Ce limbă vorbește ministrul Culturii?

O vorbă deșteaptă spune că poți să prostești puțină lume mult timp sau multă lume puțin timp, dar că nu poți să prostești pe toată lumea la nesfârșit.

Ministrul Culturii și Patrimoniului Național încearcă să ne convingă zilele astea că emiterea certificatului de descărcarea arheologică pentru masivul Cîrnic reprezintă

“primul pas necesar în procesul de a asigura salvarea, conservarea şi valorificarea moştenirii arheologice şi arhitectonice de la Roşia Montană”.

Așa scrie în comunicatul Ministerului, preluat ca atare de mai multe agenții de presă, jurnale și televiziuni.

Citesc și mă crucesc. În Ordonanța 43/2000 scrie negru pe alb că

«“Certificatul de descărcare de sarcină arheologică” reprezintă actul administrativ (…) prin care se anulează regimul de protecţie instituit anterior asupra terenului în care a fost evidenţiat patrimoniul arheologic.»

E ca și cum ai spune că externarea forțată a unui bolnav aflat în stare critică reprezintă primul pas pentru însănătoșirea grabnică a acestuia. Sau că demolarea clădirilor istorice din București reprezintă primul pas pe calea conservării patrimoniului acestui oraș.

Nu e prima dată când limba română e siluită de niște “experți” în comunicare obișnuiți să vopsească în roz totul, chiar și buldozerele. Acum niște ani, când am realizat o ediție “Linia verde” despre Roșia Montană, am citit pe unul dintre fluturașii distribuiți de Roșia Montană Gold Corporation o maximă halucinantă: “Cianura înseamnă viață”. Dar acela era materialul promoțional al unei companii private. Astăzi limba română suferă un abuz similar într-un comunicat oficial al Ministerului Culturii.

Nu-l bănuiesc pe Ministrul Culturii că nu stăpânește bine limba română. Dimpotrivă, mă tem că în acest caz cuvintele sunt prost folosite nu din ignoranță, ci cu premeditare. Într-un articol intitulat “Martirajul limbii române”, unul dintre foștii miniștri ai culturii, Andrei Pleșu, reamintește una dintre ultimele vorbe atribuite lui Socrate de către Platon în “Criton”:

“reaua folosire a cuvintelor nu e doar o greşeală de limbă, ci şi un mod de a face rău sufletelor”.

Recunosc că i-am acordat credit până acum ministrului Kelemen. Asemenea multora dintre reprezentanții UDMR care s-au perindat de-a lungul anilor în Executiv, îmi inspira o anumită seriozitate și un profesionalism peste medie. Dar acest abuz asupra limbii române, care nu face decât să prefigureze violul căruia îi va fi supus patrimoniul arheologic de la Roșia Montană, mă silește să-mi reconsider opinia. Concluzia cu care își încheie Andrei Pleșu articolul i se potrivește și actualului ministru al Culturii:

“nu poţi pretinde respect şi legitimitate cînd raporturile tale cu limba pe care o vorbeşti sînt cele ale unui violator în recidivă.”

  1. Cat timp zona se degradeaza in continuu si statul a lasat numai polluare in urma lui dupa inchiderea minelor, ce vrei sa faca si ministerul? Singurul care e dispus sa investeasca in zona este rmgc, care vrea sa faca doua lucruri de odata, sa ne dea turism si sa faca si minerit..care e problema?

  2. pff, sorin…de unde vii?rmgc nu vrea sa dea nimic nimanui, si cu siguranta nu turism. rmgc vrea sa ia tot! cam asta ar fi problema.

  3. Adriana Mesteş

    Felicitări şi pentru emisiunea de azi : acelaşi echilibru , decenţă şi pertinenţă a discursului , a ideilor exprimate clar , pe înţelesul tuturor !!!!! Cu subiectul RM personal cred că e o mare tragedie că şi în ceasul al 12 – lea tot fără uzul raţiunii reacţionăm !!! Ne distrugem definitiv istoria , tradiţiile , bogăţiile naturale ale unor plaiuri de rai unice în lume ….. Şi identitatea naţională rămasă şi ne privăm viitoarele vlăstare de a beneficia ele de bogăţia aurului care aparţine de drept acestui popor !!!!! Cred că există şi alte soluţii mai potrivite intereselor naţionale !!!! Ce putem face până nu e prea târziu ???? Oare guvernanţii nu ştiu că preţul aurului s – a dublat ????? Trist !!!!

  4. zen, pana una alta el e sigunrul ministru care a avut curajul sa i-a o decizie, una buna pentryu zona, si buna si pentru ceilalti investitori care sunt interesati de Romania

  5. Felicitari, Dragos! Nu doar pentru articol, ci si pentru aparitia postacilor RMGC (si) la tine pe site.

    @Sorin: stii ca la presiunile aceleiasi companii care vrea mortis sa salveze Rosia Montana si sa-i faca numai bine, statul roman a declarat zona mono-industriala? Si sa vrei si nu ai ce face acolo in afara de minerit, pentru ca e ilegal.

    Dar cum spunea un slogan nu demult, dormiti in pace, RMGC vegheaza.

  6. @Nicu, îi rogi pe domnii de la RMGC să-ți plătească și niște lecții de gramatică a limbii române?

    În fond, n-ar trebui să mă mir. La cum vorbește ministrul culturii, la ce te poți aștepta de la bravii lui susținători?

  7. Discutiile se pot prelungi la nesfarsit, dar pe mine, sincer, ma deranjeaza faptul ca cei care sunt impotriva acestui proiect nu sunt cu adevarat informati, ci mai degraba atatati de franturi incomplete de informatie, provenite de la diverse ong-uri. Nu cred ca s-a documentat cineva in legatura proiectul complet al RMGC inainte de a semna orbeste zecile de petitii care circula pe net si nu numai. As fi curioasa daca cunoasteti in realitate ceva despre procedeele de minerit sau va limitati doar la discutii de suprafata despre cine cui ii este partizan.

Leave a Reply