

    în plus, am explicat deja, ei nici măcar nu au cerut autorizaţie pentru a protesta în faţa Palatului Cotroceni, aşa că nu se pune problema că o autoritate le-a limitat în vreun fel dreptul de a protesta. şi l-au limitat singuri, apoi şi-au făcut legea cu mâna lor.

    @cristian, am prieteni care câştigă 6-800 ron şi nu-i văd bătându-şi joc de meseria lor.

    apoi, dacă reciteşti textul meu, vei vedea că principala obiecţie este legată de respectarea legii. dacă sărăcia te face mai presus de lege, eu îmi fac bagajele şi plec. pentru că într-o ţară de foarte bogaţi şi foarte săraci n-aş vrea să rămân între cei câţiva fraieri care mai respectă legile.

  9. Cea ce vor sa faca Basescu si Boc e de admirat:sistemul bugetar se sprijina pe o economie putreda.Putreda fiindca asa a fost construita de Iliescu.De la mineriada din 90,am mers invers.Mai tineti minte AVAS?Cei ce au vandut tara pe nimic?Boc insa e sfatuit prost,nu stie sa aplice.Ai dreptate Dragos,Politia este reprezentantul legii.Probabil ca s-au gandit ca nici in 89 nu au avut autorizatie de protest.Bun,il schimbam pe Basescu,ce punem in loc?Geoana?Tara e deja in cacat.Nu Basescu a creat criza mondiala.Nu a venit nimeni cu propunere de masura anticriza.”Daca eram noi,rezolvam demult!”,zic cei ce ne-au adus in halul asta.

  10. politistii poate ca aveau dreptate,dar s-au comportat ca niste huligani.nu fac politica,Basescu a facut multe greseli, dar nu asa te adresezi presedintelui.da,au aratat ca sunt disperati(ca multi altii care isi vad de viata in liniste),dar au aratat si cat sunt de ,, civilizati” .intr-o tara in care politia inchide des ochii la ce fac interlopii ,si in care eu nu ma simt in siguranta,sa fiu iertata,dar nu pot sa plang de mila politistilor!!!

  11. ai dreptate intr un fel, e urat ce se intampla. dar, cei ce se lasa condusi fac de cele mai multe ori, ce face “seful” lor. si cand nu faci lucruri din placere si cu daruire, se simte. ce sa mai vorbim de patriotism, cacaturi de astea… poate intr o zi vom avea si fapte si nu vom mai alege presedinti ci doar ministri care sa administreze “statul” si toti vom trai intr o tara linistita, fericita si plina de iubire.. ca e o tara frumoasa cu oameni frumosi dar putin rataciti! 🙂

  12. Dragos,

    Ai perfecta dreptate, legea e lege si, intr-un stat de drept ar trebui aplicata.DACA am trai intr-un asemenea stat.
    Dar ce ne facem cu indiferenta de care beneficiem de fiecare data cand nu suntem in concordanta cu deciziile “clasei politice”, cu deciziile “Stapanului”?
    Oare nu ne-am saturat sa ne ascundem in spatele Mioritei?Sa ne bucuram ca “ala i-a zis-o”?
    Ce au facut politistii, pentru statutul “uniformei” a fost un gest MAXIM.
    Nu le iau apararea, m-a uimit reactia lor…si da, ai dreptate, ei raman….dar aceeasi atitudine o au si la scara micro. De ce atata uimire ca au fost capabili sa injure?Cate cazuri de abuzuri, “gainarii”(urasc acest termen si totusi il folosesc) nu exista in activitatea lor de zi cu zi?
    E placut ca ne putem exprima inca liber opiniile pe http://www…concluziile sunt multe…dreptate am si eu, si tu, si cei care iti scriu, sau doar scriu.
    Parca m-am saturat ca la tv doar sa se vorbeasca……..si restul e tacere…
    O zi frumoasa!

  13. Dragos , absolut de acord, insa e dureros ca marea masa a populatiei nu-si da seama. Traim ” dupa ureche” nu suntem invatati sa gandim cu proprul creier.
    Mi se pare ca doar asteptam pareri pe care sa ni le insusim. Am ajuns la concluzia ca suntem naspa luati per ansamblu.
    Imi pare foarte bine ca ai scris postul asta.

  14. Imi pare rau, dar chiar nu sunt de acord cu tine…intr-adevar au gresit, dar in tara asta se mai poate vorbi de Lege?

    de ce nu a sarit marele presedinte ca ars si la cele facute de Roberta Anastase, eu cred ca ea ar trebui in momentu asta sa fie la puscarie arestata preventiv…

    cat despre politisti, ei au ajuns in situatia asta tocmai din cauza lui traian…

    in anul 2010, ne vrem in Europa, dar Politia Romana nu are un fax la sectie, trebuie sa vina cu foile de scris si pixuri de acasa, sa puna din buzunar banii pentru combustibil si lista poate continua…si peste toate astea li s-au mai taiat si salariile…..si nu cu 25% din salariu cum se spune ci cu 25% din venituri…ceea ce este cu totul altceva si care daca calculezi suma luata din salariu de baza reiese ca s-au luat apropae 40% din salariu.

    limbajul folosit este cel invatat de la bunul nostru presedinte…au ajuns sa scandeze toate astea din disperare…

  15. Dragii mei, eu respect legea pentru a trăi în aceeaşi comunitate cu voi, nu pentru că o respectă unul sau altul… Dacă nu o mai respect, mâine îmi voi afecta prietenii, oamenii din jurul meu şi copiii noştri şi viitorul nostru.

    A nu respecta legea este o lipsă de respect pentru cei care trăiesc alături de noi, pentru cei care au trăit înaintea noastră şi pentru cei care vor trăi după noi. În niciun caz nu este o formă de a protesta împotriva cuiva. Dacă nu ne place o lege, haideţi să o schimbăm (dacă suntem suficienţi) şi nu să o încălcăm.

    Nu sunt jurist, dar, după umila mea părere, poliţiştii au încălcat însăşi Constituţia României, respectiv Art. 30, lit. (7): “Sunt interzise de lege defaimarea tarii si a natiunii, indemnul la razboi de agresiune, la ura nationala, rasiala, de clasa sau religioasa, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenta publica, precum si manifestarile obscene, contrare bunelor moravuri.” Iar Constituţia a fost votată de noi, nu de vreun Parlament.

    Iar pentru cei care cred că sunt un fan al regimului politic actual, nu vă amăgiţi. Şi eu am fost afectat de deciziile lui, nici mie nu îmi convine frauda de la Legea Pensiilor şi foarte multe alte “aberaţii”. Dar pentru a fi cu adevărat victorioşi în susţinerea unei cauze, trebuie să lucrăm sănătos, legal, paşnic şi logic.

    Mulţumesc!

  16. Castigul mic nu-ti da dreptul sa fi mitocan. Am rude pe care le-am revazut dupa 18 ani si care m-au captivat povestind ce reusita au avut, cand au trecut de la 500 ron/luna la 800 ron/luna. Este rusinos ca esti obligat sa traiesti astfel intr-o tara ca asta, superba. Politistii au gresit, unii dintre ei, poate agitatorii, nu se stie.. dar si presedintele mare caracter…. la Pitesti in anii instaurarii comunismului tinerii nationalisti-crestini, se rugau pt. sufletul tortionarilor… dar cine sa invete din pilda lor? cine?
    inchei spunand ca presedintele poate s-a grabit ” javra….” fiind de fapt buldogul de Blaga. O zi buna, tuturor.Doamne Ajuta!

  17. Frate, POLITIA este o structura “arici” – ma intepi, te intep!
    Cum va asteptati sa scandeze politistii in fata unui personaj absurd care ne cere sa tacem si sa inghitim?!!

  18. Pe cine a indemnat prsedintele sa taca si sa inghita misha?
    A spus ca ii intelege si le respecta dreptul tuturor categoriilor sociale lovite de restructurari sau diminuari de salariu, DAR, sa o faca in limita legii.Toti au protestat in limita legii, doar politistii NU!
    Ce sa faca guvernul acum cand sunt 13 mil de asistati si 3.5 milioane de salariati care trebuie sa-i tina in spate? De la 6 mil inainte de guvernarea Tariceanu am ajuns la 13 mil!. Numarul bugetarilor s-a dublat si el. De unde bani Misha?

  19. Caragiale, mereu actual: “EFIMIŢA (cu chef): Ei! soro! parcă ziceai că nu e voie de la poliţie să se dea cu pistoale în oraş ?

    LEONIDA (sigur): Apoi bine, nu vezi dumneata că aici a fost chiar poliţia în persoană…”

    La noi, politia s-a crezut mereu deasupra legii. Trist!

  20. Iata ce spunea Corneliu Coposu cu ceva vreme-n urma…

    “…românul nu se revoltă atunci când îi iei dreptul de a vorbi, dreptul la libertăţile publice, dar se revoltă când îi iei dreptul la pâine. Spre deosebire de francezi, care sunt în stare să organizeze o revoltă în momentul în care li se pare că sunt ştirbiţi de o cât de mică părticică din dreptul lor de a se manifesta. Românului, în schimb, poţi să-i iei dreptul de a se manifesta dacă îi dai pâine. E o deosebire, asta e realitatea!”
    Corneliu Coposu

    Si atunci… De ce sa ne mai mire? Daca “poporul” nici nu mai are ce baga-n gura?

  21. Daca ar fi dupa tine si mitingul din decembrie ’89 ar fi ilegal, probabil ai fi fost din cei care ii infierau pe cei care iesisera. Nu ai cum sa intelegi foamea si disperarea atat timp cat dormi intr-o organizatie non-guvernamentala.

  22. Ma dezamagesti! Nu stiu de ce traiam cu iluzia ca esti un fel de om superior.Cineva care-i gaseste circumstante atenuante acum!! lui base,care ridica in slavi subcultura tiganilor, nu poate fi un model ,un exemplu de urmat.Sunt prea obosita si nervoasa acum,dupa emisiunea de la pro-tv in care ai ridicat osanale tiganilor, ca sa fiu mai coerenta,probabil o sa revin.Ti-as dori,doar atat: sa stai o luna in blocul meu,cu manele care urla la maxim,cu gunoi lasat la usa, cu copiii analfabeti si needucati ai tiganilor, care nu stiu ce sa mai scorneasca sa te derajeze pe tine ,ca roman,sa te umileasca cu banii lor,masinile lor,gratarele lor care-ti baga tot fumul in casa,nuntile,botezurile ,din cauza carora stai baricadat ca sa nu surzesti de la vreun Guta sau Salam.Nu ,mersi,n-am cum sa diger vreodata ce spui,n-am cum sa fiu de-acord cu tine. Ma bucur ca n-am facut un copil pe care sa-l chinuie o Romanie tiganizata. Sa traiesti la fel de bine ca idolii tai.

  23. Trist articol…dar adevarat. Si mai triste insa comentariile…cele care fraternizeaza cu incalcarea legii, a bunului simt, a moralitatii.

    Daca, dupa 20 de ani de capitalism, chiar si in forma sa dezorganizata de la noi, ajungem la concluzia ca trebuie sa perpetuam dezordinea si incalcarea legilor, atunci, viitorul nostru este sumbru iar riscurile asumate.

    Schimbarea vine din noi, de la fiecare individ in parte, incepand cu propria educatie, atitudinea fata de ceilalti si respectul fata de mediul inconjurator (geografic, economic, politic, etc).

    Aceleasi pers care aproba astfel de comportamente jenante sunt tocmai cele care dezaproba, in acelasi timp, ignoranta unui politist, a unui bugetar sau, a unui medic ce refuza sa-si faca treaba. Ori, asa nu se face schimbare.

    Dragos, stai linistit, noi, cei dispusi sa facem parte din schimbare, gandim la fel! Si te sustinem, atat pe tine cat si pe noi!

Leave a Reply