Și asta e România

Am scris acum o săptămână, incitat de Radio 21, inițiatorul campaniei Asta e România, o însemnare în notă pesimistă. Nu mi-a fost ușor pentru că n-am semnat niciodată condica la Marea Văicăreală Națională. Așa că îmi face plăcere să vă propun acum o perspectivă corijată sub același titlu:

Asta e România

  • În 2009 numărul tinerilor care s-au implicat în activități de voluntariat a fost cu 50% mai mare față de anul 2004, iar 51% dintre tineri au ales protecția mediului ca activitate de voluntariat (conform unui studiu realizat de GFK România)
  • În primii trei ani de activitate, MaiMultVerde a lucrat cu peste 15.000 voluntari, împreună cu care a plantat peste 500.000 puieți
  • Numărul persoanelor care folosesc bicicleta ca mijloc de transport în București este în continuă creștere (doar anul trecut Cicloteque a înregistrat peste 20.000 de utilizatori)
  • Pe 25 septembrie anul trecut, echipa Let’s Do It Romania a reușit să mobilizeze peste 200.000 de români care au adunat 550.000 saci de gunoi în cadrul celei mai mari campanii de curățenie din România. Cel mai mare număr de voluntari mobilizaţi a fost în judeţul Braşov (15.000), urmat de Cluj (13.000) şi regiunea Bucureşti-Ilfov (11.000).
  • în 2010 40,74% din deșeurile colectate au fost valorificate, din care 33,51% prin reciclare (pentru comparație, în 2004 doar 27,9% din deșeurile colectate au fost  valorificate, din care doar 24,3% prin reciclare).

Astăzi sunt optimist. Asta e România.

  1. Dragos, “Sunt optimist. A fi orice altceva ar fi inutil. (Churchill)”, remember?

    Nu stiu daca textul de saptamana trecuta ai vrut sa fie psihologie inversa sau nu dar, iti spun ca nu cred ca ai realizat cu adevarat cat de importanta este functia ta presedinte al acestei minunate organizatii pe care o conduci. Pentru unii, printre care ma numar si eu, esti presedintele tarii, drept urmare esti omul care ar trebui sa conduca prin puterea exemplului.

    Iti spun cu mana pe inima ca eu nu aveam nici cel mai mic interes pentru mediu, implicarea in societatea in care traiesc, sau chiar pentru Romania, vroiam sa plec cat mai repede de aici si sa nu ma mai uit inapoi, pana sa apuc sa te cunos virtual pe tine si alti cativa soldati porniti parca, intr-o misiune aparent imposibila(ex: primul-ministru Andi Moisescu).

    Noi cei putini care am fost si multi care am mai ramas, nu traim in tara in care traiesc majoritatea romanilor, noi traim in tara pe care ne-o dorim si pe care voi o conduceti prin puterea exempluluit, iar atat timp cat vad exemple concrete si stiu ca mai sunt si altii ca mine, mai sper ca si Romania va ajunge intr-o zi la civilizatia absoluta. Noi ne bazam pe voi si suntem gata sa va urmam in lupta pentru a face o Romanie mai buna,in care macar copii nostri sa creasca in normalitate(si spun asta desi am doar 22 de ani si n-am perspective de a avea un copil pentru urmatorii 8 ani, insa multumita voua imi pasa).

    Daca tu iti pierzi optimismul, noi ne pierdem speranta! Evident, totul, este o metafora fortata, insa nu-i departe de adevar.

  2. Exista un card universal in care sunt adunate toate ONG-urile Romaniei in care pot fi directionate intre 10 si 30% din veniturile celor care au o situatie financiara f mare ( mediul politic , mediul de bussiness? ) daca ar exista o colaborare nationala intre toate sistemele de voluntariat pt absorbtie fonduri si activitati eu zic ca ar exista posbilitatea de implementare si definitivarea unor proiecte si mai marete . Daca exista asa ceva imi cer scuze ca nu m-am informat corect

Leave a Reply