Ceauşescu se întoarce la Sala Palatului

Cine uită nu merită.
Nicolae Iorga.

Am regretat foarte mult că am ratat la TIFF proiecţia specială a “Autobiografiei lui Nicolae Ceauşescu” de Andrei Ujică.

În primul rând pentru că aşteptam de foarte multă vreme un documentar adevărat dedicat lui Nicolae Ceauşescu.

În al doilea rând pentru că “Videograme dintr-o revoluţie” al aceluiaşi Andrei Ujică (împreună cu Harun Farocki) mi s-a părut unul dintre cele mai bune şi mai nepărtinitoare filme despre Revoluţie.

În al treilea rând, pentru că o bună prietenă, Amalia Enache, a rămas la Cluj în acea duminică în care eu am plecat spre Bucureşti cu noaptea în cap şi a fost entuziasmată de ceea ce a văzut.

Ca să vă conving şi pe voi să mergeţi să-l vedeţi, am rugat-o să-mi scrie câteva rânduri:

Mi-a placut “Autobiografia” pentru ca e un documentar curat, fara brizbrizuri cinematografice, parca nepatimas, fara acuzatii si judecati implicite, plus ca apreciez efortul imens de-a recupera sunetul original de pe materialele acoperite de comentariile propagandiste.

Chiar iti lasa senzatia ca Ceausescu ti se prezinta de unul singur pana la declinul in dementa doar pentru ca ti-l arata desfasurandu-se “natural” in discursuri, vizite oficiale, momente istorice cheie sau in relatia lui cu familia.

Sunt minunat intercalate scenele asa-zis private cu cei doi soti, care se cereau sa fie filmati inotand, de exemplu. Sunt atat de caraghiosi si nu poti sa nu te gandesti ce imagine de pus in istorie incercau ei sa-si construiasca pas cu pas.

E ceva foarte special în legătură cu documentarul lui Ujică: nu există voice-over, nici comentarii din off. Regizorul a lăsat imaginile de arhivă să vorbească pentru sine, un experiment riscant care, însă, i-a reuşit, dacă e să dau crezare celor care au văzut deja rezultatul:

Anul acesta la Cannes “Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu” a făcut ca majoritatea filmelor de ficţiune să pară banale şi plictisitoare.

Richard Porton, “The Daily Beast”

Joi la 0ra 18.00 aveţi un bun motiv să fiţi la Sala Palatului. În locul unde Nicolae Ceauşescu a citit în noiembrie 1989, la cel din urmă congres al PCR, un discurs de 6 ore, întrerupt de ovaţii şi aplauze care au durat 100 de minute, are loc joi seară premiera “Autobiografiei lui Nicolae Ceauşescu”. Proiecţia este deschisă publicului, iar biletele pot fi achiziţionate cu 5 lei noi sau cu 5 lei vechi (din anii ’80), dacă mai deţineţi aşa ceva.

Eu am să fiu acolo pentru că, indiferent cât am trăit sau cât aţi trăit acele timpuri, eu cred că toţi avem o datorie să ne amintim, chiar şi când o facem în numele părinţilor şi bunicilor noştri.

Leave a Reply