Ne pleacă şi mitocanii

Ţin să trag un claxon de alarmă în legătură cu un fenomen, zic eu, deosebit de periculos. Mai mulţi bucureşteni, nevrozaţi de traficul şi de urbanismul fără civilitate din Capitală, şi-au luat lumea-n cap şi s-au cărăbănit unde au văzut cu ochii. Unii dintre ei au ajuns, pesemne, şi pe la Sibiu şi pe la Cluj. Altfel nu se explică mitocănia nou apărutelor claxoane din traficul celor două oraşe, nici înjurăturile aruncate în trombă, nici privirile crâncene aruncate de unii şoferi colegilor lor mai relaxaţi la stop decât ei.

M-am confruntat astă vară cu aceste fenomene şi mi-am zis că au fost nişte regretabile excepţii. Dar ele s-au repetat. Chiar şi ieri, într-un interval de numai 6 ore, cât am stat în Sibiu, am fost claxonat şi somat “să mă mişc odată” de doi şoferi. Să fim bine înţeleşi, supărăcioşii cu pricina aveau număr de Sibiu, dar eu pur şi simplu nu pot să cred că sibienii (sau clujenii, dacă tot veni vorba) au ajuns să se comporte în halul ăsta. Singura explicaţie este cea pe care am oferit-o mai sus.

Fac pe această cale un apel disperat la primarii Oprescu şi Iohannis să oprească această îngrijorătoare migraţie prin introducerea unor puncte de control pe DN1, pe Valea Oltului şi pe Autostrada Bucureşti-Piteşti. Mitocănia trebuie conţinută în graniţele ei fireşti (Bucureşti şi, cel mult, Sectorul Agricol Ilfov) chiar şi cu preţul îngrădirii liberei circulaţii. Vivat civilizaţia! Jos migraţia!

  1. Probabil ca ai dreptate, or fi niste bucuresteni care “cer azil politic”prin Ardeal, satui de viata din capitala.Dar, daca ar fi asa, primii ar pleca oamenii cu bun simt, nu crezi? Pe mitocani nu ii deranjeaza mitocania.Dar daca au ajuns pana si ardelenii sa isi piarda calmul proverbial, ma tem ca nu mai e de trait in tara asta…

  2. Asta vara in Sibiu m-a claxonat, injurat si aproape amenintat un individ suparat ca nu l-am observat in timp ce-mi taia calea si banda si nu i-am facut loc cu respectuoasa plecaciune. A oprit in fata mea, a iesit din masina si a zbierat niste chestii, in timp ce eu ma intrebam cat timp mai are de gand sa ma tina cu fundul in intersectie si muream de rusinea soferilor din jur. Avea numar de Bucuresti, la fel si eu, si m-am gandit ca sibienii vor crede ca e o lupta de familie. Mi-a fost rusine pentru ca in Sibiu am intalnit cei mai amabili si ingaduitori soferi, n-am auzit un claxon, nu mi-a facut nimeni semne obscene, mi-au dat indicatii si m-au ajutat sa intorc si sa gasesc drumul bun. Sper din tot sufletul sa nu se contamineze..

  3. Dacă nu mă înșel, prin Ardeal sînt din ce în ce mai mulți care au experiența Italiei și a Germaniei. Combinația celor două stiluri de condus mașina este exact stilul pomenit mai sus.

  4. As extinde granitele tale. In asa fel incat sa cuprinda si Constanta.

    Ai condus vreodata acolo? Mie , sincer, dupa cateva, slava cerului, scurte experiente estivale in traficul constantean, capitala mi se pare aproape civilizata.

    Sa ii indrumam, dar, spre sud domnilor Oprescu si Iohannis!…poate trec granita si scapam de tot!

  5. locuiesc in Bucuresti. Eram in Brasov, pentru prima oara pe drumusorul respectiv si n-am vazut un semn de cedeaza…Din stanga venea cu toata viteza fireasca pt un drum cu prioritate, un taxi de BV. Am tras amandoi de volan, mai mult el si ne-am evitat.

    Mi-am si imaginat ca o sa fiu claxonata, apostrofata si evenual tarata afara din masina pt o mama de bataie. Meritam oricum sa fiu mustrata, ziceam eu.Dupa ce ne-am oprit,
    domnul mi-a facut semn din masina ca imi cedeaza trecerea, m-a lasat sa plec inaintea lui. Asa m-am indragostit iar de Brasov…

  6. eu nu am masina si nici vreun gand sa-mi iau .si traiesc in Bucuresti.imi folosesc banii(aia care sunt)mult mai util si mai frumos si merg cu transportul in comun .si ce daca?!.viata e prea scurta ca sa stau ore intregi in trafic.nu vreau sa incep cu chestii de genu’ flower-power sau,,intoarcerea la natura”,dar ar fi bine daca ar fi mai multa lume ca mine…

  7. oare de ce bucurestenii mi se par cei mai indisciplinati soferi? In Constanta cand vedem un sofer ca iti taie fata sau te depasteste pe interzis… e clar ce numar are.

  8. Cred ca Bucurestiul are cei mai indisciplinati soferi pentru ca are cea mai mare densitate de soferi pe metru de drum si romanul ‘se descurca’. Evident, isi scot metehnele si pe drumurile extraurbane. Nu sunt toti nervosi si bagareti, tata e un exemplu bun: un munte de rabdare, adept al zicalei proprii “lasa-l si pe altul sa treaca, poate te-o lasa si el pe tine la nevoie’. Sa stiti ca uneori chiar i se intoarce bunavointa.

  9. se intampla cumva sa fiti ardelean domnu si plin de dvs dupa anii de “cultura” austriaca!?
    sunt si eu jumate si injur in trafic de rup

    stai linistit ca aia erau “sibieni” de ai tai…
    un oras plin de olteni

  10. si poate ar fi cazul sa te interesezi si sa studiezi:
    peste 80% din “bucuresteni” nu sunt nascuti in Bucuresti

    motto-ul dumitale tre’ schimbat:
    din EU LE STIU PE TOATE!
    din AM IMPRESIA CA LE STIU PE TOATE!
    sa nu ma intelegi gresit…
    te apreciez pentru multe chestii
    dar urmarind in ultimii ani din greseala emisiuni TVR Cluj si Timisoara am observat o mare suparare in zona:
    ce oameni de calitate sunt ei, ardelenii, si ce lepre sunt regatenii, in special bucurestenii…
    un aer de superioritate bazat pe ce?
    stai linistit ca bucurestii sunt plini de corcituri si sunt convins ca sibiul si mai si…

  11. Sa stii ca la Cluj se practica demult sportul asta cu claxonatul, si asta iti spun ca locuitor al orasului. Brusc toata lumea e grabita si in criza de timp, bunul simt se uita acasa cand te trezesti cu mana infipta in volanul care produce zgomot. Ulterior te simti implinit si puternic, iar toate slabiciunile dispar. Si ca sa nu fiu ipocrit, evident ca folosesc si eu claxonul, dar nu la semafor cand se face verde ci cand apar masini si pietoni de te miri unde.

  12. In trafic sibienii sunt , la fel ca toti ceilalti: participanti la trafic, soferi, birjari. Birjarii nu aveau claxon si injurau peste hamuri, soferii beneficiaza de o inventie recenta ce exprima puternic o injuratura blocata de geamurile securizate. De ce te miri?

  13. Am observat încă o chestie: majoritatea mașinilor pe firmă sunt cu numere de București, iar mentalitatea de român funcționează din plin când vine vorba că nu-i mașina personală. Chiar dacă sunt în Timișoara nu pot să nu remarc că cei mai mulți nesimțiți în trafic sunt cu nr. de B., chiar dacă ei sunt timișoreni. Dar când merg cu mașina lor să-i vezi cum îi înjură pe „mitici”. 🙂

  14. mitocan=bucurestean
    ai acvariu=nevasta-ta e curva
    ai jep=esti nesimtit in trafic
    ai barba si/sau ochelari=esti intelectual
    In dorinta de a striga lumii calitatea eului faceti cu obstinatie asemenea asocieri imbecile intre diverse categorii, pana la identificarea unora cu altele. In cazul de fata, articolasul are unicul sens de a arunca cu dibacie un con de lumina tot catre autor: adica, “lumeee- lumeeee!!, incredibil, exista bucuresteni nemitocani, eu sunt ala!”
    Dupa mine, nu reusiti decat a va demonetiza si de a arata lumii ca desi aveti valoare ati cumparat-o la kil – si poate ca nu e adevarat… Corectati-va, va rog.

Leave a Reply