1. Marea problema e ca romanul – oricat de sarac e – vede in alcool si tigara singurul mod de rezolvare a problemelor si calmare a disconfortului. Nu cred ca un spot la tv sau pe net urmeaza sa rupa gura targului, dar macar e un prim pas in recunoasterea problemei.

  2. @Gerhald, e mai mult decât un spot, sunt două centre în București și Târgoviște, unde cei care au probleme cu alcoolul pot primi asistență gratuit. Aceasta e prima campanie, de sensibilizare, probabil vor urma și altele.

  3. Poate nu vor fi salvați mulți alcoolici,dar sunt șansă să vadă câțiva tineri ce n-au început să bea și astfel să nici nu înceapă!Binecuvântată acțiune!

  4. Atat spot-ul cat si comentariul tau ma lasa masca. Sunt incredibil de lipsite de respect. Dependenta de alcool e o problema cat se poate de serioasa si de dureroasa atat pentru cei dependenti cat si pentru apropriatii lor, iar abordarea asta ridiculizanta si zeflemitoare nu-si are locul, pur si simplu. Omul dependent de alcool este in punctul lui cel mai vulnerabil. Nu ajuta nimanui sa-i tragi o palma umilitoare cu un mesaj de tipul “esti un loser pentru ca nu poti sa te abtii” (asta spune clipul si, mai ales, comentariul tau). Asta nu o sa-l faca sa vina sa ceara ajutor, dimpotriva, o sa-l faca sa simta rusine si teama de judecata celor din jur, si-o sa se afunde si mai tare. Alcoolicul este si el om si merita sa fie tratat cu respect si intelegere pentru boala lui. Aici as fi vrut sa spun ca doar nu i te-ai adresa asa nici unui depresiv, dar la cat de des am auzit in ultimul timp cum ca depresia e boala oamenilor bogati fara probleme reale, care sufera de sine, imi dau seama ca exista putina toleranta si intelegere pentru cei carora le vine mai greu sa traiasca si care simt nevoia sa uite mai des. Si mi se pare ca un clip de genul celui de mai sus nu face decat sa incurajeze astfel de atitudini neconstructive.

    @Gerhald Nu doar romanul, nu inteleg de unde ideea asta, uite aici o statistica interesanta: http://www.economist.com/blogs/dailychart/2011/02/daily_chart_global_alcohol_consumption
    Suntem parte dintr-un grup mai mare de tari cu un consum ridicat de alcool.

  5. @Alina – in primul rand, imi pare rau ca ai perceput spot-ul in felul asta, idea lui este in realitatea departe de genul de mesaj ‘’esti un looser’’. Nu ne-am propus nici sa dam vreo palma, nici sa stigmatizam si nici sa desconsideram gravitatea dependentei de alcool. Am vrut sa atragem atentia asupra unei atitudini de negare a problemelor legate de consumul de alcool. Aceasta negare este foarte frecventa in randul consumatorilor, dar si in randul prietenilor lor, rudelor, colegilor, chiar si in randul specialistilor. Sunt de acord cu tine ca nu ajuta sa dai palme si cred ca ai mare dreptate in ceea ce priveste stigmatizarea si raportarea prin etichetare la o persoana care are o problema, indiferent de natura ei. Cred ca stigmatizarea consumatorului problema de alcool nu face decat sa agraveze consecintele medicale si sociale, determinand in mare parte negarea consumului si subaccesarea unui serviciu de specialitate. Stiu ca persoanele care au probleme legate de consumul de alcool sunt privite ca neavand o suferinta de natura psihica; sunt vazute ca fiind mult mai responsabile pentru conditia lor, generand o reactie mult mai puternica de respingere sociala, prezentand astfel un risc foarte ridicat pentru o discriminare structural.
    Mihai Badica, coordonator AlcoCentru Bucuresti

  6. Adult Child of Alcoholic

    @Mihai. Alina are f mare dreptate. Probabil ca tu vorbesti din spatele echipei care a realizat spotul. Ma intreb si eu ca cineva care a trait cu un alcoolic in casa cata incredere as avea sa apelez la un centru al carui coordonator esti tu. Tu, care in multe din comentariile blogului tau vb despre alcooll si apari cu tigara. De ex: ne place berea, retina si vodka seaca. Ce experienta profesionala de recomanda pt acest post. Sau prietenia. Dar in Romania totul este posibil. Nu trebuie sa dai concurs pt un astfel de post. Si ne mai miram de ce oameni in functii de conducere ocupa posturi fara a avea pregatirea necesara.

  7. @adult child of… Pe mihai il recomanda vocea si talentul sau.

    In plus exista o mare diferenta in literatura online si job.

    Mai mult, cand esti alcoolic, cand bei si bati ce prinzi pe acasa sau cand postezi despre bere pe blog si incerci sa ajuti oameni?

    Mihai, piteste te rog tigara. Nu e frumos sa apari nici cu ea si nici cu copii pe blog. Se interpreteaza. 🙂

  8. Bun, nu cred ca este familie in Romania care sa nu stie ce inseamna sa ai un “iubitor de tarii”. Ca e parinte, frate, bunic sau unchi indepartat, tot rahatul ala este. Personal NU AM NICIO URMA DE RESPECT pentru cei care-si inneaca greutatile in “apa de foc”. ZERO.

    Am avut probleme de genul asta in familie, stiu ce inseamna scandaluri, stiu ce inseamna sa pleci din casa, ca idiotul are chef de tam-tam. Stiu cum se jura pe ce are mai scump ca nu mai face si venea urmatoarea seara aproape in genunchi. Nu era mai stresat decat suntem noi, nu avea o viata mai grea decat milioane de oameni care nu beau pana uita de ei.

    Ma cam irita incercarea asta de a fi “politically correct” fata de toti. Nu poti, dom’le sa spui ceva, ca se simte omul si mai baga o cinzeaca. nu poti spune ceva unui obez, ca se simte lezat. partea proasta este ca isi creste copiii cu aceleasi probleme pe care le are el. Fumatorii dau pe spate de iritare, daca le spui ca arunca bani pe prostii si isi bat joc de toti cei din jur, alcoolicii trebuie mangaiati pe spate, obezii felicitati.

    La cat obraz gros exista in tara asta ma indoiesc ca se va simti vreunul dintre cei vizati. Oricum majoritatea au lasat orice urma de umanitate dupa primele pahare pe ziua respectiva. partea proasta este ca din cauza lor sufera oameni nevinovati, ca, daca ar bea pana i-ar lua naiba si nu ar afecta vietile celor din jur, as zice ca e pura selectie.

    E bine ca exista si asemenea centre si trebuie promovate. macar cativa, care au puterea de a-si schimba viata sa reuseasca asta. Vor fi macar cateva familii ce vor avea parte de o viata normala si niste oameni vor reusi sa reinvete sa traiasca fara acest “sprijin”.

  9. @Adult Child of Alcoholic – eu personal nu promovez nici abstinenta totala si nici atitudini prohibitive, nici centrul nu face asta. nici pentru pace nu luptam, dar sarmale nu mancam. scuza-ma dar n-am putut sa ma abtin.

  10. @Alina, îmi pare rău că ai simţit că dependenţii de alcool sunt luaţi în zeflemea de acest spot sau de comentariul meu.

    Dacă există o ironie, ea este la adresa unei ţări care nu recunoaşte la nivel oficial că are o problemă cu consumul de alcool şi la adresa unei culturi populare foarte actuale în care abuzul de alcool este tratat cu maximă lejeritate (exact ca în versurile Mariei Tănase).

    Din câte înţeleg, sensul acestei prime campanii este să stârnească o dezbatere în jurul acestei probleme, nu să atragă dependenţii de alcool la cele două centre (mă tem că cererea va depăşi oricum cu mult posibilităţile acestora, indiferent de câtă comunicare se va face), ceea ce, iată, mi se pare că şi reuşeşte.

Leave a Reply