Ce-aș merge să văd la Sibiu

La început de iunie trag o fugă la Sibiu, unde are loc, între 27 mai și 5 iunie, Festivalul Internațional de Teatru. N-am să reușesc să stau și să văd atât cât mi-am planificat inițial, dar iată cum arăta acum câteva zile selecția mea. N-o luați ca pe o recomandare avizată (nu este), ci mai mult ca pe o invitație de a răsfoi programul de anul acesta. Veți găsi în el tratamente excelente pentru minte și terapii eficiente pentru suflet.

Miercuri, 1 iunie, 18:00, Sala Studio TNRS

Herzfleisch (Carne de inimă)

Spectacolul de teatru muzical este un colaj cu evenimente din viața fraților Schrammel, fondatorii unui gen de muzică popular în Viena sfîrșitului de secol XIX și încă gustat în Austria zilelor noastre. Formația Neue Wiener Concert Schrammeln, una dintre cele mai interesante formații de gen, acompaniază reprezentația.

Miercuri, 1 iunie, 22:00, Vintage Pub

Faceți loc

În regia lui David Schwartz, un regizor din tânăra generație, despre care v-am mai vorbit. Un spectacol cu o tematică extrem de actuală, ca mai tot ce pune Schwartz în scenă. Faceți loc este despre oamenii care nu mai au locuințe, despre oamenii care și le-au recuperat, despre evacuări și despre locurile de parcare, simbolul suprem al dreptului de proprietate la români.

Joi, 2 iunie, 14:00, Tramvai Sibiu – Rășinari – Sibiu

Un tramvai numit Popescu

Este un proiect de spectacol comunitar, itinerant, neconvenţional, experimental, alternativ. Scenariul este o dramatizare a textelor aparţinând operei antume şi postume a poetului Cristian Popescu. Este un spectacol multi-lingvistic: român – francez – german – englez.

Joi, 2 iunie, 18:00, Sala Studio TNRS

InTime

5 dansatori într-un spectacol de excepţie, cu tranziții fascinante între rolurile feminine şi masculine și cu soluţii tehnice inovatoare care comprimă dansul clasic cu cel modern.

Joi, 2 iunie, 22:00, Vintage Pub

Breaking Up

Breaking UpO piesă de Michael Cristofer, jucată de Alexandra Ioniţă (Alice) şi Cătălin Babliuc (Steve). Este o poveste despre iubire, relaţii, sex şi faptul că ceea ce îi aduce pe doi oameni împreună nu este neapărat şi ceea ce îi ţine împreună.

“Când sexul e minunat, pasiunea e intensă și iubirea puternică, e timpul pentru… despărțire. O piesă comică despre un subiect trist. Doi oameni care se iubesc prea mult și se înțeleg prea puțin, o piesă în care te regăsești măcar odată.”

Miercuri, 1 iunie, 22:00, Oldies Pub

Blondie of Arabia (Blondina din 1001 de nopți)

Un one woman show care merită văzut. În regia Laurei Newman, cu Monica Hunken.

Vineri, 3 iunie, 17:00/20:00, Sala Studio TNRS

O lume pe dos

O nouă colaborare a actriței Iarina Damian cu fiul ei, Tudor Chirilă. Cei doi nu se întâlnesc doar pe scenă în calitate de actori, mama semnează și regia, iar fiul și ilustrația muzicală. Este un spectacol ce descrie fără menajamente lumea în care trăim, o lume bolnavă de singurătate, în care oamenii recurg la soluții limită, fiindcă nu-și mai găsesc locul, liniștea, măsura, sentimentele sau identitatea. Cele trei piese scurte care formeaza O lume pe dos sunt: Preludiu și Liebestod, Problema, Naomi în camera de zi.

Vineri, 3 iunie, 19:00, Teatrul Național Radu Stanca

Coplas a la muerte de su padre
(Cuplete pentru moartea tatălui său)

Cea mai cunoscută operă a poetului Jorge Manrique, interpretată de chitaristul și compozitorul Amancio Prada.

Lope de Vega a afirmat despre “Coplas”“merecía estar escrita en letras de oro.”

Vineri, 3 iunie, 22:00, Hala Libra – Balanța

Faust

FaustS-a scris și s-a vorbit enorm despre această montare a lui Purcărete. Eu merg să-l văd a doua oară tocmai pentru că ce-am văzut prima dată nu m-a convins. Dar cred că acest mare regizor (și opiniile celor mai mulți dintre prietenii mei) merită o reflecție suplimentară. În plus, Ofelia Popii este amuțitoare în rolul lui Mefistofel. Spectacolul este de neratat, fie și numai pentru această performanță actoricească.

Marți, 31 mai, 19:00, Teatrul Național Radu Stanca

Felii

Piesa Felii, scrisă de Lia Bugnar și care o are în rolul principal pe aceeași Ofelia Popii, a fost intrepretată prima dată la ediția de anul FITS de anul trecut. Mi-ar fi plăcut să o văd, atât pentru autoare (e unul dintre dramaturgii mei preferați), cât și pentru actriță, dar la aceeași oră susțin o conferință la Cluj.

‘Felii’ e o înlănțuire de povești, o intersectare de destine care gravitează în jurul unui bărbat cu a cărui moarte începe piesa. ‘Felii’ , adică mai puțin decât bucăți și mai mult decât firimituri”, o descrie Lia Bugnar.

Marți, 31 mai, 22:00, Vintage Pub

Capete înfierbântate

Spectacolul realizat de David Schwartz despre Piaţa Universităţii şi despre mineriade. Un singur actor care nu se ridică de pe scaun. Aţi zice că e o reţetă sortită eşecului. Dar Alexandru Potocean e un actor atât de versatil, încât aproape ai senzaţia că în faţa ta apar, pe rând, Vlase de la Zob, Cristi Paţurcă, Doru Marieş, Marian Munteanu, Miron Cozma, Ion Iliescu şi Mircea Dobrovicescu.

Cred că lui Schwartz și Michaelei Michailov le-a reuşit una dintre cele mai digerabile poveşti prin care oamenii care habar n-au ce s-a întâmplat în Bucureşti acum 20 de ani pot lua contact cu acele evenimente.

Sâmbătă, 4 iunie, 19:00, Teatrul Național Radu Stanca

D’ale carnavalului

D'ale carnavaluluiEste al șaptelea spectacol montat de Silviu Purcărete la Sibiu, o montare fidelă a textului lui Caragiale. Sunt curios dacă l-a văzut în aceeași cheie burlescă suprarealistă în care a montat Faust. O referință vintage interesantă – muzica e interpretată live de actori. De văzut.

Sâmbătă, 4 iunie, 21:00, Casa de Cultură a Sindicatelor

Les parfaits inconnus

Înarmaţi cu o biciletă, o masă, un butoi, o tablă, o scară şi câteva bile, 6 personaje excentrice se întâlnesc pe scenă şi încearcă să se depăşească într-un concurs de trăznăi din ce în ce mai scandaloase. O oră cu Anonimii celebri este o oră de încântare pură, de comedie, de acrobaţii, de momente “forţate”, jonglerii şi muzică pe placul sufletului oricui, zice anunțul. Eu m-aș duce să-i văd.

Duminică, 5 iunie, 20:00, Teatrul Gong

Portretul lui Dorian Grey

Spectacolul transpune pe scenă vitraliul poveştii extrem de actuale a lui Wilde în viziunea unui tânăr regizor vienez de origine germană.

Duminică, 5 iunie, 18:00, Sala Studio TRNS, Casa de Cultură a Sindicatelor

Me (Mobile / Evolution)

Un one woman show ce se constituie din poveşti scurte, pline de umor, în care orice urmă de sentimentalism e ştearsă cu o doză de sarcasm scoţian. Cu câştigătoarea premiului Herald Angel la Festivalul Internaţional de Teatru de la Edinburgh în 2009, coregrafa şi dansatoarea Claire Cunningham. Cristina Bazavan zice că nu trebuie ratată.

  1. Super Vasile – ca parte a echipei de comunicare a Festivalului International de Teatru de la Sibiu, iti spun, oficial deci, ca RMGC nu este sponsor al Festivalului in acest an.
    Altfel, te asteptam cu placere la Sibiu sa te bucuri de teatru! 🙂

  2. SuperVasile

    M-am uitat pe site inainte sa postez comentariul, si in partea de jos scria ca evenimentul e sustinut de RMGC. Daca intradevar nu e, updatati site’ul.

  3. Eu am studiat Faust în liceu şi mi-l imaginam altfel, e drept. Dar spectacolul e impresionant. Nu ştiu dacă impresionant – într-un sens pozitiv, fiindcă e dur, e agresiv. Dar tot impresionant. Ceea ce cred că e o parte din scopul piesei.

Leave a Reply