Asta e România

În România:

  • În ultimii 20 de ani au fost defrișate 140.000 ha de pădure. Cele mai afectate județe au fost Neamț, Harghita, Covasna, Iași, Satu Mare și Maramureș.
  • În 2007 a fost depășită cu 152% valoarea maximă admisă de particule de metale grele. Inhalarea acestor poluanți provoacă boli de respirație, boli cardiovasculare, fragilitatea oaselor și poate crește rata deceselor cu până la 40%.
  • În 2009 emisiile de oxizi de azot au înregistrat o creștere cu 46% față de 2007. Oxizii de azot sunt cauza mai multor afecţiuni respiratorii şi a formării ploilor acide.
  • Din cele 160 de  poluări accidentale ale apei din 2009, 14% au cauzat mortalitate piscicolă, punând în pericol specii rare de peşti precum vaca de mare, nisetrul, şoimul dunărean, beluga.
  • Zilnic bucureștenii deversează peste 2.000 de tone de dejecții în Dâmbovița, care este cea mai poluată apă din țară. Locuitorii capitalei sunt și cei mai mari poluatori ai Dunării. Din cauza lipsei unei stații de epurare, 80% dintre dejecțiile și apele uzate ale Bucureștiului ajung în Dunăre, vărsându-se mai întâi în Dâmbovița, iar apoi în Argeș.

  • La nivelul întregii țări, reziduurile zootehnice afectează 5.000 ha de pământ, exploatările miniere 24.432 ha, iar deșeurile industriale și menajere 6.639 ha (estimările sunt mai degrabă rezervate) .
  • Mai puțin de 5% din sistemele de canalizare și sub 4% din cele de epurare sunt în conformitate cu cerințele europene.

Mă întreb ce maxime vom mai depăşi anul ăsta, câte specii de animale și plante vor mai fi puse în pericol şi câte hectare de pământ vor mai fi acoperite cu deşeuri? Astăzi sunt pesimist. Asta e România.

  1. Chestiile astea vor continua, din păcate, până atunci când chiar se va face educaţie în România (acasă, la şcoală, prin mass-media). Şi va mai continua până când nivelul de trai începe să crească… pentru că cei mai mulţi dintre români sunt mai interesaţi de cum îşi plătesc cheltuielile şi ce mănâncă săptămâna viitoare decât de protecţia mediului… Părerea mea 🙂

  2. e ingrozitor ce se intampla in tara asta din cauza oamenilor iresponsabili.Si ne mai miram de ce ne confruntam cu tot felul de boli,de ce nu putem respira aer curat si ne sufoca praful pe strada.Viata noastra e in joc.Nu-ti pasa de viata concetatenilor?macar gandeste-te ca toate aceste aspecte te afecteaza pe tine personal si pe cele mai dragi persoane din familie ta.

  3. Mă revoltă de ani de zile situaţia. În oraş, e inutil să sortez gunoiul în pungi separate, totul se ia la grămadă. În minivacanţe când mergem să înotăm, râurile sunt înflorite de gunoaie. Adunăm cât putem, ecologizăm după picnicurile altora, dar mă frustrează. Vara asta îl caut personal pe primar să îi propun o viziune nouă de rezolvare a unui segment din problemele poluării din zona oraşului nostru.

  4. Nustiu daca o sa ai rabdarea sa citesti tot ce am scris. Mi se pare normal semnalul de alarma pe care l-ai tras. Incer sa imi dau seama cine poarta vina padurilor degrisate, cine este de vina ca in Dambovita sunt deversate anual cantitati enorme de deseuri, sau cine poarta vina metalelor grele din aer. Probabil ca intr-un spirit moralizator, raspunsul ar fi la toate nelamuririle mele: romanii. Ei bine eu nu ma consider vinovat sinici celelalte milioane de romani nu ar trebui. Nu suntem noi vinovati ca nu avem o statie de epurare a apelor reziduale, nu noi ar trebui sa o construim, nu cred ca daca romanul ar avea gaze ieftine, ar mai cumpara lemne de la diferitii distribuitori. Nu romanii sunt patroni la marile combinate chimice din tara, nu romanul de rand face legi

  5. Lol, deci are chiar 2 statii de epurare. Sau, ma rog, doua jumatati, impreuna una intreaga :))

    In alta ordine de idei, vad ca sujectul fierbinte zilele astea este legea eutanasierii cainilor vagabonzi. Nu stiu ce parere ai, dar eu am o amintire cu maidanezii de la drept si un examen de licenta, amintire in care ai jucat un rol de-a dreptul eroic, for which I will be forever grateful :*

  6. Ca agent de vânzări, zilnic mă întâlnesc cu diverşi oameni: directori de bănci, de instituţii, patroni, avocaţi, jurnalişti, vânzători, chelneri.. şi toţi au acelaşi scop: o casă de vacanţă, o familie frumoasă, bani în cont, o maşină luxoasă şi mult multtt confort în casă. Şi din când în când mă anunţă: îmi fac casă de vacanţă/ mi-am luat maşină nouă/ mi-am renovat iar casa..

    Care casăă?? mă întreb mirată.. Careeee casă??? Nu pământul e casa noastră? Nu natura e casa noastră? Nu ea ne funizează căldură, lumină, curent, energie, haine, mâncare şi tottt confortul????? Nu asta e casa noastră? Luăm, luăm, luăm şi totttt luăm de la natură, şi nu-i dăm nimic înapoi. Îi luăm copacii, îi luăm pădurile, îi luăm apa, îi luăm animalele, îi luăm totttt. Omul este un prădător..

    Îi luăm tot şi nu îi dăm nimic înapoi. Ba nu, mint. Îi returnăm zilnic deşeuri, pişat şi căcat. Omul produce pentru natură căcat. Şi atât. Ce primeşte natura zilnic de la om? Căcat şi deşeuri. Ce îi oferă natura zilnic omului: CASĂ, MÂNCARE, CĂLDURĂ, LUMINĂ, ENERGIE…

    Şi omul cosumă fara limite tot ce îi oferă natura.. fără limite, fără scrupule, fără conştiinţă, fără inimă.

    Până când?

  7. E descurajator când se simte oboseala din lupta cu morile de vânt și din partea unor oameni ca tine. Celorlalți nu le rămâne decât partea lui Sancho: I ride behind him. Then he fights. And then I pick him up off the ground. 🙁

  8. so, dragosel, daca din burtica-ti sculptata incepi a insira cifre, iar 3 doamne eco se isterizeaza instant, nu inseamna ca e un post relevant. in 2007 s-a depasit concentratia la particule de metale grele in aer unde? si pentru cit timp? e doar un exemplu de intrebare decenta care vine in minte.

    de exemplu, de unde ies mai multe emisii de oxizi de azot? mor de curiozitate. tot asa, intr-un loc, la nivel national, cum s-au facut calculele astea?

    marele ecologist trece de asemenea soimul dunarean la specii de pesti. nici cu vaca de mare nu sint sigur. denumirea ma face sa ma gindesc la lamantin care e mamifer si n-a trait niciodata in romania.

    so, succes in continuare la supt bani de greenwashing. ca nu pot numi altfel sa platesti atobuz si saci de plastic pentru ca niste copii sa plece la cules peturi pe care le produci cu sutele de mii pe zi in loc sa pui mina sa faci un sistem de reciclat peturi ca in germania.

    so, mr, ia-ti pesimismul si baga-ti-l undeva.

Leave a Reply