Ipocritica românească

Pentru că a stârnit o groază de reacţii (ca să folosesc un eufemism), îmi face plăcere să reiau aici “Ipocritica românească” realizată de Andreea Oagana la Apropo TV despre ţigani şi despre manele.

Am revăzut emisiunea şi susţin în continuare fiecare cuvinţel pe care l-am spus despre aceste subiecte şi despre ipocrizia unui popor care nu vrea să accepte că ţiganii nu sunt altceva decât oglinda românilor.

Fac doar două precizări:

(1) nu cred că e în neregulă să nu-ţi placă manelele; cred doar că e o problemă să faci din asta o declaraţie belicoasă de tipul mişcării anti-manele (la fel cum cred că e în ordine să vrei să nu arăţi ca o Piţi, dar cred şi că e o problemă dacă aici se opreşte abecedarul tău stilistic)

(2) am locuit 5 ani pe linia de demarcaţie dintre Rahova şi Ferentari, aşa că sfaturile primite după emisiune (şi în numeroase alte ocazii) de a merge să locuiesc lângă ţigani sunt uşor lipsite de sens. Am locuit alături de ţigani şi asta nu m-a înrăit faţă de ei, dimpotrivă. Ce m-a îngrozit au fost sărăcia lucie, mizeria cruntă şi heroina ieftină din aceste cartiere, nu ţiganii. Ei mi s-au părut victimele, nu autorii unei scandaloase stări de fapt.

[flv:http://web3.protv.ro/assets/protv/2010/10/17/apropotv_1287321103_apropo1.flv 530 397]

[flv:http://web3.protv.ro/assets/protv/2010/10/17/apropotv_1287321315_apropo2.flv 530 397]

De asemenea, îmi face o şi mai mare plăcere să încarc mai jos o producţie a celor de la Serviciul Român de Comedie, Imnul Expulzaţilor din Franţa. Am râs cu lacrimi când a apărut, dar nu l-am pus pe blog de teamă să nu-i contrariez pe cei (ştiu, puţini) care cred cam aceleaşi lucruri ca şi mine despre problema ţigănească. Imnul reia toate stereotipurile false pe care românii le colportează despre ţigani, dar o face cu un umor nebun şi eu am să fiu întotdeauna de părere că anecdota primează.

După apariţia de la Apropo TV sper să nu mai fie dubii în legătură cu opiniile mele despre acest subiect, iar eu să pot râde în hohote la nişte versuri monumentale ca acestea:

  1. Mie nu-mi plac manelele! Mie-mi place muzica lautareasca veche, mie-mi place Zavaidoc, Faramita Lambru, Florea Cioaca, Ioana Radu, Tita Barbulescu, Ion Ghitulescu sau Siminica. Adevarata muzica traditional lautareasca cu versuri inspirate din viata si trairile romanului, spre deosebire de manelele actuale cu influente orientale. Pe mine nu ma poate inspira o astfel de cultura. Turcismele si orientalismele nu fac parte din cultura mea sau a tarii in care traiesc. De turcisme ne mai aducem aminte doar pe la istorie, iar acolo niciodata de bine, tot timpul numai razboaie sau biruri! Dar…, totodata…, il respect pe cel care asculta si caruia-i plac manelele. E ca si cum ti-ai forma o opinie “dezaprobatoare” fata de cineva caruia-i place muzica clasica si ia-i pune stigmatul de… ingamfat si mult prea elitist, unul care nu se amesteca cu “masele”!
    De vrem sau nu, am trait alaturi de ei, alaturi de sasi sau svabi, alaturi de unguri, turci, tatari sau sarbi in asta tara. Fiecare dintre aste minoritati si-a pus amprenta asupra noastra, asupra culturii noastre.

    Am vazut emisiunea, pentru ca mi-a placut…, m-am uitat si la reluare. O foarte interesanta dezbatere pe un subiect bun cu invitati ce au avut opinii pertinente.

  2. Dragos,

    Mi s-a parut mie sau ai spus ca daca nu-ti plac manelele este incuiat? Cred ca te-a cam luat valul aici. Ca sa nu fii incuiat trebuie sa-ti placa *orice*?

  3. @Iulian, ţi s-a părut. Mai ascultă o dată ce am spus.

    Să nu-ţi placă manelele e o întâmplare, dar să răspunzi la întrebarea “Ce muzică asculţi?” cu “În orice caz, nu manele” e un snobism care nu spune altceva decât că ai o cultură muzicală foarte limitată, din moment ce nu poţi să elaborezi mai mult pe acest subiect.

  4. va rog eu sa faceti un “Exercitiu de imaginatie”. Daca asociati “maneaua” cu muzica proasta, intrebati-va ce o face proasta?
    Tambalul?Acordeonul?Vioara?Faptul ca e cantata de un tigan? sau chestia aia mai profunda din muzica….MESAJUL?????

    Exista si melodii hip hop despre valoare si dusmani sa stiti, doar ca au un alt…zgomot…am si scris un articol in acest sens http://oaltaparere.ro/?p=446

    Ascultati muzica la nivel de mesaj si veti descoperi mai multe “manele” in alte genuri muzicale si cateodata veti descoperi si mai putine “manele” in manele 😉

  5. Salut Dragos. Eu am vazut emisiunea si sunt de acord cu tine, dar nu ca sa-ti fac placere… eu stau gard in gard cu ei de 6 ani si ” nu mia facut vere nicio stricaciune” sunt 11 copii minori: Stralucirea, Printesa, Sofian, Armani… in ingrijirea celor doi adulti repatriati: Lamaia si Brundi…sunt oameni ca si noi… uneori cand gatesc in curte la tuci, ne e pofta tuturor. o seara placuta tuturor!

  6. Mihai Atofanei

    Am auzit parerile fiecaruia…dar nimeni nu a pomenit ca o majoritate oarecum coplesitoare dintre ei ingroasa randurile criminalitatii, sunt orientati catre bani nemunciti si cersiti…partea asta nu a zis-o nimeni.
    Problema cred ca nu e cu tinganii care muncesc ci cu cei care te pandesc la colt…

  7. teoria e usoara si o stim cu toti. in practica, mecanismele pt absorbirea banilor europeni sunt complicate, rromi rezista integrarii, etc. intr-o tara unde politia/militia nu te-a protejat niciodata, discriminarea a fost o varianta.
    si, ca anecdota, am lucrat o data la o firma importanta. au angajat o tiganca de aprox 22 ani, absolventa de psihologie. ni s-a facut un mic instructaj: sa va purtati frumos etc. si ne-am purtat pt ca era draguta si isteata, nu ne-a fost greu. nu cred ca romanii sunt contra tiganilor, ci contra tiganilor care nu muncesc, nu platesc taxe, etc. si, ca sa inchei anecdota, intr-o zi, fata respectiva isi pusese o poza cu o fetita de vreo 6 ani la messanger. noi: sora ta? ea: fata mea. o facuse pe la 15-16 ani si acum o lasase mamei ei in grija, undeva in moldova, in timp ce ea venise la bucuresti. jur ca habar n-am care e morala…

  8. @bucurenci: nu-i adevărat că dacă zici că “în niciun caz nu-mi plac manelele” eşti atât de limitat încât nu poţi să mai zici nimic dup-aia. eu cam aşa încep răspunsul la întrebarea asta şi apoi dezvolt subiectul. şi e o chestiune obiectivă, uneori e mai uşor să excluzi din start ce muzică nu îţi place, mai ales dacă asculţi o gamă variată de genuri muzicale. aşa că nu-s de acord deloc cu ce zici. e foarte limitativă părerea ta, no offense…de fapt, cam toate părerile vehemente sunt limitative (inclusiv afirmaţia asta :p)

Leave a Reply