Oana Pellea despre caii din pădurea Letea

Oana Pellea

Acest text dezbate problema crimei asupra cailor din padurea Letea.

Va rog sa nu replicati ca exista alte probleme mai importante in tara.

Toate problemele sunt importante!

Dar azi va vorbesc despre CRIMA DE LA LETEA!

Ce text echilibrat, lipsit de patetism si de impact trebuie conceput pentru a stopa o crima? Ce fel de text trebuie compus ca sa poata provoca o stopare a unei atrocitati? Poate un mesaj, un text, o ruga, un urlet sa opreasca cruzimea absurda, oarba, scarboasa?

continuarea aici

  1. Intr-adevar este vorba despre o crima. Cine nu respecta viata, sub toate formele ei, nu poate fi numit OM. Dupa cate am inteles crin Antonescu este din Tulcea. Unde este reactia lui? Sunt membra PSD si ma ingrozeste faptul ca nimeni din care fac parte nu ia vreo atitudine certa si radicala. Multumesc si eu pentru initiativa. Sper ca ratiunea si intelepciunea vor prima in acest caz!

  2. Au fost date nenumarate exemple la televizor si in presa scrisa de “tarani atinsi de mana legii” care si-au chinut animalul.

    In cazul asta ce fac autoritatile?

    Noi ce putem face ?

    Am senzatia ca sunt prea putine voci si o sa fie prea tarziu ….

  3. Ma asteptam ca Oana Pellea sa ia atitudine fata de aceste fapte oribile ,are aceeasi noblete sufleteasca ca si tatal ei .
    Este insuportabil ce se intampla ,eu una nu mai suport atata agresivitate si barbarie fata de orice animal ,fie el catel sau cal,deja a depasit orice limita .
    Indiferent de coloratura politica ,nici nu mai conteaza ,fiind vorba de comportamente iesite deja din tiparul civilizatiei,trebuiesc luate masuri extrem de dure fata de aceste abuzuri care se petrec .
    Orice om normal este deja afectat psihic de aceste imagini terifiante cu caii macelariti,eu nu mai suport sa vad ca incep sa plang.
    Noi ,societatea civila trebuie sa ne ascutim coltii ,sa ne unim pentru a ne face auziti ,sa ne anuntam existenta cu fermitate pentru ca politicienii ne cred multi si prosti !!!!
    Sa nu ne lasam ,trebuie sa ne facem auziti !!!!!

  4. yasmina bianca

    AI MULTUMESK D-NEI OANA PELEA ,PT TOT CE FC PT ANIMALUTE,DOAMNE AJUTA SA PUTEM FC SI PE VIITOR CEVA PT TOATE ANIMALUTELE ASTEA FARA VINA.SUNT INK TRAUMATIZATA ,NU MI REVIM AM IN IMAGINE NUMAI CAI BATUTI,IEPELE CU MANZII LOR ALTELE GESTANTE,,,OFFFFFFFF,ESTE INFIORATOR.

  5. asa m-am saturat de argumentul ‘avem probleme mai importante’ cand vine vorba de cruzimea fata de animale… oare alea nu trebuiau sa fie rezolvate de mult daca oamenii erau seriosi? ce scuza e asta?

    in sfarsit, ma mai infurie si discrimarea facuta de ‘iubitorii de animale’: porcul, vaca, oaia, gaina, etc. sunt papa bun, la cutit cu ele, dar cainele, calul sau pisica sunt fiinte care merita compasiune si ingrijire.

  6. si inca ceva: intreaga afacere in miroase a fascism. De ce caii din letea sunt mai grozavi decat caii din care se face salam in fiecare zi? ca sunt mai frumosi? ca sunt de rasa pura?

    Daca notiunea de “crima” poate fi extinsa asupra unora dintre animale (alea mai pure, mai frumoase, de rasa rara), atunci imi este clar ca am mai intalnit rationamentul asta in secolul trecut.

  7. oana pellea

    Doriti o definitie a crimei domnule Supastru? Nu stiti ce inseamna crima? dex ul cred ca va lamureste. Doriti sa va trimit fotografii si filmari cu ce se intimpla la Letea? Dar fascism stiti cum este definit in dex? Eu sper ca dumneavoastra va exprimati asa din necunostiinta de cauza.

  8. eu iubesc in egala masura si animalele si natura. si zic sa nu fim fanatici nici cu una, nici cu alta. ca fanatismul uneia o distruge pe cealalta. si viceversa.

  9. am citit pe un blog:

    “De la “amicul de ocazie” ce a aruncat cu piatra intr-un caine aflat la doar 2 metri de masa noastra intr-o zi de 1 mai, pana la cel care doar a gandit ca protejarea Padurii Letea este un motiv intemeiat pentru declansarea unui carnaj in randul unor animale fara aparare, te scuip in ochi”

    sau

    “Nu era de ajuns ca sunt tigan, hot, infractor, puturos, vanzator de tara, imigrant, acum, voi fi, ireparabil, un criminal capabil sa accepte un masacru de carne vie in numele salvarii unei plante.”

    🙂

  10. doamna pellea, precum nici raspunsul dumneavoastra nu imi raspunde la intrebare, nici dex-ul nu ma (prea) lamureste: crima ar fi o incalcare a legii penale care se pedepseste cu inchisoarea (“riguroasa”?).

    mai bine spus nu lamureste de ce toata lumea vorbeste despre crimele de la letea: in ce infractiune se incadreaza si cu ce perioada de detentie se pedepseste?

    doamna pellea, nu ma exprim asa din “necunostiinta”[sic] de cauza, ci eventual din teribilism. totusi exista acolo si o idee: o mica avertizare asupra riscului ca atunci cand vorbim despre drepturile animalelor discriminativ (primeaza animalele dragute, frumoase, de rasa pura etc.), exceptie facand speciile pe cale de disparitie, sa riscam ca, in timp, sa retransferam aceste idei in randul oamenilor (care e de rasa mai pura, mai dragut, mai exotic etc.)

  11. oana pellea

    Caii de la Letea nu sint de rasa pura nici draguti nici exotici….nici de apartament. Eu in scrisoare vorbesc despre respectul fata de VIU! Atit. Dumneavoastra aveti liberatea de interpretare…. Mie mi e clar ce apar. VIUL. Dar dumneavoastra? Ca.. nu inteleg…? Ce sustineti…?Care e problema? Ce va deranjeaza?Care fascism?

    Nu trebuie sa mi raspundeti.
    Nu ma va convinge nimeni ca este normal sa omori cu brutalitate si cruzime, cu sadism si bucurie o fiinta vie. Punct. Pot curge mii de comentarii…Degeaba! Nu voi fi niciodata de acord cu o crima..indiferent de definitia ei…! Deobicei atunci cind curge sange nevinovat…un om cu minim bun simt..numeste acel act..CRIMA!

  12. atunci care e diferenta dintre caii de la Letea si cei din care se face salam in fiecare zi?

    E poetic si romantic sa aparati viul/Viul/VIUL si probabil multi oameni (de bine) va vor aplauda si va vor aprecia si mai mult pentru asta. Dar vii sunt si gainile si porcii si pestii (mie personal si plantele mi se par la fel de vii…. si ciupercile si bacteriile si virusurile….la prioni nu ma bag!)

    Lasand la o partea chestia cu fascismul (un teribilism din partea mea), probabil ca asta ma deranjeaza: inexactitatea, inconstanta si inconsecventa cu care practica unii oameni “cauze/misiuni”.

    Da… adesea e mai bine decat nimic/inactiune, dar asta nu ofera o imunitate la critici.

    Doamna Pellea, va propun totusi sa rupem sfanta traditie a discutiile de pe internet si sa incercam sa ajungem la un consens. Din motive enumerate mai sus, nu pot fi de acord cu dumneavoastra in apararea absoluta a viului. Totusi nu sunt nihilist, nici impotriva viului (ar fi trebuit sa ma sinucid de mult,nu?), nici impotriva animalelor (desi imi fac deja provizii impotriva tantarilor!).

    Propunere: Ce spuneti de a fi impotriva provocarii de durere/suferinta (atat cat se poate ea evita in prezent) asupra viului?
    La asa ceva, eu unul, as putea subscrie fara rezerve.

  13. oana pellea

    “Propunere: Ce spuneti de a fi impotriva provocarii de durere/suferinta (atat cat se poate ea evita in prezent) asupra viului?
    La asa ceva, eu unul, as putea subscrie fara rezerve.’

    IN acest caz..Letea ..iata s a putut evita …chiar moartea s a putut evita. Ba chiar s a dovedit ca atit provocarea de durere cit si hotarirea de trimitere la abator se puteau evita fiind ilegale si inutile si de rea vointa, ascunzand interese meschine de putere si suprematie.
    Am pierdut timpul degeaba in discutii sterile pe internet…cind amandoi gandim la fel…va multumesc pentru sustinere.
    Toate cele bune.

  14. dar n-a fost deloc sterila discutia. chiar daca nu gandim absolut la fel, s-a gasit partea esentiala pe care o sustinem amandoi.

    Placerea a fost de partea mea. Numai bine!

  15. @supastaru, relele tratamente și cruzimea față de animale sunt fapte de natură penală prevăzute de Legea 205/2004 privind protectia animalelor modificata si completata prin legea 9/2008.

    Aici nu e vorba de a lua viața unor animale, ci de a le schingiui.

  16. Ai dreptate Oana,eu ador animalele si am inceput sa urasc si taranii duri,indobitociti de bautura si viata searbada pe care o duc,dupa ce am vazut la tv imagini si stiri despre bietii cai.Am plans neputincioasa.Si de ciuda ca NIMENI nu face NIMIC pt bietele animale,nici macar cei din primaria unde s-au falsificat actele chipurile de proprietate pe aceste animale superbe si mandre,nevinovate,nu sunt trasi la raspundere sau dati jos pt fals in acte.Si daca stiu eu bine Delta Dunarii si ce contine ea se considera rezervatie naturala.E interzis sa fie rupti nuferii,sa fie impuscati pelicanii..de ce sa nu fie interzis si sa fie maltratati,batjocoriti si macelariti acesti minunati cai,ultimii cai salbatici din Europa.Care au si aparut in clipul pt reclama internationala a Romaniei,acea cu frunza mult discutata..Animalele nu am nici o vina ca suntem condusi de oameni de nimic care nu se implica in nimic!..Cred ca trebuie sa se implice Ministrul Mediului,nu?sau de cine apartin rezervatiile naturale?…

  17. Apropo de persoanele importante din politic care se lauda ca iubesc caii,Maria Basescu,a spus,reactionat,facut ceva in legatura cu masacrul cailor salbatici din padurea Letea?!…..NU!

Leave a Reply